Nyugat · / · 1913 · / · 1913. 1. szám · / · Szabó Dezső: A futurizmus: az élet és művészet új lehetőségei

Szabó Dezső: A futurizmus: az élet és művészet új lehetőségei [+]
VI.

Olvasó, mielőtt szentelt vízzel kimosnád szemedből e borzasztó betűk emlékét, s kiszellőztetnéd a megbotránkozás sóhajtásaival lelkedből e hajmeresztőségeket, kérdezd meg magadtól: mi vagy?

Adófizető semmi vagy, katonaköteles nulla vagy, imádkozó hitetlen vagy, hívő természettudományosdi vagy: a 20. század nemtudommicsoda, látatlanszínű burzsoája vagy.

Keresztényéletű vagy hittel, melynek semmi köze a volt kereszténységhez és az élethez. Ez a hit semmi praktikus tettedben nem ok, nem irány, nem tényező. Gyermekkori katekizmus leöntve pantheisztikus, "természettudományos" szósszal. Ezt a hitet vasárnapi templomba-menéskor együtt húzod fel a szarvasbőrkesztyűddel s parádéscipőddel, s együtt veted le őket.

Természettudományos felvilágosult vagy obskuritással, melynek semmi köze a természethez és a tudományhoz. Az a pár természettudományi tétel, mely innen-onnan - különösen a Blochokból, a Bölschekből stb. - belédpotyogott, éppoly értelmetlen, oktalan vakhittel dédelgetett numen, mint volt Máriád és szentjeid. Ráadásul nyakonöntöd őket "hiteddel", s kész a christianiculo-pantheistico-naturalistico-atheistico-liberarbitralistico-determinaticulo-felvilágosult vallástudomány.

Demokrata vagy "úriemberséggel", odahúzva a magad tekintetes vagy nagyságos piros cérnáját az alulállók orra alá, de bőrödben még fétisimádó őseid borzonganak. S állandóan tigris lévén a kis állatok közt, állandóan őz is vagy, mely oroszlánbőgést hall.

Arisztokrata vagy gyógyíthatatlanul. Minek tovább? Huszadik század magyar burzsoája, olyan vagy, mint egy table d'hôtes. Table d'hôtes-lelked van, melynél minden nemzetiségű, minden elvű, minden hitű és korú embernek ott ül - az egyik fele. A nemlétezésnek leggyalázatosabb nemét választottad: félig vagy minden.

Ha gonosz vagy, lábujjhegyen vagy az, ha jó vagy, jó, de: sans risque. Te termelted a politikában a "szabadelvűséget", a tudományban a filológiát, a művészetben a "lelki tanulmányt". Meddően, vigasztalanul lapos vagy. Minden más laposság haut-relief hozzád képest.

 

[+] Marinelli futurizmusáról külön tanulmányt fogok írni, részletesen ismertetve az olasz futurizmus irodalmi és művészi törekvéseit. E tanulmányban az olasz futurizmust csak mint egy nagy történelmi folyamat egyik jelenségét tárgyalom.