Nyugat · / · 1926 · / · 1926. 18. szám · / · Figyelő · / · Film-figyelő

Hevesy Iván: Erdészleány

Kedves, idillikus német történelmi film II. József császárról és a kis erdészleányról. Meséje erősen emlékeztet Vörösmarty Szép Ilonkájára azzal a különbséggel, hogy kedélyesebb, és könnyedebb, a Szép Ilonka-történet mélysége és tragikuma nélkül. Véletlen összetalálkozás most a filmszezon elején két film, A szanszuszi malom és az Erdészleány között. Mindkettő azonos, a filmen még újszerű zsáner: egy fejedelem emberi életének derűs epizódja, ahol a történelem csak keret, hogy a sujet-t érdekesebbé tegye.

II. József császárt Harry Liedtke, a népszerű német színész alakította illúziót keltő megoldással. Harry Liedtke valamikor komoly drámaszínészi ambíciókkal indult és sikerült neki néhány szépen és jól elgondolt és kidolgozott figurát játszani. A Madame Dubarry hadnagyára, a Fáraó hitvese Ramfisára mindenki komoly értékeléssel gondolhat vissza. Később beállott nála a hanyatlás jele: elhízott és vígjátéki szerepek felé orientálódott, néha szerencsés eredménnyel, néha kevésbé. Nem nagyon válogatja meg színészi feladatait és ezért sokszor nagyon gyenge teljesítményeket produkál, mint egy mostanában látott unalmas filmben A tisztességes asszony-ban sajnálkozva tapasztalhattuk. Ezért kell örülnünk II. Józsefének. Megmutatja, hogy van még szín művészi skáláján és van sok színészi ereje.

Hogy a kifogástalan, sok helyen nagyon sok kedves ötlettel dolgozó rendezés kinek a munkája, azt a javíthatatlan Star-kölcsönző megint eltitkolta.