független elektronikus újság

archívum

Szerkesztő: Bika Julianna
E-mail: bikajuli@comcast.net

190. szám
2015. január 1.


ARANY JÁNOS: SZILVESZTER-ÉJEN

      ...Vígan! az ó év haldokol,
      Nevessünk mint örökösi,-
      Pedig bizony semmit se hágy
      Annak, ki végpercét lesi.
      Hajrá fiúk! ez a pohár
      Az évért, mely kiszenvede;
      Emléke fönn lesz holnap is...
      Egy kis mámor futó köde.
cikk küldése | nyomtatási verzió

DANTE GABRIEL ROSSETTI : JANUÁR

      Legsötétebb s fényesebb hónap vagyok
      Rövid napjaim enyésznek s nőnek a hosszak
      Számit-e hogy több vagy kevesebb az égen a nap
      He bévül minden napként ragyog?
cikk küldése | nyomtatási verzió

Amerikai Egyesült Államok

REIGL JUDIT KIÁLLÍTÁSA

      Annus Mirabilis , Annus Horribilis címmel 2015 március végéig tart nyitva Gát János vezette Ubu galériában.
      Reigl Judit kapuvári születésű Párizsban élő festőnő 1950 márciusában hagyta el (nyolcadik alkalommal sikerült átszöknie a vasfüggönyön) Magyarországot, s Párizsban telepedett le. André Breton és a szürrealisták csoportjához csatlakozott . Ma ő a második világháború utáni művészet egyik kiemelkedő alakja, aki a szürrealizmusból a lírai absztrakt felé vette művészeti útját.
      A Kiállításon 1954-es évek képei láthatók, festmények, kollázsok és egy sorozat tintarajz.
      Reigl Judit 1956-os Robbanás című alkotása a New York-i Guggenheim múzeum saját gyűjteményében van.
      Az elmúlt pár esztendőben a művész alkotásai bekerültek a New York-i Museum of Modern Arts (MoMa), a Buffalo-i Albright-Knox Art Gallery és a Museum of Fine Arts-Houston gyűjteményébe. A New York-i Metropolitan három festményt őriz a Reigl Judittól.
      
      http://hu.wikipedia.org/wiki/Reigl_Judit
      416 East 59 Street , New York, NY 10022
      Tel:212-753-4444, F:212-753-4470
      info@ubugallery.com www.ubugallery.com
      http://www.ubugallery.com/home/#.VIkktGK9KSP
cikk küldése | nyomtatási verzió

JAKOVITS JÓZSEF 1909-1994
SZOBRÁSZ ÉS FESTŐ KIÁLLÍTÁSA

      Az Alma on Dobbin Foundation jóvoltából QCC galériában 2015 március végéig látható Jakovits József avant-garde szobrász és festő alkotásaiból nyílt életmű-kiállítás.
      Jakovits József autodidakta avant-garde szobrász 1945 után csatlakozott az Európai Iskolához és az Elvont Művészek Magyarországi Csoportjához.
      Közel húsz évet élt New Yorkban a hatvanas hetvenes években.
      Jakovits műveit nagyrészt a Müller-Keithly és az Artur Nadas gyűjteményből állították ki.
      A jelenlegi kiállítás kurátora Gary van Wyk, akinek kétnyelvű angol és magyar könyve jelent meg ez alkalomból, Müller- Keithly és a Nadas kollekció képeit Todd Plitt készítette, a magyarországi Levendel gyűjtemény anyagát László Csaba fényképezte, s a szöveget Sipos Dániel fordította magyarra.
      ISBN 1-93 6658 29-9
      QCC ART GALLERY
      The City University of New York
      222-05 56th Avenue, Bayside , New York, 11364
      www.qccartgallery.org
cikk küldése | nyomtatási verzió

ÜNNEPI ADOMÁNYGYŰJTŐ GÁLAEST
50 ÉVES A NEW YORK-I MAGYAR HÁZ

      Időpont: 2015. január 31. este 7 óra
      Az 50 éves a New York-i Magyar Ház vezetősége segítséget kér az intézmény megújulásában!
      Szeretnének megszólítani mindenkit, akinek fontos a New York-i magyar kulturális és közösségi élet, hogy támogatásával segítsen anyagi alapot teremteni a Ház fenntartásához. Céljuk a Magyar Ház fizikai állapotának korszerűsítése, valamint színvonalas és változatos kulturális programok szervezése.
      Jelenleg a Magyar Ház az egyik legjelentősebb magyar közösségi fenntartású intézmény a városban és a Ház működtetéséhez elengedhetetlen a közösségi összefogás és adományozás, hiszen évi fenntartási költsége 40-50 ezer dollár.
      Adománygyűjtő programjuk olvasható : hungarianhousenyc.com
      Helyszín: New York-i Magyar Ház, 213 East 82nd Street NY, NY, 10028
      Visszajelzés: hungarianhousenyc@gmail.com
cikk küldése | nyomtatási verzió

TUDÓSKLUB
BOSTON

      A Massachusettsi Magyar Egyesület következő Tudósklub előadására 2015. január 16-án, péntek este 6-kor kerül sor. Az előadó: Tötösy de Zepetnek, Steven.
      Az előadásának címe: "Kaffka Margit (1888-1918) munkájának mai fontossága"
      Tötösy de Zepetnek Steven 1950-ben született Budapesten. A gimnáziumot Ausztriában és Svájcban végezte és egyetemi tanulmányait Kanadában (Ph. D. University of Alberta). Professzora az összehasonlító irodalomtudománynak a University of Alberta-n, a média és kommunikáció tudománynak az Universität Halle-Wittenberg-en és 2000-től a Purdue University tanára (comparative literature). Tudományos életrajza és kiadott munkái:
      http://docs.lib.purdue.edu/clcweblibrary/totosycv/
      Kaffka Margit (1888-1918) a magyar nyelvű irodalom egyik legfontosabb nőírója és műveiben sok olyan tartalom van amivel Kaffka a magyar irodalom proto-"feminista" írója. Tötösy de Zepetnek Kaffka regényeiben — pl. Színek és évek — olvasható nő és férfi viszonyok személyes és társadalmi problematikáit analizálja.
      A könyv itt olvasható magyarul :
      https://mek.oszk.hu/02000/02028/02028.htm
      Helyszín: Northeastern University, CCNR & Barabasi Lab
      Dana Bldg. on 5th Floor , 110 Forsyth Street, Boston, MA 02115
Szabari Margit
cikk küldése | nyomtatási verzió

WAKE UP WORLD!

      Jótékonysági koncert, melyen a Magyar Nagykövetség zenekara “Revolution Child” játszik 2015. január 6-án kedden este 7.30-kor, a bevétel a délegyházi református templom közösségi házának felépítéséhez járul hozzá.
      Helyszín: Rams Head On Stage: 33 West St. Annapolis, MD, 21401
      http://www.ramsheadonstage.com/event/737959-wake-up-world-revolution-annapolis
cikk küldése | nyomtatási verzió

WASHINGTON DC MAGYAR KLUB

      A washingtoni Magyar Klub következő magyar nyelvű előadását Cserépfalvy Galligan Katalin tartja „Albert Göring egy rendes ember” címmel 2015. január 17-én 4 órakor Zádor Pál/ Ellen Ficklen lakásában.
      Albert Göring Hermann Göring testvére megkapta Izrael állam, Világ Igaza, a nem zsidóknak adható egyik legmagasabb izraeli állami kitüntetést.
      Albert testvérétől különbözve ki nem állhatta a nácikat, Németországból Ausztriába, majd onnan Prágába, Budapestre és Bukarestbe költözött. Mint Schindler ő is egy listával rendelkezett s több zsidó származású embert mentett meg. Leghíresebbek között volt pl. Lehár Ferenc felesége Sophie.
      Cserépfalvi Katalin, Cserépfalvi kiadó leánya visszaemlékezéseit “Mimiko illegális élete” címmel írta meg. A történet 1944 júniusától 1945 februárjáig játszódik, a Cserépfalvi család menekülésének izgalmait ismerhetjük meg, főszereplője, Kati, akkor tízéves volt. Katalin Cserepfalvi-Galligan ma Dél-Karolinában él.
      Visszajelzés kingarevesz@gmail.com E-posta címen.
      http://www.spiegel.de/international/germany/israel-weighs-whether-to-honor-brother-of-leading-nazi-hermann-goering-a-887032.html
cikk küldése | nyomtatási verzió

NEUMANN SOCIETY

      Neumann Society nonprofit szervezet alakult San Fransiscoban. A nonprofit szervezet a magyar tehetség ápolását tartja fontos feladatának.
      Tervük szerint minden évben kiválasztanak egy olyan innovatív ötletet projektet, szervezetet, mely a Neumann társaság segítségével nagy hatást képes elérni a magyar innováció kiteljesítésében. Ösztöndíjakat is hoznak létre tehetséges magyar fiatalok amerikai továbbtanulására.
      www.neumannsociety.org
cikk küldése | nyomtatási verzió

KITÜNTETÉS
CSÍKSZENTMIHÁLYI MIHÁLY

      A Magyar Érdemrend nagykeresztje polgári tagozata itüntetést kapta Csíkszentmihályi Mihály pszichológiaprofesszor .
      Csíkszentmihályi az elmúlt két évtizedben vált elismertté a nemzetközi tudományos életben a flow-(áramlat-)teóriája révén, amely ma már a pozitív pszichológia egyik leghíresebb elmélete, és az arra épülő oktatási mód is világsiker.
      Ez az elméletet arról szól, hogy hogyan lehet a munkavégzést az életünk különböző területein összehozni az élvezettel, az örömteli elfoglaltsággal, és hogy ezt milyen módon lehet alkalmazni a vezetőképzésben, az oktatásban, a szabadidő eltöltésében, az idősek aktívvá tételében, a börtönviselt fiatalkorú bűnözők rehabilitációjában, vagy a fogyatékos emberekkel való foglalkozásban.
      A 22 éves kora óta az Egyesült Államokban élő Csíkszentmihályi Mihályt munkássága korábbi hazai elismeréseként 1998-ban az MTA külső tagjává választották, 2011-ben pedig Széchenyi-díjjal tüntették ki.
http://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/hirek/atadta-a-magyar-erdemrend-nagykeresztjet-csikszentmihalyi-mihalynak-los-angelesben-balog-zoltan
cikk küldése | nyomtatási verzió

GÁLA BÁL
CHICAGO

      The Hungarian (Magyar) Club of Chicago 2015. január 31-én este 6 órától tarja évi gála bálját. A díszvendégek lesznek Kumin Ferenc nagykövet, New York-i főkonzul és Robert C. Knuepfer Jr. tiszteletbeli gazdasági szakértő.
      
      Chateau Ritz
      9100 N Milwakee Avenue Niles, IL 60714 .
      https://www.facebook.com/pages/Hungarian-Magyar-Club-of-Chicago/171949896175281
cikk küldése | nyomtatási verzió

Kanada

LISZT SZOBOR TORONTÓBAN

      A torontói Fekete házaspár a napokban egy egész alakos Liszt Ferenc bronz-szobrot ajándékozott a torontói The Royal Conservatory számára.
      
      https://www.youtube.com/watch?v=HWX-n6u07bs&list=UUmyRdAnDh9UAS8GTujdM-4A
http://hungarianfreepress.com/2014/12/25/liszt-statue-in-toronto/
cikk küldése | nyomtatási verzió

Magyarország

MAGYAROK NEW YORKBAN
KIÁLLÍTÁS A CAPA CENTERBEN

      „It’s not enough to have talent, you also have to be Hungarian” – mondta az egyik legismertebb amerikai magyar híresség, Robert Capa. Ennek nyomán indult el itthonról a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiójának hét tagja, hogy feltérképezze a New Yorkban élő amerikai-magyar közösségét.
      Az amerikai álom csalogatása igazolást nyerhet a világ fővárosában? Hogyan kerültek ki a magyarok és beszélik-e még mindig az anyanyelvet? No, és az unokák értik a nagyszülők szavát? Van-e honvágy, és mi hiányzik legjobban nekik otthonról? Melyik otthon? Beilleszkedtek, asszimilálódtak vagy megmaradtak „átlagmagyarnak”? És mit keresnek a magyar cserkészek a vadonban, a magyarok pedig New Yorkban
      A hét fiatal magyar fotóművész 2014 szeptemberében, a New Yorkban töltött három hét során ilyen és ezekhez hasonló kérdésekre kereste a válaszokat.
      A jövőbeli tervek közt szerepel, hogy a külhoni, New Yorkban élő magyaroknak is lehetősége legyen megnézni az elkészült műveket. A projekt ötletgazdái Bakonyi Zsuzsa és Pályi Zsófia voltak, és a Hungary Initiatives Foundation által kiírt kulturális pályázatán nyertek támogatást a terepmunka megvalósítására.
      Alpern Bernadett és Halász Dániel a New York-i művészeti élet meghatározó magyar alakjait keresték fel – többek között Böröcz András és Vészi Tamás képzőművészeket, Berecz Ágnes művészettörténészt, tanárt és Suzanne K. Walther táncost, balettkritikust –, akikkel a kezdetekről és Magyarországhoz fűződő viszonyukról beszélgettek. A róluk készült portréfotók mellett videóriportot is készítettek, melyben arról kérdezték a művészeket, hogy mi az, ami hiányzik nekik Magyarországról. A kérdés után egy perc gondolkodási időt kaptak. A videókon csupán az egy perc csendet mutatják be.
      Hirling Bálint az amerikai magyar cserkészet témakörét dolgozta fel. Bakonyi Zsuzsa New York és környékén élő párokat keresett fel, ahol legalább az egyik fél magyarnak tartja magát.
      Bartha Máté az átlagmagyart, az átlag New York-it kutatta. Pályi Zsófia az amerikai magyarok asszimilációjának kérdését vizsgálja az Újvilágban. Az identitásőrzés és identitásvesztés képei ellenpólusként jelennek meg és vetnek fel kérdéseket.
      Szombat Éva sorozata két táncos példáján keresztül mutatja be, hogyan vezethet a kivándorlás az önmegvalósítás beteljesítéséhez.
      A kiállított fotókhoz két videó projekt is tartozik, Bartha Máté Forró az olaj, forró az éjszaka című, egy New York-i lángos árusról készített road movie-ja, illetve Hirling Bálint és Pályi Zsófia Little Hungary kisfilmje a Barbara Tours utazási irodáról és a szomszédos magyar negyedről.
      Kapcsolódó oldalak:
      http://ffs.hu/page/new-york-field-work
      https://www.facebook.com/fiatalokfotomuveszetistudioja?fref=ts
      http://hungariansinnewyork.tumblr.com/
      A kiállítás megtekinthető:
      2015. január 18-g a budapesti Capa Centerben, a volt Ernst Múzeumban.
http://capacenter.hu/kiallitasok/kulhon-magyarok-new-yorkban/
http://hvg.hu/nagyitas/20141223_New_yorki_magyarok__Nagyitasfoto#utm_source=hvg_daily&utm_medium=email&utm_campaign=newsletter2014_12_23&type-id=HvgDaily&user-id=8FC3BF70&utm_content=norm
cikk küldése | nyomtatási verzió

A MEGTALÁLT BERÉNY RÓBERT KÉP TÖRTÉNETE

      Bárki Gergely a Magyar Nemzeti Galéria művészettörténésze fedezte fel, hogy a Sony Pictures egyik gyermekfilmsorozatában Berény Róbert 1927-28ban készült képét használják fel díszletként. Több év munkája után sikerült a festmény visszavásárlása. Breuer Etát Berény csellós feleségét ábrázolja Az alvó nő című kép.
http://www.artmagazin.hu/artmagazin_hirek/lost_and_found__a_kutatas_es_a_veletlenek_szemelyes_hangvetelu_megtalalas-elmeny__beszamolo.541.html
http://cnews.canoe.ca/CNEWS/Good_News/2014/11/27/22102991-relaxnews.html
cikk küldése | nyomtatási verzió

HOSSZÚ KATINKA

      Hosszú Katinka lett az ÉV ÚSZÓNŐJE a FINA (Nemzetközi Úszószövetség) döntése alapján.
https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpf1/v/t1.0-9/10801868_794241877316456_5063764050992840515_n.jpg?oh=91ceb681c66f2441f84354b61511fbb7&oe=55025C13&__gda__=1423355001_be2ec5e5f5392abf20fc5a551bc92197
cikk küldése | nyomtatási verzió

Románia

AHEA KONFERENCIA

      Az Amerikai Magyar Tanárok Egyesülete /AHEA/ évente megrendezi konferenciáját a magyar kultúra, történelem, néprajz, irodalom, nyelvészet, szépművészet, zene és más kapcsolódó tudományokból.
      40. éves konferenciáját a Babeş-Bolyai Egyetemen, Kolozsvárt tartja meg, 2015. július 9 és 11. között Határokon átívelő identitások címmel.
      Az előadások nyelve főként angol, de lehetőség van magyar nyelvű előadásokra is. Határidő : 2015. március 2.
      Jelentkezés: http://ahea.net/conferences/2015/submit-paper.
      A szervezet elektronikus újságja :
      http://ahea.pitt.edu/ojs/index.php/ahea
cikk küldése | nyomtatási verzió

Könyv

WALKING THE WOODS AND THE WATER
In Patrick Leigh Fermor­s footsteps from the Hook of Holland to the Golden Horn.
Nick Hunt könyve

      Between the woods and water című könyv szerzője „Paddy” Sir Petrick 1933- ban
      19 évesen indult útnak Hollandiából Németországon át Isztambulig és 1934 tavaszán kerül a magyar határra az esztergomi hídhoz. Esztergomtól Budapesten és az Alföldön át Erdélybe, Erdélyen át egészen a Vaskapuig, s onnan a Boszporuszig gyalogolt .
      Eddigi magyar útikalauzokhoz nem hasonlítható szeretettel írta le a magyar embereket, tájakat.
      Nick Hunt ugyanezt az utat gyalogolta be, csak ma már nincsenek arisztokraták, akik befogadták volna mint Paddyt. Szinte semmi sem ugyanolyan mint 80 évvel állapítja meg az író, talán csak egy : magyarok ugyanúgy barack pálinkát isznak mit 80 éve, ugyanúgy siránkoznak Erdély elvesztésén. Minél keletebbre került az emberek annál kedvesebbek és a kutyáik, annál vadabbak lettek. Az útjának harmadik részét Bulgáriától Isztambulig már Paddy irányítása nélkül tette meg az író. Isztambulban pedig már az a véleménye az írónak, hogy Európából semmi sem maradt.
      Az út végén levelet akart írni Paddynek, hogy megírja, ő is megtette az utat, de addigra Sir Patrick már elhunyt.
      Nicholas Brealey Publishing 2014. Papírkötés
http://Amazonasom/Walking-Woods-Water-Patrick-footsteps/dp/1857886178
http://www.spectator.co.uk/books/9179221/walking-the-woods-and-the-water-by-nick-hunt-review/
http://en.wikipedia.org/wiki/Patrick_Leigh_Fermor
cikk küldése | nyomtatási verzió

ANNE APPLEBAUM
VASFÜGGÖNY KELET-EURÓPA MEGTÖRÉSE 1944-1956
Magyarul is megjelent Anne Applebaum könyve

      1944-ben a Szovjetunió elkezdte a később "népi demokratikus" néven nevezett országok felszabadítását és lerohanását. A világháború végén kiderült, hogy a nyugati hatalmak nem képesek és nem hajlandók szembeszállni a szovjet birodalmi törekvésekkel. Kelet-Európa sorsa megpecsételődött. A Vörös Hadsereg mellett azonnal megjelentek a szovjet titkosrendőrök és a moszkovita kommunista vezetők, és elkezdődött bő féltucat ország megtörése.
      Hogyan jutottak hatalomra a kommunisták? Mit vontak azonnal az ellenőrzésük alá, és mit engedtek át ideiglenesen a (majdnem) szabadon választott más pártoknak? Mi történt az egyházzal és a civil társadalommal?
      Anne Applebaum az ideiglenesen megnyílt orosz levéltárakból, az 1989-ben felszabadult országok titkosszolgálati iratanyagából vett ismeretek mellett memoárokat, emlékiratokat, történeti kutatásokat dolgoz fel, és személyes beszámolókat, mert sok még élő tanúval sikerült beszélnie.
http://www.europakiado.hu/konyv/735418/vasfuggony/
Európa Kiadó 2014
cikk küldése | nyomtatási verzió

A BOLYGÓ FÉNYE
HUNYADY SÁNDOR ARCKÉPE
ALEXANDER BRODY

      Alexander Brody könyve egyszerre idézi meg Hunyadi Sándor arcképét és azt miliőt, ahol és ahogy e jelentős írói életmű létrejött. Hiszen ő művelt körökben ismerte meg a műveltséget, züllött körökben a züllöttséget. Mindig kívülről tudta figyelni az emberi világot, hogy azután műveiben pontosan és belülről megörökítse.
      Alexander Brody ugyanúgy otthon van szülőhazájában, Magyarországon, mint Amerikában, ahová1948-ban emigrált. Hunyady Sándor és Bródy Sándor rokona a reklámvilág egyik legnagyobb szaktekintélye lett.
http://www.libri.hu/konyv/alexander_brody.a-bolygo-fenye.html
cikk küldése | nyomtatási verzió

KARL POLANYI
FOR A NEW WEST ESSAYS 1918-1959

      2014 novemberben jelent meg Polányi Károly neves társadalomtudós és gazdasági történész legújabb kötete. A mai is jelentősnek tartott tudós kötetében kiadatlan szövegek - előadások, esszék és jelentések találhatók, melyeket 1919 és 1958 között írt, - Polányi azt vizsgálja hogyan omlott össze a liberális gazdasági rend és demokráciák a két világháború között, s hogyan lehet visszatérni a régebbi működő gazdasági, társadalmi , kulturális, vallási és politikai intézményekhez.
      A huszadik század egyik nagy gondolkodójának művét must-read –nek nevezi a könyv elemzője .
http://www.wiley.com/WileyCDA/WileyTitle/productCd-0745684432.html
http://www.amazon.com/Karl-Polanyi/e/B000APEL78

Polányi fő műve A nagy átalakulás - Korunk gazdasági és politikai gyökerei olvasható az alábbi linken magyarul:
HTTP://WWW.SCRIBD.CO
cikk küldése | nyomtatási verzió

Folyóirat

FISCHER IVÁN AZ ÉV KARMESTERE
BUDAPEST FESZTIVÁL ZENEKAR (BFZ)

      Fischer Ivánt választotta az év emberének az amerikai zenekritikus és író, Alex Ross. A The New Yorker rendszeres szerzője szerint a Fesztiválzenekar zeneigazgatója a művészi és politikai bátorság kivételes képviselője.
      A New Yorker és a New York Times is 2014-es komolyzenei listájára választotta a BFZ-t. Az év tíz legfigyelemreméltóbb komolyzenei előadása között szerepel a BFZ Midnight Music című budapesti koncertje a New Yorker magazin listáján. A koncerten a közönség a muzsikusok között ülve, babzsákokon élvezhette a zenét közvetlen közelről.
      A New York Times a 2014-es év legviccesebb komolyzenei előadásai között említi a BFZ Dvorak-koncertjét, amelyen a zenekar ütőse Fischer Iván karmesteri pódiumán üldögélve játszott krotálon az Avery Fisher Hallban.
      2013-ban is Fischer Iván zenekara a világ tíz legjobbja közé került.
      
      
      http://www.therestisnoise.com/2014/12/more-on-2014.html
      
      Alex Ross írása Fischer Iván Vörös Tehén című operájáról
      http://www.newyorker.com/magazine/2014/06/02/notes-of-dissent
cikk küldése | nyomtatási verzió

SZERB ANTALRÓL

      A Wall Street Journal 2014. december 20-21-i számában „ Laughing off Disaster” címmel Sam Sacks írt könyvismertetést Szerb Antalról és öt angolul megjelent könyvéről.
      A New York Review of Books újra kiadta Journey by Moonlight Utas és Holdvilág című könyvét 2014 decemberében. A többi 4 könyv pedig a Pushkin Press kiadásában Len Rix fordításában olvashatjuk. A Pushkin Press újraélesztette az európai kultúra egyik óriását (Gentle Giant of European letters ) írja Szerb Antalról a szerző. A négy könyv a Pendragon legenda, Oliver VII. , Királyné nyaklánca
      (The Queen’s Necklace 1942) , Harmadik Torony (Third Tower 1936).
      Sacks elemzi Szerb Antal 1941-ben irt “A világirodalom története” című művét is.
      Katolikusként nevelkedett író zsidó származása miatt Balfi munkaszolgálatos haláltáborba került, barátai felajánlottak neki hamisított papírokat, de visszautasította. 1945 januárjában 43 évesen halálra verték, (Sárközi György író is itt halt meg 2 hónappal később).
      Érdemes elolvasni Sacks egész-oldalas elemző írását “amiably brilliant man”-ről.
      http://www.wsj.com/articles/reputations-sam-sacks-on-antal-szerb-1419025539
BJ
cikk küldése | nyomtatási verzió

KRITIKÁK

      LIGHT WITHIN THE SHADE
      Eight Hundred Years of Hungarian Poetry
      A 800 éves magyar költészet gyöngyszemeit válogatta ki Ozsváth Zsuzsanna a dallasi University of Texas professzora és kollégája Fred Turner fordították le ezeket a legismertebb és legszebb műveket.
      A könyvről Laverne Frith a Living in the West irodalmi magazin kritikusa, a Poetry Journal és a Literary Magazine Review munkatársa a New York Journal of Books hasábjain írt ismertetőt.
      http://www.nyjournalofbooks.com/book-review/light-within-shade-eight-hundred-years-hungarian-poetry
      
      
      APÁM NAPLÓJA ZOMBORY-MOLDOVÁN KÖNYVÉRŐL
      THE BURNING OF THE WORLD
      A memoir of 1914
      A művet a Frances Lincoln Publisher adta ki 2014-ben.
      Zombory-Moldován Béla (1885-1967) Munkácson született az Osztrák-Magyar Monarchiában. Budapesten végezte a Képzőművészeti Főiskolát Az első világháború kezdetén mint fiatal tiszt a keleti fronton, Przemyslben megsebesült 1914-ben, majd tovább szolgált, de már nem a fronton. Sikeres portré festő lett, 1935-től 1946-ig az Iparművészeti Főiskola igazgatója volt.
      A második világháború utáni években az államhatalom által nem támogatott festők közé került, így visszahúzódva a tájkép festészetnek él. Képeit a Kieselbach galériában láthatjuk. Nemrég felfedezett emlékirataiból állították össze ezt a kötetet, mely a New York Review of Books bestseller listáján szerepel.
      http://www.nybooks.com/books/authors/bela-zombory-moldovan/
      Mike Ormsby Erdélyben élő angol író kritikája Zombory Moldován Béla könyvéről a Central and Eastern European London Life and News-ban jelent meg. A kétszer is átolvasta a könyvet és ugyanolyan szeretettel ír róla, mint Peter Zombory Moldovan a szerző unokája, aki a nagyapja háborús történeteit lefordította.
      http://ceel.org.uk/culture/books/the-burning-of-the-world-a-memoir-of-1914-by-bela-zombory-moldovan-reviewed-by-mike-ormsby/
cikk küldése | nyomtatási verzió

A MECÉNÁS MÉRNÖKNŐ

      Gulyás Zsuzsa – noha az Egyesült Államokban született, jelenleg is Washingtonban él, és soha nem járt magyar iskolába – kitűnően beszéli a magyart. Egyébként mérnök, a világ legnagyobb repülőgépgyára, a Boeing Company egyik vezetője. A mérnöknő két éve hozta létre a Hungary for Love alapítványt, amely magyarországi hátrányos helyzetű gyerekeket, főleg romákat támogat.
http://www.168ora.hu/landingpage/gulyas-zsuzsa-adomany-amerikai-roma-tamogatas-131399.html?168ora_hirlevel=372
cikk küldése | nyomtatási verzió

A FEHÉR KIRÁLY
JÁTÉKFILM DRAGOMÁN KÖNYVÉBŐL

      Koprodukcióban brit filmesek egész estés játékfilmet készítenek Dragomán György A fehér király című világsiker könyvéből.
      Alex Helfrecht a forgatókönyvírója és rendezője, és az amerikai Roberto Salerno a i producere a filmnek, de így sem hollywoodi, hanem inkább egy angol független filmes produkció lesz .
      A könyv angol változata különösen olvasmányos és szórakoztató. Az utóbbi években Olchváry Pál számos neves magyar író munkáját is átültette angolra /például: Dragomán György, Barnás Ferenc, Pap Károly/. http://www.amazon.co.uk/White-King-Gyorgy-Dragoman/dp/0552774537
      A 10 éve megjelent művet csaknem harminc nyelvre fordították már le.
Interjú Dragomán Györggyel, a világsikerről, írói munkásságáról:
http://www.origo.hu/kultura/20141104-interju-dragoman-gyorggyel.html?fb_action_ids=10202792464714585&fb_action_types=og.recommends&fb_source=feed_opengraph&action_object_map=%7B%2210202792
cikk küldése | nyomtatási verzió

Internet

VASVÁRY GYŰJTEMÉNY

      Megjelent a Vasváry gyűjtemény legújabb 2014. decemberi száma.
      http://www.sk-szeged.hu/statikus_html/vasvary/newsletter/14dec/tartalom.html
cikk küldése | nyomtatási verzió

MIAMI MAGYAR HÁZ
HUNGARIAN CENTER

      https://www.facebook.com/pages/Miami-Magyar-H%C3%A1z-Hungarian-Center/336438169712677
cikk küldése | nyomtatási verzió

HOLLANDIAI MAGYAROK

      AMSZTERDAMI MAGYAR SZALON
      http://magyarszalon.nl
      Goethe Intézet Amsterdam, Herengracht 470
      
      MIKES KELEMEN KÖR
      Cím: Vianeni Magyar Ház
      Info: mikes_hollandia@yahoo.com
      http://www.federatio.org/mikes_int.html
cikk küldése | nyomtatási verzió

MÚZEUM ONLINE
A VILÁG ÖSSZES FESTŐJÉNEK KÉPE

      A nyitóképen szereplő festményre klikkelve a festő összes képe megjelenik,1-10 ... ig lehet lapozni, görgetni. Nagyított, egyedi képet a kis képre klikkelve lehet előhívni.
      A küldemény több, mint 5.000 művész, több, mint 100.000 festményét tartalmazza.
      Ez egy online múzeum, helyet gyakorlatilag nem foglal.
      
      http://www.mystudios.com/artgallery/
cikk küldése | nyomtatási verzió

Hozzájárulás

NYUGATI HÍRLEVÉL

      A hírlevél költségeihez adóból levonható hozzájárulásokat szívesen veszünk a HUNGARLA számára kiállított csekken.
      Kérjük jelölje meg, hogy a Nyugati Hírlevél számára küldi az összeget. Cím: HUNGARLA , 6020 Wilshire Blvd, Sarasota, FL 34238 www.hungarla.com
      Adómentességi szám: DLN:17053072012041
cikk küldése | nyomtatási verzió

ˆ Nyugati Hírlevél - 2015