Új nyelvek, eredeti perspektívák

Szerző: Kent Nagano
Lapszám: 2014 január

Kedves Péter,

E rendkívüli alkalomból, 70. születésnapodon sok-sok kollégánk, a zenekedvelő közönség, valamint az általad képviselt gazdag, mélyen gyökerező, nagyvonalúan szolgált és bőségesen gyarapított zenei hagyományok nevében is szívből gratulálok.

Visszatekintve azt látom, hogy amikor először találkoztunk Pierre Boulezzel (amiből azután kialakult együttműködésem az Ensemble InterContemporainnel, ahol akkor te voltál a művészeti igazgató), Rád mind kommunikátorként, mind művészként és tanárként már akkor jellemző volt a figyelmes irányítás, a lelkesedés és az újító kedv - nem csak a zenében, hanem a mindennapokban is. A Veled töltött időszak döntő hatással volt rám, olyannyira, hogy örökre érvényes marad, és a mai napig ott rezonál minden tevékenységemben.

Nagyszerű, kreatív karmester voltál és maradtál, mégis azt hiszem, egyedülálló zeneszerzői tehetséged az, ami újfajta nyelveket, eredeti perspetívákat adott a bennünket körülvevő világnak; továbbá friss esztétikát és bepillantást abba, ami a 21. században és azon túl vár ránk.

Nem lehet elfelejteni számos közös munkánkat. Ilyen volt Lyonban a Három nővér című operád - és felejthetetlen az a sok ezer reménykedő ember, aki sorban állt, hátha jegyhez jut. Hosszú soruk kétszer is körbeérte az Opera épületét. Meg Az ördög tragédiája, melyet a Bajor Állami Operaház számára írtál, vagy a közelmúltban a DoReMi hegedűverseny Lipcsében, hogy csak néhányat emeljek ki. De ugyanilyen kitörölhetetlen emlékeim azok az Eötvös-művek, melyeket a nézőtéren ülve ismertem meg.

Minden zeneszerző, karmester, művész a maga egyéni módján alakítja saját világát és korát, de tudjuk, hogy a történelem csak a csekély számú kiváltságosnak teszi lehetővé, hogy annyira kifinomult, színvonalas, értékes és mély alkotásokat adjon ki a kezéből, amelyek az előadónak és a közönségnek is segítenek túllépni az emberi élet banális határain.

S amikor egy-egy hihetetlen opusz valóban az ihlet ilyen magas hőfokán jön létre, akkor mi, közös megegyezéssel, remekműveknek hívjuk őket - ezeket a felbecsülhetetlen értékű darabokat, melyeken nem fog az idő.

Milyen különleges szerencse, kedves Péter, hogy 70 esztendőd és istenadta tehetséged jóvoltából nem egy, hanem sok remekbe szabott művet alkottál.

Mi, a közönség, és azok a kevesek, akiknek megadatott a Veled folytatott együttműködés öröme és kiváltsága, együtt küldjük hangos gratulációnkat, mert jó okunk van megünnepelni ezt a jeles napot! }

Kent Nagano

Impresszum, KAPCSOLAT , Közhasznúsági jelentés 2011, 2012, 1%

Minden jog fenntartva, ideértve különösen a honlap egészének vagy részének bármilyen eljárással történő többszörözését, terjesztését és nyilvánossághoz közvetítését is.