független elektronikus újság

Szerkesztő: Bika Julianna
E-mail: bikajuli@cox.net

114. szám
2008. augusztus 1.


ADY ENDRE
A PERC-EMBERKÉK UTÁN

      Otthon bolondját járja a világ,
      Majmos, zavaros, perces, hittelen,
      Nagy, súlyos álmok kiterítve lenn,
      Fenn zűrös, olcsó, kis komédiák.
      Magyar Bábelnek ostoba kora,
      Ments Atyaisten, hogy bennelegyek -
      Engemet kötnek égbeli jegyek
      S el kell hogy jöjjön nászaink sora.
      Most perc-emberkék dáridója tart,
      De építésre készen a kövünk,
      Nagyot végezni mégis mi jövünk.
      Nagyot és szépet, emberit s magyart.
      Robogok honról rejtett vonaton,
      Ebek hazája ma, nem az enyém -
      S ha marad csak egy hivőm, szent legény,
      Még a holttestem is ellopatom.
      Ez a ricsaj majd dallá simul át,
      Addig halottan avagy éberen,
      Pihenjen a szent láz s az értelem,
      Míg eltűnnek a mai figurák.
      Magyar leszek majd hogyha akarom,
      Ha nem sutáké lesz itt a világ,
      S fölcsap minden szent és igazi láng
      Rejtekből avagy ravatalon.
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

Amerikai Egyesült Államok

OAKLAND
KODÁLY ZENEI KÖZPONT

      A San Francisco melletti Oakland városban a helyi Holy Names Egyetem Kodály Zenei Központja alapításának 40. évfordulós ünnepségére került sor. A Központ az USA nyugati partjának meghatározó zenei intézménye, ahol a Kodály módszer oktatását kiemelkedő sikerrel végzik. Mindez méltán járul hozzá a magyar zenei kultúráról és értékrendről kialakított pozitív kép továbbfejlesztéséhez. Az ünnepség kapcsán Bokor Balázs nagykövet, Los Angeles-i főkonzul hangsúlyozta, hogy kiemelkedő fontosságot tulajdonít a magyar - amerikai egyetemközi kapcsolatok erősítésének, a közös eredmények előmozdításának. Elismeréssel szólt az Oakland-i Egyetem Kodály Központjának tevékenységéről. Aláhúzta, hogy a 40. év alatt a Központ áldozatos munkájának köszönhetően sok-sok amerikai ismerhette meg a nemzetközileg igen elismert Kodály módszert és rajta keresztül a magyar zenei hagyományokat. Különleges jelentőséggel bír az, hogy Oakland-ban került megrendezésre 1973-ban az a szimpózium, amely a világon első alkalommal kizárólag a Kodály módszerrel foglalkozott. Bokor Balázs főkonzul gratulált az Egyetem és a Központ vezetőinek Hiller István oktatási és kulturális miniszter elismerő okleveléért és emlékplakettjéért, amelyeket Voisin Éva, San Francisco-i tiszteletbeli főkonzul adott át.
A Los Angeles-i Főkonzulátus
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

A LYUKAS ZÁSZLÓ

      A lyukas zászló (Torn from the Flag) című, az USA-ban készült független dokumentumfilm további szakmai sikert arat, majd megcélozza az Oscar versenyt.
      
      A lyukas zászló - 95 perces, szociópolitikai történelmi dokumentumfilm, mely a kommunizmus világkörüli bukásáról és az 1956-os magyar forradalom viszonyáról szól - egyre több szakmai elismerésben részesül a világ különböző filmfesztiváljain. A híres hollywoodi filmkritikus, Chuck Wilson szerint A lyukas zászló a „legjobb forgalmazásra váró filmek egyike" volt az utolsó AFI Fest-en (a Los Angeles-i Amerikai Film Intézet fesztiválja), ahol a film világpremierje a „Mérföldkövek" szekció keretén belül volt, melyet Ingmar Bergman és Michalengelo Antonioni filmjei fémjeleztek.
      
      A lyukas zászló interjúiban és archív felvételeken olyan ismert politikusok szólalnak meg: mint Habsburg Ottó, Mihail Gorbacsov, Ronald Reagan, Henry Kissinger, Göncz Árpád, Horn Gyula, Berecz János és Pozsgay Imre.
      
      A Tiburoni Nemzetközi Filmfesztiválon a film és operatőrei, Kovács László, A.S.C., és Honti Zoltán elnyerték az Arany Filmtekercs-díjat a Legjobb Operatőri Munka kategóriában - ami egyedülálló a dokumentumfilm műfajában.
      
      A lyukas zászló szintén elnyerte a Fesztivál Legjobbja díjat a Minneapolis/St. Paul-i Nemzetközi Filmfesztiválon, majd az Indianapolisi Nemzetközi Filmfesztiválon a Legjobb Dokumentumfilm közönségdíjának harmadik helyét.
      
      Kovács Klaudia a film producere jelenleg szponzorokat keres a médiában is igen pozitívan szerepelő filmjének Oscar versenyéhez, melynek támogatói közé felsorakozott az USA egyik legjelentősebb mozilánca, a Carmike Cinemas is.
      
      Az Oscar-díjas Zsigmond Vilmos és sokszoros díjnyertes Kovács László operatőrök a produkció executive producerei is voltak. A legendás hírű Kovács Lászlónak ez volt az utolsó filmje. A lyukas zászló elsődlegesen nemzetközi mozi és televíziós forgalmazásra készült.
      
      Főbb alkotók:
      Executive Producerek: Zsigmond Vilmos, Kovács László
      Rendező, Producer, Történetíró: Kovács Klaudia
      Forgatókönyvíró, Rendező: Hules Endre
      Társproducer: George Adams
      Operatőrök: Kovács László, Honti Zoltán
      Produkciós munkatárs: Tóth Kinga
      Vágó: Stephanie Hubbard
      Zeneszerző: Chris Horvath
Tóth Kinga
E-posta: ktothfilm@gmail.com
323.528.8771
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

MAGYAR SZOLIDARÍTÁS TÜZE

      Az 1933-as gödöllői jamboree idején a Magyar Cserkészszövetség Magyar Szolidaritás Napot rendezett, s az előre megbeszélt napon a cserkészek tábortüzeket gyújtottak egész Magyarországon, s a föld minden magyarok által lakott részein fellángoltak a tábortüzek, vagy gyertyák. 2003 augusztusától a Külföldi Magyar Cserkészszövetség felújította e kezdeményezést. A Magyar Szolidaritás Tüze mindenhol a helyi időszámítás szerint, augusztus 20-án este 21 órakor lobban fel, ahogy Budapesten felröppennek a Szent István napi tűzijáték első rakétái.
      Kérik a magyar szervezeteket, hogy csatlakozzanak e kezdeményezéshez.
      E-posta: corvinus@mountaincable.net
      http://www.kmcssz.org
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

TÉGLÁS CSABA SZÍNDARABJA

      2008 júliusában a kaliforniai Ocean Side Sunshine Brooks Színház nyári rövidszíndarabok háromhetes fesztiválján nagy sikert aratott Téglás Csaba Whiteplains, NY-ban élő építész színdarabja. A North County Times 2008. július 17-i ismertetője szerint Téglás “Kicking Ass” című darabja, volt a legjobb ”King of the shorts”, ahogy a cikk írja a bemutatott 8 rövid színmű között. Téglás darabját a New York-i 42. utcai Theatre Row színházban is előadták.
      2007-es évben egy másik rövid darabja a „The Devil and His Sunglasses” a Greenwich Village- i rövid színművek találkozóján ment nagy sikerrel. www.nvtheatre.com
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

ITT OTT TALÁLKOZÓ

      A 2008. évi ITT-OTT találkozót augusztus 9. és augusztus 16. között tartják. Az idei egyhetes találkozó „Magyarságunk amerikai köntösben” az amerikai magyar emigráció témája köré építődik fel.
      Többek között vasárnap este Visky András erdélyi író az USA-ban is nagy sikert aratott Júlia című színművét láthatják a résztvevők Melissa Hawkins előadásában.
      Az találkozó könyvklubja Dragomán György "A fehér király" című művét elemzi majd.
      Bizonyára sok magyart érint, minden erdélyit meghat és minden marosvásárhelyit megráz ez a mű. Világszerte szokatlan gyorsasággal terjedt a könyv sikere: kiadása után 3 évvel 26 nyelvre fordították. Ez különös, mert magyar nyelven íródott, szépirodalmi regény és írójának ez csak a második könyve. Így a könyv túltett "A Pál utcai fiúk"-on, a világirodalom legnépszerűbb magyar regényén.
      
      www.mbk.org .
      http://www.itt-ott.org/archives.php?arc=108
      Információ: http://www.mbk.org/Itt-Ott/2008
Bokor Erika
Gondnok
E-posta:ebokor@comcast.net
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

Csehország

FILMSIKER KARLOVY VARYBAN

      Nemes Gyula Letűnt világ című alkotása - amely a Duna Televízió támogatásával készült - a legjobb rövid dokumentumfilm díját nyerte el Közép-Európa egyetlen A-kategóriás filmszemléjén. Két másik magyar alkotás is elismerést kapott a 43. szemlén.
      
      Az 59 évvel ezelőtt alapított cseh filmünnep történetében először térhetnek haza magyar alkotók négy elismeréssel. Gigor Attila első játékfilmjéért, A nyomozóért két kitüntetést kapott: egy elismerő oklevelet és a Don Quijote-díjat vehette át, Lakatos Róbert Bahrtalo!-ját az Europa Cinemas zsűrijének díjával tüntették ki.
      
      Nemes Gyula alkotása, a Letűnt világ bizonyult a legjobbnak a rövid dokumentumfilmek kategóriájában. A rendező tíz éve követi a Kopaszi gát metamorfózisát. Az úszóházakon és faházakon élő emberek mindennel meg tudtak küzdeni, csak az őket kilakoltató befektetőkkel nem: házaikat ledózerolták és újjáépítették a félszigetet. A Letűnt világ mindezt szavak nélkül, húsz percben meséli el.
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

Franciaország

PÁRIZSI MAGYAR INTÉZET MOZIJA
Újabb magyar ötlet vált valóra a francia fővárosban: XXI. századi némafilm a Párizsi Magyar Intézet tetején

      Derdák András, a Párizsi Magyar Intézet (PMI) igazgatója még februárban, a 39. Filmszemlén beszélt arról, hogy egy különleges technikájú mozival, az úgynevezett „Silent Cinemával” tervezi bővíteni az Intézet programkínálatát. Az ötlet gyakorlattá nőtte ki magát. A módszer lényege, hogy a vászonra vetített film hangját a nézők egy-egy fülhallgatóval hallgatják, így a szabadtéri mozizás a lakók zavarása nélkül válhat valóra Párizs szívében, egy 150m2-es, 5. emeleti tetőteraszon. Eddig 21 magyar rövidfilmet és 3 magyar nagyjátékfilmet népszerűsített az extrém mozizás élményével a PMI. A tervek közt szerepel egy nemzetközi művészmozi beindítása is.
      Nyáron péntek este a Párizsi Magyar Intézet még este 10-kor is nyitva. Olyannyira, hogy ekkortól kezdhetnek újra szállingózni a vendégek. Csak ezúttal nem a kiállító- vagy a koncertterembe, hanem fel a tetőteraszra, a vetítés csak este 11 órakor kezdődik, mert Párizsban egy órával később sötétedik, mint Magyarországon, s a mozi szabad ég alatt, a csillagok fényénél indul be.
      A vetítésekre főként a 25-40 éves korosztály volt kíváncsi, de nyugdíjasok is ültek a nézők között - a késői időpont ellenére.
      
      A Párizsi Magyar Intézet egyik fő célkitűzése, hogy a magyar filmművészet nagyobb teret nyerjen a nemzetközi piacon. Az épületre átalakítások várnak, erre az évre tervezi saját mozitermének felújítását, hogy egy körülbelül 50 férőhelyes, foteles, retró hangulatú művészmozivá alakítsa. A cél, hogy az eddig filmklubként működő helyiség egy magyar filmeket is bemutató új, közép-kelet-európai artmozivá nője ki magát. Az ötlet nyomán négy helyi intézet: a cseh, a lengyel, a szlovák és a magyar (a Visegrádi Négyek országai) a saját filmjeit tűzi majd programra a rendszeres vetítéseken.
      A tervek szerint az állandó mozi az év második felében indulhat. A termet be kívánják jegyezni, mint francia művészmozit. A francia fővárosban nyíló új vetítő-terem lehetőséget kínál a magyar filmek megismertetésén túl a magyar filmesek bemutatkozására is. A PMI a közönségnek szóló vetítések mellett rendszeres fórumot kíván szervezni a filmek alkotói és a francia producerek számára.
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

Magyarország

NEMZETKÖZI MŰVÉSZETI ALKOTÓTÁBOR
BALATONFÜRED CSOPAK BUDAPEST
ZÁRÓKIÁLLÍTÁSA ÉS FILMFESZTIVÁL

      A Dallasi Magyar Multikulturális Központ HMC vezetője Széchy Beáta kurátor képzőművészeti és filmalkotói alkotótábort szervezett Magyarországon 2008 nyarán 3 helyszínen több kiállítással.
      2008. augusztus 3. és augusztus 10. között Budapesten a Mucius Galériában az Ó utca 5. alatt állítják ki az alkotótábor részvevőinek alkotásait és mutatják be, az elkészült dokumentum-vagy animációs filmeket, videoklipeket.
      
      A művészek Angliából, Görögországból, Kanadából, Portugáliából, és az USA-ból töltöttek és dolgoztak egy - egy hónapot hazánkban.
      A kiállítás ideje alatt művészeti FilmFestivalon folyamatos vetítést tartanak.
      HMC non-profit szervezet, 1990-ben alakult, alapító tagja és igazgatója Széchy Beáta, képzőművész.
      http://www.hungarian-multicultural-center.com
      HMC
      2503 Costa Mesa Dr., Dallas, TX 75228
      E-posta: bszechy@yahoo.com
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

TILTAKOZÁS AZ ERŐSZAK ELLEN

      APRIL FOLEY BUDAPESTI NAGYKÖVETASSZONY TÁJÉKOZTATÓJA
      http://www.petitiononline.com/bss938/petition.html
      http://hungary.usembassy.gov/statement_july5.html
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

Folyóirat

SMITHSONIAN

      A Smithsonian magazin 2008 áprilisi számában az "Ancient Citadel" cikkben említik, hogy minden szeptemberben az 1200 éves New Mexico-i Acoma Puebloban megünneplik a városka védő szentjét Estebant, a magyar a Szent István királyt.
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

SOROS GYÖRGY NYILATKOZIK A REUTERS-NAK

      http://index.hu/gazdasag/vilag/fafr080715/
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

Hirdetés

A 2008-AS PEKINGI NYÁRI OLIMPIA A MAGYAR TÉVÉN FOGHATÓ ÉSZAK-AMERIKÁBAN

      Észak-Amerikában is látható majd saját televíziójában magyar nyelven kommentálva a Magyar Televízió közvetítésében a Pekingi Nyári Olimpia, amennyiben előfizet a HungarianTV-America több csatornás csomagjára.
      Magyar Televízió és Rádió Észak-Amerikában a Hungarian TV- America csomag – az Ön közvetlen kapcsolata Magyarországgal!
      A megrendelés és bővebb információ: (571) 209-5909 telefonon vagy a www.hungariantv-america.com honlapon is.
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

Könyv

TIBOR FISCHER LEGÚJABB KÖNYVE
GOOD TO BE GOD

      Fischer Tibor Angliában élő magyar származású író legújabb kötete Good to be God címmel jelent meg.
      Tibor Fischer szülei 1956-ban menekültek le Magyarországról, ő maga már angol születésű, a cambridge-i egyetemre járt majd újságíró lett. 1993-ban Booker és Betty Task díjat és az év könyve elismerést is megkapta az Under the Frog című első könyvéért. A Royal Society of Literature tagja.
      A The Thought Gang, The Collector és a Voyage to the End of the Room regényei, valamint novelláskötete, Don­t Read This Book if You­re Stupid ugyancsak nagy sikert arattak.
      
      http://www.amazon.co.uk/Good-Be-God-Tibor-Fischer/dp/1846880718
      http://www.revish.com/reviews/1846880718/MikeFrench/
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

ÚJ KRÚDY ÉLETMŰ SOROZAT

      A Kalligram Kiadó arra vállalkozott, hogy az elkövetkező több mint egy évtized során mintegy ötven kötetben megjelentesse Krúdy Gyula összegyűjtött műveit. A sorozatban háromezer (!), eddig jobbára csak a kutatók által ismert Krúdy-szöveget adnak közre. A műveket műfajok szerint elkülönítve, időrendben adják az érdeklődők kezébe.
      Ugyan több kezdeményezés volt már a magyar könyvkiadásban, de Krúdy Gyula összes művei még soha nem jelentek meg nyomtatásban.
      Bezeczky Gábort és Kelecsényi László a két szerkesztője a köteteknek,
      Bezeczky Gábor a novellákat és a publicisztikát, Kelecsényi László pedig a regényeket és a drámai műveket szerkeszti.
      Krúdy páratlanul termékeny alkotó volt. A lexikon nem kevesebb, mint 60 regényét, 3000 novelláját, több száz publicisztikáját és ifjúsági regényét tartja számon.
      Műfajok és a megjelenés időrendje szerint csoportosítják kötetbe műveit körülbelül 500 oldalas kötetenkénti terjedelemmel. Köztük lesznek olyan gyöngyszemek is, amelyek soha nem jelentek meg kötetben, korabeli újságok oldalain porladnak. A kötetek jegyzetanyagában részletes adatokat közölnek a kézirat meglétéről, hiányáról, továbbá hogy hol és hányszor jelent meg, milyen sajtóvisszhangja volt a maga korában, idézetekkel. Felkutatták azt is, milyen feldolgozások készültek belőle (hangjáték, film, televíziós adaptáció, sőt opera).
      
      http://www. Krúdy-retró ujkonyvpiac.hu/cikkek.asp?id=1495
      http://webshop.animare.hu/dramai+muvek+krudy+gyula+osszegyujtott+muvei+2+70933.html
      http://www.es.hu/pd/display.asp?article=2005-0612-2019-46WAUM&channel=KRITIKA0523
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

CSERÉPFALVI KATI KÖNYVE

      Mimiko illegális élete címmel írta meg Katalin Cserepfalvi-Galligan a híres Cserépfalvi kiadó leánya visszaemlékezéseit.
      A történet 1944 júniusától 1945 februárjáig játszódik, a Cserépfalvi család menekülésének izgalmait ismerhetjük meg, főszereplője, Kati, azaz Mimiko, akkor tízéves kislány, az ő szemén keresztül ismerjük meg a magyar háborús viszonyokat.
      Sokan segítettek ismerősök, barátok bújtatni a híres könyvkiadót és családját, így lakásról lakásra járnak a fővárosban, Kati azaz Mimiko elkerül vidékre, egy alföldi faluba, de ott is túl gyanús lett a városi kislány, így visszavonatoztatják a nagyvárosba.
      Katalin Cserepfalvi-Galligan ma Dél-Karolinában él.
      A visszaemlékezés Lisziák Elek illusztrációit tartalmazza.
      Érdeklődni lehet : mimimikoko@yahoo.com
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

HARDY KÁLMÁN EMLÉKIRATAI
AZ ADRIÁTÓL AMERIKÁIG

      A magyar királyi folyamőrség utolsó törvényes parancsnokának emlékiratait a Kairosz Kiadó és a Hadtörténeti Intézet adta ki. Jeszenszky Géza történész írta hozzá az előszót.
      http://gondola.hu/cikkek/59826
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

ALEXANDER BRODY
HÉT ÉVTIZED ÍZEI

      Grace Kelly, Cole Porter, Greta Garbo és Somerset Maugham - világsztárok, írók, no meg történészek, vendéglősök és zsenik a főszereplői Alexander Brody Hét évtized ízei című könyvének.
      Az 1933-ban született Alexander Brody 1953-ban szerzett diplomát a Princeton Egyetem diplomáciai karán kínai nyelvből, történelemből és filozófiából. De időközben a reklám nagykövete lett - és a magyar kultúráé.
      Alexander Brody ugyanúgy otthon van szülőhazájában, Magyarországon, mint Amerikában, ahová1948-ban emigrált. Hunyady Sándor és Bródy Sándor rokona a reklámvilág egyik legnagyobb szaktekintélye lett.
      1993-ban megalapította a Bródy Sándor-díjat, amelyet első kötetes íróknak adományoznak. Angol és magyar nyelvű kötetei sorra jelentek meg az elmúlt évtizedekben. 2001 és 2006 között jelentette meg az Alibi hat hónapra című folyóiratot.
      Legújabb könyve a Hét évtized ízei - az Ulpius-Ház kiadásában jelent meg.
      Alexander Brodyt a Magyar Amerikai Alapítvány George Washington díjjal, Magyarországon pedig a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjével tüntették ki.
      
      
      Interjú Alex Brodyval a magyar televízióban
      http://www.hirado.hu/videotar/?id=24665
      http://bookline.hu/control/producthome?id=70256&type=22
      http://www.tujapont.hu/product_info.php?products_id=29361
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

TIMÁR GÁBOR
A FEGYVEREK ÁRNYÉKÁBAN

      A Kanadában élő magyar prózaíró legújabb művét A fegyverek árnyékában című történelmi regényt nemrégiben jelentette meg a Püski kiadó
      Tímár Gábor 1932-ben született Magyarországon. A II. világháború alatt kadét volt Nagykárolyban. A budapesti Műegyetem hallgatójaként részt vett az 1956-os forradalomban, majd nyugatra menekült. Angliában, Kanadában, Afrikában, Ázsiában a dél-tengeri szigetvilágban mérnökként, ENSZ tanácsadóként dolgozott, s végül Torontóban egyetemi tanárként ment nyugállományba.
      Az USA-ban jelentek meg a Hades Connection és az Assassins’ Club című tudományos fantasztikus regényei. 2005-ben Hősök vagy bűnösök című történelmi regényét a Helikon kiadó adta ki, egy évvel később a Menni vagy maradni önéletrajzi ihletésű könyve a Kairosz Kiadónál jelent meg.
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

AZ AMERIKAI MAGYAR ALAPÍTVÁNY KÖNYVE

      HUNGARIAN LEGACY IN AMERICA az Amerikai Magyar Alapítvány 50 éves történetét dolgozza fel, két jelentős díjban is részesült a nyomdai kivitelezéséért és a külalak megtervezéséért.
      Többek között a Scheufelen Award for Excellence-díjban részesült.
      A színes illusztrációkkal és fényképekkel gazdagon díszített 288 oldalas kötet bemutatja az Amerikai Magyar Alapítvány növekedését és egyedülálló képet fest az alapítvány múltjáról, alapító tagjainak munkásságáról.
      “ Az Amerikai Magyar Alapítvány az elmúlt 50 esztendőben kimagasló munkát végzett a magyar tanulmányok és kulturális programok támogatása terén, valamint az amerikai magyarok teljesítményének dokumentálása érdekében. Az alapítványnak emléket állító mű az amerikai magyar emigráció történelmének egyik legjelentősebb összefoglaló tanulmánya.
      http://www.ahfoundation.org/
      /News/
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

Internet

MAGYAR OLIMPIAI SZURKOLÓ VIDEÓFAL

      A www.zoom.hu/olimpiaivideofal különlegessége, hogy nemcsak a stáb által forgatott anyagok kerülhetnek fel rá, hanem saját felvételek is: azok olimpiai üzenete is, akik a forgatási helyszínekre nem tudnak kilátogatni. Egy 15 másodperces kamerafelvétellel a világ bármely pontján élők küldhetnek lelkesítő üzenetet a megmérettetésre készülő sportolóinknak
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

ÚJ IDŐSZÁMÍTÁS

      http://hungariancalendar.com/
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

DÉL-AMERIKAI MAGYAR NÉPTÁNCFESZTIVÁL

      http://www.youtube.com/watch?v=rSuLGQtf8mE
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

A BRIDGE CULTURE EXCHANGE HONLAPJA

      http://bridgecultural.com/index.html
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

ARGENTINAI CSERKÉSZBÁL

      http://members.upclive.hu/vladimir.kramarenko/inicio_HUN.htm
      További információ: Tel.: (011) 4742-6168 / 4794 4986
      E-posta: emese_zik@arnet.com.ar
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

A MAGYAR NEWS AZ INTERNETEN

      http://www.magyarnews.org/news.php?NewsSectionId=10
      E-posta: Editor@MAGYARNEWS.ORG
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

A WELLINGTONI MAGYAR FÉSZEK HÍRMONDÓ

      http://homepages.xnet.co.nz/~georgeba/Actualis.html
      E-posta: kaprye@bigfoot.com, Kaprinay Éva
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

WASHINGTONI FIATALOK

      http://www.hungarianamerica.com/events/hhh.asp
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

KONZULI ÜGYEK

      http://www.mfa.gov.hu/kulkepviselet/US/en
      http://huembwas.org
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

Obitus

ELHUNYT BERTALAN IMRE

      Bertalan Imre esperes a Washingtoni Magyar Református templom lelkésze, az amerikai magyar élet egyik legnagyobb vezetője, összefogó kapcsa 90 éves korában 2008. júliusában elhunyt.
      Bertalan Imre Szabolcs megyében született, a Sárospataki Szemináriumban végzett, Halle-ben Basel-ban, Zürichben és Genfben tanult tovább, majd a princetoni szemináriumban volt ösztöndíjas. 1947-től a Staten Islandi Magyar Református Templom lelkésze lett, majd több magyar egyházközségben többek között hosszú ideig New Brunswickon, Passaicon és Washingtonban szolgált. A Magyar Református Szövetség elnöke volt. A Debreceni Teológiai Egyetem díszdoktorrá avatta, csakúgy mint a Hope College.
      A magyar amerikai emigrációban végzett munkásságáért a Magyar Köztársaság Tisztikeresztje kitüntetésben részesült 2000-ben.
      Bertalan Imre búcsúztatására 2008. augusztus 2-án kerül sor New Brunswickon.
      További információ olvasható az Amerikai Magyar Szövetség honlapján:
      www.AmericanhungarianFederation.org/news_memorials_imre_bertalan.htm
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

© Nyugati Hírlevél - 2008