A zenei élet hírei

Szerző:
Lapszám: 2014 augusztus

A Nemzeti Filharmonikusok a Távol-Keleten

Az NFZ június 17-én indult útnak, hogy alig három hét alatt nyolc hangversenyt adjon Japánban, egyet pedig a dél-koreai Szuvonban. Koreában a Budapesten is kedvelt zongoraművész, Kun Woo Paik volt az együttes szólistája. A turnén a zenekart Kocsis Zoltán, illetve Kobajasi Kenicsiro vezényelte. (A főzeneigazgató egy Mozart-zongoraversenyt a hangszer mellől dirigált.) A nemzetközileg is jól ismert tokiói Suntory Hall és oszakai Festival Hall mellett a művészek felléptek egykori vezetőjük, Kobajasi szülővárosában, Ivakiban is. Az együttes műsorán Brahms, Csajkovszkij, Glinka, Liszt, Liszt-Kocsis, Mozart és Schubert és művei szerepeltek. A nagy sikerre való tekintettel a Nemzeti Filharmonikusokat máris új hangversenykörútra hívta meg a Japan Arts ügynökség, amelyre 2016 őszén kerül sor, ezúttal is Kocsis Zoltán és Kobajasi Kenicsiro vezényletével.

Magyarországon az amerikai Dohnányi-hagyaték

Az 1944-ben emigrálni kényszerülő Dohnányi Ernő 1949-ben telepedett le az Egyesült Államokban. 1960-ban bekövetkezett haláláig Florida fővárosában, Tallahassee-ban élt, és a Floridai Állami Egyetemen tanított zongorát és zeneszerzést. A zeneszerző mostohaunokája, a Dohnányi-ház jelenlegi tulajdonosa, Seán E. McGlynn a művész hagyatékának jelentősebb részét az egyetemen helyezte letétbe, majd 2006-ban egy kisebb egységet Magyarországra küldött. Nemrégiben azonban úgy döntött, hogy a Dohnányi-házban maradt nagy mennyiségű forrásanyagot teljes egészében a Magyar Tudományos Akadémiának ajándékozza. 
Az MTA BTK Zenetudományi Intézetében működő 20-21. Századi Magyar Zenei Archívum és Kutatócsoport vezetője, Dalos Anna, 
és munkatársa, Bíró Viola gondoskodtak a hagyatéki lista összeállításáról Tallahassee-ban, és megszervezték az anyag hazaszállítását. A hagyatékban levelezés, több száz eddig ismeretlen fénykép, Dohnányi feleségének a floridai mindennapok eseményeit megörökítő naplói, könyvek, kották találhatók, továbbá egy zongorabillentyűzet-kivágat, amellyel a művész utazás közben tarthatta edzésben az ujjait. A tervek szerint az érdeklődők október 1-jétől kiállításon tekinthetik meg a gyűjtemény legérdekesebb darabjait. A Muzsika külön cikkben foglalkozik majd a Dohnányi-hagyatékkal.

Impresszum, KAPCSOLAT , Közhasznúsági jelentés 2011, 2012, 1%

Minden jog fenntartva, ideértve különösen a honlap egészének vagy részének bármilyen eljárással történő többszörözését, terjesztését és nyilvánossághoz közvetítését is.