Vissza a tartalomjegyzékhez

Munkatársunktól
Sulinyet

A rendőrség, mint a fertőző betegségek esetében az orvosok, igyek-szik felgöngyölíteni az érettségijárvány útját. A gócpontot, tehát azt a személyt vagy azokat a személyeket, akik ellopták a tételeket, még nem találták meg, de egy köztes „elosztóállomást” már igen. Három fiatalt azzal gyanúsítanak, hogy a terjesztésben vettek részt, közülük kettő a Pázmány Péter Katolikus Egyetem diákjai, egyikük éppen joghallgató. 

A Nemzeti Nyomozó Iroda illetékesei végigjárták az ország 1080 középiskoláját, és több helyütt is felbontott érettségi borítékokat találtak, azonban ez még nem jelenti azt, hogy ezekből az iskolákból kerülhettek ki a szolgálati titkot képező adatlapok. Azonban maguk a rendőrök is úgy tartják, hogy a műanyag borítást felbontás után mindenfajta nehézség nélkül - egy nylonforrasztó géppel - vissza lehetett alakítani. Tehát a sértetlennek látszó műanyag borítékok is lehettek „a fertőzés elindítói”. Egyetemisták elmondása szerint a felsőoktatási intézmények is megérnének egy alapos átvizsgálást, mivel azok amúgy is a hamisítások melegágyai. Nemcsak a DVD-k és CD-k, hanem évfolyamdolgozatok, vizsgák, műszaki rajzok „pénzalapú” cserekereskedelme zajlik egyes szakokon. 
A Marketing Centrum közvélemény-kutató cég - amelyet ellenzéki politikusok az SZDSZ-szel összefüggésbe szoktak hozni - gyorsfelméréséből az derült ki, hogy a megkérdezettek mindöszsze 17 százaléka véli úgy, hogy az érettségi botrány miatt távoznia kellene az oktatási miniszternek, 69 százalék szerint viszont a bűncselekmény elkövetőit kell felelősségre vonni, s ők azt tanácsolják Magyar Bálintnak: ne mondjon le. A megkérdezettek 38 százaléka szerint az Oktatási Minisztériumot terheli a felelősség, mert nem őrizték megfelelően a tételeket, 31 százalék a tolvajokra hárítja a felelősséget, 9 százalék pedig az iskolaigazgatókra.