Vissza a Hetek archívum borítólapjára
VII. évfolyam, 30. szám, 2003. július 25

Belpolitika

Hajdú Sándor
Se veled, se nélküled?

Az SZDSZ Ügyvivői Testülete egységes abban, hogy a párt egyértelműen álljon ki az adócsökkentési elképzelések és a már elfogadott, jövő évi személyi jövedelemadó-tábla mellett - jelentette a párt elnöke, Kuncze Gábor. Rajtuk ugyanis a választók számon kérik a választási ígéreteiket.


Szobota Zoltán
Egyenlők és egyenlőbbek

Magyarországon nincs tanszabadság. Ha ugyanis lenne, akkor nem volna lehetséges két, mondjuk nyolcéves, egy városban, esetleg egy utcában is lakó diák közötti különbségtétel az alapján, hogy az állammal szerződéses viszonyban álló tradicionális felekezet vagy az e körön kívül rekesztett valamely egyház iskolájának tanulója éppen. Különös, hogy miközben az Oktatási Minisztérium a közoktatási törvény módosításában szívhez szóló passzusokat fogalmaz meg mindenfajta nyílt vagy burkolt hátrányos megkülönböztetés tilalmáról, addig az állam bizonyos felekezetekkel évek óta diszkriminatív bánásmódot alkalmaz az oktatásügyben.


Hetek-összeállítás
Felvétel indul

A héten hirdette ki az Országos Felsőoktatási Felvételi Iroda az idei felvételi ponthatárokat. A főiskolákra, egyetemekre jelentkező 160 ezer fiatal közül 105 ezren nyertek felvételt. A ponthatárok minden évben változnak, egyes szakokon belül is jelentős lehet a különbség. Pusztán ezekből azonban nem lehet sem az intézmény színvonalára, sem a diákok felkészültségére következtetni.


Sebestyén István
Öngyilkosok szezonja

Az elmúlt hetek hírügynökségi jelentéseit figyelve szembeötlő, hogy szinte minden napra jut egy öngyilkossági eset. Ezek közül a legtöbb a Dél-Alföldön, azon belül is talán Bács-Kiskun megyében fordul elő. Szakértők szerint az önpusztítás első számú oka a depresszió, pontosabban a fel nem ismert, és nem kezelt depresszió. Erre a felismerésre alapozva indítottak el három éve egy kísérleti megelőzési programot Kiskunhalason és térségében. A program eredményeiről, az öngyilkosságok visszaszorításának lehetőségeiről dr. Kalmár Sándorral, a kiskunhalasi Semmelweis Kórház pszichiátriai osztályának vezető főorvosával beszélgettünk.


Szobota Zoltán
Az időjárás fizikája
Tovább a cikkhez >>>

Fókusz

Eperjesi Ildikó
Leterítették a két szörnyeteget

Megkapja a kétszer tizenötmillió dolláros jutalmat az az informátor, akinek bejelentésére alapozva az amerikai hadsereg kedden megölte Udajt és Kuszajt, Szaddám Huszein két rettegett fiát. Az áprilisban megbuktatott iraki rezsim amerikaiak által második és harmadik legfontosabb vezetőjének tartott Szaddám-fiak halála elősegítheti a gerillatámadások visszaszorulását, melyekben szinte naponta vesztik életüket amerikai katonák. A bagdadiak fegyverropogással ünnepelték a kegyetlen vezetők halálát, ami Irak háború utáni helyreállítását is felgyorsíthatja. A Szaddám fiait feladó informátort máris védőőrizet alá helyezték. 


Gazdaság

Erdei Judith
Mégis lesz német dolce vita

Rendeződni látszik az a két hete tartó viszály, amellyel soros EU-elnökségét nyitotta Olaszország. Az „O, sole mio” akció keretében 183 szerencsés német utazhatott Riminibe, hogy meggyőződjön arról, az olaszok valójában nagyon kedvelik a német turistákat. A német Bild magazin tette közzé az ingyenes vendéglátásra szóló felhívást, amire harmincezren jelentkeztek. Úgy tűnik, mégsem annyira sértődékenyek a német polgárok.


Vagyim Arisztov
Újabb ütések az oligarchákra

Az orosz állam újra ütést mér az oligarchákra. A sorozatot Guszinszkij és Berezovszkij kezdte, most a Jukosz és a Rosznyefty vezetőin a sor. Előző számunkban bemutatott óriáscégek kálváriája tovább folytatódik, gazdasági elemzők attól tartanak, az erőteljes állami fellépés következtében kivonulhatnak a tőkések Oroszországból. 


Major Nóra
A csatlakozás célegyenesében

A HEBC, azaz a Magyar EU Bővítési Üzleti Tanács idei jelentéséből kiderül, hasznos volna, ha a magyar ember kreatívabb, innovatívabb és a „vállalkozás szellemét életre keltő” lenne. Az „új európai polgár” ugyanis - ahogy Brüsszelben is fogalmaznak - képes saját foglalkoztatási sorsának irányítására. A negyvenhat multinacionális vállalatot tömörítő HEBC tagjai felhívják a figyelmet: Magyarország a csatlakozás célegyesébe érkezett, gyorsítanunk kell a tempón. 


Nagy Liliána
Feszültség az adó körül

Nagy visszhangot, csalódást váltott ki a kormány múlt heti döntése. Minden jel szerint elmarad a jövő évi személyi jövedelemadó, a társasági, az iparűzési adó csökkentése, és számos termék esetében emelkedik az áfatartalom. A szigorítások koalíciós feszültségeket is gerjesztettek. Kuncze Gábor, SZDSZ-pártelnök megkérdőjelezte a koalíció értelmét, ha nem érvényesül az amúgy tavaly törvénybe iktatott szja-csökkentés.


Kőéri Dávid
Öt év múlva magyar euró

Nem fogadta osztatlan elismerés a miniszterelnök minapi bejelentését, miszerint 2008. január 1-jével csatlakozunk az euróövezethez, és euróval fizetünk forint helyett. A céldátumig ugyanis több, a lakosságot is kellemetlenül érintő intézkedésre kell számítani. Ennek jegyében emelkedik több termék esetében az áfa, marad el az adócsökkentés stb. Nemzetközi szervezetek nem rejtik véka alá a véleményüket: kétséges, mennyire sikerül teljesíteni az euróövezethez való csatlakozás feltételeit. Felhívják a figyelmet, hogy az euró 2008-as bevezetése kihívás, komoly erőfeszítéseket követel meg.


Kardos Anikó
Erősödik a Mol, mélyrepülésben az OTP és a Matáv

Mérsékelt csökkenést mutattak a világ vezető részvénypiacai a héten. Az eurózónában Welteke, az Európai Központi Bank Monetáris Tanácsának a tagja azon nyilatkozata rombolta a kedélyeket, miszerint nem lát okot a kamatok további csökkentésére. A Nokia igen gyenge gyorsjelentése miatt nemcsak a cég részvényei estek 15 százalékot, de a hasonló profilú cégek is megszenvedték a csalódást okozó hírt, lefelé nyomva az indexeket. A Dow Jones azzal tudta az esést elkerülni, hogy néhány jó eredménnyel kirukkoló alkotója - Coca-Cola, Caterpillar, bankszektor - jelentős emelkedést mutatott. 


Háttér

Lukács András
Teller Ede remekelt

Elnöki Szabadság-érdemrendet kapott Teller Ede. A magyar származású fizikus egyike annak a tizenegy embernek, akiket George Bush amerikai elnök a legmagasabb amerikai polgári kitüntetésre kiválasztott - jelentette be hétfőn a Fehér Ház. Az átadási ünnepséget július 23-án rendezték meg a washingtoni Fehér Házban. A Szabadság-érdemrendet Harry Truman elnök alapította 1945-ben a második világháborúban teljesített civil szolgálat elismerésére, majd John F. Kennedy elnök 1963-ban megerősítette a hagyományt, s a kitüntetést a kiemelkedő hivatásbeli teljesítmények jutalmazására is kiterjesztette. A világhírű tudós Václav Havel volt cseh köztársasági elnökkel és Charlton Heston színésszel, a Ben Hur, a Majmok bolygója, a Tízparancsolat és más legendás filmek főszereplőjével együtt veszi át a díjat. 


Takács Kinga
Elzárkózás vagy felzárkózás

Uniós ösztönzésre egy évtized leforgása alatt, 2005- 2015-ig a romák társadalmi beilleszkedését tervezik megvalósítani régiónkban. Az elkövetkező években rengeteg, nagy összegű pályázat kerül majd kiírásra a kormány, de legfőképp az Európai Unió támogatásával. A pályázatok célja az előítéletesség csökkentése, illetve a romák életesélyeinek javítása, elsősorban az oktatásukon, képzésükön keresztül, méghozzá úgy, hogy egyben kulturális értékeiket is megőrizhessék. Kraiciné dr. Szokoly Mária főiskolai docenst, az ELTE Tanító- és Óvóképző Főiskolai Kar Továbbképző Központjának igazgatóját eddigi tapasztalatairól, a sok szempontból egymással szöges ellentétben lévő kisebbségi és többségi kultúra összehangolhatóságáról kérdeztük. 


Makki Marie-Rose
Ennél több kell

A roma közösségeket máig jellemző matriarchátusra, azaz erős női tekintélyre is alapoz az a most induló civil program, amely A roma nők is meg tudják tenni címet viseli. A roma nők közszereplésre való ösztönzését és felkészítését szolgáló tréningek a nők, illetve rajtuk keresztül a roma családok többi tagjainak társadalmi felemelkedését hivatottak elősegíteni. Mint azt Daróczi Ágnes, a Romaversitas képviselője a programot megvalósító Nők a Valódi Esélyegyenlőségért Alapítvány sajtótájékoztatóján elmondta, a nők a roma közösségek és családok tartópillérei, számos kérdésben döntéshozók, befolyásuk a férfiakra is óriási. Daróczi hangsúlyozta: a továbbtanuló roma fiatalok mögött kivétel nélkül megtalálható a rendkívül erős anyai ösztönzés és emberfeletti áldozatvállalás, hogy a gyermek a tanulás révén kiemelkedhessen. 


Kovács Klára
Fekete János okleveles közgazdász előadása

A világgazdaság lassulása elérte a magyar gazdaságot is, ami az államháztartási hiány példátlan megemelkedése és az uniós csatlakozásból eredő kihívások mellett külön nehézséget jelent. Fekete János neves közgazdász, a Magyar Nemzeti Bank volt elnökhelyettese a világgazdaság helyzetéről, a politikai vezetők hibáiról, a magyar gazdaság kitörési pontjairól szólt a közelmúltban egy budapesti sajtóbeszélgetésen. 


Euróra, magyar I.

Péntek esti klub Debreczeni József műsorvezetővel, Gergely András, Lakner Zoltán és Balázsi Tibor vendégekkel.


Euróra, magyar II.

Hétfő esti Újságíróklub Dési János műsorvezetővel, Avar János, Bolgár György és Várkonyi Tibor vendégekkel.


Hit és értékek

Lukács Ibolya Anna
Jézus-film Mel Gibsontól

Ellentmondásos, antiszemita, sértő - látványos, inspiratív és pontos. Néhány jelző, melyekkel Mel Gibson saját gyártású, még be sem mutatott, máris vihart kavaró filmjét illették mostanában. A film, amelyet jövő tavasszal mutatnak be a mozikban, Jézus életének utolsó 12 óráját mutatja be. A nézőknek azonban fel kell készülniük, hogy nem mindennapi élményben részesülnek majd: a szereplők - a történelmi hitelesség kedvéért - csak arámi és latin nyelven beszélnek, angol feliratozás nélkül. Ennek ellenére az amerikai filmsztár nemcsak az ókortudósok figyelmére számít, filmjét a nagyközönségnek szánja, bár bizonyára soha nem fog versenyre kelni az 1978-as Lukács evangéliuma feldolgozás több milliárdos nézettségével, melyet több mint nyolcvan nyelvre fordítottak le. 


Hetek-összeállítás
Jeruzsálem legyen világfőváros

Simon Peresz, volt izraeli miniszterelnök a héten ismét felvetette korábbi elképzelését, miszerint Jeruzsálemet nyilvánítsák „a világ fővárosává”. Az erről szóló jelentést a Maariv című izraeli napilap írta meg, de Peresz egyik tanácsadója is megerősítette.


Interjú

Tihanyi Péter
A látható légió

Szeptembertől feláll az úgynevezett URH rendőri szolgálat, és harminc gépkocsival, valamint közel háromszáz fős állománnyal a város különböző pontjait fogják ellenőrizni - jelentette be minap Gergényi Péter. A dandártábornok azt is hozzátette: a látható rendőrség megvalósítása nem jelent pluszköltséget a Budapesti Rendőr-főkapitányságnak, mert átcsoportosítással oldják meg az új állomány szerveződését. A tábornok közlése szerint a turisták által látogatott helyeket kell elsősorban megtisztítani a bűnözőktől. Ezzel tovább növekedett azon intézkedések sora, melyeket az új rendőrfőkapitány kinevezése óta elrendelt, hogy a rendőrség presztízsét helyreállítsa Budapesten. A fővárosiak ebből elsősorban azt érzékelhetik, hogy mivel számtalan „irodista” rendőrt az utcára vezényeltek, így több az egyenruhás a forgalmas központokban és a főutak mellett. Gergényi Péter, a BRFK új vezetője lapunknak adott nyilatkozatában elmondja, hogy ő semmi mást nem követel meg a munkatársaitól, csak a törvények és a szolgálati szabályzatban leírtak pontos betartását. Azt viszont kőkeményen. Ezzel a következetességgel a korrupció is visszaszorítható, a budapesti polgárok biztonságérzete pedig erősen javítható.


Ignácz Valéria
Aki legyőzte Hegedűs Lórántot

Első fokon pert vesztett ifjabb Hegedűs Lóránt református lelkész dr. Ádám György ügyvéd, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia tagja ellen. 2001 decemberében a XVI. kerületi Ébresztő című újságban megjelent cikkében a lelkész így fogalmazott: „Rekeszd ki őket! Mert ha nem teszed meg, ők teszik meg veled.” Eddig negyvenhárman hiába perelték Hegedűst, viszont a negyvennegyedikben emberére talált. Szakemberére!


Külpolitika

Busa Viola
Végzetes információ

Tragédiába torkollott a BBC és a brit kormány „háborúja”. A hetek óta tartó heves vita akkor robbant ki, amikor a tévétársaság egyik tudósítója megbízható és hiteles forrásra hivatkozva azzal vádolta meg a kabinetet, hogy az iraki tömegpusztító fegyverekről szóló titkosszolgálati jelentést a hatásosság fokozása érdekében „kikozmetikázta”. Az információt állítólagosan szolgáltató hírforrás, Dr. David Kelly professzor neve viszonylag hamar kiszivárgott, ám a tudós nem bírta az ettől kezdve ránehezedő nyomást és a folytonos zaklatásokat, így néhány nappal ezelőtt a rendőrség jelentése szerint öngyilkos lett. Ezzel mindkét fél kínos helyzetbe került: az amúgy is nehéz időket élő Tony Blair minden bizonnyal kormányzása eddigi legnagyobb válságával szembesül, a BBC-nek pedig most teljes erőbedobással azon kell munkálkodnia, hogy a hírnevén és hitelességén esett csorbát kiköszörülje.


Eiffel-tűz

Kedden kora este tűz ütött ki a párizsi Eiffel-torony harmadik emeletén. A helyszínre nagy erőkkel kivonuló tűzoltók - tíz percen belül több mint száz tűzoltó érkezett húsz tűzoltókocsival - háromezer embert menekítettek ki a toronyból mintegy negyven perc alatt.


Eperjesi Ildikó
Amerikába általunk

A német és az európai külpolitika túllépett az iraki háború nyomán kialakult feszültségeken és ismét partneri viszonyra törekszik az Egyesült Államokkal - derült ki Joschka Fischer német alkancellár és külügyminiszter, valamint Günter Verheugen az Európai Bizottság bővítési biztosa lapunk kérdéseire adott nyilatkozatából. A két neves európai politikus a héten Budapesten tárgyalt Kovács László külügyminiszterrel, és előadást tartottak a magyar külképviselet-vezetők e heti budapesti konferenciáján. Fischer szerint sem Amerika, sem Európa nem nélkülözheti a másikat, összekapcsolja őket például a közös fenyegetés: az iszlám terrorizmus. Verheugen pedig arra számít, hogy az új kelet-európai tagországok, akik jó kapcsolatokat ápolnak az Egyesült Államokkal, segíteni fognak ebben az együttműködésben.


Hechs László
Bojkottot Arafatnak
Tovább a cikkhez >>>

Négykeréken

Király Sándor
Ipari forradalom

A Mazda RX-8 vásárlói minden bizonnyal olyan műszaki érdeklődésű emberek lesznek, akik vásárláskor érzelmi alapú döntéseket is hoznak, de nem kívánnak több tízmilliót költeni autójukra. Az RX-8 intelligens motortechnikájával, egyéni formavilágával igyekszik is megfelelni ezeknek az elvárásoknak.


Publicisztika

Csizmadia Ervin
A szuperbotrány

A magyar politikai közélet az utóbbi időben még a szokásosnál is több botrányt termel ki magából, és ez önmagában is elgondolkodtató. A nemrégiben kirobbant brókerbotrány azonban valami újat is jelez, és semmiképpen sem simul bele az idestova megszokottá váló honi botrányok sorába. A Kulcsár Attila nevével fémjelzett bankárbotrány ugyanis - hogy úgy mondjam - négyzetre emeli az eddigi botrányokat, sőt új dimenziókat nyit a hazai botránykrónikában. Természetesen túlságosan benne élünk a történésekben ahhoz, hogy mélyrehatóan feltárjuk e mostani történésben rejlő, az eddigi botrányokhoz képest is új elemeket. Csupán arra vállalkozhatunk, hogy jelzünk néhány - hangsúlyozottan politikai - összefüggést. 


Sport

Varga József
Ronaldinhóval kárpótolták a Barca híveit

A Barcához igazolt Ronaldinho. A katalánok mellett a Real Madrid, majd később a Manchester United folytatott küzdelmet az eddig a Paris Saint-Germaint-t erősítő brazil leigazolásáért. Joan Laporta, a gránátvörös-kékek elnöke így a kútba esett Beckham-ügylet után kárpótolhatja a szurkolókat.


Barrichello hatodik győzelme

Rubens Barrichello szereti Silverstone-t. A ferraris pilóta Forma-1-es karrierje előtt nagy részben Nagy-Britanniában versenyzett, így mindennél jobban ismeri a pályát. Ezt be is bizonyította, mikor vasárnap délután megszerezte élete hatodik Forma-1-es győzelmét a brit pályán. A második helyen a Williams pilótája, Juan-Pablo Montoya ért célba, míg harmadikként Kimi Räikkönent intették le a célban. 


Kovács Tamás
Remekel a Kemény-legénység

Japán után idén Spanyolország adott otthont az úszó- és vízilabda-világbajnokságnak. Amíg két éve Fukuokában három érmet szereztek sportolóink, addig idén magasabbra került a léc, négy-öt érmet is remélnek a szakvezetők.


Színes

Ugató rendőr

Ugatással csalta elő rejtekhelyéről egy tennessee-i rendőr a gyanúsítottat, aki annyira megijedt, hogy végül megadta magát. A seriffhelyettes Henry Ritter elmondása szerint a huszonegy éves Nicholas Hoodot azért intette le autójával, mert össze volt törve a hátsó lámpája, de a férfi kiugrott az autóból és beszaladt a közeli bozótosba.


DUMA PLÁZA

Azért vagyunk itt a földön, hogy jót tegyünk másokkal. Hogy a többiek mit keresnek itt, nem tudom. 


Tizenkilenc évig némán

A tizenkilenc évig tartó némaság egyszer csak hirtelen megtört - Terry Wallis száját először csak egy-két szó, majd lassan mondattöredékek áradata hagyta el. Wallis, aki 1984-ben, egy autóbaleset következtében esett kómába, a múlt hónapban tért ismét magához orvosai megdöbbenésére és családja örömére. „Először annyit mondott: »mama«, majd azt, hogy »Pepsi« és »tej«. Most már azonban bármiről tudna beszélni” - mesélte el gondozója. Angilee Wallis csodának nevezte fia visszatérését a kómából: „El sem tudnám mondani, mit gondoltam legelőször, csak ájultan estem össze” - nyilatkozta.


Elparázsolt kastély

Balesethez vezetett a világhírű varázslótanonc, Harry Potter története: egy spanyol lány saját otthonát gyújtotta fel, amikor utánozni próbálta kedvenc filmhősét. A 21 éves lány azzal okozta a tüzet, hogy vízből, olajból, alkoholból és fogkrémből igyekezett „varázsszert” főzni a konyhai tűzhelyen. A Harry Potter-rajongót a tűzoltók időben kimenekítették a házból, csak könnyebb sérüléseket szenvedett. A jelentések nem térnek ki arra, mit akart elvarázsolni a botcsinálta varázsló. (MTI)


250 éves fogkefe

Negyed évezredes tisztálkodási eszközt leltek a minap egy quedlinburgi barokk palota pincéjének legmélyén - tudatta az érdekes felfedezésekre éhező nagyközönséggel Oliver Schlegel régész. A patinás fogkefe a felfedezők számára meglepetés, mivel az eszközt az eddigi rendelkezésre álló ismeretek szerint csupán 1850-től használták az öreg kontinensen. Az arasznyi hosszúságú fogkefe - feltételezhetően a szélsőségesen elkötelezett állatvédők legnagyobb bánatára - hajdanán még sertéscsontból készült.


Költözködési tanácsok

Egy költözés - valljuk be - valahol mindig nyűgös esemény; a barátok elvesztéséből fakadó érzelmi túlterheltség miatt a gyermekek számára talán még inkább. Ezért aztán, mielőtt kibérelnénk a szállítóautót, jó, ha közben gyermekeink lelkiállapotára is odafigyelünk. Ehhez álljon itt néhány praktikus jó tanács: Miután elhatározásra jutottunk a költözést illetően, azonnal avassuk be csemetéinket is. A gyerekeknek időre van szükségük, hogy felkészüljenek a nagy eseményre.