független elektronikus újság

Szerkesztő: Bika Julianna
E-mail: bikajuli@cox.net

115. szám
2008. augusztus 31.


ŐSZIKÉK
ARANY JÁNOS

      Szeptember - ah! szüret már nem lesz:
       Vagy: lesz szüret, ha bor nem is:
      Történeti jogát megőrzi
       Híven az iszom-eszem is;
      Különbség az, hogy míg apáink
       Egy canga birkán "laktanak":
      Nekünk cukor kell, sütve, főzve,
       Pezsgő bor, osztrigák, halak.
1877
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

Amerikai Egyesült Államok

AZ AMERIKAI MAGYAR COLLEGIUM
PASSAIC

      2008. szeptember 6-án, szombaton este 6:30-tól tájékoztatót fogadást és jótékonysági estet rendez a Passaic-i Szent István Egyház nagytermében az Amerikai Magyar Collegium .
      A rendezvény célja az AMC tevékenységének, terveinek szélesebb körű megismertetése. Beszámoló hangzik el a Pennsylvaniában rendezett Első Amerikai Magyar Nyári Egyetem eredményeiről és az AHC további céljairól, a magyar kultúra és oktatás amerikai fennmaradását és fejlesztését szolgáló feladatairól.
      Dr. Nagy Károly professzor „Az Amerikai Magyar Collegium szellemisége „ címmel tart előadást.
      A tájékoztatást követően közös eszmecserére kerül sor, ahol a tervekkel kapcsolatos igényeket és elvárásokat mérik fel. A fogadáson lehetőséget biztosítanak az AHC további munkájához nyújtandó támogatások felajánlására is.
      223 Third Street Passaic, NJ 07055
      Honlap:www.amhuncol.com
      E-posta:amhuncol@aol.com
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

CARL LUTZ ÉS A LEGENDÁS BUDAPESTI ÜVEGHÁZ FOTÓKIÁLLÍTÁS
AMERIKAI MAGYAR ALAPÍTVÁNY

      A második világháborúban zsidókat mentő svájci diplomata Carl Lutz 1942-45 között budapesti alkonzulként dolgozott, útlevelek kiadásával foglalkozott. Zsidók ezreit mentette meg a haláltábortól, 75 svájci fennhatóság alatt álló házat létesített szerte Budapesten. Az egyik ilyen zsidó menekültek számára biztonságot adó épület volt a Vadász utca 29, a híres Üvegház, mely közel 3000 zsidót fogadott be.
      A szeptember 7. és 14. között látogatható a kiállítás, melynek megnyitására szeptember 7-én délután 2 kor kerül sor.
      Dr. Randolph Braham előadása „A semleges országok diplomatái Magyarországon és a holokauszt” címmel délután 3 órakor kezdődik.
      Randolph Braham a New York Városi Egyetem politika tudományok professzora volt 1992-ig nyugdíjba vonulásáig. Jelenleg a Rosenthal Holokauszt Kutatóintézet vezetője, a magyar holokauszt legjelentősebb kutatója, 60 könyv és több mint 300 cikk szerzője. A megnyitó alkalmából az Amerikai Magyar Alapítvány Abraham Lincoln-díjában részesül.
      További előadások szeptember 10-én és 14-én du 3 órakor , előadók:Philip Cantor és Dvorah Hilsenrath
      http://www.ahfoundation.org/
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

CORNELL CAPA KIÁLLÍTÁSA

      2008. szeptember 19 és 2009. január 4. között a New York-i International Center of Photography / ICP/ Nemzetközi Fotósközpontban
      a 2008 májusában 91 éves korában elhunyt Cornell Capa fotográfus képeiből állít ki „Concerned photographer” címmel.
      Cornell Capa Magyarországon született Friedmann Kornél néven 1918-ban, az egykori világhírű haditudósító fényképész, Robert Capa testvére."Egy dolog, amiben az élet és én egyetértettünk: egy háborús fotós elég a családban. Én a béke fotósa leszek." állította magáról Cornell Capa.
      1936-ban emigrált Párizsba, majd a következő évben az Egyesült Államokba. Első munkahelye a néhai híres magazin, a Life volt. Első fényképe azonban nem ott, hanem a brit Picture Postban jelent meg. Számos fotóriportot készített az Egyesült Államokban, Dél-illetve Latin-Amerikában, az egykori Szovjetunióban. Számos amerikai elnökválasztási kampányt is végigkísért fényképezőgépeivel, így az 1963 novemberében meggyilkolt John F. Kennedyét is.
      1974-ben létrehozta az ICP nemzetközi fotósközpontot, amelyben bátyja munkáit gyűjtötte össze, és ahol több száz kiállítást és konferenciát szervezett a fotózás témájában.
      1133 Avenue of the Americas (43–as utcánál) New York, NY 10036
      Tel: /212/ 857-0000, E-posta: info@icp.org
      Honlap: WWW.icp.org
      http://www.icp.org/site/c.dnJGKJNsFqG/b.4391595/
BJ
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

MEGKERÜLTEK ROBERT CAPA KÉPEI
MINTEGY 3500 NEGATIVOT REJTETT A MEXIKÓI BÖRÖND

      Robert Capa, magyar származású fotóriporter Mexikóból nemrég előkerült bőröndjében lévő negatívokat a New York-i International Center of Photography /ICP/vizsgálja.
      A központ azt tervezi, hogy munkájuk egyes fázisait megtekinthetővé teszik az interneten, később kiállítást rendeznek, és könyvet jelentenek meg a felvételekből.
      Mikor Robert Capa Franciaországból az USA-ba menekült negatívjait munkatársára, Weisz Imrére,“Csikire” hagyta. A bőröndöt Weisz Imre adta át 1940-ben a mexikói konzulnak Marseillesben, aki viszont Aguilar Gonzales tábornoknak adta tovább azzal a céllal, hogy a mintegy 3500, az 1935-1939 között a spanyol polgárháború idején készített negatívok biztos helyen legyenek.
      Robert Capa, Gerda Taro és David Seymour ("Sim") negatívjait tartalmazza a 3500 negatív.
      Robert Capa 1951-ben halt meg Vietnamban, szerelme Gerda még Spanyolországban 1937-ben, David Saymour , aka Sim lengyel fotográfus 1956-ban hunyt el.
      A bőröndben lévő három dobozt a rokonok találták meg a tábornok halála után. A filmek jó állapotban vannak, szkenelésükhöz azonban szükség van egy speciális szerkezetre, hogy ne sérüljenek.
      http://www.icp.org/site/c.dnJGKJNsFqG/b.3850661/
BJ
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

KOSSUTH KLUB

      2008. szeptember 25-én csütörtök délután fél 5-kor a Selby Könyvtár nagytermében Fekete Pál a kommunista megtorlás 50. évfordulója /1958-2008/ alkalmából a megtorlás előzményeiről emlékezik.
      A vértanúk között volt dr. Brusznyai Árpád görög-latin szakos tanár, orgonista, reá emlékezik Szonntágh Jenő, majd hangversenyt ad a vértanúk emlékére. Benny Yangco klarinéton kíséri.
      1331 First Street, Sarasota
Kisvarsányi Éva
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

SZEMES GYÖRGY FOTÓKIÁLLÍTÁSA

      Capturing the moment címmel nyílik meg a kaliforniai Carmel városában szeptember 2-án.
      
      Lincoln St & 8th Ave, Carmel, CA 93923
      
      http://www.carmelfoundation.org/pdf/CF_Artist_of_the_Month.pdf
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

SZÜRETI BÁL HOUSTONBAN

      2008. szeptember 19.-én, pénteken este 7 órától a Raveneaux Country Club-ban, 9415 Cypresswood Drive, Spring, TX 77379.
      A zenét a budapesti Baki-Várnai Duó szolgáltatja.
      E-posta:rlapis@msn.com, Rozsa Lapis , Tel:281-639-4968
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

COLORADÓ
DENVERI MAGYAR ÜNNEPSÉG
ORBÁN VIKTOR AMERIKAI KÖRÚTJA

      Augusztus 21-én a coloradói Fox -31-es tv csatorna Your Block programja élő adásban közvetített a Magyar Szabadság Parkból. A négyórás műsor során összesen10 háromperces összefoglalót láthattak a nézők a denveri magyarokról, Magyarországról, a magyar kultúráról, magyar konyháról, magyar festményekről.
      Interjú készült Orbán Viktor volt miniszterelnökkel, aki Szent István napjáról emlékezett meg és Megyesy Jenő tiszteletbeli főkonzullal, ő 1956 jelentőségéről beszélt, a Magyar Szabadság Park történetét ismertette. Az első 1956-os emlékműt Észak-Amerikában Denverben ebben a parkban avatták fel.
      http://www.myfoxcolorado.com/myfox/pages/Home/Detail;jsessionid=C2A800A56CCB8089E7D7B1B73F7BF031?contentId=7254971&version=10&locale=EN-US&layoutCode=TSTY&pageId=1.1.1&sflg=1
      Orbán Viktor Minnesotába és Kaliforniába is ellátogat, célja, hogy új alapokra helyezze a kapcsolatokat az amerikai magyarsággal.
      Az erről szóló cikk megtalálható:
      http://belfold.ma.hu/tart/cikk/a/0/22023/1/belfold/Orban_Viktor_uj_alapokra_helyezne_a_kapcsolatokat_az_amerikai_magyarsaggal
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

Az Amerikai Magyar Református Egyesület 38. Közgyűlése

      Az AMRE testvérsegítő életbiztosítási társaság 2008.
      szeptember 28. és október 1. között tartja közgyűlését Ligonier, Pennsylvaniában.
      Az egyesület 1896-ban alakult a New Jersey állambeli Trentonban, egyházi és világi vezetők együttműködésével. Az AMRE mind a mai napig az egyetlen olyan magyar testvérsegítő társaság, amelyet az USA Kongresszusa jegyzett be, maga Theodore Roosevelt elnök írta alá a bejegyzési alapokmányát 1907-ben. Az AMRE egy adómentességet élvező szervezet, melynek célja kezdettől fogva a tagjai és az amerikai-magyar közösség szellemi, szociális és kulturális életének megerősítése. Egyesületnek jelenleg több mint 11 ezer tagja van s mint testvérsegítőtársaság fiatal tagjainak tanulmányi segélyt, minden arra rászoruló tagjának kölcsönt nyújt, és a nagyobb amerikai-magyar közösségnek kulturális és szociális programokat kínál. Az idei közgyűlést az egyesület az amerikai magyar közösség nagyra becsült tagja a Nt. Bertalan Imre református lelkésznek szenteli.
      A közgyűlés helyszínéül azért választotta az egyesület Ligonier városát, mert itt található a magyar nyugdíjasok, fekvőbetegek és idősek teljes gondozását végző Bethlen Otthon.
      Bertalan Imre búcsúztatására szeptember 6-án kerül sor a Washingtonban, a Wesley Theological Seminary kápolnájában.
      
      HRFA
      2001 Massachusetts Avenue, NW
      Washington, DC 20030-1011
      Tel: 202-328-2630, Fax: 202-328-7984
      Honlap:www.hrfa.org
      Kapcsolat:(202)328-2630 , petra.fehervari@hrfa.org
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

KITÜNTETÉSEK

      Fülöp László építész, Minneapolisban működő Minnesotai Magyarok Szervezete és a Magyar-Amerikai Koalíció vezetőségi tagja, Karina Koskenalusta Chicagói tiszteletbeli magyar konzul, Vas László katolikus pap, aki közel egy évtizeden át dolgozott eredményesen Chicagóban, jelenleg pedig New Jersey államban látja el lelkipásztori feladatait, a Magyar Köztársasági Érdemérem Lovagkeresztje kitüntetésben részesülnek. A kitüntetés átadására 2008. szeptember 28.és 29-én kerül sor Göncz Kinga külügyminiszter asszony Chicagói hivatalos látogatásakor.
      Dr. Kriegler Rudolfnak a budapesti Eötvös Lóránd Tudományegyetem Természettudományi karán 1956-ban végzett fizikusnak az Order of Canada, Kanada legmagasabb civil kitüntetését adományozták optikai transzmissziós tudományos területen végzett úttörő hozzájárulásáért, újító technológiák kifejlesztéséért és kitartó vezetői tevékenységéért a kanadai high-tech szektorban.
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

Kanada

EÖRSI LÁSZLÓ ELŐADÁSKÖRÚTJA
1956 mítoszai

      Az ’56-os legendák már a forradalom első napjaiban kibimbóztak, akkor főleg az információk hiányából fakadóan. Közvetlenül a forradalom fegyveres leverése után az elkeseredés szülte mítoszok nem ritkán növelték a tragikus kimenetelű események számát.
      A pártállamban – mint közismert – a politikai vezetők és udvaroncaik végletesen meghamisították a forradalom célkitűzéseit, történetét.
      A rendszerváltás óta – miután már megnyíltak a levéltárak – újabb képtelen hiedelmek és koholmányok keletkeztek, alkalmasint politikai célból.
      Ezekről az ’56-os mítoszokról különös tekintettel a legfőbb kutatási témakörével kapcsolatos történetekről, a budapesti utcákon lezajlott eseményekről, a „pesti srácokról” beszél a szerző.
      
      2008. szeptember 14-én délután 2 órakor Vancouverben, 16-án este 7 órakor Victoriában, 21-én este 6 órakor Kelowna-ban.
      Hungarian Cultural Society
      728 Kingsway, Vancouver BC , V5V 3C1
      Honlap: http://www.newhungarianvoice.com/
      
      Victoriai Magyar Társaskör, Hungarian Society of Victoria
      476 Bay Str, Victoria, V8T 5H2
      Honlap: http://www.hungariansocietyofvictoria.org/
      Okanagan Hungarian Society
      1670 Ross Rd, Kelowna BC. V1Z 1L9
      Honlap: http://www.canpages.ca/page/BC/kelowna/okanagan-hungarian-society/2935918.html
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

BARTÓK SZIMPÓZIUM
VIKTÓRIA

      Háromnapos szimpóziumot rendez a Victoriai Egyetem zenei tagozata "Bartók vonósnégyesei: hagyomány és örökség" címmel szeptember 19. és 2. között Bíró Dániel Péter zeneelméleti professzor és kollegái szervezésében.
      Bartók Béla jelentősége figyelemreméltó Kanadában, multikulturális, komplex zenei kutatómódszere egészen napjainkig hatással van kanadai zeneszerzőkre, elméleti szakemberekre és népzenetudósokra.
      
      A szimpóziumnak két magyarországi résztvevője van, akik mindketten kiemelkednek a saját területükön; Frigyesi Judit, tekintélyes népzenetudós és Jeney Zoltán nemzetközi hírnevű zeneszerző
      A közreműködő zeneművészek között szerepel a híres Lafayette vonósnégyes, amely nemcsak rövid bemutatókkal, hanem Bartók műveiből két teljes koncerttel és egy Jeney Zoltánnal való különleges, nyilvános próbával fog hozzájárulni a szimpóziumhoz.
      Az eseményt a Victoriai Magyar Társaskör és az Albertai Egyetem Osztrák és Közép-Európai Tanszékének Wirth Intézete is támogatja.
      http://finearts.uvic.ca/music/whats_new/bartok
      Honlap: http://www.arts.ualberta.ca/CCAuCES/about.htm
      Fias György
      http://www.magyarkronika.com
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

Kina

HUDEC LÁSZLÓ ÉV
Építészetünk öröksége Sanghajban

      Január 22-én, a Magyar Kultúra Napján, a Sanghaji Magyar Főkonzulátus megnyitotta a Hudec Évet, amellyel a XX. századi Sanghaj meghatározó jelentőségű, magyar származású építészének és munkásságának kíván emléket állítani, születésének 115. és halálának 50. évfordulóján. A Magyar Királyi Építészeti Akadémián (Budapesti Műszaki Egyetem elődje) végzett Hudec László 1918-ban, hadifogságból menekülve jutott el Sanghajba, ahol 1947-ig több mint száz ebből 60 híres épületet (templomot, szállodát, villát, lakóházat, mozit, kórházat) tervezett és épített,
      
      Az emlékév célja, hogy felhívja a kínai és nemzetközi közvélemény figyelmét a Hudec által létrehozott, kiemelkedő építészeti örökségre, a műemlékvédelem fontosságára, nemcsak a várostervezés, hanem a kultúra, az oktatás és a gazdaság terén is Magyarországra irányítsa a figyelmet és lehetőséget teremtsen műemlékvédelmi és építészeti együttműködés kialakítására, egyetemközi kapcsolatok létrehozására.
      zeptember 17-én szimpóziumot tartanak Hudec Lászlóról Tess Johnston amerikai történész, író témája: "Külföldi kolónia a korabeli Sanghajban - Sanghaj külföldi építésze: Hudec László"
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

Magyarország

A FRANCIA SANZON ÉS FILMZENE MAGYAR KIRÁLYA
KOZMA JÓZSEF NAPOK A SPINOZÁBAN

      Sanzonest, kiállítás és film idézi fel a Franciaországban híressé vált Kozma József sanzon- és filmzene-szerző alakját a Zsidó Hetek keretében a Spinoza Színházban szeptember 1. és 20. között. A többnapos megemlékezésen fellép többek között Sylvie Pique szoprán és Wouter van der Lelij bariton énekes.
      1935-től beszélhetünk a francia sanzon új korszakáról. Nagyjából ebben az időben jelenik meg az, amit ma jellegzetes francia sanzonnak tartunk. S ez nagyrészt Kozmának is tulajdonítható. Olyan kiváló énekesek és művészek vitték világsikerre sanzonjait, mint Yves Montand, Edith Piaf és Juliette Gréco.
      
      http://www.youtube.com/watch?v=JWfsp8kwJto
      http://www.youtube.com/watch?v=n9Sfx3c7fR0&feature=related
      http://www.youtube.com/watch?v=N7d6x_mpcAM&feature=related
      http://www.youtube.com/watch?v=qpnqmXyNY8w&feature=related
      
      Spinoza Színház
      1074 Budapest, Dob u. 15.
      www.spinozahaz.hu
      http://www.spinozahaz.hu/htm/imgs_tmp/kismusor_zsidfeszt.pdf
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

AMERIKAI INDIÁN KÖLTÉSZET A PETŐFI IRODALMI MÚZEUMBAN

      Carter Revard, indián nevén Nom-Peh-Wah-The osage indián költő olvassa fel verseit , melyek Gyukics Gábor fordításában magyarul is elhangzanak. Carter Revard verseit sajátos történetekkel fűzi össze.
      Carter Revard versei magyarul a 2000, a Nagyvilág, a Látó, a Polisz és a Szegedi Egyetem nevű folyóiratban és az Átkelés című kortárs amerikai költészeti antológiában jelentek meg Gyukics Gábor fordításában.
      1053 Budapest, Károlyi Mihály utca 16.
      Időpont: 2008. szeptember 5 péntek, 17 óra
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

FEJTŐ ALAPÍTVÁNY

      Károlyi József Alapítvány Fehérvárcsurgón Fejtő Ferenc Könyvtárat és Archívumot alapított, melyben Fejtő Ferenc művein kívül politikai nézeteiktől függetlenül más magyar és közép-európai írók műveit gyűjtik majd.
      E-posta:angelica@karolyi.org.hu
      Tel 06 22 578 082
      http://www.karolyi.org.hu
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

FRANK GEHRY KIÁLLÍTÁS
SIÓFOK

      A 2008-as Velencei Építészeti Biennále Arany Oroszlán díjazottja, az amerikai Frank O. Gehry életművét bemutató kiállítás a 320°ban Siófokon a volt kenyérgyárban. A kiállítás szeptember 21-ig tart nyitva.
      Siófok, Somogyi u. 53.
      www.320fok.hu
      Info: Szűcs Júlia: julia.szucs@bumbum.hu
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

BALOGH SÁNDOR ELŐADÁSA

      Einsteinizmus: Einstein realista világképe, és a magyar tudományos , és filozófiai kutatás új lehetőségei címmel tart előadást Balogh Sándor 2008. szeptember 12-én 9 órakor a Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskolán.
      
      Dr. Balogh Sándor 1931-ben született Kiskomáromban. Harmadéves teológus volt, amikor 1952-ben három év börtönre ítélték. 1956 után az Egyesült Államokba került, a New York Egyetemen doktorált, majd 1992-ig politológiai professzorként dolgozott nyugdíjba meneteléig.
      Balogh Sándor az amerikai magyar közélet aktív résztvevője.
      Info: Blueskies346@aol.com
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

CD

ÚJ DOHNÁNYI CD
A SKÓT HANGVERSENYZENEKAR ELŐADÁSÁBAN

      JoAnn Falletta vezényli a Skót Királyi Nemzeti Hangversenyzenekart, Michael Ludwig hegedül.
      Első és Második Hegedű hangverseny
      No1, Op 27; No2, O 43
      Kiadta a Naxos kiadó
      8570833 72 perces Cd DDD
      Az első darabot 1915-ben, a jobban ismert második hegedűversenyt 1946-ban írta Dohnányi.
      Rob Cowen ajánlja és írt ismertetőt a Gramophone 2008.szeptemberi számában Dohnányi e két hegedű-hangversenyművét.
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

BARTÓK ÚJ SOROZAT

      2006-ban, Bartók Béla születésének 125. évfordulóján, a Hungaroton gondozásában, Kocsis Zoltán művészeti vezetésével indult útjára a teljes alkotói pályát bemutató Bartók Új Sorozat (BÚS). A sorozat első lemeze nyerte el a legjobb szimfonikus zenekari felvételért járó MIDEM-díjat, amelyet a franciaországi Cannes-ban adták át.
      
      A luxemburgi Pizzicato magazin ez év nyarán Supersonic-díjjal jutalmazta Kocsis Zoltán albumait, a Hungaroton gondozásában megjelent Bartók Új Sorozat 24. és 25. lemezét.
      
      http://www.bartoknewseries.com/magyar.asp?id=4
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

Folyóirat

HAZAVITTÉK MIKES HANNA HAMVAIT WASHINGTONBÓL

      http://www.3szek.ro/modules.php?name=3szek&id=11567
      
      Mikes Hanna már fiatal korában tudatosan megkezdte a székely hagyományok és a népművészeti tárgyak összegyűjtését, különböző események szakszerű fényképes dokumentálását és az édesapja által kezdeményezett zabolai helytörténeti és néprajzi múzeum gazdagítását.
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

MAGYAR SZÁRMAZÁSÚ ARANYÉRMESEK A PEKINGI OLIMPIÁN

      http://www.delmagyar.hu/olimpia_2008_peking/szegedi_aranyerem_amerikai_szinekben/2067866/
      A Szegeden született evezős, Francia Zsuzsa az Egyesült Államok színeiben szerzett aranyérmet a női nyolcas tagjaként. Rebecca Soni is magyar származású.
      http://www.zimbio.com/pictures/3qo5_pJzELy/Olympics+Day+7+Swimming/-Rp1vjZmuIo/Rebecca+Soni
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

A WONDERFUL MUSEUM OF TERROR

      A Wonderful Museum of Terror in Budapest címmel ír cikket International Herald Tribune 2008. augusztus 20-i számában Elizabeth Rosenthal.
      
      http://blogs.iht.com/tribtalk/travel/globespotters/?p=515
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

FRATERNITY TESTVÉRISÉG

      http://www.hrfa.org/images/stories/frat_testv2008summer.pdf
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

ÚTTÖRŐVASÚT
WALL STRET JOURNAL

      Daniel Michaels cikke a Wall Street Journal 2008. augusztus 7-i számában a budapesti sztálinista hagyományokból induló 60 éves úttörővasút újjáéledéséről ír. A gyerekek vezette vasút :figyelem, fegyelem és legfőképp szórakozás:
      http://online.wsj.com/public/article_print/SB121805974564118383-8iJ9A2RrVlGmEqXs63P_7aAZPvI_20090807.html
      A cikkben mai videó felvételek és régi fotók láthatók.
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

Könyv

Desi K. Bognár
IDBF
International Dictionary of Broadcasting and Film

      "Továbbra is az egyetlen valóban nemzetközi jellegű referencia kötet", írja az Elsevier Science kiadó ismertetőjében K. Bognár Dezső (Dazsi)
      
      Rádió, Televízió és Film Nemzetközi Szakszótáráról.
      
      A mű első kiadása 1995-ben jelent meg, majd 1997-ben, s többször újranyomták, a második kiadás 2000-ben látott napvilágot ugyancsak a Focal Press/ Elsevier Science (Boston-Oxford) gondozásában. Jelenleg újabb megállapodást írtak alá, mely szerint Bognár könyvét, az eBook-ként fogja terjeszteni az Elsevier, Ltd., Kiadó.
      
      A könyv több elismerő kritikát kapott, nemrég pl. Kínából is, de több híres egyetemről pl. a Columbiáról is.
      
      A háromszoros Fulbright-díjas Bognár média szakember - író, producer, tanár, aki munkássága nagy részét kiküldetésben Afrikában, Dél-Amerikában, Európában töltötte, több nyelven beszél. Korábban a Hungarians in America 3., 4-5. kiadását szerkesztette.
      
      http://www.amazon.com/International-Dictionary-Broadcasting-Film-Bognar/dp/0240802128
      
      
      
      http://www.amazon.com/Hungarians-America-biographical-professionals-biographies/dp/0912460016/ref=sr_1_1?ie=UTF8&s=books&qid=1219708064&sr=1-1
      
      E-posta: desnar@Verizon.net
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

ROYANNE KROPOG
KÖNYV AZ ÁRPÁDHONI MAGYAROKRÓL

      The Story of Árpádhon, Hungarian Settlement, Louisiana
      1896 – 2006
      2008. szeptember 13-án a Livingston Parish könyvtárban tartják a Royanne Kropog közel ötven idős árpádhoni magyarral készített interjút közreadó művének a könyvbemutatóját.
      26941 LA Hwy 43 Hammond, LA 70403
      Tel: (225)567-1441
      MAP
      Megrendelhető : rkropog@charter.net
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

Internet

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG LOS ANGELES-I FŐKONZULÁTUSA

      A Főkonzulátus internetes honlapja működik Los Angeles-i magyar vonatkozású eseményekről és konzuli tudnivalókról egyaránt tájékoztat.
      (http://www.mfa.gov.hu/kulkepviselet/los_angeles/hu
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

A BETHLEN OTTHON BEMUTATÁSA

      http://www.pano-rama.hu/bertalan.htm
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

MAGYAR FIATALOK HONLAPJA FLORIDÁBAN

      http://lsogor.com/
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

VASVÁRY GYŰJTEMÉNY

      http://www.sk-szeged.hu/statikus_html/vasvary/newsletter/08jun/tartalom.html
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

TRANS ART AREA HONLAPJA

      Turek Miklós és Nágel Kornél Faludy-estje
      E-posta: Sztimea@aol.com
      http://www.transartarea.com/index.php?option=com_content&task=view&id=457&Itemid=103
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

REKA RESINGER FOTÓKIÁLLÍTÁSA

      A magyar származású fotóművész kiállítása a Real Art Ways galériában Hartford, Connecticutben október 6-ig látható
      
      http://www.realartways.org/visualarts.htm#reka-reisinger
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

INFOSAROK

      www.infosarok.hu és www.hirsarok.hu közösségi újságírással is foglalkozó portálok várják a külföldön élő magyarok véleményét, hogyan látják hazájukat és hogyan látják azt az országot, ahol most élnek.
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

BARTÓK AZ NPR–ON

      http://saintpaulsunday.publicradio.org/programs/579/
      Dawn Upshaw szoprán énekesnő és Gil Kalish zongoraművész többek között három Bartók népdalfeldolgozás ad elő a 33:09 perctől.
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

MAGYAR HÁZ NAP ZÜRICHBEN

      http://magyarhaz.ch/index.php?option=com_content&task=view&id=70&Itemid=199
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

ELHUNYT SARLÓS RÓBERT

      Sarlós Róbert 1931-ben született Budapesten az Evangélikus Gimnázium diákja volt, 1956-os forradalom után az Egyesült Államokba emigrált, ahol színháztörténeti szakon folytatta tanulmányait. Első diplomáját az Occidental Collegeban szerezte meg 1959-ben majd a Yale egyetemen kapta doktorátusát (színház történetből) 1965-ben.
      
      Az ÉMEFESZ az Észak-amerikai Magyar Egyetemisták Szövetsége tagja volt és az egyetem titkára, az újság szerkesztője.
      
      1963-tól a Davisi Kaliforniai Állami Egyetemen színháztörténetet tanított nyugalomba vonulásáig.
      
      Több híres színmű színpadra vitele, kiállítások szervezése fűződik nevéhez. Többek között Örkény Tóthék című drámáját vitte színre.
      
      Könyve : Jig Cook and the Provincetown Players: Theatre in Ferment címmel elnyerte Barnard Hewitt –díjat.
      
      http://www.amazon.com/Jig-Cook-Provincetown-Players-Theatre/dp/0870233491
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

© Nyugati Hírlevél - 2008