Nyugat · / · 1926 · / · 1926. 1. szám · / · Sipos Iván: A császár szakálla

Sipos Iván: A császár szakálla
XXI.

Kérdezni senki sem mer. Halálos csönd borítja a menetet. Henrik nagyokat lélegzik. Diadalt érez, nagy-nagy, nagyon nagy győzelmet. Amilyet nem aratott senki a világtörténelemben. Napóleon sem.

Napóleon!... A Császár fennkölt homlokát ború felhőzi. Kellemetlen emlékek ébredeznek benne, elhatározása kezdetéről. Szerencsére távoli, ködös emlékek, de még így is kellemetlenek. Elhessegetni igyekszik őket, de utálatos módon visszatolakodnak.

"...de, ha kunyhóban születtem volna is, csak meglenne az erőm és képességem, hogy idáig jussak. Predesztináció kérdése ez!"...

- Ostobaság! Mindenki a maga helyén, a maga eszközeivel! Mindig maga az élet a törvény! És a törvény...

Belezavarodik, nem megy a gondolkozás sem. A Régensnek van igaza. A Császár maradjon császár. Ne igyekezzék leszállni arról a piedesztálról, hová évezredek törvénye állította. Igazság és igazságtalanság összekeveredik előtte, mint lázas beteg előtt a groteszk és érthetetlen álomképek.

Úgy érzi, hogy valóban beteg. Rengeteg kényelmetlenség zsúfolódott az életébe s mind rárakott valamelyes terhet.

Rózsa!... Még jó, hogy őt elérheti. De ennek már formái vannak. Várni kell vele. Sokáig. Míg kipiheni magát. Pedig nehéz nélkülözni a csókját... nagyon nehéz. Ámbár... van még gyümölcs, ki ízes, - van a Palota körül. Nem lesz rossz ápoló a "fekete Vénusz" sem; bizonyára nem lesz...

- Még két hétig pihenek idehaza - mondja száraz, hivatalos hangon, - addig gondoskodjék Fenség a szükséges formaságokról.

- Akkor a kormányválság megoldását már Felségednek kellene elintéznie... Úgyis bizonyos reformokat helyezett kilátásba utazása előtt...

- Igen? Persze, a reformok... Azt hiszem, nem ártana vizsgálatot tartani a hivatalokban és a hadseregben... fel kell állítani az alkotmány és császárhűség szigorú rostáját!

- De valami demokratikus változást, az új idők szellemének megfelelően...

- Ügyes földreform, - ami nem vesz el semmit a nemességtől, de mégis juttat valamit a parasztoknak is... nem bánom. Ez új elemekkel gazdagítja a Császári Ház és az alkotmány védelmi hadseregét. Bőkezűbben fogunk bánni a kitüntetésekkel is. Mindenképpen, de lehetőleg áldozatok nélkül ellensúlyozni kell az ártó hatásokat.