Nyugat · / · 1910 · / · 1910. 13. szám · / · Hatvany Lajos: A kis város

Hatvany Lajos: A kis város
IV.

A kis város tán Flaubert óta a legmagasabbra törő művészi akarás műve. Ha Flaubert művészi célt érése tökéletesebb is volt - mert hiszen Mann kompozíciójában van valami tisztára külsőséges dekoratívszerűség, alakjaiban valami fajátékszerűen koppanó, valami bábszerű - Mann műve mégis bizonyos örömteljesebb és életigazolóbb fölfogásból, s ami tehát ezzel egyet kell hogy jelentsen, többet átfogó, mélyebb látásból ered. A komédiások kivonulása a városból optimisztikus ellenképül az Education sentimentale utolsó jelenetei mellé állítható.

A kis város egyelőre utolsó foka egy hosszas fejlődésnek, amelyet én nem ismerek. Valóban vakmerőséget jelent ez ismeret híján Mann könyvéről írnom.

De miért ne hasson egy könyv önmagában egyszer az emberre? Bizonyos, hogy az író egyéb könyveinek behatóbb ismerete révén benyomásomnak némely vonatkozásban módosulnia kell. Annál élvezetesebbnek látszott ezt a módosulásnak oly hamar és oly bizonyosan kiszolgáltatható benyomásomat, még mielőtt elillanhatna, megrögzítenem.