Nyugati Hírlevél

168. szám
2013. február 1.


1956-OS EMLÉK PLAKETT AVATÁS
NEW ORLEANS
Louisiana szerepe az 1956-os forradalomban címmel nyilik kiállítás New Orleansban a Nemzeti Gárda Katonai Múzeumában.

      1957. január 14-én száz magyar 56-os menekült érkezett Camp Kilmerből New Orleansba. A magyar menekülteket a helyi Nemzeti Gárda barakjaiba szállásolták el, később amerikai családokhoz kerültek és állást kaptak. A száz magyarból már csak közel tizen vannak, akik még New Orleansban élnek. A közeli Árpádhon magyar településre is letelepedtek magyar 56-os menekültek, ők tizennégyen voltak.
      A helyi magyar közösség 2006-ban emléktáblát tervezett felállítani a Louisianai Nemzeti Gárda helyi múzeuma előtt, azonban a Katrina hurrikán a terveiket meghiúsította. Az 1834 óta álló műemlék épület hónapokig víz alatt állt, a hurrikán után újjáépített katonasági intézmény nemrég került megnyításra és igy lehetővé vált, hogy a tavaly beiktatott új magyar tiszteletbeli konzul, Daniel Hughes szervezésével az 1956-os emléktábla felavatására sor kerüljön. A 2013. február 8-án délután 3 órakor kezdödő ünnepségen a díszvendég dr. Szapáry György magyar nagykövet lesz.
      A Nemzeti Gárda Katonai Múzeumban kiállítást nyílik a korabeli amerikai újságcikkeből, fotókból és az Árpádhoni magyarok hamarosan elkészülő Magyar Iskolamúzeum anyagából Lousiana szerepe a magyar forradalomban címmel.
      Jackson Baracks Military Museum
      6400 St. Claude Ave., New Orleans, LA 70117
      http://en.wikipedia.org/wiki/Jackson_Barracks
BJ

© Nyugati Hírlevél - 2013