független elektronikus újság

Szerkesztő: Bika Julianna
E-mail: bikajuli@cox.net

135. szám
2010. április 30.


ARANY JÁNOS
FELÉD, FELÉD …

      A társas élet víg körében
      A víg májusi esteken,
      Járván az alkony hűs csendjében
      Árnyas, virító kerteken:
      Ah, mily könnyű lész elfeledni
      Egy oly kietlen, bús telet,
      Hol csak tüskét lehete szedni,
      Hol elfagy a lángképzelet!
      (részlet)
      http://hu.wikisource.org/wiki/Fel%C3%A9d,_fel%C3%A9d..
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

Amerikai Egyesült Államok

LOS ANGELES
Átadták Los Angelesben az Ember Judit közönségdíjat

      Befejeződött az Első Los Angelesi Magyar Dokumentum- és Rövidfilm Fesztivál. A Los Angeles-i főkonzulátus, a Magyar Ház, a William Fox Magyar Filmklub és a Bunyik Entertainment közös szervezésében 28 filmet mutattak be magyarországi, amerikai és kanadai magyar rendezők alkotásaiból. A magyar főkonzulátus a fesztivál alkalmából Ember Judit közönségdíjat alapított, ezzel is adózva az ismert magyar filmművész emléke előtt. Ember Judit a klasszikus értelemben vett független filmes volt. Minden alkotása olyan témákról szól, amelyek a politikai, a hatalmi döntéshozók tiltakozását váltották ki az 1970-es évektől szinte napjainkig. Határozat című filmjét az Amerikai Filmintézet Los Angelesben beválasztotta "Minden Idők 100 Legjobb Dokumentumfilmje" közé. A közönségszavazatok alapján Bokor Balázs főkonzul Csicsery György San Francisco-i magyar-amerikai rendező "N, az egy szám: Erdős Pál portréja" című alkotásának adta át az Ember Judit díjat. A film a világhírű magyar, elméleti matematikus életéről szól. A fesztivál sikere és a közönség pozitív visszajelzése alapján a főkonzulátus partnereivel együtt a jövőben is tervezi hasonló dokumentum és rövidfilmes seregszemlék megtartását. A fesztivál további legsikeresebb filmjei között volt Al Ghaoui Hesna "Néma Bölcsők", Salamon András "Meséld el...", Pigniczky Réka "Hazatérés", Nordin Eszter "Roma Álom" és "Határtalan Szülők", Szalay Péter "Három Vándor", Papp Gábor Zsigmond "Kémek a porfészekben", Forgács Péter "Hunky Blues" című alkotása.
Bokor Balázs
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

STANFORD MAGYAR FILMKLUB
A MAGYAR FILM GYÖNGYSZEMEI SOROZAT

      Szőke Soós Éva és Dornbach Márton a stanfordi egyetem tanárai által vezetett filmklub következő előadására 2010. május 21-én este 7 órakor kerül sor az Apa Szabó László 1966-ban készült filmjét vetítik angolfelirattal.
      http://creees.stanford.edu/events/hungarian-film.pdf
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

ELŐADÁS

      Levante Salat a Kolozsvári Babes Bólyai Egyetem politikai tudományok tanára “Security Dilemmas of Post-Communist Europe: the Case of Romania and Hungary” című angol nyelvű előadására 2010. május 3-án hétfőn kerül sor a Berkeley Egyetemen a Szláv, Kelet-Európai és Eurázsiai tanszéken.
      Info: 510-642-3230
      További eseményekről olvashatunk
      http://magyarnaplo.com/?cat=1
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

AMERIKAI MAGYAR ALAPÍTVÁNY PROGRAMJAI

      KÖNYVBEMUTATÓ
      
      2010. április 30-án este 7 órakor Olchváry Pál fordította The Essential Guide to Being Hungarian könyv alcíme: 50 Facts and Facets of Nationhood című könyv bemutatójára kerül sor.
      
      A könyvet Olchváry Pál fordította a 2005-ben megjelent ” Milyen a magyar ... ?” c. kiadványból, mely nagy sikert aratott a Budapesten járó turisták körében. Az ötven rövid esszéből álló kétszáz oldalas kiadványt a Balassi Bálint Intézet tizenkét szerzője írta. A szócikkek mindegyike a magyar kultúra egy lényeges elemét mutatja be. Olyan vegyes témák kerülnek sorra, mint a népzene, film, politika, porcelán. A szerzők ezeket szakértelemmel és alaposan, de helyenként humorral, iróniával mutatják be. Az angol változat különösen olvasmányos és szórakoztató.
      Bárki, aki magyar származású és időnként nehezen érezteti másokkal - például barátokkal, a már magyarul nem beszelő fiatalokkal -, hogy milyen magyarnak lenni, a magyarok mit gondolnak és mit tudnak különböző dolgokról, érdekesnek és értékesnek tálalhatja a könyvet.
      
      A könyvet a New Europe Books adta ki. - www.neweuropebooks.com – és Amerikában forgalmazásba kerül, addig a honlapon lehet megrendelni.
      http://www.neweuropebooks.com/
      
      E-posta:info@neweuropebooks.com
      
      MAGYAR FOLKLÓR ELŐADÁS
      2010. május 21-én 7:30-kor Joyce Corbett a San Diegó-i Mingei Nemzetközi Múzeum kurátora a XIX. század végi erdélyi magyar folklór három kiemelkedő alakjáról tart angol nyelvű előadást.
      Malonyay Dezső, Koós Károly és Gyarmathy Etelka a Három Titán címmel.
      Szervező : Patricia Fazekas kurátor
      American Hungarian Foundation
      300 Somerset Street
      New Brunswick, NJ 08903
      Tel: 732-846-5777
      www.ahfoundation.org
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

MAGYAR ÖREGDIÁK SZÖVETSÉG — BESSENYEI GYÖRGY KÖR

      2010. április 30-án, pénteken este, 7:30 órai kezdettel a Kör taggyűlése után bemutatásra kerül a Debreceni Egyetem irodalomtörténész professzorával, a MTA tagjával, Dr. Görömbei Andrással készült 60-perces portréfilmet, amit a Duna-TV 2009. október 23-án, az 56-os forradalom kitörésenek 53-ik évfordulóján mutatott be “Irodalom és nemzeti önismeret” címmel. Inspiráló, kiemelkedő, példás magyar életút, közelmúltunk diktatúrái súlyos évtizedeiben.
      Info: 732-699-1483
      HUNGARIAN ALUMNI ASSOCIATION
      Post Office Box 174
      New Brunswick, NJ 08903 USA
      E-posta: Hungarian Alumni@aol.com
      www.hhrf.org/bessenyei/magyar.htm
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

BARD COLLEGE
MAGYAR ÖSZÖTÖNDÍJASOK

      A Magyar-amerikai zenei kapcsolatok legújabb eredménye, hogy a Conservatory of Music új ösztöndíjat hírdetett kizárólag magyar művészek számára.
      Simon Izabella és Várjon Dénes nyerte el első alkalommal az amerikai Bard College konzervatóriumának magyar vendégtanári ösztöndíját, a zongoraművész házaspár a 2010-11-es tanévben kéthetes kurzust ad szólózongora és kamarazene szakos növendékeknek.
      A Bard College konzervatóriumának növendékeit meghallgatásokon választják ki, a vendégtanári ösztöndíjra pályázni lehet, egy héttől egy teljes tanévnyi időtartamra, a 2010-2011-es tanévre 2010. május 15-ig.
      http://www.dunatv.hu/kultura/simon_izabella_varjon_denes_bard_osztondija.html
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

DRAKULA ÁRNYÉKA
Észak-amerikai körúton
Észak-amerikai körúton az idei Magyar Filmszemle díjnyertes dokumentumfilmje

      Észak-amerikai körúton az idei Magyar Filmszemle díjnyertes dokumentumfilmje
      Milyen kapcsolat van a huszonegy évvel ezelőtti romániai Ceausescu-ellenes események és a szlovákiai magyarságot ma sújtó intézkedések között?
      A válasz egyértelmű azok számára, akik otthonosan mozognak a határon túli magyarság érdekérvényesítésének területén. Az 1976-ban alapított Hungarian Human Rights Foundation (HHRF) 1989 előtt kitartóan azon dolgozott, hogy az erdélyi magyarságot elnyomó kommunista rezsim megbukjon, ma pedig - többek között - azért munkálkodik, hogy a felvidéki magyar közösség identitását elfojtó nyelvtörvény ellen nemzetközi szövetségeseket gyűjtsön.
      
      
      Szőczi Árpád kanadai-magyar rendező Drakula árnyéka című alkotását az idei, 41. Magyar Filmszemlén a legjobb dokumentumfilmnek járó díjjal tüntették ki. A film észak--amerikai bemutatása több célt is szolgál: egyfelől rálátást ad azokra - a nagyközönség előtt ismeretlen - háttéreseményekre, amelyek a temesvári forradalom kirobbanásához vezettek, másrészt viszont a filmvetítés bevétele és a felajánlott adományok hozzájárulnak kisebbségben élő nemzettársaink érdekében dolgozó HHRF jövőjének biztosításához.
      A 90 perces alkotásban megismerhetik annak a két bátor kanadainak a történetét, akik 1989 nyarán életüket kockáztatva vállalták, hogy Temesváron felvételt készítsenek a Szekuritáté által állandó megfigyelés alatt álló Tőkés László református lelkipásztorral. A rendhagyó "történelemlecke" egyúttal belátást ad azokba a lobbi-technikákba is, amelyeket a HHRF - és rajta keresztül a nyugati magyarság - immár 34 éve használ annak érdekében, hogy az erdélyi, felvidéki, vajdasági és kárpátaljai magyar közösségek ügyei iránt amúgy érzéketlen nemzetközi döntéshozók figyelmét a régióra és a jogsértésekre irányítsa.
      A filmet Kanada és az Egyesült Államok tizenhárom nagyvárosában mutatják be. Montreál: május 3, Ottawa:május4, Windsor: május 6, Kelowna BC: május 9, San Fransisco: május 12. este 7 óra Hungarian Catholic Mission, 302 Portola Rd, Portola Valley, CA 94028, San Diego: május 13, Los Angeles: május 14, Seattle: május 15, Toronto: május 16, Cleveland: május 17, New Brunswick: május 18, New York: május 20, Wallingford CT: május 21.
www.hhrf.org
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

BOSTON
KIÁLLÍTÁS
RÉSZEGH BOTOND BARABÁSI ALBERT LÁSZLÓ

      Részegh Botond a Northeastern University /NEU/ látogató tanára csikszeredai magyar képzőművész MUNDUS IMAGINALI kiállítása az International Village kiállító folyosóján,és az Eagen épületben együtt láthatók Barabási Albert László NEU professzor Experementális könyv kiállításával.
      2010. április 30-án. 5 órakor International Village
      E-posta: e.cann@neu.edu
      http://barabasi.com/bursts/
      http://brsts.com
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

BOSKOLA BÁL
Magyar Bál a 10 éves BOSKOLA javára 2010. május 8-án

      A bostoni magyar közösség virágzó iskolája, a Boskola, amely Lexington-ban működik tízedik tanévét kezdte meg az idén. Az iskolában több mint száz, három és tizennyolc év közötti gyerek tanul
      tizenöt tanár irányítása mellett, tíz csoportban
      
      http://bostonhungarians.org/hunsocma/esemenyek/BoskolaBal2010.pdf
      http://bostonmagyarbal.com/
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

FILMKLUB
BOSTON

      A Bostoni filmklub következő előadására 2010 május elsején este 6 órakor kerül sor a Film címe :Pesti mese.
      Klárit, a fiatal kalapos lányt eddig nem nagyon halmozta el a sors szerencsével: a copfos leányzót a környezete lenézte és elnyomta, szinte semmibe sem vette - egészen mostanáig.
      Egy szép napon ugyanis Klári életében valóra válik a nagy álom: értesítik,hogy sosem látott külföldi rokona elhalálozott , és a milliós vagyon nem másra, mint a kalapbolt legjelentéktelenebb alkalmazottjára szállt.
      Klári hirtelen népszerűvé válik, számtalan új barátja lesz
      Klári szíve azonban Kubikért, a fess hordárért dobog. De vajon –vagyonnal vagy anélkül- elnyeri-e szíve választottját?
      A helyszín az MIT: Building 4 Terem 4-270
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

MAGYAR BÁL
WASHINGTON

      2010. május 15-én este 6 órakor kezdődő jótékonysági Magyar Bált tartanak az Amerikai Magyar Szövetség és a Washingtoni 4.sz. Bátori József cserkészcsapat közös szervezésében. Az idei bevételt a Walter Reed Kórház valamint a szlovákiai magyar Vajai egyházi iskola támogatására használják fel.
      Embassy Suites Hotel
      44610 Waxpool Rd, Ashburn, VA 20147
      Google Map: http://maps.google.com/maps?oi=map&q=44610%2BWaxpool%2BRd,%2BAshburn,%2BVA%2B20147
      http://www.americanhungarianfederation.org/news_AHF_Hungarian_May_Ball_2010-05-15.htm
      Info: Judit Kölus
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

MAGYAR TAVASZI PIKNIK

      2010. május 16-án, vasárnap, délután 2 órától a washingtoni magyar fiatalok félévenkénti piknikje Rock Creek Park, Washington, DC. Adóból levonható támogatás adható az American Hungarian Educators­ Association nevére
      AHEA, Spring Picnic 2010
      4515 Willard Ave #2210
      Chevy Chase, MD 20815
      http://hungaria.org/picnic
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

Franciaország

PMI KIÁLLÍTÁS
PROGRESSZIVITÁS ÉS ILLÚZIÓ
Az „Iparterv-csoport” kiállítása a Párizsi Magyar Intézetben

      A párizsi Pompidou Központtal és a „Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa” programmal együttműködve szervezte kiállítását a Párizsi Magyar Intézet (PMI). Az „Iparterv- csoport” képzőművészeinek munkái a nemzetközi irányzatokhoz való csatlakozási vágyról, Európa és a világ felé való nyitásról tanúskodnak.
      2010. április 15-től július 10-ig tart nyitva az „Iparterv-csoportot” bemutató kiállítás. A PMI olyan művészeket állít ki, akik a hatvanas évek végén, az állami művészetpolitikával dacolva, a haladó nemzetközi irányzatokkal keresték a kapcsolatot. Megtűrt-betiltott kiállításaik, a szocialista-realista kánonnal szakító, erősen kritikai töltetű műveik a demokratikus eszmék húsz évvel későbbi hatalomra jutását vetítették előre. A kiállítás tematikailag kiegészíti a Pompidou Központ „A múlt üzenetei” című tárlatát, amely Közép-Kelet Európa művészetét mutatja be az 50-es évektől napjainkig.
      A Párizsi Magyar Intézetben szervezett „Iparterv” kiállítás nem az egykori tárlatok reprodukciója, hanem válogatás az anno a csoporthoz tartozó művészek 1968-69-ben bemutatott alkotásaiból. Bak Imre, Baranyay András, Erdély Miklós, Frey Krisztián, Hencze Tamás, Jovanovics György, Konkoly Gyula, Keserü Ilona, Lakner László, Méhes László, Molnár Sándor, Nádler István, Siskov Ludmil, Szentjóby Tamás és Tót Endre munkái. A kiállítás kurátora Kolozsváry Marianna, a Magyar Nemzeti Galéria főmuzeológusa.
      Az Iparterv építőipari vállalat belvárosi székházának 1968-ban majd ’69-ben megrendezett két kiállítása körül csoportosuló fiatal magyar képzőművészek csoportjának művei kapcsán találkozunk Magyarországon először a neo-avant-garde művészet tudatos vállalásával. A kiállító művészek a kor nemzetközi tendenciái által inspirálva igyekeztek kitörni az 50-es évek elzártságából: a minimal art, a concept art, az arte povera, a hyperralizmus, a hard edge és a kinetizmus szellemében készült munkáikból összeállított válogatás az akkori progresszív irányzatok majd mindegyikére kiterjedt.
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

UNESCO PLAKÁT
Magyar grafikus munkája is bekerült az UNESCO "Kultúrák Közeledésének Nemzetközi Éve" programsorozatba

      2010 az UNESCO naptárában a Kultúrák Közeledésének Nemzetközi Éve, amelynek deklarált célja a kulturális sokszínűség védelme és terjesztése. Az UNESCO plakátpályázatot írt ki "Culture Counts" ("A kultúra számít") címmel, elősegítve ezzel is a kultúrák közötti párbeszédet és a kultúrák közeledését.
      A szervezők 82 ország több mint ezer pályázata közül 30 munkát választottak ki. Az alkotásokat később kinyomtatják, terjesztik, majd májusban az UNESCO székházában megrendezendő Kulturális Sokszínűség Nemzetközi Fesztiválja keretében kiállítják. A kihirdetett győztes munkák között van Paraszkay György grafikus "Say Yes to Tolerance" ("Mondj igent a türelemre!") című plakátja is.
      Az UNESCO a sokszínűség és a kultúrák közötti párbeszéd elősegítése céljából meghirdetett, egész éves programjának naptárába korábban már négy magyarországi eseményt is beválasztottak. Közöttük van a kőszegi Társadalomtudományok és Európai Tanulmányok Intézetének 15. Nyári Egyetemi kurzusa, amelyet az idén rendeznek, a budapesti Kortárs Drámafesztivál, a balatonfüredi Salvatore Quasimodo költőverseny valamint a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum által támogatott "EuroMed" zenei fesztivál.
http://www.mfa.gov.hu/kum/hu/bal/Aktualis/Szovivoi_nyilatkozatok/Unesco_100408.htm
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

Magyarország

CEU BUDAPEST
Európai Történelmi Nemzetközi Konferencia

      Európai Történelmi Nemzetközi Konferencia
      2010. május 6-9. között a Budapesti Central European University és a firenzei European University Institute szervezésében .
      The Graduate Conference in European History (GRACEH)
      E-posta :graceh@ceu.hu
      Meghívott főelőadó: Biljana Kasic a Zadari Egyetemről és Willem Frijhoff Amsterdamból.
      http://graceh2010.wordpress.com <http://graceh2010.wordpress.com/>
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

1956 PLAKÁTJAI FELHÍVÁS

      A Történeti Levéltár az 1956-os forradalom és szabadságharc 55. évfordulójára plakátkiállítást rendez. Kérjük mindazokat, akiknek a tulajdonában van 1956 és 1989 között készült plakát, vagy plakátot megörökítő fénykép, esetleg adatokkal rendelkeznek, hogy segítsék a tárlat anyagának összegyűjtését.
      Budapest, 2010. április
      Történeti Levéltár 1369 Bp., Pf.: 367. t: 36/ 1-478-6020,
      fax: 36/1-478-6036
      Sümegi György művészettörténész, E-posta: sumegi@abtl.hu
      Telefon: 36/1-5103031
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

KALAPÁCS ILDIKÓ KIÁLLÍTÁSA

      A Spokane, Washington államban élő magyar származású képzőművész kiállítására 2010. május 10-én délután 5 órakor kerül sor a Közép-Európai Egyetem CEU kiállító termében. Budapest V. ker. Nádor utca 9.
      http://www.facebook.com/n/?event.php&eid=112647135417054&mid=219f437G2bc18326G47afbc0G7&n_m=bikajuli%40cox.net
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

EURÓPAI PROTESTÁNS SZABADEGYETEM
NYÍREGYHÁZA

      Az Európai protestáns Magyar Szabadegyetem akadémiai napokat tart 2010 május 9 és 15. között Nyíregyházán, főelőadó Hankiss Elemér és többek között Balla Bálint egyetemi tanárok lesznek.
      Kirándulás szerveznek Kárpátaljára.
      További információ: E-posta: oltalom@lutheran.hu és
      Puskás-Vajda Zsuzsa: vajdazs@hotmail.com
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

ROBERT CAPA KIÁLLÍTÁS
DUNAUJVÁROS

      2010. április 30. – 2010. június 12.
      
      Modern Művészetért Közalapítvány, Kortárs Művészeti Intézet – Dunaújváros
      A kiállítást Csorba László a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója nyitja meg .
      
      2008–2009 fordulóján a Magyar Nemzeti Múzeum megvásárolt 985 db Robert Capa felvételt a Capa-hagyatékot őrző New York-i International Center of Photography gyűjteményéből. A megvásárolt 985 közül 48 kép a felvétel készítésével nagyjából egykorú, eredeti pozitív, ún. „press print”. Ezeket a felvételeket Capa több mint tíz országban készítette. A további 937 kép egy műtárgy-együttest képező sorozat, az ún. Robert Capa Master Selection. Ezt a sorozatot Robert testvére, az ugyancsak fényképész Cornell Capa és Richard Whelan, Capa életrajzírója válogatták az 1990-es évek elején, a hagyatékban fennmaradt körülbelül hetvenezer felvétel közül. A kiválasztottakból – főként eredeti negatívokról – három egyforma, Robert Capa feliratú szárazbélyegzővel ellátott sorozatot készítettek, amelyekben az egyes pozitívok nagysága egységesen 40x50 cm. Ekkor kijelentették, hogy több sorozat nem készülhet. A háromból egy maradt New Yorkban, a második Japánba, a harmadik pedig – ezzel a vásárlással – a szülőföldre került, s vált a magyar kulturális örökség részévé. A 937 felvétel négy földrész huszonhárom országában készült. A második világháború előtti 461 felvétel, ezek között a spanyol polgárháború képei a legfontosabbak. 276 fotográfia a világháború frontjain készült. Elég csak a normandiai partraszállás, Steven Spielberg filmrendezőt is megihlető, megrázó erejű képeire emlékeztetnünk. A világháború után 154 fotográfia ábrázolja az újabb harcokat, szenvedéseket: Izrael állam megalakulását, az indokínai háborút. 46 képen pedig olyan hírességeket láthatunk, mint Gary Cooper, Ingrid Bergman, Alfred Hitchcock, John Steinbeck, Pablo Picasso.
      A fotográfiák átfogóan mutatják be Capa életművét, s egyúttal lehetővé teszik, hogy a magyar közönség ezeken a kitűnő képeken keresztül ismerje meg a 20. század közepének fontos eseményeit. A megvásárolt képekhez az ICP ajándékul adott 20, a sorozatban meglévő, de kiemelkedő fontosságúnak ítélt, ezért nagyobb méretben is nagyított fényképet, továbbá 5 Robert Capát ábrázoló portrét. Így összesen 1010 fotográfiával gazdagodott a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtára.
http://artportal.hu/aktualis/kiallitasok/robert_capa_kiallitas\
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

Könyv

MAGYAR OLVASÓKÖNYV

      Kiss Gabriella szerkesztette az új magyar olvasókönyvet, amely magyarul tanuló, haladó szinten lévő külföldieknek készült. 2009 decemberében jelent meg Budapesten. A humoros, izgalmas, országismereti elemeket is közvetítő, illusztrált szövegekhez a megértést ellenőrző, változatos feladatok kapcsolódnak. A könyv az ECL nyelvvizsga B1-B2 szintű olvasási értést mérő feladataira is hasznos felkészítő tananyag.
      További részletek találhatóak a könyvről, valamint a szerzőkről: www.joszorakozastmagyarul.com
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

PÁLFFY GÉZA

      A Magyar Tudományos Akadémia történészének kutatásai alapján írott, összegző monográfiája a 16. századi Magyar Királyság történetéről:
      The Kingdom of Hungary and the Habsburg Monarchy in the Sixteenth Century címmel (=East European Monographs No. DCCXXXV.; CHSP Hungarian Studies Series No. 18.) Center for Hungarian Studies and Publications, Inc kiadó által jelent , megrendelhető a Columbia University Press kiadón keresztül.
      
      http://cup.columbia.edu/book/978-0-88033-633-8/the-kingdom-of-hungary-and-the-habsburg-monarchy-in-the-sixteenth-century
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

MÉCS ÉVA

      The Porcelain Figurine
      Az Egyesült Államokban élő magyar színésznő Mécs Éva életéről írt könyve angol fordítása is elkészült, és az Xlibris kiadó jóvoltából angolul is és magyarul is hozzáférhető akár könyvesbolt hálózatokon, akár interneten keresztül mint könyv, vagy mint e-book.
      www.theporcelainfigurine.com
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

Folyóirat

KATI MARTON
Kati Martont méltatta a Frakfurter Allgemeine Zeitung. A Faz 2010. március 28-i száma

      Hogyan változtatta meg Budapest a világot címmel terjedelmes írást és egyben méltatást közölt az Egyesült Államokban élő magyar származású íróról és újságíróról, Kati Martonról . A német konzervatív újság vasárnapi számában beszámolt arról, hogy Németországban a napokban jelent meg Kati Marton két könyve is, mégpedig A nép ellenségei - családom regénye című kötet, továbbá a Kilenc magyar, aki világgá ment és megváltoztatta a világot című könyv „Magyarnak lenni kollektív neurózis” – idézte a cikk bevezetőjében a második könyv kilenc főszereplőjének egyikét, Kösztler Artúr (Arthur Koestler) írót, utalva arra, hogy a Németországban férjénél, az amerikai elnök afganisztáni és pakisztáni megbízottjánál, Richard Holbrooke-nál jóval kevésbé ismert Kati Marton két könyvében a lehető legtökéletesebben ábrázolta ezt a diagnózist.
      Mindkét könyv olyan magyarokról, pontosabban magyar zsidókról szól, akik nehéz időkben nagyot alkottak – fogalmazott a lap, rámutatva: az egyikben kilenc férfiről van szó, akik tevékenységükkel döntően befolyásolták a XX. századot, a másikban pedig a szerző szüleiről. Ők ugyan semmi olyat nem tettek, ami a világ alakulását befolyásolta volna, ugyanakkor rendkívüli megpróbáltatásaik közepette nagy bátorságról tettek tanúbizonyságot.
(Pietsch Lajos–MTI)
http://ujkonyvpiac.hu/hirek.asp?id=5677
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

KONRÁD GYÖRGY

      A Süddeutche Zeitung 2010. április 12-i cikkében köszöntötte a 77 éves Konrád György írót , esszéistát a Berlin-Brandenburgi Művészeti Akadémia és az Írók Nemzetközi Szövetségének , PEN Club volt elnökét.
      http://www.sueddeutsche.de/kultur/255/508400/text/print.html
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

ESTERHÁZY PÉTER 60 ÉVES

      A Frankfurter Allgemeine Zeitung 2010. áprilisi 26-i száma a 60 éves Esterházy Péter Kossuth-, Herder-díjas és német Béke-díjas írót, magyar kultúra követét köszönti “Unser Leben ist nicht linear című” cikkében.
      http://www.faz.net/s/RubD3A1C56FC2F14794AA21336F72054101/Doc~E814ECFB5C79749C8A7F2DEEEF624014B~ATpl~Ecommon~Scontent.html
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

DUDÁS LAJOS INTERJÚ

      http://www.fidelio.hu/jazz_vilagzene/het_videoja/dudas_lajos_vasarnap_delutan.aspx
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

WALL STREET JOURNAL

      2010. április 26-i száma a magyar választásokról
      “Center Right Party Wins Hungary Vote “ címmel közölt írást a magyarországi választásokról
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

Rádió

BACKSTORY: POST COMMUNIST HUNGARY
A New York-i National Public Radio, a WNYC Magyarországról

      2010. április 29-i adásában.
      Interjú Paul Hockenos újságíróval, Berlini tudósítóval a „Joschka Fischer and the making of the Berlin Republic” című könyv szerzőjével
      http://www.wnyc.org/shows/lopate/episodes/2010/04/29/segments/154142
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

Internet

MAGYAR CUKRÁSZDA NEW YORKBAN

      http://nymag.com/listings/stores/Hungarian-Pastry-Shop/
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

MAGYAR KRÓNIKA
MONTREAL

      www.magyarkronika.com
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

WELLINGTONI FÉSZEK HÍRMONDÓ

      http://hirmondo.org
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

HUNGARIAN TV AMERICA

      http://www.hungariantv-america.com/
      
      40010 Calle Bandido
      Murrieta, CA 92562 U.S.A.
      Tel:01-571-209-5909 | Fax:01-571-209-5911 | E-mail: info@hungariantv-america.com
      6 magyar tévéállmás látható internet kapcsolat szükséges a vételekhez
      Havi díj 15 dollár .
      Felvilágosítás: 941/343-9490
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

© Nyugati Hírlevél - 2010