Vissza a tartalomjegyzékhez

Kardos Anikó
16 ezer pont alatt a BUX

Pünkösd hete jellemzően stagnálást hozott a vezető részvénypiacokon, csak Távol-Keleten mutatkozott jelentősebbnek mondható negatív árelmozdulás. Az Amerikában 6 éves csúcsot döntő olajkészletek híre 50 dollár alá szorította az olaj jegyzését, és a csökkenő kamatemelési várakozások is az optimizmust erősítették. Ezzel szemben több bizalmi index is a várakozások alatti értéket mutatott, és a termelői árindex áprilisi értéke is magasabb lett a vártnál. Európában továbbra is inkább a növekedési aggodalmak hűtik a kedélyeket.

Térségünk részvénypiacaira továbbra is kevésbé szép idők járnak, a gyengülő nemzeti devizák mellett a részvénypiacok esése is számottevő. A BUX a héten újabb két százalékot vesztett értékéből, immár 16 ezer pont alatt zárva a keddi kereskedést.
A blue chipek között a legnagyobb veszteséget a Mol szenvedte el, annak ellenére, hogy jól sikerült a cég első negyedéve, és az Energopetrolra benyújtott Mol-INA közös pályázat lett a bosnyák kormány kedvezményezettje. Remek eredményről adott számot a TVK is, a cég 2,5-szeresére növelte üzemi eredményét a tavalyi első negyedévhez képest. Közel 10 százalékkal drágultak az elemzői konszenzust több mint 5 százalékkal meghaladó nettó eredményről számot adó, a FÁK országok növekvő piacából jelentősen részesedő Egis részvényei. Alig változott a várakozásoktól valamelyest elmaradó eredményt publikáló Magyar Telekom ára, miközben több elemző is újraminősítette a papírt. Az Erste 1100 forintos célárfolyammal vételre ajánlja, a CIB 988 forintos célárfolyammal tartásra tartja érdemesnek a hazai távközlési óriást.