Nyugat · / · 1926 · / · 1926. 1. szám · / · Figyelő · / · Irodalmi figyelő · / · Kürti Pál: Rákosi Jenő tragikum-elmélete

Kürti Pál: Rákosi Jenő tragikum-elmélete
2.

Ez a Shakespeareből való kiindulás talán alkalmas arra, hogy visszakövetkeztetést vonjunk le a magyar tragédia sorsára. A magyar tragédiára, amely még meg sem született.

Grillparzer mondja, hogy a német irodalom Shakespeare által lett naggyá, de őrajta fog el is bukni. A XVII. század második felének és a XIX. századnak magyar irodalma Shakespeare szuggesztiója alatt állott. Katona József, az egyetlen magyar tragikus-tehetség, aki komor életérzésénél és szigorú formatörekvéseinél fogva hivatott lett volna a magyar tragédia megalapozására, talán szintén Shakespeare-en ment tönkre. A Bánk bánon ezt szépen ki lehetne mutatni. És az, hogy Katona József hajótörést szenvedett, talán beláthatatlan időre lehetetlenné teszi a magyar tragédia kialakulását.

Rákosi Jenő generációja is Shakespeare bűvkörében élt. Ennek köszönhetjük ezt az érdekes kis könyvet, amely megvesztegető logikával, szellemesen, tele éles meglátásokkal érkezik el egy hamis elmélethez.