független elektronikus újság

archívum

Szerkesztő: Bika Julianna
E-mail: bikajuli@comcast.net

193. szám
2015. április 1.


ÁPRILISI CAPRICCIO
TÓTH ÁRPÁD

      Ó, áprilisi út-szél,
      Tréfás, arcomba fútt szél,
      Rügyecskék, zöldacél-rugók,
      Ó, fuvolás aranyrigók,
      Ó, csermelyhangu csízek,
      Illatos, édes ízek,
      De jó most elfeledni, hogy
      Az élet rút és vad dolog,
      Hogy itt, amennyi arc van,
      Megannyi csúnya harc van,..
cikk küldése | nyomtatási verzió

Amerikai Egyesült Államok

MAGYAR ÁDÁM FOTÓMŰVÉSZKIÁLLÍTÁSA

      Kontinuum címmel a New York-i Julie Saul Galériában látható a debreceni születésű Magyar Ádám fotóművész kiállítása 2015. április 4-ig.
      Magyar Ádám a nagyvárosok megszállottja: „A várost nagyon is természetes helynek tartom. Az emberi természet helye: olyan, akár egy termeszvár.” Munkája során hosszú hónapokat szán olyan városokra, mint Tokió, Hong Kong, Shanghai, Kalkutta és New York. Minden sorozatában máshogyan és máshonnan szemléli az előtte elfolyó időt, az élet lüktetését. A friss vizuális megjelenítés érdekében a digitális technika lehetőségeit maximálisan kihasználva saját készítésű, szkennerrel kombinált fényképezőgépet vagy ipari célokra használatos kamerát használ.
      535 West 22th Street 6.em , NY, NY 10011
http://www.magyaradam.com/
http://petapixel.com/2014/01/13/adam-magyar-talks-tech-behind-mesmerizing-photo-video-series/
http://www.saulgallery.com/
cikk küldése | nyomtatási verzió

FORGÁCS PÉTER
KIÁLLÍTÁS

      Letters to Afar címmel nyílt Forgách Péter kiállítása a Museum of the City of New York, a YIVO Institute for Jewish Research anyagának a felhasználásával.
      1220 Fifth Ave NYNY 10029
http://www.mcny.org/
Információ: groups@mcny.org vagy 917 492 3403.
cikk küldése | nyomtatási verzió

TUDÓSKLUB
MADARÁSZ TAMÁS ELŐADÁSA
NEW YORK-I FŐKONZULÁTUS

      2015. április 8-án este 7 órakor Madarász Tamás a New York University Ideggyógyászati Központjának kutatója „Neural mechanisms for discovering casual structure in traumatic environments” címmel tart a Tudósklub számára tudományos előadást, majd az előadó , aki hivatásos cselló művész is, önálló koncertet ad. A következő művek kerülnek előadásra : J. S. Bach: Preludim in C major, BWV 10009
      Cassado: Preludio-Fantasia, Kodály: Adagio, from the Sonata for Cello, op. 8
      Ligeti: Sonata for Cello Solo, I. Dialogo, II. Capriccio
      
      Madarász Tamás mint csellista zenei tanulmányait nyolcévesen Budapesten kezdte, majd négy év múlva már megnyerte a budapesti Cselló egyéni versenyt, majd Angliában is nyert versenyt így az Eton College-ba került, és később a Cambridge-i Trinity College-ban végzett, ezt követően a düsseldorfi Schumann Akadémián és a párizsi konzervatóriumban folytatta tanulmányait. London, Paris, Köln, Budapest, Izrael, Singapore és Új-Zéland koncerttermeiben adott önálló esteket.
      New York-ba hat évvel ezelőtt költözött, jelenleg az NYU-n matematikából írja PHD dolgozatát, ám közben mint csellista koncerteket adott Carnegie Hall Steinway termében, a Bell House, Bowery electric, Poisson Rouge, a Barge uszóhajó koncerttermében.
      
      
      LOVÁSZ LÁSZLÓ ELŐADÁSA
      Lovász László matematikus a Magyar Tudományos Akadémia elnökének előadása 2015. április 21-én este 7 órakor
      „50 years of graph theory: the networks by which we are all connected” címmel .
Consulate General of Hungary
223 East 52nd Street,
E-posta : rsvp.nyf@mfa.gov.hu or fax: (212) 755 5986
cikk küldése | nyomtatási verzió

SZENTKIRÁLYI ENDRE ELŐADÁSA

      A szerző bemutatja legújabb könyvét a Bólyai előadás sorozat keretében 2015. április 10-én este 7 óra 30-kor a Magyar Amerikai Alapítvány előadótermében, előadásának címe : “Egy amerikai város magyar katonái 1950-2014”.
      Szentkirályi Endre Clevelandben született és nevelkedett. Angol és német szakot végzett az Egyesült Államokban, majd a debreceni egyetemen doktorált. Ezen előadása az Egyesült Államok és Magyarország katonai viszonyának alakulását mutatja be. A hidegháborútól a szoros együttmüködésig: az USA és Magyarország közötti katonai viszony sokat változott az elmúlt évek során. Magyar menekültek a második világháború utáni menekülttáborokból 1950 körül kezdtek érkezni az USA-ba, ahol sokukat azonnal besorozták amerikai katonának, elvitték Koreába. A vietnámi háború idején sok amerikai magyar fiú jelentkezett katonának. Az ameri-kai hadsereg fel is használta ezeknek a magyar fiuknak az antikommunista beállítottságát. Az 1989-es rendszerváltás után óriási változás történt a két ország közötti viszonyban. Az előadás nem a döntéshozók és hadjáratok szempontjából adja elő a kor főbb eseményeit, hanem az átlag katonaember szemszögéből, visszaemlékezések alapján. Kalandokat kerestek-e, vagy a szabadság eszméjét szolgálták? A kommunizmust tekintették-e ellenfelüknek vagy hálásak voltak a második hazájuknak : Amerikának?
      Az előadó 330 magyar származású amerikai katona életéből mutat be szemelvényeket fényképekkel együtt. A kérdésekre a feleletet adja meg a hallgatóság.
Hungarian Heritage Center 300 Somerset Str., New Brunswick NJ
www.ahfoundation.org/bolyai
telefon: 732-846-5777, E-posta: info@ahfoundation.org
cikk küldése | nyomtatási verzió

PANELBESZÉLGETÉS MAGYARORSZÁGRÓL
RUTGERS EGYETEM

      A Rutgers Egyetem Center for European Studies és az Institute for Hungarian Studies szervezésében tudományos konferenciát tartanak “Democratic Backsliding in the EU, The Case of Hungary” címmel 2015 április 14-én délután 4.30-tól kerekasztal beszélgetéseket tart .
      Résztvevők Bozóki András a Central European University (CEU) Budapest professzora, a 2015-os tanév Columbiai Egyetem Deák Istvánról elnevezett tanszék politikai tudományok vendégprofesszora .
      Bozóki András politológus az illiberális államforma népszerűségéről tart előadást.
      Kelemen Dan a Rutgers Egyetem politikai tudományok professzora beszámol arról, hogy , hogy milyen következményei vannak, illetve vannak-e annak, ha az Európai Unió valamelyik tagállamában az EU alaptörvényeivel szemben a demokratikus jogokat megnyirbálják.
      Enyedi Zsolt a CEU professzorának témája a pártok ideológiai és stratégiai szerepe a demokratikus államrendszer megrendülése idején. Dr. Enyedi jelenleg a John Hopkins Egyetem Marshall Plan Foundation meghívott munkatársa.
      Miklósi Zoltán CEU professzor az 1989-es magyar alkotmány hibáit és a mai politikai elit ellentmondásos kapcsolatait elemzi. Dr. Miklósi Zoltán jelenleg a Princeton Egyetem Laurence S. Rockefeller intézet vendégprofesszora.
      
      Center for European Studies, Douglas Campus , New Brunswick, NJ
      102 Nichol Ave. fsz. konferencia terem
      New Brunswick, NJ
      Info: European@rci.rutgers.edu
      http://europe.rutgers.edu/
cikk küldése | nyomtatási verzió

SAUL LILIENSTEIN ELŐADÁSA
MAGYAR KLUB DC

      A washingtoni Magyar Klub következő előadását Saul Lilienstein zenetörténész tartja 2015. Április 18 -án délután 4 órakor Wood Márai otthonában “Romungre" - Music of the Vlach Roma in Hungary and Romania? címmel. Lilienstein Leonard Bernstein tanítványa volt, zenei területe igen széles a jazztől a komoly zenéig.
Információ és visszajelzés kingarevesz@gmail.com E-posta címen.
cikk küldése | nyomtatási verzió

BOZÓKI ANDRÁS ELŐADÁSA

      Washingtonban április 30-án déli 12-től tart előadást a German Marshall Fund-nál.
      Bozóki András szociológus, politológus korábbi magyar kultuszminiszter jelenleg a 2015-os tanév Columbiai Egyetem Deák Istvánról elnevezett tanszék politikai tudományok vendég professzora.
      1744 R Street NW, Washington DC
http://www.gmfus.org
cikk küldése | nyomtatási verzió

HABSBURGOK KIÁLLÍTÁS
MINNEAPOLIS
THE HABSBURGS: RARELY SEEN MASTERPIECES FROM EUROPE’S GREATEST DYNASTY

      A bécsi Kunshistorisches Museum anyagának kiállítása februárban nyitott, melyet József Főherceg unokája, a Magyarországon született Géza művészettörténész nyitott meg a Minneapolis Institute of Arts termeiben
      A bécsi Kunshistorisches Museum kiállítása Habsburg családi képeket, ruhákat, könyveket, páncélokat és más tárgyakat vonultat fel, május végéig látható, majd Houston és Atlanta lesz a következő állomása.
      A kiállításon a Habsburgok magyar kapcsolatai számos területen nyomon követhetők. Személyes tárgyak mellett, amelyek között Sissi korabelieket is lehet találni, bemutatják a bécsi múzeumból kölcsönzött volt Habsburg képtár Rubens, Tiziano, Velázquez, Tintoretto és Holbein festményeit.
http://new.artsmia.org/press/the-habsburgs-rarely-seen-masterpieces-from-europes-greatest-dynasty
cikk küldése | nyomtatási verzió

BOGNÁR K. DEZSŐ (DAZSI) ELŐADÁSA
KOSSUTH KLUB SARASOTA FL

      2015. április 30-án, csütörtök délután fél 5-kor a Selby Könyvtár nagytermében (1331 First Street, Sarasota) Kégl Bognár Dézső
      A magyar film 100 éve címmel tart vetített előadást.
      Bognár Dazsi filmszakember, rendező és író. Visszapillantást ad a magyar film történetére és bemutatja „Gábor” című 1960-ban már az USA-ban készült vizsgafilmjét, amely egy 56-os magyar diák bostoni életének újrakezdéséről szól. A film eredeti jeleneteket tartalmaz a magyar forradalomból és a határátlépés izgalmas perceiről.
cikk küldése | nyomtatási verzió

CSERKÉSZBÁL
PETŐFI KLUB
VENICE , FL

      Venice Floridában tavaly megalakult a Jámbor Lajos Cserkészcsapat. A Venice Hungarian Christion Society Petőfi Klub ad otthont a fiataloknak, a hétvégi bő programok közül kiemelkedik az első cserkész bál, melyet 2015. április 25-én tartanak.
      165N Jackson Rd. Venive, FL 941/374-7552
https://www.facebook.com/HCSPetofi?fref=ts
cikk küldése | nyomtatási verzió

DAYTONA BEACH, FL
MAGYAR FESZTIVÁL

      A Putnam Memorial Presbyterian Church, Hungarian Community
      
      Magyar Gyülekezet Határok Nélkül
      Magyar Fesztivált rendez vasárnap, április 26-án,
      déltől este 6-ig, ingyenes belépés és parkolás.
      Lakeside Community Center,1999 City Center Circle,
      Port Orange, FL 32129
E-posta: hunchurch@gmail.com, www.hungariancommunitychurch.org
Info: Asztalos Emese lelkész
cikk küldése | nyomtatási verzió

SZOCIOLÓGIAI KÉRDŐIV
AMERIKAI MAGYAROK KÖRÉBEN

      A kérdőív témája az Amerikában született vagy az elmúlt évtizedekben, években több hullámban érkezett valamint folyamatosan érkező magyarok kettős identitása vagy annak esetleges hiánya.
      A kérdőív kitöltése teljesen önkéntes és névtelen, azonosításra alkalmas adatokat pedig nem kérnek, az adatokat nem adják, s azokat csakis összegezve elemezik.
      A felmérés kérdőíve elérhető és kitölthető ezen a linken: http://www.surveymonkey.com/s/amerikaimagyarvagymagyaramerikai
      Facebook cím: http://www.facebook.com/Amerikaimagyarvagymagyaramerikai
Farkas Dezső Dél-Kalifornia
cikk küldése | nyomtatási verzió

KITÜNTETÉSEK

      TÖKÉS RUDOLF
      
      A Connecticuti Egyetem politológusa, professzor emeritus a kelet-közép-európai átmenetek szakértője a magyar politikai, társadalmi és gazdasági folyamatok mélyreható és avatott elemzéseken alapuló, a tranzitológia tudományában is egyedülálló életműve elismeréseként Széchenyi-díjat kapott.
      
      GYULASSY MIKLÓS
      
      A Magyar Érdemrend tisztikeresztje kitüntetésben részesült Gyulassy Miklós
      fizikus, a New York-i Columbia Egyetem egyetemi tanára, az MTA Wigner
      Fizikai Kutatóközpontjának kutatóprofesszora, az MTA külső tagja.
cikk küldése | nyomtatási verzió

Ausztria

KÁNYÁDI –DROGOMÁN EST

      A Költészet Napja alkalmából Kányádi Sándor estet tartanak 2015. április 11-én
      collegiumpazmaneum@gmail.com Tel: 1-3191403-18 Fax: 1-3173656
      
      Collegium Pazmaneum
      Pazmaneum Bécs 9., Boltzmanng. 14
      
      2015 április 12-én este 7.30-kor Dragomán György író szerzői estje a Bornemissza Péter Társaság székhelyén: Bécs 6, Capistrangasse 2/15
      Bornemisza Péter Társaság http://www.bornemisza.at/
      Info: admin@bornemisza.at, Dr. Bartok Miklós: zoltan_ka@yahoo.com
cikk küldése | nyomtatási verzió

Magyarország

MEVE ELŐADÁS
MAGYAR EMLÉKEKÉRT A VILÁGBAN

      2015. április 7-ikén este 6 órakor Magyarok a Föld körül (I.) Jeles magyar utazók és felfedezők Kínában, a Távol-Keleten Meghívott előadó: Dr. Kubassek János a Magyar Földrajzi Múzeum igazgatója, író, az MTA köztestületi tagja
      Budapest I. kerület Szentháromság tér 8.
      http://magyaremlekekert.hu/
cikk küldése | nyomtatási verzió

SYLVIA PLACHY KIÁLLÍTÁSA
MAI MANÓ HÁZ BUDAPEST

      2015. április 17-ig tart nyitva a New Yorkban élő Budapesten született fotóművész Mikor Lesz Holnap című kiállítása. Április 7-én, kedden 18 órától Kincses Károly, fotómuzeológus tart tárlatvezetést Sylvia Plachy Mikor Lesz Holnap című kiállításon.
      Sylvia Plachy szüleivel 1956-ban hagyta el az országot, fia Adrien Brody amerikai Oscar-díjas filmszínész
      2015. március 3-i The New York Timesban Rena Silverman Finding Refuge in
      a Visual Language címmel közöl cikket Sylvia Plachyról.
http://lens.blogs.nytimes.com/2015/03/03/a-refugee-embraces-a-visual-language/?emc=edit_tnt_20150303&nlid=66323596&tntemail0=y&_r=1
http://maimano.hu/kiallitasok/
cikk küldése | nyomtatási verzió

DEBRECENI NYÁRI EGYETEM

      Debreceni Nyári Egyetem és partnerei nyári ifjúsági táborokat szervez július és augusztus folyamán. A programok történelmi hagyományokra, a természeti örökség megőrzésére irányulnak. A 8 és 14 év közötti gyerekek játékos formában ismerkedhetnek múlttal, a természettel és értékhordozó tradíciókkal interaktív nyári történelmi és hortobágyi természeti táborokban.
További részletek: Debreceni Nyári Egyetem
debrecen@nyariegyetem.hu
További kurzusok:
http://www.nyariegyetem.hu/
cikk küldése | nyomtatási verzió

BALASSI NYÁRI EGYETEM
NÉGYHETES KURZUSOK

      http://www.scholarship.hu/Englishsite/Fsummercourses/tabid/192/language/en-US/Default.aspx
      
      Ösztöndíj lehetőségek: részképzésre, kutatásra, PhD képzésre, nyári egyetemre és a magyar nyelv gyakorlására.
      
      Angol nyelvű információ a www.scholarship.hu és a http://www.scholarship.hu/HSB/CallforApplication/tabid/218/language/hu-HU/Default.aspx oldalakon található.
http://www.balassi-intezet.hu
cikk küldése | nyomtatási verzió

Olaszország

SZÖRÉNYI SÁRKÖZY EST
RÓMAI AKADÉMIA

      Ez év márciusában két magyar szerző olasz vonatkozású a Budapesti Napkiadó által kiadott köteteit mutatták be a Római Akadémián.
      Szörényi László: Petrarca Budapesten. Esszék, tanulmányok. 2011.
      Sárközy Péter: Itália vonzásában. Esszék, tanulmányok. 2014. Lásd NYH 2014. decemberi szám.
      Sárközy Péter a római La Sapienza egyetem professzora és Szörényi László az MTA Irodalomtudományi Intézet tudományos tanácsadója.
      
      A kötetek bemutatóján felszólaltak: Sebestyén Ilona, a Nap Kiadó igazgatója, Groh Gáspár a „Magyar esszék” sorozat szerkesztője, Cinzia Franchi a Padovai egyetem professzora, Armando Nuzzo (Universita di Roma "La Sapienza" professzora és a két szerző, mindketten ez évben ünneplik 70. Születésnapjukat, s e közös rendezvénnyel tisztelték meg a szerzőket.
      Accademia d’Ungheria in Roma ▪ Palazzo Falconieri
      00186 Roma, Via Giulia,1 ▪ Tel. 066889671
accademiadungheria@gmail.com
www.roma.balassiintezet.hu ▪ www.facebook.com/Accadung
cikk küldése | nyomtatási verzió

BERGAMOI SIKER

      A 33. Bergamo Nemzetközi Filmfesztivál nemzetközi játékfilmes versenyprogramjában Zomborácz Virág első nagyjátékfilmje győzedelmeskedett.
      
      Az idén 33. alkalommal megrendezett bergamói Nemzetközi Filmfesztiválon összesen mintegy 120 alkotást vetítettek, de közülük csak hetet válogattak be a nagyjátékfilmes versenyprogramba.
      Zomborácz Virág Utóélet című filmjét nemcsak beválogatták a versenyszekcióba, de a közönség szavazatai alapján első helyen végzett a versenyben. Ezen kívül ötezer euró értékű BFM-Banca Popolare di Bergamo-díjat is megkapta. Utóbbit azért hozták létre, hogy olyan új produkciókat ismerjenek el, amelyeket fiatal független filmesek, magas színvonalú munkával készítettek el.
      
      Az Utóélet korábban már Karlovy Vary-ban és a valladolidi Nemzetközi Filmfesztiválon is sikereket ért el.
Forrás: http://mozi.hir24.huForrás: http://mozi.hir24.hu
cikk küldése | nyomtatási verzió

Folyóirat

MAGYAROK A NEW YORKERBEN

      BÁNYAI ISTVÁN
      
      Bányai István grafikus különleges megbízást kapott a 90 éves New Yorker hetilaptól. Az ünnepi számhoz 9 különböző címlapot tervezettek, az egyiket Bányaival, akinek már jó néhány illusztrációját közölték. Az ünnepi szám minden példányának három egymás fölötti címlapja volt. A címlapok mindegyikét felhasználták, méghozzá véletlenszerűen.
      Bányai István grafikus weboldala: http://www.ist-one.com/
      Grafikája alul a 4.
      http://www.adweek.com/news-gallery/press/new-yorker-celebrates-90-years-anniversary-issue-and-amazon-series-162988
      
      Írónak a New Yorker magazinban megjelenni felér egy irodalmi díjjal. A New Yorker a 90 év alatt csak 3 magyar író írását közölte: John Lukacsét, Konrád Györgyét és Kertész Imréét.
      2014 májusában Fischer Ivánról közölt egy hosszú esszét Alex Ross : Iván Fischer Budapest’ Radical Conductor. https://www.facebook.com/newyorker/posts/10152147610883869 .
      Volt egy másik magyar témájú olvasmány Anne Applebaum Szegedi Csanádról írt hosszú esszéje 2013. november 11-én 28-35 old. Anti-semite and Jew The double life of a Hungarian Politician címmel.
      http://www.newyorker.com/magazine/2013/11/11/anti-semite-and-jew
cikk küldése | nyomtatási verzió

AZ AGY TITKAI
ACSÁDY LÁSZLÓ EGY VILÁGRASZÓLÓ MAGYAR FELFEDEZÉSRŐL

      Magyar agykutatók világraszóló eredményéről számolt be nemrég a legrangosabb idegtudományi folyóirat, a Nature Neuroscience. Az Acsády László neurobiológus professzor vezette kutatócsoport egy új agyi idegpálya felfedezéséről publikált. Vizsgálataikat a Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetben végezték, valamint francia és svájci kutatócsoportokkal működtek együtt. Kutatásaikat nemzetközi pályázatok és a Nemzeti Agykutatási Program segítségével végezték. Felfedezésük teljesen átírhatja, amit eddig a mozgás és a tudat összefüggéseiről tudtunk, új fejezetet nyithat az epilepszia, a krónikus alvászavar és más súlyos idegrendszeri betegségek gyógyításában. Minderről Acsády professzor beszélt a 168 Órának.
      Acsády László agykutatás
cikk küldése | nyomtatási verzió

KŐSZEGI BOTOND KITÜNTETÉSE

      Idén neki ítélték az Yrjö Jahnsson-díjat, amelyet az Európai Közgazdászok Társulata és a finn Yrjö Jahnsson Alapítvány kétévente ad azoknak a 45 év alatti szakembereknek, akik „elméleti- és alkalmazott kutatásukkal leginkább elősegítették Európa gazdaságának megértését.”
      Kőszegi Botond a legtöbbet idézett magyar közgazdász abból a generációból, amelynek legjobbjai már a mindenséggel mérhették magukat: vezető amerikai egyetemeken végeztek, és nem a közép-európai sajátosságokat kutatják. Matematikusnak tanult, a Fazekasból került a Harvardra, de megunta, hogy „nincsenek benne emberek”, így 2000-ben már közgazdaságtanból szerzett doktori fokozatot a Massachusetts Institute of Technology-n. Viselkedési közgazdaságtanra szakosodott, akkoriban úttörőként. 2000-2012 között a kaliforniai Berkeley Egyetemen dolgozott, 2009 óta professzorként. Jelenleg a Közép-Európai Egyetem (CEU) közgazdasági tanszékének professzora, szűkebb területének igazi világsztárja.
      Interjú Köszegi Botonddal
http://magyarnarancs.hu/belpol/az_emberi_viselkedes_nem_valami_rendellenesseg_-_koszegi_botond_kozgazdasz-74535
cikk küldése | nyomtatási verzió

ZOBÓKI INTERJÚ

      Zobóki Gábor MÜPA Művészetek Palotája külföldön is elismert épitészével készült interjú.
http://www.origo.hu/kultura/20150313-interju-zoboki-gaborral-a-mupa-epiteszevel.html
cikk küldése | nyomtatási verzió

BÉCSI MAGYAR KÖNYVKIADÓ
NISCHEN VERLAG
Interjú Lendvai Zsókával

      http://librarius.hu/2015/03/25/az-osztrakok-is-minket-olvasnak-interju-nischen-verlag-kiadorol
cikk küldése | nyomtatási verzió

CIGÁNYKUTATÁS

      A New York Times Magazin 2015. március 22-i számában Janeen Interlandi cikke : A magyar cigánykérdés és az emfázis kutatás.
http://www.nytimes.com/2015/03/22/magazine/the-brains-empathy-gap.html?_r=0
cikk küldése | nyomtatási verzió

SZEMERKÉNYI RÉKA

      Az új magyar amerikai nagykövet asszony Szemerkényi Réka interjúja a Heti Válasznak : és a Bocskai Rádiónak
      
      http://www.bocskairadio.org/talalkozas-dr-szemerkenyi-rekaval-magyarorszag-amerikai-nagykovetevel/
http://hungarytoday.hu/cikk/diplomacy-translation-software-interview-hungarys-new-ambassador-washington-66026
cikk küldése | nyomtatási verzió

TROMBITÁS ZSÓFIA

      Interjú jelent meg Trombitás Zsófiával, az MTA Magyar Tudományosság a Kárpát-medencén Kívül (MTKK) Albizottság tagjával, a New Yorki Magyar Tudományos
      Társaság első igazgatójával, egykori New York-i, mai Tel-aviv-i konzullal, az Új Kelet című lapban.
http://mta.hu/magyar_tudomanyossag_kulfoldon/interju-trombitas-zsofiaval-az-magyar-tudomanyossag-a-kapat-medencen-kivul-albizottsag-tagjaval-135948/
cikk küldése | nyomtatási verzió

HUNGARIAN JOE
JOE MURÁNYI

      Harrick Connick Jr az Avery Fisher Hallban Joe Muranyi emlékére énekelt. Joe Murányi jeles magyar származású trombitás volt, játszott a Louis Amstrong vezette All-Star zenekarban is. Beceneve „Hungarian Joe” volt.
http://www.wsj.com/articles/the-multi-faceted-harry-connick-jr-plus-a-tribute-to-hungarian-joe-1425664632
cikk küldése | nyomtatási verzió

QUINNIPIAC EGYETEM

      2014-es működéséről számol be a Central European Institute, melyben magyar részleg is működik
http://www.quinnipiac.edu/institutes-and-centers/central-european-institute/.
cikk küldése | nyomtatási verzió

400 EZER MAGYAR LONDONBAN
MELYIK A MÁSODIK LEGNAGYOBB MAGYAR VÁROS?

      Az alábbi cikk szerint tömeges méretű a magyar elvándorlás, az Euronews brüsszeli tudósítója Hajagos Andrea írása szerint a magyarországi kivándorlás az utóbbi 5 évben különleges jelenség, a rohamos elvándorlásnak társadalmi politikai, szociológiai okait keresve londoni és bécsi magyar fiatalokkal beszélget a szerző.
http://www.euronews.com/2015/02/27/london-calling-why-home-loving-hungarians-are-flocking-to-british-capital
cikk küldése | nyomtatási verzió

Könyv

BAY ZOLTÁN: AZ ÉLET ERŐSEBB
Életrajz, memoár

      A XX. századi tudománytörténet, technikatörténet és az egyetemes humanizmus kiemelkedő személyiségének emlékirata. Az élet erősebb című könyve a háború, s a háborút követő évek dokumentumértékű felidézése: 1948-ig, amikor is a szerző – szinte a politikai rendőrség kezei közül menekülve – előbb Ausztriába, onnan pedig Amerikába emigrál. Könyvében leírja az Egyesült Izzó (Tungsram) teljes gépparkjának, műszereinek barbár leszerelését és a Szovjetunióba szállítását; de azt is megirta, hogy az oroszokhoz hasonlóan még ő előttük a nyilasok is el akarták a Tungsram berendezéseit szállítani (lopni) Németországba, csak már nem volt idejük a végrehajtásra, megírja az 1945 utáni politikai csatározásokat, a Moszkvából irányított MKP tevékenységét, a választási csalásokat; a politikai rendőrség garázdálkodását. Feltűnnek a kor ismert politikai figurái (Rajk, Marosán, Rákosi, Révai, Vas Zoltán, stb.), s megismerjük a kíméletlen politikai és egzisztenciális harcok színtereit, intézményeit, irányítóit, áldozatait.
      ISBN 978 963 302 128 6
      Kiadó Püski István 2013
cikk küldése | nyomtatási verzió

MÁRKUS GYÖRGY KIADVÁNY

      Az ausztráliai La Trobe egyetemen (Melbourne) kiadott Thesis Eleven kiadvány 2015 februárjában különszámot jelentett meg Márkus György 80. születésnapja alkalmából.
      A kötet címe: György Márkus at 80: Antinomies of Modernity
      Critical theory and historical sociology
      A kötetben David Roberts előszava után Kis János, Jonathan Pickle, Aaron Jaffe, John Grumley, Heller Ágnes és Márkus György írásai jelentek meg.
      
      Márkus György filozófus Lukács-tanítvány volt Heller Ágnessel, Fehér Ferenccel és Vajda Mihállyal együtt. Lukács György halála után a volt tanítványok közül Heller Ágnes és Fehér Ferenc Melbourne-be, Varga Mihály Németországba és Márkus György és Márkus Mária Sydneybe távozott, azaz a rendszer „megengedte” nekik a külföldre távozást. Márkus György számos művet publikált, némelyiket Heller Ágnessel és Fehér Ferenccel együtt, pl. a Diktatúra a szükségletek felett című kötetet, amely angolul és németül is megjelent.
http://thesiseleven.com/2015/02/23/issue-126-february-2015/

(Hidegkúti Béla nyomán)
cikk küldése | nyomtatási verzió

ALLISON PATAKI
ACCIDENTAL EMPRESS

      George Pataki, aki 12 évig volt New York állam kormányzója, mint a legmagasabb rangú magyar származású amerikai, büszkén ápolja magyar származása emlékeit. Nagyapja a Szabolcs megyei Aranyosapáti községből származott. Ezért elvitte gyermekeit Magyarországra, hogy megismerjék őseik szülőföldjét. Lányával Allisonnal, aki ismert író, bejárták a volt monarchia vidékeit Erdélytől Ausztriáig. Allison megismerve Erzsébet királynő (Sissi) élettörténetét, regényt írt róla. Az Accidental Empress című könyv a közelmúltban jelent meg és a New York Times bestseller-listájára került.
      Megvásárolható a Givingston.com azaz
      http://reconnecthungary.us10.list-manage.com/track/click?u=66527eec7e57ad9a041b09af4&id=0f0c70ace3&e=e0bb9d9638
      weboldalon , s így 3 dollárral olcsóbban lehet kapni , s emellett támogatja a Recconect Hungary programot, melynek Allison Pataki az egyik alapítója.
http://allisonpataki.com/books/the-accidental-empress/
http://peekskill.dailyvoice.com/neighbors/peekskills-allison-pataki-lands-book-times-best-seller-list
cikk küldése | nyomtatási verzió

SZENTKIRÁLYI ENDRE
COLD WAR TO WARM COOPERATION - EGY AMERIKAI VÁROS MAGYAR KATONÁI 1950-2014

      Ez a könyv az ún. oral history, az „elbeszélt történelem” műfajába tartozik.
      Szokatlan a megszólaltatott interjúalanyok foglalkozása és szokatlan e csoport látószöge is. Szentkirályi Endre történész-szociológus-filmes olyan, az Ohio állambeli Clevelandben vagy környékén élő 330 magyar-amerikait azonosított, akik az Egyesült Államok hadseregében szolgáltak 1950-től napjainkig. Szentkirályi maga is második generációs clevelandi, aki szüleitől tanult magyar-amerikainak lenni.
      A szerző mintegy 250 interjút készített ezekkel a katonákkal, akik között két tábornok és több ezredes is akadt, összesen 40 tiszt. A katonák között számos olyat is talált, akik katonacsaládokból származtak, azaz felmenőik is az amerikai hadseregben szolgáltak.
      Ez a rendkívül érdekes és újszerű kötet a személyes interjúk közvetlen nyelvén, döntően az átlagos katona hangján közelíti meg a történelmet. Az interjúk részben személyes találkozások, részben telefonbeszélgetések és e-mailek révén készültek, főként a II. világháború utáni Displaced Persons (DP) és az 1956-os csoportokhoz tartozó katonákkal. Megszólaltak az 1950 utáni nagy amerikai háborúk, Korea és Vietnam veteránjai, de sokan azok közül is, akik nem váltak nagy katonai összecsapások résztvevőivé, bár az amerikai hadseregben szolgáltak Németországban, Panamában, a Pentagonban, Fort Benningben és Fort Braggben, Camp Kilmerben, Nápolyban és Puerto Ricóban. Az amerikai hadsereggel eljutottak az Egyesült Államok számtalan tájára, sokan bejárták a világot is. Kalandot kerestek vagy a szabadság elvont eszméjét szolgálták, a kommunizmust tekintették ellenfelüknek vagy hálásak voltak a második hazájukká vált Amerikának – ezek a magyar-amerikaiak különleges pályát futottak be és szokatlan képet mutatnak az Egyesült Államokról.
      Életek és korok, kalandok és sorsok, végzetek és hősök – a magyar olvasó számára ezért izgalmas olvasmány és emellett sok új ismeretet ad az Újvilágról. Minden egyes beleszőtt egyéni történet azt a kíváncsiságot és nyitottságot tükrözi, ahogyan ezek a magyar–amerikai kiskatonák egykor nekiindultak új életüknek.
(Frank Tibor
Az ELTE Amerikanisztika Tanszékének professzora, az MTA tagja)

Megrendelhető :
http://clevelandhungarianmuseum.org/cleveland-hungarians-who-served-in-the-us-military-1950-2014/
cikk küldése | nyomtatási verzió

Rádió

DAN TORDAY

      Daniel Torday Bryn Mawr College tanárának The Sensualist című könyve a National Jewish Book Award kitüntetésben részesült.
      Daniel Torday legújabb könyvét The Last Flight of Poxl West egy visszaemlékezés és fikció keveréke. 1986-ban játszódik , amikor egy 15 éves fiatalember elbeszélésében elmondja. hogyan írja meg nagybátyja, egy csehszlovákiai zsidó menekült memoárját, aki átszökik Angliába és onnan mint repülős harcol tovább a háborúban.
      Torday saját családjának a történetét szövi bele a könyvébe, szülei Magyarországon születtek, hamis papírokat gyártottak és úgy élték túl a vészkorszakot, majd 1952-ben elmenekültek és Long Islandra költöztek, és a gyermekeik előtt a nagymama egész haláláig titokban tartotta zsidó származását.
http://www.npr.org/2015/03/17/393468478/wwii-novel-memoir-explores-the-blurry-line-between-fact-and-fiction
cikk küldése | nyomtatási verzió

Videó

NEUMANN SOCIETY

      Neumann Society és a Hunnovators 15. találkozójáról készített Pigniczki Réka egy kilencperces fimet.
      
      https://www.youtube.com/watch?v=OR90Yc_2CCY&feature=youtu.be
      
      Facebook oldaluk az összes képpel és videóval: Video:
      https://www.facebook.com/neumannsociety
cikk küldése | nyomtatási verzió

Obitus

SZENTGYÖRGYI ANDRÁS

      91 éves korában elhunyt Szent-Györgyi András biokémikus, az Egyesült
      Államok-beli Brandeis Egyetem professzor emeritusa, az MTA tiszteleti tagja.
      Az MTA-nak a róla készült tudósportré megjelenését már nem érhette meg.
      Az MTA legutóbbi lapszámában az ő életművéről olvashatnak.
http://www.mbl.edu/obituaries/andrew-g-szent-gyorgyi/
cikk küldése | nyomtatási verzió

MARCUS JUDITH

      2015. március 19-én elhunyt New Yorkban Marcus Judith a State University of New York Potsdam egyetem emerita társadalmi filozófia professzora, a Frankfurti iskola képviselője volt.
      Férjével Tarr Zoltánnal Werner J. Cahnman (1902-1980) írásait szerkesztette Social Issues, Geopolitics, and Judaica című kötetté, mely 2007 júniusában jelent meg a Transaction Publishers Kiadónál. A Cahnman hagyatékból ez volt ötödik kötet, melyet a Tarr-Marcus házaspár jelentetett meg, ebből az egyik Deutsche Juden címmel jelent meg Németországban.
http://www.yumpu.com/en/document/view/38506148/obituaryjmt
cikk küldése | nyomtatási verzió

© Nyugati Hírlevél - 2015