független elektronikus újság

Szerkesztő: Bika Julianna
E-mail: bikajuli@cox.net

159. szám
2012. május 1.


JÓZSEF ATTILA
MÁJUS

      A rengő lomb virágban ég
      és készül a gyümölcsre,
      a nyílt uccára lép a nép,
      hogy végzetét betöltse.
      Iramlanak bogarak,
      friss jelszavak repülnek.
      S az aranyba vont ég alatt,
      -mert beköszönt az ünnep -
      a szabadság sétára megy.
      Hős népe ágat lenget,
      s ő kézenfogva vezeti
      szép gyermekét, a rendet!
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

Amerikai Egyesült Államok

MAGYAR RÖVID-ÉS DOKUMENTUMFILMFESZTIVÁL
LOS ANGELES

      Főkonzulátus, a William Fox Los Angeles-i Magyar Filmklub és a Los Angeles-i Egyesült Magyar Ház közös szervezésében 2012. május 15-től kerül sor az 3. Los Angelesi Magyar Dokumentum- és Rövidfilm Fesztiválra. Az eseményen Magyarországon vagy Észak-Amerikában élő magyar rendezők alkotásait mutatják be, a fesztivál fő témája Raoul Wallenberg emléke.
      Megnyitó 2012. május 15-én 7 órakor a USC Ray Stark Family Theatre
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

HÚSZÉVES A LOS ANGELESI MAGYAR FŐKONZULÁTUS

      Az évforduló alkalomból Bokor Balázs nagykövet, főkonzul több elismerésben részesült. Los Angeles megye protokollfőnöke elismerő táblát adott át a megye vezetői testülete nevében a főkonzulátusnak az elmúlt időszakban tapasztalt aktív tevékenységéért. A Los Angeles megyei seriff díszes oklevélben személyes elismerését fejezte ki a magyar főkonzulnak a helyi magyar-amerikai közösség és a rendvédelmi szervek közötti együttműködés erősítéséért.
      Steven Geiger Mansch Foundation helyi elnöke Mansch-díjat adott át Bokor Balázs Főkonzulnak, a helyi amerikai magyar zsidóság ügyének támogatásáért.
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

MAGYAR PROGRAMOK A SZILIKON VÖLGYBEN

      HUNCAFÉ
      
      2012. május elsején, illetve minden hónap első kedd este 5:30-kor a Szilikon Völgy és a San Franciscó-i Öböl magyar fiataljainak találkozója a Starbucks kávézóban
      Bridgeport Shopping Center, 2292 Bridgepoint Parkway, San Mateo,
      Információ, jelentkezés Voisin Éva tb. magyar konzulnál Tel: 650.573.7351
      E-posta: evoisin@ix.netcom.com
      
      LAKY GYÖRGY KIÁLLÍTÁS
      Május 3-tól június 2-ig látható Laky Gyöngy magyar származású természetbarát önálló kiállítása”Crossover” címmel. A szoborkiállítás május 3-án 5.30 kor nyílik a Cain Schulte galériában.
      251 Post Street, Suite 251, San Francisco, CA 94108
      Info: www.CainSchulte.com, E-posta: Gyöngy Laky: gslaky@ucdavis.edu
      
      
      DR HÁNTÓ ZSUZSA ELŐADÁSA
      2012. május 20-án délután 1 órakor Hántó Zsuzsa szociológus, történész a "Kitiltott Családok" Banished families angolul is megjelent kötet írójának könyve a szocializmus osztályellenségként kezelt családok életének hiteles bemutatása , kitiltások, kitelepítések, “B” listák alkalmazása. Térkép és CD melléklettel
      Korábbi művei” Kitaszítottak I-III.”az egykori hortobágyi munkatáborok lakóinak emlékeit dolgozza fel.
      Helyszín: Woodside Priory, 302 Portola Rd, Portola Valley, Ca. 94028
      RSVP : evoisin@ix.netcom.com, 650.573.7351
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

A NEW YORK-I FŐKONZULÁTUS PROGRAMJAI

      MAGYAR TUDOMÁNYOS TÁRSASÁG , MTT ÜLÉSE
      
      Az MTT legközelebbi összejövetele a New York-i Magyar Főkonzulátuson (227 East 52nd Street, NYC) május 3-án, csütörtökön, este 7-kor órakor kezdődik. Angol nyelvű előadást tart Dr. Papp Klára State University of New York brooklyni orvosi fakultása rektorhelyettese, pszichológus " How Everything is Connected to Everything Else & the Science of Social Network Analysis" címmel, melyben többek között Erdős Pál, Rényi Alfréd, matematikusok és Barabási Albert László fizikus hálózati teóriáit ismerteti.
      Részvételi szándék: E-posta: rsvpnyf@kum.hu vagy Fx: (212) 755 5986
      
      
      ANTON MOLNÁR KIÁLLÍTÁSA
      ROOTS, BUDAPEST PÁRIZS
      
      2012. április 19-én nyílt és május 24-ig látható Anton Molnár Párizsban élő magyar festőművész kiállítása a Főkonzulátus kiállító termében.
      223 E. 2nd Street, New York, NY 10022
      www.antonmolnar.com
      http://www.youtube.com/watch?v=kXBFWlGpaDs
      http://www.youtube.com/watch?v=6Zu_KF1ztcw&feature=endscreen&NR=1
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

AZ 1956-OS MAGYAR EMLÉKMŰ NEW YORKBAN

      AZ 1956-OS MAGYAR EMLÉKMŰ NEW YORKBAN
      
      Az 56-os forradalom ötvenedik évfordulóján New York és környékének magyarsága elhatározta egy méltó emlékmű létesítését Amerikának abban a városában, ahol számos magyar és magyar származású polgár él és amely város oly kitörő lelkesedéssel fogadta Kossuth Lajost másfél évszázaddal ezelőtt. Az Emlékmű Bizottság több évi tárgyalás eredményeképpen elérte, hogy a város vezetősége elfogadja javaslatát egy ilyen emlékmű létesítésére. Megegyezés alapján a Riverside Parkban (a 113-as utcánál) levő Kossuth szobor mellett jelöltek ki egy kertes emlékmű helyet az emlékmű számára.
      
      Az Emlékmű Bizottság az emlékhely művészi kialakítására egy pályázatot hirdet, amelynek a kiírását és a hely vázlatos képét bemutató terveket a Bizottság elnökétől kell kérni:
      Papp László, 1197 Valley Road, New Canaan CT, 06840 E-mail: papparch@aol.com
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

BESZÉLGETÉS TÖRÖK ANDRÁSSAL
NEW YORKBAN

      Trust for Mutual Understanding (TMU) szervezete beszélgetést szervez Török Andrással 2012. május 11-én délután 3-5 között New York-I székházában
      Török András a Summa Artium szervezet alapító igazgatója, korábban a Magyar Fotográfusok Háza Kht. ("Mai Manó Ház") alapító igazgató és a Nemzeti Kulturális Alap elnöke volt , író,bölcsész és angol nyelvtanár.
      
      A summa artium latin kifejezés egyszerre két dolgot jelent: „a művészetek összessége”, illetve a „művészetek pénze”. Mindez azt jelképezi, hogy szervezetük az üzleti élet és a kulturális világ között félúton helyezkedik el, vállalatoknak, mecénás magánszemélyeknek, kulturális szervezeteknek, művészeknek segít kapcsolatokat kialakítani.
      A Summa Artium non-profit szervezet http://www.summa-artium.hu/
      Helyszín:
      Offices of the Trust for Mutual Understanding & Asian Cultural Council
      6 West 48th Street, 12th Floor
      Info és válasz E-posta: blanciers@tmuny.org
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

BOSTON PANORÁMA VILÁGKLUB
TÖRÖK ANDRÁS TALÁLKOZÓ

      Panoráma Világklub bostoni társklubja 2012. május 12-én délután 4 órakor Török Andrással a Summa Artium szervezet / http://www.summa-artium.hu/alapító igazgatójával tart beszélgetést az alapítvány és az író munkásságáról .
      Helyszín: Boston, Prudential épülete, 111 Huntington Ave. 26. em. Dr. Garai Gábor tiszteletbeli konzul úr irodája, visszajelzés: baloghek@prodigy.net
      A bostoniak 16. klubként kapcsolódtak bele az immár öt kontinensen működő Panoráma Világklub hálózatába. Ez a szervezet a klubforma keretein belül egyfajta szellemi hídként, pártoktól függetlenül nyújt lehetőségét a Magyarországon és a határon túl működő magyarság széles körű összefogására, kapcsolat-teremtésére és együttműködésére. Április végén Halajkó József klasszikus és flamenco gitárművész koncertjére került sor a Panoráma Világklub Bostoni Társklubjának szervezésében. Szervező Balogh K. Éva , E-posta:Eva.Balogh@bridgecultural.com
      Honlap: http://bridgecultural.com, és a http://giftonline.us
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

BOSTON HUNGARIAN NETWORK

      Garai Gábor, Magyarország bostoni tiszteletbeli konzulja és "Boston Hungarians Network" közös szervezésében 2012. május 7-én (hétfő este 7:30-kor) magyar találkozót tartanak.
      Helyszín: Big City http://www.allstonsfinest.com/allstonsfinest/bigcity/bigcity.swf
      138 Brighton Ave. (Harvard Ave. sarok) Allston, (617) 782-2020
      A "Boston Hungarians Network" ("BHN") informális összejövetelei rendszeres alkalmat biztosítanak a Boston környéki magyarság tagjai számára a találkozásra, kapcsolattartásra és barátkozásra a városban élő, dolgozó, vendégeskedő más magyarokkal, magyar származású amerikaiakkal és Magyarország barátaival.
      E-posta: bostonconsul@hungary.com
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

PETRÁS MÁRIA KIÁLLÍTÁSA
PASSAIC, NJ

      A Passaic-i Amerikai Magyar Múzeum, a Balassi Intézet és a New York-i Magyar Kulturális Intézet közös szerezésében Fülemile Ágnes a kulturális intézet igazgatója nyitotta meg Petrás Mária a csángó képzőművész és keramikus kiállítását Amerikai Magyar Múzeum Reid Könyvtárában 2012. április 29-én.
      Petrás Mária kis moldvai csángó faluban született. Magyarországra 1991-ben telepedett át. Tanulmányait a Képzőművészeti Egyetemen kerámia és üveg szobrászatán és folytatta. Az utóbbi időkben sokat szerepel mint népdal énekes a Muzsikás együttessel, archaikus csángó népi és vallásos dalait adja elő. Többek között a Szervátiusz Jenő, a Magyar Művészetért és a Magyar Tehetség Nagykövete díjakkal kitüntetettje.
      A megnyitó alkalmával Havas Judit PhD, előadóművész “Vannak Vidékek” – irodalmi előadására került sor.
      Passaic-i Amerikai Magyar Múzeum
      80 Third Street, Passaic NJ 07055
      Információ: (973) 473-0013 vagy magyar@magyar.org
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

HALMAI GÁBOR ELŐADÁSA
MAGYAR ÖREGDIÁK SZÖVETSÉG — BESSENYEI GYÖRGY KÖR

      2012. május 5-én 7:30 órai kezdettel Halmai Gábor jogász, az állam-, és jogtudományok kandidátusa, egyetemi tanár előadására kerül sor “Alkotmányozás Magyarországon a rendszerváltástól napjainkig “a Magyar Örökség Központban.
      Helyszín: American Hungarian Foundation, www.ahfoundation.org
      300 Somerset Street, New Brunswick, NJ 08903
      HUNGARIAN ALUMNI ASSOCIATION
      Post Office Box 174, New Brunswick, NJ 08903 USA
      E-posta: Hungarian Alumni@aol.com
      www.hhrf.org/bessenyei/magyar.htm
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

GÉCZY GÁBOR ELŐADÁS SOROZATA USA-BAN ÉS KANADÁBAN

      2012. május 11-én 7:30 –kor Géczy Gábor magyar népi gyógyász, fizikus a Atommagkutató Intézet volt kutatója, az ELTE Természetföldrajz tanszékének egykori tanára a MAG mozgalom és Magfalva alapítójának előadása „Magyar gyerek gyógyítja” a magyar népi gyógyászatról.
      Helyszín: Amerikai Magyar Atléta Klub , HAAC
      233 Somerset Str. New Brunswick NJ, 08901, programok: www.hungarianclubnj.org
      További helyszínek: http://www.magyarvagyok.com/csoportok/403-NYC-MAG-Mintakent-Alkalmazott-Gondviseles/temak/6594/
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

GÁLA VACSORA NANCY BRINKER TISZTELETÉRE
AMERIKAI MAGYAR KOALICIÓ

      2012. május -9-én este 7 órakor Nancy G. Brinker nagykövet és a Külföldi Cserkészcsapatok tiszteletére díszvacsorát rendez az Amerikai Magyar Koalíció.
      A Szervező Bizottság tagjai között vannak April H. Foley, Michael F. Neidorff és George H. Walker III. nagykövetek
      Helyszín: House of Sweden
      2009 K Street, NW Washington , DC 20007 Tel: 202/333-3168
      A huszonkét éve alapított Amerikai Magyar Koalíció országos non-profit szervezet, mely az amerikai magyar ügyek széleskörű megismertetését és megértését támogatja.
      Hungarian American Coalition
      1120 Connecticut Avenue, NW, Suite 280
      Washington, DC 20036
      Tel: (202) 296-9505
      Fax: (202) 775-5175
      http://www.hacusa.org
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

TAVASZI MAGYAR PIKNIKEK MAGYAR BÁLOK

      KALIFORNIA
      MAGYAR ÖRÖKSÉG FESZTIVÁL
      A San Franciscó-i Magyar Örökség Alapítvány, HHF-SF rendezésében
      Twin Pine Park , Belmont, CA 2012. május12-én
      https://www.facebook.com/events/210307962392918/
      honlap: www.hhf-sf.com,
      
      
      WASHINGTON DC
      Magyar Piknik!
      Időpont: május 20, vasárnap délután 2:00 -tól 6-ig illetve
      Helyszín: Rock Creek Park, Picnic Area 1, Washington, DC
      Washingtoni magyar fiatalok piknikje
      American Hungarian Educators­ Association javára
      AHEA, Picnic, 4515 Willard Ave #2210, Chevy Chase, MD 20815
      
      LOUISIANA
      A Louisianai Magyarok Szervezete 2012 május 6-án tartja tavaszi piknikjét New Orleans külvárosában, Metairie-ben levő Lafreniere parkban. Honlap: www.hungarla.com
      
      MINNESOTA
      NEMZETEK FESZTIVÁLJA
      2012. május 3-tól május 6-ig tartó évenként az International Institue of Minnesota szervezésében megrendezésre kerülő 80. Nemzetek Fesztiválján 90 nemzet között a Minnesotai Magyarok Szervezete is kiállít a St. Paul River Centre-ben, a Magyar csoport vezetője Dr. Galló Tibor. A Festival of Nations kiállítási részét már 20 éve (az utolsó 23 évből) 1990-el kezdődően Fülöp-Sylvester Ágnes és férje Fülöp László végzik, ez évi téma "Ethnic Celebrations". A Magyar Café vezetője: Németh Rozi.
      A magyar hímzést tanító-bemutató hölgyek Betty Bodnár-Belanger és Ficsor Emőke; szerepel még két magyar sakkmester: Ficsor László és Kerkay Jenő, akik szimultánt játszanak a látogatók sokaságával.
      http://www.festivalofnations.com/
      http://minnesotahungarians.onza.net
      
      
      NEW BRUNSWICK
      HAAC
      
      2012. május 5-én Tavaszi Bál este 6:30 kezdettel.
      Hungarian American Athletic Club 233 Somerset Str. New Brunswick NJ, 08901, www.hungarianclubnj.org
      
      
      WALLINGFORD
      A Wallingfordi Magyar Klub jótékonysági Tavaszi Báljára “Gyere Velem Hargitára” 2012 május 19-én, este 7órai kezdettel a Wallingfordi Magyar Házban kerül sor. A zenét a Horváth Duó szolgáltatja
      147 Ward Street, Wallingford, CT.
      Információ: 203-623-7674
      http://hccwallingford.org/
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

MAGOS TÚRA AMERIKÁBAN

      A dicsőszentmártoni unitárius egyház javára történő koncertet 2012. május 6 –án 5 órakor a Cedar Lane Unitarian Universalist Church nagytermében tartják. 9601 Cedar Lane, Bethesda, MD 20814-4099
      Helyfoglalás és jegyrendelés : zsuzsanna.seres@yahoo.com
      További Magos programok : Magyar Kálmán , 201/615-9240
      E-posta : magyar@magyar.org, Honlap: www.centrummanagement.org
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

A MAGYAR NAGYKÖVETSÉG PROGRAMJAI

      EURÓPA - NAP
      NYÍTVA AZ AJTÓ
      
      2012. május 12-én, délelőtt 10 és du. 4 óra között az Európai Unió az Egyesült Államokbeli a küldöttségei és a 27 EU-tagállam nagykövetségei megnyitják kapuikat a washingtoni nagyközönség számára. Ez az évente megrendezésre kerülő esemény alkalmával , a közönség megtapasztalhatja az európai országok autentikus zene-, tánc-film-és gasztronómiai művészetét, kulturális örökségét és nemzeti hagyományait. Ingyenes buszjáratok viszik a látogatókat a a metróállomásokról. Tavaly is közel százezer látogató járt a Európai Unió nagykövetségein.
      http://washington.kormany.hu/
      
      SZAPÁRY NAGYKÖVET LÁTOGATÁSA
      NEW ORLEANSBAN
      
      A World Cultural Economic Forum (WCEF) 2012. május 2.és 4. között tartja évi konferenciáját, melynek egyik szimpóziumán Cultural Economy: An Engine for Prosperous Cities címűn részt vesz Magyarország washingtoni nagykövete Szapáry György közgazdász . A magyar nagykövet Szodomka Ida lakásán találkozik a helybeli magyarokkal 2012. május 3-án este 6 órakor.
      Info: gamma504@aol.com
      
      
      
      ORBÁN VIKTOR LÁTOGATÁSA CHICAGÓBAN
      A NATO-csúcsértekezletre érkezik Chicagóba május 20-21-én Orbán Viktor, magyar miniszterelnöke, aki a tervek szerint szerint május 20-án, vasárnap reggel ellátogat a Szt. István király magyar templomba.
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

KITÜNTETÉSEK

      A Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést kapott Fischer Viktor tanár és Némethy Kesserű Judit a Külföldi Cserkészszövetség Intézőbizottságának tagja,a New York-i Egyetem tanára, Csiszár Katalin a tiszteletbeli magyar konzul , Hawaii Egyetem Rákkutató Központ Orvostudományi tanszékének professzora. Gorondi János, a Rutgers Egyetem informatikai tanácsadója, a New Brunswick-i Széchenyi Magyar Iskola igazgatója és Gidófalvy Zoltán a San Diegó-i Magyar Ház elnöke a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetésben részesült.
      A Magyar Sajtó Napján a Magyar Újságírók Országos Szövetsége Földes Tamásnak „több évtizedes eredményes újságírói munkásságáért, újságírói életműve elismeréseképpen „ Aranytollat adományozott.
      http://californiaimagyarsag.com/wordpress/?p=245
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

100 ÉVES EGGERT MÁRTA

      Századik születésnapját ünnepelte a napokban Eggerth Márta, a New Yorkban élő világhírű koloratúrszoprán énekesnő, színésznő.
      A magyar filmművészetben azzal tett szert hírnévre, hogy Jávor Pál oldalán 1929-ben, a Csak egy kislány van a világon című első magyar hangosfilmben – mindketten ekkor debütáltak – játszott főszerepet. Részlet a Kanadai Magyarság cikkéből, ahol amerikai es európai sikereiről is olvashattunk.
      http://en.wikipedia.org/wiki/Marta_Eggerth
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

Kanada

HSAC KONFERENCIA

      A Hungarian Studies Association of Canada (HSAC) 27. évi konferenciát tartja május 26. és 28. között Waterloo Ontario Kanadában
      Általános témája “Crossroads: Scholarship for an Uncertain World”.
      Tudomány a keresztútban egy bizonytalan világban.
      Információ: Judy Young
      judyyoung@drache.ca
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

Franciaország

MÁRAI A LEGJOBB KÖNYVEK KÖZÖTT
A JOBB ÉS BALOLDAL EGYARÁNT OLVASSA MÁRAIT FRANCIAORSZÁGBAN

      A francia választásokkal és Máraival kapcsolatos, aktuális hír szerint mind Sarkozy mind a baloldali Francia Szocialista Párt főtitkára Martine Aubry, Márai Sándornak A gyertyák csonkig égnek című művét jelölte meg kedvenc könyveik között
      Márait Virág Ibolya Párizsban élő műfordító-könyvkiadó ajánlotta 17 évvel ezelőtt Sarkozynek, az akkori neuillyi polgármesternek és könyvkiadójának Albin Michel –nek. Virág Ibolya a magyar irodalomnak, a magyar regénynek szeretett volna hírverést csapni, de azt igazán nem gondolta, hogy próbálkozása ilyen jól sikerül. Annál kevésbé, mivel a Márai-regény a 40-es években egyszer már megjelent franciául, nem nagy sikerrel.
      Napjainkban azonban számos kiadást ért már meg, több százezer példányban kelt el, s bizonyíthatóan, Párizsból indult el a regény világhódító útjára. Franciából fordították előbb olaszra, majd németre, angolra, spanyolra, s kelt át az óceánon, hogy még Latin-Amerikát is elszórakoztassa. De az most fordult elő vele először, hogy csodafegyverként használják egy elnökválasztási küzdelemben, merthogy jobb- és baloldalon egyaránt olvassák.
      http://nol.hu/kult/20120222-sarkozy_maraival_kampanyol
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

MÁRAI-ADAPTÁCIÓT MUTATTAK BE PÁRIZSBAN

      Egy újabb Márai Sándor-adaptációt vittek színre Párizsban: a Vendégjáték Bolzanóban című regényből készült színdarabot a Montmarte-on található Théatre de l­Atalante stúdiószínházban mutatták be. A Casanova egyik kalandja alcímet viselő darab a hősszerelmes és Párma grófnője, Franciska közti szerelmi történetről szól. Velencéből való szökése után Casanova Bolzanóban száll meg egy fogadóban, ahol meglátogatja őt Párma grófja, és különös ajánlatot tesz neki. Mivel a fiatal grófné évek óta szerelmes a kalandorba, az öregedő gróf arra kéri őt, hogy töltsön feleségével egy szenvedélyes éjszakát, majd bántsa meg, őt és reggelre örökre ábrándítsa ki magából.
      A rendező szerint Márai szövegeiben mindig van valami rejtélyesség, s a szereplők életteli, színpadra termett, összetett figurák. Ebben a műben a karneváli hangulat olyan dolgokat is lehetővé tesz, amelyeket máskor nem tehetnének meg a szereplők.
      A Télérama című kulturális hetilap kritikája szerint Márai műve „ritka szép és sűrű szöveg, a szerző ezúttal egy, a nemi szerepek felcserélődésén alapuló hatalmi játékot képzelt el. A nagyon feszült színpadi adaptációt briliáns sakkjátékká változtatja a három színész: az okos és veszélyes gróf, a kiábrándult és gyáva Casanova, valamint a szabad és vakmerő Franciska ” – írja a lap.
      A Montmartre-i stúdiószínházban bemutatott változatot április 19-ig játszották és szervezik az azt követő vidéki turnét.
      http://ujkonyvpiac.hu/hirek.asp?id=6929
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

EMŐD PÉTER BESZÁMOLÓJA
ART PARIS ART FAIR
MAGYAR MŰVÉSZEK PÁRIZSI KIÁLLÍTÁSON

      http://artportal.hu/aktualis/hirek/em_d_p_ter_magyarok_p_rizsban_1_r_sz
      http://artportal.hu/aktualis/hirek/em_d_p_ter_magyarok_p_rizsban_2_r_sz
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

Irán

MAGYAR MŰVÉSZEK TEHERÁNBAN

      Szegmens VII. címmel nyílt Teheránban kiállítása Csurka Eszternek, Daradics Árpádnak, Erőss Istvánnnak és Kopasz Tamásnak 2012 április 27-én
      A kiállítás kurátora: Erőss István képzőművész.
      Megtekinthető: 2012 május 6-ig. Helyszínek: Elahe Gallery: 3. Amini Alley, At The End Of Golfam St. Afrigha Blv.Tehran, Iran, www.elahe.net, elahe@elahe.net., Fravahr Gallery: 2. Golestan BL.(Jordan) Africa Bl. Tehran, Iran, www.fravahrgallery.com, info@fravahrgallery.com.
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

Magyarország

MAGYAR EMLÉKEKÉRT A VILÁGBAN /MEVE/

      A magyarság éltetője és ihletője: a Duna (I.)
      Kultúrtörténeti utazás térben és időben:
      Dévénytől a Vaskapuig, az Árpádoktól napjainkig
      A több féléven keresztül tervezett előadás-sorozat keretében /Donaueschingentől a Duna-deltáig / valamennyi a folyóhoz kapcsolódó emlékeinket érintik (történelmi, művelődéstörténeti, művészeti, építészeti, irodalmi és zenei vonatkozásokkal), amint a külhoni utazók Dunát méltató megállapításait is tolmácsolják.
      Helyszín: 1014 Budapest, Magyarság Háza, Szentháromság tér 6.
      Időpont: 2012. május 2. (szerda) 18:00 óra
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

Németország

HAMVAS BÉLA ÉLETMŰVÉNEK NÉMETORSZÁGI KUTATÁSA

      Hamvas Béla filozófus, író életművének németországi megismertetésén fáradozik a berlini magyar kulturális intézet (Collegium Hungaricum Berlin – CHB). Az első jelentős eredmény egy kutatói állás létrehozása lehetne a mainzi egyetem filozófiai intézetében. Can Togay János, a CHB igazgatója elmondta: a mainzi Johannes Gutenberg egyetemen rendszeresen foglalkoznak Hamvas életművével, szemináriumokat tartanak a Németországban egyelőre kevéssé ismert magyar filozófus németül elérhető munkáiról.
      A több mint 40 éve elhunyt szerző életműve, „a jelenlegi válságban igen aktuális gondolatai szerte Európában termékeny talajra hullhatnak” – fogalmazott Can Togay János. Hozzátette: Földényi F. László irodalomtörténész segítségével sikerült Hamvast megismertetni Peter Sloterdijkkal, az egyik leghíresebb és leginkább befolyásosnak tartott kortárs német filozófussal, aki a német nyelven elérhető művek tanulmányozása alapján Hamvast „a metafizika mártírjának” nevezte.
      
      A CHB Felkészülés Hamvas Bélára címmel 2010 óta szervez programokat, 2011 májusában például Hamvas-szimpóziumot rendeztek, Can Togay János pedig – a folyamatosság jegyében – hétfő esténként hűséges törzsközönség előtt felolvasást tart Hamvas műveiből a CHB-ban.
      Hamvas műveit Magyarországon sokáig szamizdatban terjesztették, munkássága csak jóval a halála után, a rendszerváltást követően vált szélesebb körben ismertté – és elismertté. Ezt jelzi például az 1990-es posztumusz Kossuth-díj.
      Jelenleg a Szilveszter című Hamvas-regény fordítását szervezi a berlini magyar kulturális intézet.
(Bálint Marcell–MTI)
http://ujkonyvpiac.hu/hirek.asp?id=6926
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

Oroszország

ÖRKÉNY-FESZTIVÁL MOSZKVÁBAN

      Több különlegességgel, köztük az író levelezésének orosz fordításával emlékeznek Örkény István születésének 100. évfordulójára Oroszországban. Az Oleg Tabakov vezette moszkvai művész színházban (MHAT) az író Macskajáték című drámájával nyílt meg Oroszországban a II. Örkény-fesztivál – mondta el Tatjana Voronkina orosz műfordító, aki nemcsak nagy tisztelője az írónak, hanem az Örkény-művek értője és míves fordítója is.
      
      Az első fesztivált 5 és fél éve tartották Moszkvában, amikor a Lágerek népe című regény megjelent orosz fordításban. Az Örkény-évfordulón egy sor rendezvénnyel emlékeznek az íróra és munkásságára. Április 27-én a Moszkva megyei Osztrovszkij színházban műsorra tűzték Örkény Tóték című darabját, valamint megjelennek Örkény levelei Levelek egy percben címmel az Inosztrannaja Lityeratura (Külföldi irodalom) című tekintélyes orosz irodalmi folyóirat áprilisi számában.
(Kegyes Csilla–MTI
http://www.ujkonyvpiac.hu/hirek.asp?id=6920
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

Szerbia

SZOBROT KAPOTT A VAJDASÁGI HERCEG JÁNOS ÍRÓ ZOMBORBAN

      Halála után tizenhét évvel mellszobrot kapott szülővárosában, a délvidéki Zomborban Herceg János író. A városi könyvtár előtti díszkertben leplezték le Herceg János írónak, akadémikusnak, fordítónak, a vajdasági magyar irodalom talán legsokoldalúbb, legkövetkezetesebb és legtermékenyebb szerzőjének mellszobrát.
      A nyugat-bácskai városban rendszeresen megemlékeznek Herceg Jánosról. Az író születésének 103. évfordulóján, május 11-én a Dunatáji Herceg János Napok keretében hirdetik majd ki a 2012-es Herceg János-irodalmi díj nyertesének nevét. A zombori Berta Ferenc Zsebszínház által 2009-ben, az író születésének centenáriumán újra alapított díj ünnepélyes átadását május 29-én tartják meg.
http://ujkonyvpiac.hu/hirek.asp?id=6927
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

Törökország

ÚJABB DÍJAT KAPOTT A CSAK A SZÉL
ISZTAMBUL

      A 31. alkalommal megrendezett isztambuli (Törökország) nemzetközi filmfesztiválon Fliegauf Bence Csak a szél című filmje kapta meg az Európa Tanács FACE-díját. A magyar-német-francia koprodukció egy cigány család egyetlen napját mutatja be. Az alkotás 2012 februárjában megkapta a Berlinále Ezüst Medve díját is.
      Bővebb információ: http://www.kulturpont.hu/content.php?hle_id=29569
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

Folyóirat

SNÉTBERGER ZENEI TEHETSÉG KÖZPONT FELSŐÖRS

      “Hungarian jazz great’s talent center a unique chance for young Roma musicians” címmel a Washington Post 2012. április 22-i száma Snétberger Ferenc salgótarjáni születésű világhírű jazz gitáros által megálmodott és elkészült felsőörsi bentlakásos zeneiskoláról közöl cikket, ahol 60 hátrányos sorsú roma gyerekkel foglalkoznak jazz- és komoly zenészek. A tehetséges fiatalok zeneiskolája 2011-ben indult be 85% százalékban norvég állami támogatással.
      http://www.washingtonpost.com/world/europe/hungarian-jazz-greats-talent-center-a-unique-chance-for-young-roma-musicians/2012/04/22/gIQAFzoNZT_story.html
      Videoriport a felsőörsi iskoláról:
      http://www.youtube.com/watch?v=mOn2BqPuPXY&feature=related
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

MAGYAR MOHA MŰVÉSZ NEW YORKBAN

      Mohából készít meghökkentő kompozíciókat a New Yorkban élő magyar művész, Tokodi Edina.
      Mohából varázsolt szürke marhát Brooklynban, őzet, nyulat, pávát és sok minden mást New York egyéb területein. A "függőkerteket" néha visszajár ápolgatni, de arra is kíváncsi, hogy a helyiek mennyire viselik gondját az üdítő graffitiknek.
      http://eletmod.msn.mainap.hu/utazas/magyar-muvesz-mohaja-disziti-new-yorkot-13064/
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

POLGÁR ZSUZSA

      A magyar Polgár Zsuzsa, a világ első női sakknagymesterének interjúja április 5 –én készült az NC Public Radio adásában. Polgár ezidáig a Texas Tech University Sakkosztályának /SPICE /volt a vezetője.
      http://thestory.org/archive/the_story_040512.mp3/view
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

LOS ANGELES TIMES
A BUDAPESTI KÁVÉHÁZAKRÓL

      Daniel Robinson 2012. április 29-i számban a budapesti kávéházakról ír.
      A TASTE OF HUNGARY­S HISTORY IN BUDAPEST­S SUMPTUOUS COFFEEHOUSES
      http://www.latimes.com/travel/la-tr-budapest-20120429,0,6824697.story
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

LONDON REVIEW OF BOOKS
A SÁTÁNTANGÓRÓL

      2012. április 26-i számában Jennifer Szalai könyvismertetése a „ Where Forty-Eight Avenue joins Petőfi Square”. címmel jelent meg Krasznahorkai László Satantango Szirtes György által fordított angol nyelvű kiadásáról, a mű a Atlantic Kiadónál jelent meg ez évben.
      Egy másik ismertetés Krasznahorkai könyvéről:
      http://www.salon.com/2012/04/07/satantango_eloquent_melancholia/singleton/
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

Internet

WELLINGTONI MAGYAR FÉSZEK HÍRMONDÓ

      http://www.hirmondo.org/
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

KÁLLAI ERNŐ

      A csodagyerekként indult hegedűművész, Itzhak Perlman tanítványa a Juilliardon.
      Carnegie Hall: http://www.youtube.com/watch?v=gVUYJMJXdHc
      Juilliard: http://www.youtube.com/watch?v=oRCZF58wsww
      Budapest: http://www.youtube.com/watch?v=b9uaR1PljS4
      Franciaország: http://www.youtube.com/watch?v=s35AFSrXQ9U
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

SZTÁRAY ZOLTÁN HONLAPJA

      Az egy évvel ezelőtt elhunyt magyar író, Sztáray Zoltán honlapja élérhető az Interneten. www. sztarayzoltan.com.
      A család jó barátja Batár Attila kezdeményezte életleírását 2010. decemberében.
      Megtalálható a recski anyag és hangfelvételek is.
      www. sztarayzoltan.com.
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

TALFI MUSIC PRODUCTION TMP

      Barta Alfonz "Talfi" Barta, Sarasotában élő többszörös platina, gyémánt és aranylemezes énekes, hangszerelő zeneszerző, zongorista, az Edda együttes volt zeneszerzője, hangszerelő billentyűse új vállalkozásának hármas tevékenysége:
      élő zenei szolgáltatás, magas színvonalú hang és fénytechnika műszaki beszerelése és rendezvény szervezés és lebonyolítás.
      www.TalfiMusicProduction.com
      E-posta:TalfiMusicProduction@gmail.com ,
      Tel/Fax: 941 351 7121
      https://www.facebook.com/TalfiMusicProduction
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

PANORAMA

      Megjelent a Panoráma magazin legújabb (április-júniusi) száma
      http://www.pano-rama.hu/
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

ˆ Nyugati Hírlevél - 2012