Vissza a tartalomjegyzékhez

Sebestyén István
Nem áll meg az AIDS

A szűrővizsgálatokat végző szakemberek tapasztalatai mellett immár a hivatalos statisztika is egyértelművé teszi: jelentős mértékben növekszik a HIV-fertőzöttek száma Magyarországon. 2005 első negyedévében negyven százalékkal több fertőzöttet regisztráltak, mint a tavalyi év hasonló időszakában, és emelkedett a homo-, illetve biszexuális kapcsolatot folytatók - korábbi években is magas - aránya. A fertőzöttek többsége a jól szituált, képzett társadalmi rétegekből kerül ki, a növekedés okait tekintve pedig az internet és a könnyű drogok szerepét emelik ki a szakértők.


Melegbár a fővárosban. Övék az éjszaka? Fotók: Somorjai L.

A hivatalos adatok szerint Magyarországon az első AIDS-eset felismerése óta a tavalyi esztendő végéig összesen 1176 HIV-fertőzöttséget regisztráltak - az összesítésben azok is szerepelnek, akik azóta már meghaltak. A valóságban persze ennél magasabb a betegek száma, de hogy pontosan mekkora, arra vonatkozóan csak különféle becslésekre lehet támaszkodni: vannak, akik szerint a háromezret is meghaladja ez a szám. Valós adatok azért sem állhatnak rendelkezésre, mert a HIV-vírus lappangási ideje több év is lehet, továbbá sok esetben az AIDS okozta, úgynevezett „hirtelen halálesetek” - mint például rövid lefolyású, halállal végződő tüdőgyulladás - valódi háttere soha nem derül ki. 
Ezzel együtt hazánk más európai országokhoz képest még kedvező helyzetben van: a kontinensen 2003-ban alig akadt olyan ország, ahol az egymillió lakosra vetített új fertőzöttek száma kevesebb lett volna, mint nálunk. Ez az arány ráadásul nálunk évek óta megközelítőleg állandó. (Lásd keretes írásunkat.)
Az idei első negyedév tapasztalatai azonban azt jelzik, rossz irányba változik a tendencia. „Tavaly egész évben 72 HIV-fertőzöttet regisztráltak országosan, 2005-ben azonban már az első három hónapban 29-et. Előfordult, hogy két héten belül öt új pozitív eredményt állapítottunk meg. Ha robbanásszerű növekedésnek ezt nem is lehet nevezni, mégis figyelmeztető jel” - mondta a Heteknek Újhelyi Eszter, az orvostudomány kandidátusa, a Szent László Kórház munkatársa. Megjegyezte, nálunk a fertőzés leginkább a homo-, illetve biszexuális életmódot folytatók között terjed, miközben - ellentétben mondjuk a szovjet utódállamokkal - intravénás droghasználat útján alig adódik át a vírus. Csépe Péter, a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Közegészségtani Intézetének kutatója ehhez hozzátette: az eddigi HIV-fertőzöttek hatvan százaléka a melegek közül került ki. Információi szerint egyébként a HIV-fertőzöttek számának emelkedését az Országos Epidemiológiai Intézet hamarosan kiadásra kerülő negyedéves hivatalos statisztikája is alátámasztja. Csépe Péter úgy látja, a legkisebb növekedésre is érdemes odafigyelni, de az első negyedév tapasztalataiból messzemenő következtetéseket még hiba volna levonni, hiszen a kis számok miatt nagyobb a statisztikai hibalehetőség. 


AIDS-sátor a Sziget Fesztiválon. Ne légy HIV mindhalálig 

Balogh Attila főorvos, az Anonym AIDS Tanácsadó Szolgálat vezetője szintén azt érzékeli, hogy növekszik a HIV-fertőzöttek száma. Mint mondta, korábban ugyan tapasztalható volt a homoszexuálisok arányának csökkenése, most azonban újra jelentősen növekszik a meleg betegek száma. A főorvostól megtudtuk, az új fertőzöttek szinte kivétel nélkül jó anyagi helyzetben lévő, magasan képzett fiatalok, például bankvezetők, hivatalnokok, tanárok. Ennek oka szerinte az, hogy ez a réteg engedheti meg magának azt az életformát, amely elősegíti a HIV-vírus és egyéb nemi betegségek terjedését. „Nem kevés pénz kell ugyanis ahhoz, hogy valaki szexorgiákon vegyen részt, megvásárolja az ehhez szükséges eszközöket, illetve a könnyű drogokat, vagy befizessen egy kéjutazásra” - magyarázza a főorvos, aki emlékeztet arra, hogy a nyolcvanas évek elején az USA-ban és Franciaországban is a jól szituált meleg társaságokban jelentkezett először a HIV-fertőzés.
Balogh Attila kiemelte, hogy az AIDS terjedésében érzékelhetően közrejátszik a könnyűdrogok elterjedtsége, valamint az internetes anonim társ-, illetve partnerkeresés. „A kábítószerek megsokszorozzák a szexuális élményt, és egyben könnyelművé is tesznek. Volt olyan férfi betegünk, aki drogos állapotban jött rá, hogy férfiakkal is élvezi a szexuális kapcsolatot, mások pedig arról számoltak be, hogy ilyen állapotban nem is emlékeznek arra, hogy kivel és mit csináltak, csak azt tudják, hogy jó volt” - mesélte a doktor. A világháló kapcsán arra mutatott rá, hogy az úgynevezett csetszobákban szinte öt-tíz perc alatt lehet találni alkalmi szexpartnert. „A névtelenség alkalmat ad arra, hogy gátlások nélkül, online módon, vagyis azonnal ki lehessen élni a szexuális vágyakat. A társkereső oldalak használói gyakran nem állnak meg a verbális szinten, hanem felelőtlen módon a valóságban is létesítenek - legtöbbször alkalmi - kapcsolatokat más internetezőkkel” - mondta Balogh Attila.
A szakértők egybehangzóan állítják, hogy Magyarországon a szükségesnél jóval kevesebb pénz jut az AIDS elleni küzdelemre, miközben nehezen képzelhető el, hogy a környező országok HIV-fertőzöttségi hullámai nem gyűrűznének be hozzánk. A legfontosabb dolognak egy átfogó és hatékony felvilágosító kampányt tartanának - ilyen már évek óta nem volt. A betegség visszaszorítását nehezíti az is, hogy a jelenlegi adatvédelmi jogszabályok miatt nem lehet a fertőzöttek előző kapcsolatai után kutatni.