Nyugat · / · 1926 · / · 1926. 13. szám · / · Figyelő · / · Szinházi Figyelő

Hevesy Iván: Áprilisi komédia

Az új drámaírók bemutató ciklusában legutóbb Lenkei Sándor Áprilisi komédia című háromfelvonásos vígjátéka került a közönség elé a Belvárosi Színház színpadán. Lenkei Sándor nem egészen kezdő a színpadon: néhány éve már láttuk egy egyfelvonásosát.

Nem nagyigényű és nem nagyjelentőségű új darabja az Áprilisi komédia, de telítve van valami nagyon rokonszenves üdeséggel, frissességgel és vitalitással. A sok mulattató komikum mellett sok a joviális, meleg szívből jövő humor, az, amiből egyre kevesebbet találunk a különböző raffinement-okkal dolgozó modern vígjátékokban. A szerző egészséges egyszerűségéhez azonban sok naivság és sok író-amatőr jellemvonás is csatlakozik. Néhol nagyon is író akar lenni: ilyenkor kirínak az egyszerű stílusból a nagyon is irodalmi ízű mondatok. Néhol pedig nem eléggé mély író: nem tudja kifejezni azokat a jelképes vonatkozásokat, amelyek kellőleg felszínre hozva többé tennék darabját mulatságos komédiánál.

A rendezés, Szőke Kálmán munkája, friss és ötletes volt, mint a darab, és nem a rendezésen, hanem a darabon múlott, hogy az első felvonás lendületes indulása, a második tömör kulminációja után a harmadik váratlan ellanyhulást hozott.

A szereplők, különböző budapesti színházakból egybeválogatva, sok szeretettel, kedvvel és a mai időkben ritka idealista buzgalommal vitték bemutatásra a darabot egy olyan vállalkozás keretében, mely alig jutalmazhatja munkásait egyébbel, mint erkölcsi sikerrel. A női főszerepekben Horváth Ica, Babochay Erzsi, Orbán Viola, Gönczy Rózsika tűntek fel. A férfiszereplők között Matány Antal, Sugár Lajos, Radócz, Sármássy, Szántó és Bánki.