Magyar Könyvszemle   1. évf. 1876. 5.szám   Vissza a tartalomjegyzékhez

[260Vegyes közlemények.

A Magyar Nemzeti Múzeum kézirattára ismét egy jelentékeny családi levéltárral gyarapodott. Báró Jeszenák János özvegye gróf Forgách Alojzia október 7-én adta át a férfiágban kihalt Jeszenák család levéltárát örök letétemény gyanánt. Ez 948 darabot tartalmaz. A legrégibb eredeti oklevél II. András királynak 1217-ben kiállított kiváltságlevele a zala-vári jobbágyok számára. Az ujabb irományok között figyelemreméltó báró Jeszenák Pálnak, mint a slezvig-holsteini herczeg szent-pétervári residensének diplomatiai levelezése 1760–1790. A levéltárhoz nagybecsü kézirat-gyüjtemény csatlakozik, mely 89 kötetet számít; legnagyobb részt egyháztörténelmi collectaneák és országgyülési irományok. A legnagyobb értékkel birnak azonban: Szelepcsényi György primás leveles könyve 1667–1682; Tököly Imre leveleskönyve 1691-ből; végre II. Rákóczi Ferencz udvari cancellariájának kiadványi jegyzőkönyvei öt kötetben.

A budapesti tudomány-egyetemi könyvtár végleges rendezése, mely f. é. junius 16-án vette kezdetét, gyorsan halad előre; jelenleg a „Természettudomány és mathematica” főszak lett bevégezve. A fölvett müvekről alszakok szerint következő számszerinti kimutatást adhatunk: 1. Mathematica 1200. – 2. Természettan, csillagászat és vegytan 2588. – 3. Természetrajz (ásvány-, föld- és őslénytan, növénytan, állattan) 2107. – 4. Technologia, géptan, épitészet, mezei gazdaságtan 1552. – 5. Hadtudományok 361 művel vannak a nevezett könyvtárban képviselve; az említett főszakban összesen 7808 mű czéduláztatott; mégpedig ez idő szerint készült el a betürendes szakkatalogus. Az összes rendezés három évet vesz igénybe. A rendezés bevégeztével a katalogusok kinyomatnak.

Szabó Károly „Magyar Bibliographiáját”, melyről már töb izben szólottunk – az Akadémia közelebb adta sajtó alá a Franklin-Társulat nyomdájában. Az 1711-ig magyar nyelven kiadott munkáknak száma, melyeket ismertet, legujabb kutatásai után 1730-ra szaporodott.

A tudomány- és műegyetemi olvasókör, a N. Múzeum könyvtárának megkeresésére, elhatározta, hogy az olvasókörbe járó hirlapokat a könyvtárnak, példányai kiegészíthetése czéljából rendelkezése alá bocsátja.