független elektronikus újság

Szerkesztő: Bika Julianna
Email: bikajuli@cox.net
Efax: 508-437-2661

67. szám
2004. augusztus 1.


TÓTH ÁRPÁD
ILLATLAVINÁK ALATT

      Augusztus. Alkonyat. körül
      Ájultan piheg a világ.
      A hegyekről most omlanak
      A nyári illatlavinák.

      Jaj, mi is ez? Szívem alatt
      Mint a turista-menhelyen
      Szöges cipőjű vándorok:
      Vágyak topognak hirtelen.

      Kalandra kúsznának, pedig
      A jaj, csak egyszer járható
      Utat a büszke ormokon
      Nekik befútta már a hó.

      S mégis, ők mennek újra, ma
      Felbomlik minden fegyelem;
      Szívem, vén menhely, hasztalan
      Zárná őket, nincs kegyelem.

      Még egyszer édes, hajdani
      Színekben felgyúl a világ,
      S rám rogynak, s eltemetnek a
      Halálos illatlavinák.

      1927
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

Kanada

MAGYAR SZOLIDARITÁS TÜZE

      Az 1933-as gödöllői jamboree idején a Magyar Cserkésszövetség Magyar Szolidaritás Napot rendezett. Az előre megbeszélt napon a cserkészek tábortüzeket gyújtottak egész Magyarországon és az elcsatolt területeken. 2003 augusztusában, a Külföldi Magyar Cserkésszövetség felújította e kezdeményezést. Ennek nyomán otthon, a Kárpát-medencében, Kazahsztántól Honoluluig, Svédországtól Rio de Janeiróig, a föld minden magyarok által lakott részein fellángoltak a tábortüzek, vagy gyertyácskák.
      Ezentúl az évi munkatervünk állandó része lesz a Magyar Szolidaritás Tüze. Tavalyi tapasztalatok alapján kérjük, hogy a láng, mindenhol a helyi időszámítás szerint, augusztus 20-án este 21 órakor lobbanjon fel, ahogy Budapesten felröppennek a Szent István napi tűzijáték első rakétái.
      Kérjük a magyar szervezeteket, hogy csatlakozzanak e kezdeményezéshez! Ez a világot átölelő testvéri összetartozás kifejezése váljon hagyománnyá és legyen a magyar identitástudat egyik pillére. E-postán: corvinus@mountaincable.net
      Honlap új címen: http://www.hungarianhistory.com
      vagy a http://www.hungarian-history.hu
Magyaródy Szabolcs (Hamilton, ON, Kanada)
ccst.
Hunyadi Öcs. Mk.
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

Magyarország

BUDAPEST
PROJECT RETOUR TALÁLKOZÓ

      Augusztus 4-én, szerdán este 7-kor a Centrál Kávéházban, Budapest, V. ker. Károlyi Mihály u. 9.
      A Project Retour nonprofit szervezet, mely a külföldről visszatérőknek könnyíti a hazatelepülését. A civil szervezet alapítója: Saphier Regina.
      E-posta: support@projectretour.org.hu
      Honlap: www.projectretour.org.hu
      http://www.nonprofit.hu/szerv/egyszerv/56326.html
      tel: +36 (30) 33 11 004
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

BUDAPEST
VII. ZSIDÓ NYÁRI FESZTIVÁL

      2004. augusztus 29. és szeptember 5. között.
      Könyv és filmbemutatók, kiállítások és koncertek várják a közönséget. Herzl Tivadar halálának 100. évfordulójára kiállítást rendeznek a Zsidó Múzeumban. A Budapest Galéria – "Nekem szülőhazám..." c. kiállítás sorozat keretében Vajda Lajos és Bálint Endre műveit mutatja be. A Városháza Dísztermében Goldmark szonáta estet tartanak.
      Az Olasz Kultúrintézetben Lucidarium zenei együttes olasz zsidó reneszánsz koncertje lesz. Operett-, klezmer- és Gershwin-esteket rendeznek. Az ország más városaiban Nagykőrösön, Pannonhalmán, Szegeden és Zalaegerszegen is kapcsolódnak a budapesti rendezvényhez.
      http://www.jewishfestival.hu/
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

Svájc

MAGYAR MŰVÉSZEK
ZÜRICH
ANNAMARIE M. ANDERSON GALÉRIÁBAN

      Nádler István a magyar progresszsív művészet jeles képviselőjének kiállítására kerül sor a zürichi Annamerie Anderson galériában. Korábban, a nyári hónapokban ugyanitt Szalay László fotói voltak kiállítva, melyek híres karmestereket ábrázoltak.
      Nádler kiállítása „Hommage an Muzsika” címmel nyílik augusztus 26-án délután 5 órakor. A kiállítást a svájci magyar nagykövetség, élén Pröhle Gergely nagykövet is támogatja.
      Nádler képei szeptember 4-ig tekinthetők meg.
      Bodmerstrasse 8, 8002 Zürich
      Tel: 01/281 18 81, Fax: 01/281 18 82
      Nyitva hétfőtől péntekig: 11-18, szombaton: 12-16 óra között
      http://www.andersenfineart.com/
      http://www.extra.hu/galleries/nadler.htm
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

Szerbia

PALICS

      Újabb elismerésben részesült a Kontroll a cannes-i filmfesztivál Ifjúsági Díja és a Szocsi Filmfesztivál különdíja után. Antal Nimród alkotása elnyerte a Palicsi Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, az Arany Tornyot. A díjat a rendező július 23-án vette át a Szabadka melletti városban.
      A vajdasági fesztivál versenyprogramjában 14 nagyjátékfilm szerepelt. A díjat odaítélő zsűri tagja volt Salamon András magyar rendező is. Antal Nimród alkotására a szabadtéri vetítéseken több mint ezren voltak kíváncsiak.
      A Café Film és a Bonfire közös produkciójában készült Kontrollt a cannes-i világpremier óta számos nemzetközi filmfesztiválon mutatták be, többek között Brüsszelben, Karlovy Varyban és Jeruzsálemben.
      Németországban júliusban vette kezdetét a "Fantasy" filmfesztivál, amelynek nyitófilmjeként hét német nagyvárosban láthatta a közönség 2003 legnézettebb magyar filmjét.
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

Egyesült Államok

NEW YORK ÉS KÖRNYÉKE
DEÁK TANSZÉK A COLUMBIÁN

      Dr. Bitó László szemész orvos, kutató és a Columbia Egyetem tanára 500,000 dolláros felajánlást tett egy magyar tanszék létesítésére az Egyetem Kelet-Közép Európai Központja keretében. A tanszéket a nemrégiben nyugalomba vonuló Deák István professzor tiszteletére Deák Tanszéknek fogják nevezni.

      A Columbia Egyetemen az 1920-as évek óta tanítanak magyar és kelet-középeurópai történelmet és tudományokat. Lotz János, Halasi-Kun Tibor után Deák István volt a magyar szak tanára. Érdekes megemlíteni, hogy amerikai tartózkodása alatt egy ideig Bartók Béla is dolgozott az Egyetemen a zenei archívum rendezésén.

      Bitó László felajánlotta, hogy minden további 1000 dollár feletti adományt megháromszoroz. A cél egy legalább kétmilliós alapítvány létrehozása, amely a tanszék fennmaradását biztosíthatja. Jelenleg az alapítvány létrehozásához szükséges összeg felét már sikerült összegyűjteni. A Columbia Egyetem Kelet-Közép Európai Központja Deák Tanszék számára további adóból levonható támogatás küldhető.
      A SIPA-Deák Chair számára irandó csekket a következő címre kérik elküldeni:
      Yun Won Cho, Director of Development
      Columbia University in the City of New York
      420 West 118th Street, Suite 1504, MC 3328, NY, NY 10027
      Tel: (212) 854-7271
      E-posta: cy2117@columbia.edu
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

NEW YORK ÉS KÖRNYÉKE
MAGYAR KÖNYVESBOLT

      Blue Danube Giftshop Manhattanben a 83. utcában a Második és a Harmadik avenuek között.
      Nyitva naponta délelőtt 11-től este 6-ig.
      217 E 83rd Street
      New York, NY 10028
      Telefon: (212) 794-7099
      http://www.bluedanubegift.com
      E-posta: info@bluedanubegift.com
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

ERDÖ PÉTER BIBOROS HERCEGPRIMÁS AMERIKÁBAN

      Erdő Péter bíboros többhetes amerikai látogatása során meglátogatta az Egyesült Államok és Kanada több nagy magyar közösséggel rendelkező városát. Útján elkísérte dr. Kiss-Rigó László segédpüspök és Ft. Süllei László pápai káplán. A Chicagói Krónikában Harmath István részére adott beszámolójában a hercegprímás többek között így nyilatkozott: ".. mostani utam több célja közül az egyik, hogy megtanuljam megérteni az itteni helyzetet és ennek nyomán reflektálni arra, hogy mi a teendő és pontosabban, miben segítheti a magyar katolikus egyház az itteni magyar egyházközségek, plébániák és közösségek életét....Én hiszem, hogy egyfajta felelősséggel tartozunk a külföldön élő magyarokért, a Magyarországgal, a magyar néppel és egyházzal szimpatizáló emberekért."
      Az Amerikában egyre inkább jelentkező magyar paphiánnyal kapcsolatban a bíboros rámutatott arra, hogy ez Magyarországon is komoly gond, hiszen még a központi egyházmegyékben is egy pap hatezer hívet szolgál.
      A bíboros New Yorkban találkozott egyházi és világi vezetőkkel, beleértve az Egyesült Nemzeteknél tartott fogadást. Arthur Schneier, a Park East Synagogue rabbija és egyben a Lelkiismeret Hívószava Alapítvány (Appeal of Conscience) elnöke meghívására, délebéd keretében mintegy 50 egyházi, diplomáciai és alapítványi vezetővel találkozott. Egan bíboros, New York érseke üdvözölte a magyar egyházi vezetőt, aki arról a veszélyeztetettségéről szólt, amely a világ számos helyén ma is fenyegeti az emberiséget. Külön említette a szudáni Darfurban most lezajló vérengzések és elnyomás elleni küzdelem fontosságát.
      A résztvevők azzal a meggyőződéssel távoztak, hogy az 52 éves főpap látogatása nagyban hozzájárult Magyarország jó híre és megbecsülése öregbítéséhez Amerikában.
Papp László (New Canaan, CT)
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

OHIO
NEMZETKÖZI GYERMEK JÁTÉK ÉS KULTURÁLIS FESZTIVÁL
CLEVELAND

      Július 29. és augusztus 2. között gyermek játékfesztivált rendeznek háromezer 12-15 éves gyermeknek. Több mint 50 ország 150 városából jönnek résztvevők. Az ohiói magyar szervezetek, így a Cleveland Hungarian Heritage Museum, a Hungarian Cultural Center of North East OH, a Csardas Dance Company, a Cleveland Hungarian Development Panel, az Atléta Klub, a tiszteletbeli magyar főkonzulátus, a cserkészet vezetői és a United Way magyar képviselői kirándulásokat, külön programokat szerveznek a nemzetközi tornán résztvevő magyar fiataloknak.
      Az ohiói Csárdás néptánc együttes augusztus elsején félháromkor bemutatót tart a résztvevőknek.
      Hungarians for the International Children’s Games
      P.O. Box 23234
      Chagrin Falls, OH 44023
      E-posta info@hungarins4icg.org
      http://www.csardasdance.com
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

OHIO
MAGYAR FESZTIVÁL
DAYTON

      Dayton városa 2004. augusztus 7-én délután 2-től éjfélig magyar fesztivált tart.
      Kiállítások, aukciók, táncos-zenés bemutatók, gyermekprogramok várják az amerikai és magyar közönséget.
      Magyar és más nemzetközi zenekarok szolgálják a szórakoztató muzsikát éjfélig.
      Info: Boston­s Bistro & Pub
      101 E. Second St.
      Dayton, OH 45402
      Tel: (937)461-1002
      E:posta:bostons@bostonsbistro.com
      www.hungarianfest.com
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

OHIO
LAKE HOPE
ITT-OTT TALÁLKOZÓ

      2004. augusztus 14. és 21. között rendezik az idei Reménység tavai ITT –OTT találkozót. Az idei összejövetel mottója: Kis ország, nagy nemzet.
      Meghívott vendégek lesznek Bolkovac Edward, egyetemi tanár, karmester (Connecticut), Dobos László író, politikus, a volt Csehszlovákia kultuszminisztere Pozsonyból, Jankovics József író, irodalmi szerkesztő Budapestről, Mécs Éva színésznő (Pittsburgh, PA), Szalma József egyetemi tanár, jogász (Újvidék), Szöllősy Pál az Európai Protestáns Magyar Szabadegyetem /EPMSz/ elnökségi tagja (Svájc), Újvági Péter politikus Ohio állami képviselője, Vetési László lelkész (Kalotaszeg) és az Üsztürü együttes Marosvásárhelyről.
      Lauer Edith (Cleveland, OH) lesz a kisebbségi fennmaradás tárgykörében, tartandó kerekasztal-beszélgetés vezetője.
      Jankovics József "Balassi Bálint Európája" címmel tart előadást. Ebből az alkalomból küldte be egy olvasó a következő verset.

      Hogy Júliára talála, igy köszöne néki:
      Ez világ sem köll már nekem, nálad nélkül, szép szerelmem,
      Ki állasz most én mellettem. Egészséggel, édes lelkem.
      Én bús szüvem vidámsága, lelkem édes kévánsága,
      Te vagy minden boldogsága, veled Isten áldomása.
      Én drágalátos palotám, jó illatú piros rózsám,
      Gyönyörü szép kis violám, éll sokáig, szép Juliám.
      Feltámada napom fénye, szemüldök fekete széne,
      Két szemem világos fénye, éll, éll, életem reménye.
      Szerelmedben meggyult szüvem, csak tégedet óhajt lelkem.
      Én szüvem, lelkem, szerelmem, idvez légy én fejedelmem.

      Juliámra, hogy találék, örömemben igy köszönék,
      Térdet, fejet neki hajték, kin ö csak elmosolodék.
      Balassi Bálint

      Jelentkezés a konferenciára: jmegyeri@comcast.net
      Honlap: www.mbk.org
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

WASHINGTON

      Erdő Péter bíboros Washingtonban a St. Matthew katedrálisban celebrál szent misét augusztus elsején délelőtt 10 órakor.
      Erdő Péter tiszteletére Simonyi András nagykövet rezidenciáján vacsorát rendeznek, melyen több jeles egyházi vezető, köztük McCarrick washingtoni bíboros is részt vesz.
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

Könyv

MESSIK MIKLÓS
MAGYAR MÚLT NYOMÁBAN BRITTÁNIÁBAN
/ Közös emlékeink a Dunától a Temzéig… /

      Messik Miklós, a MEVE, a Magyar Emlékekért a Világban Egyesület elnökének elkészült könyvéhez kiadói támogatást keres.

      A könyv nagyközönség számára is olvasmányos formában mutatja be a británniai: angliai, skóciai és esetenként walesi magyar emlékhelyeket.
      Skóciai és magyarországi Szent Margit, Zsigmond magyar király, Rákóczi Ferenc, Úri János, Köleséri Sámuel, Bogdán Jakab, Széchényi Ferenc, Liszt Ferenc, Tittel Pál, Bölöni Farkas Sándor, Széchenyi István, Pulszky Ferenc, Kossuth Lajos, Mészáros Lázár, Kmety György, Szerelmey Miklós, Duka Tivadar, Xantus János, Szent-Györgyi Albert vagy éppen Márai Sándor angliai emlékhelyeit, mintegy kétszáz magyar „szigetjáró” emlékeit, valamint jelentősebb múzeumok, képtárak „tárgyi” magyar vonatkozásait.
      Ez év márciusában Skóciában (Galashiels, Edinburgh), majd áprilisban Angliában (Marlow) sikerrel mutatkozott be Messik Miklós által rendezett magyar múlt británniai emlékeit bemutató kiállítás.
      E kötet hasznos lehet akár az angolszász - magyar történeti kapcsolatokkal foglalkozó intézmények, iskolák, angol szakos diákok, idegenvezetők, napjaink szigetjáró utazói, vagy akár a magyarságkutatás és a művelődéstörténet e területe iránt érdeklődő közönség számára is.
      A Magyar Emlékekért a Világban Egyesület /MEVE/ 2001-ben alakult a világban fellelhető magyar emlékhelyek gyűjtése, bemutatása és megjelölése érdekében. A Magyar Kultúra Alapítvány épületében, a Budavár teremben tartják rendezvényeiket és kiállításaikat. E civil szervezet gazdag programját a honlapon találjuk: http://www.mka.hu/meve/ néven.
      E-posta:promeh@hotmail.com (Messik Miklós)
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

THE JEWS OF HUNGARY
IN THE LAND OF HAGAR
HISTORY, SOCIETY AND CULTURE

      Az angol nyelvű izraeli kiadás szerkesztője Szalai Anna, a képek Szalai Anna és Kafri Judit alkotásai.
      A kiadó: Beth Hatefutsoth, The Nahum Goldmann Museum of Jewish Diaspora
      Ministry of Defence Publishing House. ISBN965-05-1157-1
      A zsidó magyar történelem jelentős műve a 2002-ben a Jewish Communities Around the World szériában jelent meg, mely Magyarország történelmének eddig feltáratlan történelmét mutatja be.
      Történelmi áttekintést ad a kezdetektől, IV. Béla és Mátyás király idejét majd a zsidó magyar történelem fontosabb időszakait elemzi. A 300 illusztrált képpel díszített kiadás látványos és érdekes. Hagar Magyarország középkori zsidó elnevezése. Ezidáig úgy tudtuk a bibliából, hogy Izsák elsőszülött gyermeke Ismael anyjának, Sára szolgálólányának neve volt Hagar.
      Virtuális kiállítás látható a könyvről és megrendelhető:
      http://www.bh.org.il/v-Exh/hungary/index.html
BJ
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

EVA ZEISEL
ON DESIGN THE MAGIC LANGUAGE OF THINGS

      A 98 éves, ma is aktív keramikus művésznő könyvét 2004 márciusában adta ki az Overlook Press, ISBN 1585674079.
      Kerámiáit több híres múzeum őrzi pl. a Brooklyn Museum; a Metropolitan Museum of Art, Museum of Modern Art, a Victoria and Albert Museum, London, és a British Museum.
      A vele készült interjú megtalálható a következő honlapon:
      http://www.gimagine.com/gimagine/Portraits/Zeisel_Eva/default.htm
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

STEPHEN SPINDER
TEN YEARS IN TRANSYLVANIA
TRADITIONS OF HUNGARIAN FOLK CULTURE

      A Magyarországon élő nemzetközileg ismert amerikai fotóművész, Stephen Spinder: „Through My Lens - Budapest és Erdély” fotóalbuma után egy újabbal jelentkezik, mely 130 színes fotót tartalmaz.
      A szerző 2004. július 29. és augusztus 18. között az USA magyarlakta területein háromhetes könyvbemutató körútra indul és az amerikai magyar közösségek jelentkezését várja Denver, Boulder, Rochester és Boston környékéről, hogy bemutathassa újabb erdélyi fotóalbumát.
      ISBN 963214869
      Stephen Spinder
      Tel: (36)-70 214 7221, (36)-1-331 2601
      A könyv túra alatt megtalálható: Rochester, NY (585) 247 7956
      E-posta:stephen@spinderartphoto.com
      www.spinderartphoto.com
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

KORUNK
AMERIKAI IRÁSOK

      A kolozsvári Korunk ez évi hatodik száma amerikai magyar szerzők írásait közli. Többek között: Fülöp László Zsolt New Orleans, LA, Nagy Imola NY, Lauer Edith, Böjtös László Cleveland, OH, Kovalszky Péter Detroit, OH, Nagy Károly New Brunswick, NJ tanulmányait.
      Tibori Szabó Zoltán Kolozsvárról New Orleansi látnok címmel Fábry Pálnál tett látogatását írja le.
      http://www.hhrf.org/korunk/
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

Internet

MAGYAR BARÁTI KÖZÖSSÉG

      AZ MBK honlapján dr. Ludányi András professzor Budapest Sun /2004. július15./ magyarországi, angol nyelvű hetilapban megjelent In Ethnic Conflict­s Shadow című a vajdasági etnikai konfliktusról szóló cikke olvasható a honlapon.
      www.mbk.org
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

Kitüntetés

MOLNÁR ÁGOSTON

      Molnár Ágostont a Magyar Amerikai Alapitvány az American Hungarian Foundation elnökét az Elmhurst College tiszteletbeli doktorrá avatta.
      Elmhurst College Illinois állam 133 éve fennálló felsőoktatási intézménye, ahol Molnár Ágoston felsőfokú tanulmányait végezte. The Doctor of Humane Letters címmel 2004. május 30-án tüntették ki a nagytekintélyű, magyar érdekekért szüntelen dolgozó, amerikai magyar vezetőt.
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

Internet

POLITIKAI VICCEK 1948-1988 KÖZÖTTI IDŐKBŐL

      Ez már a kommunizmus, vagy lesz ennél még rosszabb is? Szerkesztette Homa János
      https://mek.oszk.hu/00500/00540/00540.htm
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

TOKIÓI MAGYAR KLUB HONLAPJA

      http://www.yudit.org/club/
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

MIKES INTERNATIONAL

      A Hollandiában negyedévenként megjelenő irodalmi folyóirat 2004. évi július-szeptemberi száma megjelent, megtalálható a http://www.federatio.org/mikes_per.html honlapon.
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

ÚJ TEMPLOM NYÁRÁDSZEREDÁN

      Az erdélyi Maros megyében található Jobbágyfalva-Nyárádszereda unitárius egyházközség új templomot épít. A részleteket megtalálhatjuk a honlapjukon.
      http://www.lorinfo.ro/unitarius
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

STROM KRISZTINA FOTÓI

      Strom Krisztina Chicagóban élő magyar származású fotóművésznő honlapja chicagói fotókkal:
      http://www.kstromphotography.com
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

Egyesült Államok

100 ÉVE SZÜLETETT JOHNNY WEISSMÜLLER

      1904 június 2-án Magyarországon Temes vármegye Szabadfalu községben született egy bánáti sváb családban, a keresztlevélben a János megnevezés szerepel. Édesapja, Peter németajkú, földművelő napszámos özvegyember, anyja Kersch Erzsébet dohánygyári munkás volt. A család az USA-ba vándorol még a kisfiú születésének évében, először Penssylvániában egy bányában dolgozik az apa, majd Chicagóban telepednek le. Peter nevű testvéröccse már Pennsylvániában születik 1905-ben. 1918-ban az apa elhagyta a családot, s a fiúk a Michigan tó partján úszómesternek álltak. Ekkor kezdődött Johnny úszó pályafutása, amely öt olimpiai aranyéremmel fejeződött be. 1922-28 között 67 világrekordot állított fel. Johnny hamarosan Hollywood sztárja lett, a híres Tarzan és Jungle Jim megszemélyesítője. Johnny mindig úszónak és nem színésznek tartotta magát, 11 ember életét sikerült mentenie. Johnny Weissmüller az 1924-es párizsi olimpián az öccse Peter születési bizonyítványát használta, mert ekkor még nem szerezte meg az apja az amerikai állampolgárságot, viszont öccse amerikai születésű volt és automatikusan állampolgárrá vált. A két fiú közötti anyakönyvi papirok cseréjére csak Johnny 1984-ben bekövetkezett halála után derült fény. Johnny Weissmüller bár Amerikának öt olimpiai aranyérmet nyert sosem lett igazából amerikai állampolgár.
      http://www.genealogy.ro/cont/Weissm%FCller.htm
BJ
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

© Nyugati Hírlevél - 2004