Nyugat · / · 1913 · / · 1913. 5. szám · / · Figyelő

Bálint Aladár: A "Könyves Kálmán" Társaság katalógusa

A Könyves Kálmán műkiadó részvénytársaság nagy illusztrált katalógust adott ki a magyar piktorok képeiről terjesztés végett készített műlapjairól. Ez a részvénytársaság az egyedüli vállalkozás, mely magyar piktorok képét üzletszerűleg reprodukálja, és így meglehetősen megbízható dokumentum arra nézve, hogy milyen irányú, tartalmú, fajsúlyú az a művészet, amelyet a magyar publikum házhoz szállítva óhajt és fogyaszt.

Az alább következő felsorolás azt mutatja, hogy a vállalat egyes piktorok hány munkájára szerezte meg a reprodukálás jogát.

Benczúr Gyula 48 képére

Knopp Imre 48 képére

Bihari Sándor 45 képére

Márk Lajos 43 képére

Innocent Ferenc 31 képére

Munkácsy Mihály 27 képére

Spányik Kornél 27 képére

Szinnyei-Merse Pál 23 képére

Székely Bertalan 5 képére

Rippl-Rónai József 3 képére

Ferenczy Károly 3 képére

Íme, ebből a névsorból kiolvasható a reprodukciót vásárló közönség művészi ízlésének fejlettsége.

Benczúr Gyula és Knopp Imre vezet, Szinnyei-Merse Pál divatba jött, Munkácsy Mihályt körülbelül Spányik Kornéllal egyértékűnek vallja.

Kernstok Károly 11 képpel szerepel a katalógusban, azonban e képek közül csupán kettő van az utolsó esztendőkből, és míg a többi festők műlapjai 40-70-100 koronás heliogravur és facsimile reprodukciók, éppen e kettő 5-5 koronás gyengén sikerült, hitvány pigmentnyomat.

A fiatal magyar piktorok pedig teljesen ki vannak rekesztve a közönség számára reprodukálni ajánlatosak szerencsés társaságából.

Ezt lehet kiolvasni a "Könyves Kálmán" katalógusából.