NYUGATI HÍRLEVÉL
független elektronikus újság

Szerkesztô: Bika Julianna
Email: BikaJuli@aol.com
Efax: 508-437-2661

40. szám 2002. április

"Április, óh április,
Minden csínyre friss!
Faun-bokájú, vad suhanc,
Újra itt suhansz !" /
részlet Tóth Árpád 1918-ban irt Április címû versébõl


USA

LOUISIANA

NEW ORLEANS

A Louisianai Magyarok Szervezete Kossuth Lajos New Orleans-i látogatásának 150. évfordulóját ünnepeli. Az amerikai Kossuth ünnepségek egyik fénypontja ez az esemény, az évforduló alkalmából itt avatnak egyedül emlékmûvet.

Az Egyesült Államok egyetlenegy déli államában sem állítottak még emléktáblát Kossuth Lajosnak, a New Orleans-i lesz az elsõ.

A Kossuth relief elhelyezését Dr. Gergátz István tiszteletbeli magyar konzul és felesége kezdeményezte.

Az avatáson Dr. Jeszenszky Géza a Magyar Köztársaság amerikai nagykövete lesz a szónok és a városi elöljáróságok illetve a skót rítusú szabadkõmûvesek washingtoni vezetõi is megjelennek.

Kossuth Lajos amerikai útjának ha nem is a legfontosabb, de igen nevezetes állomása volt New Orleans, az egykori rabszolgatartó város, ahol Kossuth a minden embernek kijáró szabadságot hangoztatta. A korabeli lapok szerint 8000 fõs tömegnek mondta el a beszédét a városháza elõtti Lafayette téren.

A Louisianai Magyarok Egyesülete, a tiszteletbeli magyar konzulátus , az Árpádhoni Magyar Kulturális Szervezet közös összefogása mellett néhány amerikai magyar szervezet mint a Connecticuti Magyar Kulturális Egyesület, Magyar Öregdiák Szövetség Bessenyei György Kör, a Sarasota-i Kossuth Klub valamint az amerikai magyar követség, az Iowai Történelmi Társaság és amerikai magyarok személyes segítségével jöhetett létre a Kossuth emléktábla.

.

A gránitalapzaton álló emléktábla és a gránit kõ magyarországi, jelenleg New Orleansban élõ ifj. Andrásfalvy Bertalan és felsége Kigyós Borbála szobrász-házaspár munkája. Az öntés E. Gyuri Hollósy öntõjében készült New Jerseyben.

Az ünnepségen a tengerészgyalogosok fúvósegyüttese lép fel, az amerikai zenészek megtanulták a magyar himnuszt, és a Rákóczi induló partitúráját is kidolgozták.

A téren lévõ történelmi épületben az 1850-ben épült Gallier Hallban az Árpádhoni Magyar Kulturális Szervezet népitánc együttese lép fel, akik november óta gyakorolnak erre az alkalomra és külön magyar ruhát készítettek maguknak. Az ünnepség ideje alatt a Nemzeti Galéria által készített Kossuth vándor kiállítás képei lesznek kiállítva a Gallier Hall történelmi falai között.

New Orleans, április 6. délután 3.óra Lafayette tér

Info: bikajuli@aol.com

KOSSUTH KIÁLLÍTÁS

Április 15-én a New Orleans-i Kossuth emléktábla avatás alkalmából a város legnagyobb könyvtárában egyhónapos Kossuth emlékkiállítás nyílik. A kiállítás anyagának értékesebb része Szunyoghy András budapesti képzõmûvész Kossuth és 1848-as gyûjteményébõl áll. Eredeti 48-as plakátok, Kossuth bankók, érmek, könyvek bélyegek mellett a helybeli amerikai közönség érdeklõdésére tartanak számot olyan mai használati tárgyak is mint az Iowai Kossuth rendszámtábla, a Mississippi állambeli Kossuth falu baseball csapatának melegítõje vagy a magyarországi Kossuth cigaretta.

East Jefferson Parish Library
4747 West Napoleon Blvd.
Metairie, LA 70001
Info: bikajuli@aol.com

GERGÕ KATALIN KIÁLLÍTÁSA

Gergõ Katalin magyar származású festõmûvésznõ kiállítása április hónapban.

A Mocsár ritmusa a helybeli mocsarak olaj és vízfestményeit bemutató kiállítás a Galerie Éclat termeiben. Megnyitó április 6 –án este 6-tól

3116 Magazine Street
New Orleans, LA 70115
Tel: 504/896-2307
www.galerie-eclat.com


FLORIDA

SARASOTA

2002. április 25-én, csütörtökön 4-kor a Selby Könyvtár Nagytermében, 1331 First Street, Sarasota Dr. Kúnos György a Nemzeti Egészségügyi Intézet kutató professzora

az agy marihuánához hasonló alkotórészeirõl tart elõadást.

MIAMI BEACH

SPANYOL ANGOL MAGYAR KÖLTÕI EST

Április 11 este 6,30-kor a CEA The Center of Emerging Art, Inc támogatásával egy este zene és költészet, Budapest – Miami címmel zenés költõi estet tartanak, melyen spanyol és magyar költõk mutatkoznak be a Miami Beach Community Church épületében, Lincoln Road és a Drexel Avenue sarkán. Miami Beach, FL. A rendezõ Ava. L Rado.

Meridian Trió zenészei, Mózsi Ferenc, Hargitai Péter és Alfredo Leiseca költõk lépnek fel.

Mózsi Ferenc Chicagóban élõ magyar költõ spanyol-angol kötetét: My poEmpire-mi Universo Alfredo Leiseca és Peter Hargitai fordította. énekem éneke 47 -song of my songs 47, szintén Hargitai Péter fordításában jelent meg tavaly Budapesten.

További információ a szerzõnél E-posta: framo@interaccess.com


New York és környéke

ELÕADÁS

Április 13-án, szombaton este 7 órakor Dr. Prékopa Andrásné Széchenyi Kinga elõadása "Kitelepítve — személyes visszaemlékezések 1951-1953" címmel, a Magyar Öregdiák Szövetség — Bessenyei György Kör — Hungarian Alumni Association rendezésében. Rutgers University College Center, 126 College Ave. New Brunswick, NJ

Információ: 732/ 699-1483, ktnagy@aol.com.

MAGYAR FILMKLUB

Megalakult a New York-i Magyar Filmklub, melyet a New York-i Magyar Ház Könyvtára, a Columbia Egyetem Kelet-Közép Európai Központja és a New York-i Magyar Kulturális Központ közösen tart fenn. A filmek többsége magyar nyelvû, angol felirattal ellátott film.

A Legközelebbi filmvetítés április 7 du. 5 órakor az Amerikai rapszódia (rendezte Gárdos Éva, 2001) címû angolul beszélõ amerikai játékfilm New York-i Magyar Házban (213/215 East 82nd Street, 2. és 3. Avenuek között). A belépés ingyenes,

Elõzetes jelentkezés:<filmklub@hhrf.org> E-postán, vagy Tel: Józsa Péter, 212/289-5488, http://groups.yahoo.com/group/hungarian_film_club/

FÉSZEK KLUB

Április 10-én, szerdán este 7:30-kor a New York-i Fészek Klub következõ elõadása Ozsváth Zsuzsanna, egyetemi tanár: "Fények az árnyékban" - Magyar versek Balassitól Radnótiig (344 East 69th Street, New York).

Info: 201/886-2512

Schenectady Magyar Segélyezõ Egyesület
TAVASZI BÁL

2002 április 22 –én szombaton tavaszi bált rendez délután 6 órakor.

A vacsorával egybekötött mulatságon Papp Tivadar szolgáltatja a zenét.

Magyar Ház

933 Pleasant Street

Schenectady, NY 12303

Info: Várady Éva: 518-283-2503

E-posta: Evavarady@aol.com

KIÁLLÍTÁSOK

Magyar mûvészek Amerikában

Április 21, vasárnap 2-5 óra között kiállítás megnyitó lesz az Amerikai Magyar Alapítvány Múzeumban Magyar mûvészek Amerikában - A múzeum új gyûjteményének bemutatója. A kiállítás kiemel néhány újonnan érkezett mûvészeti értéket, elsõsorban Berta és Helen Hellebranth, két magyar születésû testvér munkáját, akik New Jersey-ben éltek és alkottak. A kiállítás 2003. április 20 -ig látogatható.

300 Somerset Street, New Brunswick, NJ 08903 Info: 732/846-5777

E-posta:info@ahfoundation.org

Szurcsik József

Április végéig látható Szurcsik József magyarországi képzõmûvész közel 60 db három dimenziós olajfestményekbõl álló kiállítása a Sohóban, a Belenky galériában. A kiállítás kurátora Tamás Anna.

151 Wooster Street, New York, Broadway és W. Broadway között , a W. Houston és a Wooster sarkán . Info: (212) 674-4242 vagy 1-800-7646-436

E-posta: joezee1@freemail.hu

Kerámia

Magyar és amerikai kerámia kiállítás Pelham, NY-ban, melyen 25 kortárs magyarországi és 5 amerikai-magyar mûvész munkái láthatók A kiállítás megszervezésében magyar oldalról részt vett a Magyar Nagykövetség a New York-i Magyar Fõkonzulátus, a New Yorki Magyar Kulturális Központ és a Kecskeméti Nemzetközi Kerámia Stúdió. A fiatalok keramikusok mellett híres nevek is szerepelnek a kiállítók között mint Schrammel Imre és Geszler Mária.

Megtekinthetõ szombaton 10-4, keddtõl péntekig 10-5 között. Információ: 914/738-2525

Fax: 914/738-2686 vagy E-posta: info@pelhamartcenter.org

Tomi és Gyuri

Tomi Urayama japán festõ és E. Gyuri Hollósy magyar szobrász közös kiállítása április 14 –ig látható a Trenton Városi Galériában a Cadwalader Park Ellarslie kastélyban

Keddtõl- szombatig 11-3 óra, vasárnap 1- 4 óra között
Tel : 609/989-3632
E-posta: gyuri@hollosy.com
www.ellarslie.org


LOS ANGELES

MATTIS TEUTSCH KIÁLLÍTÁS

Április 29-én 18 órakor nyílik Los Angelesben a budapesti MissionArt Galéria és a Louis Stern Fine Arts közös kiállítása: János Mattis Teutsch & the Hungarian Avant-Garde címmel. Összesen 77 mû lesz kiállítva, melynek fele Mattis Teutsch festmények, szobrok, rajzok, linómetszetek, másik fele pedig más magyar mûvészek Berény Róbert, Uitz Béla, Tihanyi Lajos, Perlrott Csaba és Moholy-Nagy László mûvei.

A katalógus Forgács Éva és Bajkay Éva tanulmányával készült.

A budapesti galéria honlapja: www.missionartgaleria.hu

Louis Stern Fine Arts 9002 Melrose Ave West Hollywood, CA 90069 tel: 310/276-0147

Los Angelesben a Mai Mûvészetek múzeumában a LACMA ban a közép európai avantgardot bemutató monstre kiállítás június 2-ig tart nyitva , címe: Central European Avant-Gardes: Exchange and Transformation, 1910-1930.

http://www.lacma.org/
Info:kishonthy.zsolt@chello.hu


ILLINOIS

CHICAGO

A Magyar Befektetési és Kereskedelmi Konferencia

Magyarország Európa kapuja az amerikai üzlet számára

ITDH – a Magyar Befektetési és Kereskedelmi Társaság valamint az Executive Club of Chicago, a Chicagó-i Nemzetközi Kapcsolatok Tanácsa és a Magyar Tiszteletbeli Konzulátus részvételével Magyar Befektetési és Kereskedelmi Konferenciát szervez április 17-én. A konferencián részt vesz a magyar külügyminiszter, Martonyi János is.

Info: 312/263-3613
www.huembwas.org


Washington és környéke

WASHINGTONI MÚZEUM A KOMMUNIZMUS ÁLDOZATAINAK

Göncz Árpád volt köztársasági elnök is tagja a Kommunizmus áldozatai Bizottság nemzetközi tanácsadó elnöki tanácsának. Az tervek szerint a múzeum 2007-ben készül el és az amerikai fõvárosban kívánják felállítani.

Info: Victims of Communism Foundation, 1513, 16th St. NW, Washington DC 20036.

WWW.victimsofcommunism.org

Gazda József elõadása

"Magyar sorskérdések Erdélyben" címmel 2002. április 24-én, szerda este 7 órakor a magyar nagykövetségen.

A kézdivásárhelyi születésû Gazda József 1996-ig a kovásznai líceum magyar irodalom tanára volt. 1990-ben megszervezte és jelenleg is vezeti a Kõrösi Csoma Sándor Közmûvelõdési Egyesületet és Alapítványt. Rendszeresen közöl politikai, mûvelõdéstörténeti cikkeket. Mûvei között képzõmûvészeti monográfiák, mûvészeti útirajzok, szociográfiák találhatók.

2950 Spring of Freedom Street, N.W.
Washington, D.C. 20008
Tel: 202 362-6730/ext. 0201
E-posta: culture@huembwas.org


ANGLIA

LONDON

A londoni Magyar Kulturális Központ "Magyarország fókuszban" sorozatának részeként "Hungarian Spring" mottóval megrendezésre kerülõ kéthónapos rendezvénysorozatot Mádl Ferenc köztársasági elnök nyitotta meg márciusban.

A londoni Covent Gardenben lévõ Actors Church-ben bemutatkozott a Budapesti Kamaraopera és a Tomkins énekegyüttes és a Duna táncegyüttes bemutatta a Kossuth születésének 200. évfordulójára készített táncjátékát. A fesztivál megnyitójával vette kezdetét a Kossuth-év Nagy-Britanniában, amelynek egyik fontos rendezvénye a londoni Egyetemen megtartandó Kossuth-konferencia volt.

Megnyitották Kicsiny Balázs Angliában élõ szobrászmûvész kiállítását.

Áprilisban a londoni South Bank Kulturális Központtal és a Királyi Zeneakadémiával közösen a Magyar Kulturális Központ Kurtág György fesztivált szervez. Kurtág György munkásságáról elõször tartanak ilyen átfogó bemutatót az Egyesült Királyságban. Nemcsak a kortárs magyar zeneszerzõ darabjai kerülnek a programba a South Bank koncerttermeiben, hanem azok - Schubert, Monteverdi, Sztravinszkij, Bartók - mûvei is, akik Kurtág alkotómunkájára hatással voltak. A fesztiválra a brit fõvárosba érkezik Kurtág György, aki mesterkurzust tart majd a zeneakadémia diákjainak.

Májusban magyar jazzfesztivál lesz a londoni Pizza Expresszben Szakcsi Lakatos Béla, Vukán György közremûködésével.

A magyar tavasz keretében Hamar Lehel - Párizsban élõ - festõmûvész kiállítással mutatkozik be a Magyar Kulturális Központban, az Actors Churchben Reneszánsz kastélyok címmel magyar fotómûvészek képei kerülnek kiállításra.


FRANCIAORSZÁG

PÁRIZS

Magyarország elõször a párizsi könyvvásáron

Elsõ alkalommal vett részt Magyarország Európa egyik legnagyobb könyvszalonján, a Párizsban március 22. és 27. között megrendezendõ "Salon du Livre" címet viselõ könyvkiállításon. A Párizsi Magyar Intézet csaknem 150 franciául megjelent magyar vonatkozású, 50 különbözõ – magyar, francia, belga és svájci – kiadó által publikált könyvet állított ki.

PÁRIZSI MAGYAR INTÉZET

KIÁLLÍTÁSOK

Április 9-én három kiállítás nyílik a párizsi Magyar Intézetben

A "fáskör" szobrainak tárlata Samu Géza, Húber András, Orosz Péter és Varga Ferenc Géza alkotásainak bemutatásával

A Duna vidéke címû, XIX. századi litográfiákat és rajzokat bemutató kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeum és a Budapesti Közép-Európai Intézet segítségével jött létre.

"Árnyékok és fények" - Gombosi-Domokos Mária fotóinak kiállítása.

Mindhárom kiállítás április 30-ig tekinthetõ meg.

ELÕADÁSOK

Április 10-én Noé Bárkája címmel konferenciának ad helyet a Magyar Intézet a Magyar Természettörténeti Múzeum fennállásának bicentenáriuma alkalmából.

Április 26-án "Bartók-Kodály vonzásában" címmel koncertet ad Lencsés Lajos oboán és a Párizsi Vonósnégyes.

Institut Hongrois de Paris
92, rue Bonaparte
75006 Paris
Metró : Saint Sulpice, Mabillon
Tel: 01 43 36 06 44
E-posta: kata.andrasi@wanadoo.fr

Magyar díjazott a francia ipari formatervezõ versenyen

"Fõzz és tüntesd el"

Fiatal formatervezõk Gaz de France 2002. március 7-i eredményhirdetésen a franciák mellett egyetlen külföldi, Obernsdorfer Dávid, a Magyar Iparmûvészeti Egyetem hallgatója volt a díjazottak között: a harmadik helyezést ért el.

A "jövõ konyhája" témakörben meghirdetett pályázatra 440 pályamû érkezett be, Oberndorfer Dávid "Fõzz és tüntesd el" címû munkájával nyerte el a 14 tagú szakzsûri tetszését. A fiatal tervezõ egy kis lakásokba való konyhát tervezett. A szerkezet, amely a mennyezetre van felszerelve és használatkor lehúzható, "repülõ csészealj" alakú, egy gáztûzhelybõl és egy barbecue grillbõl áll, a csészealjból pedig körcikk alakú asztalkák húzhatóak ki, így négy ember tud egyszerre étkezni. Oberndorfer már tavaly is felkeltette a szakemberek érdeklõdését, akkor különdíjat kapott a köztéri szobrokat télen védõ fûtött nejlon búrákért.

TORZÓK

Sopsits Árpád Torzók címû alkotása elnyerte a Francia Köztársaság elnökének díját a Laoni Nemzetközi Filmfesztiválon. Az elismerést a világ különbözõ országait képviselõ, 14-15 éves fiatalokból álló, húsztagú nemzetközi ifjúsági zsûri ítélte oda.

A film nevelõintézetben élõ gyerekek mindennapjairól szól, ahol könyörtelenek a nevelési módszerek.

A film Montreálban, Berlinben, Strassbourgban és Belgrádban nyert díjat, s hivatalosan nevezték Oscar-díjra is a legjobb külföldi filmek kategóriájában.

Az idei bergamói filmszemlén a közönség díjában részesült.


IZRAEL

TEL AVIV

Állami kitüntetést kapott Efrájim Kishon

A legmagasabb állami kitüntetést adományozták Efrájim Kishon (Kishont Ferenc) magyar származású izraeli írónak. Az Izrael-díjat a 77 éves író életmûve elismeréséért kapta. A döntéshozók nem fukarkodtak a dicsérõ szavakkal, szerintük Kishon "a világ egyik legjelentõsebb szatirikusa". Kishont Ferenc 1924-ben Budapesten született, 1949 óta él Izraelben, magyar kapcsolatai közismerten kiválóak.


MAGYARORSZÁG

BUDAPEST

MAGYAR ÖRÖKSÉG DÍJ LAUER EDITNEK

A Magyar Örökség bírálóbizottsága az elõterjesztett állampolgári javaslatok alapján Gyarmathy Dezsõ olimpiai bajnok mellett Lauer Edit, a Amerikai Koalíció elnökének munkásságát érdemesítette kitüntetésre.

A Magyar Örökség kitüntetõ címet a Magyarországért Alapítvány huszonhatodik díjkiosztó ünnepségén március 23-án, a Budapesti Evangélikus Gimnáziumban adták át a kitüntetetteknek.

Lauer Edit, a magyarországi rendszerváltozás után az Egyesült Államokban életre hívott Magyar Amerikai Koalíció elnöke a külhoni magyarság érdekében végzett áldásos szolgálatáért részesült az elismerésben.

A Magyar Nemzeti Múzeumban kerül kiállításra az az Arany Könyv, melybe bejegyzik a kitüntettek nevét. Évente 27 személy kaphatja meg a díjat az állampolgárok javaslatai alapján.

A Magyar Örökség bírálóbizottsága már elektromos postán is figyelembe veszi az állampolgárok javaslatait <orokseg.javaslat@ sulinet.hu> E-posta címen.

Bodó Sándor és Bodó Fábián Ilona

képzõmûvész és iparmûvész Ecsettel írt történelem címû kiállítása a Hadtörténeti Múzeumban június 30-ig látható. A fõvédnöke Dr. Mádl Ferenc köztársasági elnök.

A Kiállítás mottója: Ember és küzdelem harcban és sportban. Az Egyesült Államokból hazatért mûvészházaspár patriotizmusával, emberségével, klasszikus alkotói tökéletességgel a patinás múzeum falai közé varázsolják egy képzeletbeli összekötõ hídon, az Egyesült Államok és Magyarország történelmét.

Bodóék budapesti Mûvész Szalonja a Keleti Károly utca 15/c ben található.


INTERNET

NÉMETORSZÁG

Ulmi Magyar Kultúregyesület programjairól a honlapon található felvilágosítást
http://www.ulmke.bn-ulm.de
E-posta: ulmke@bn-ulm.de
Fort Untere Kuhlberg 16, D-89077 Ulm
Tel: 0731/35479

LOUSIANAI MAGYAROK SZERVEZETE

www.Hungarla.com


PÁLYÁZATI FELHÍVÁS

Az Oktatási Minisztérium pályázatot hirdet az oktatási miniszter rendelete alapján a 2002. szeptemberétõl folyósítandó Szent-Györgyi Albert Ösztöndíjra. Az Ösztöndíj célja, hogy külföldi illetõségû neves kutatók minél nagyobb számban kapcsolódjanak be a magyar felsõoktatási intézmények munkájába, Jelentkezés 2002. április 26-ig. A pályázati ûrlapok letölthetõk <http://www.fpi.hu/> , ill. beszerezhetõ a magyar külképviseleteken és a külföldi magyar kulturális intézetekben.

Info: Roboz András tudományos elsõ titkár
Embassy of Hungary
3910 Shoemaker St. NW
Washington, DC 20008
Tel: (202)3648270
Fax: (202)9668135
Email: aroboz@huembwas.org
http://www.huembwas.org/Departments&Staff/ARoboz.htm


FELHÍVÁS

Magyar nyelvû orvosi kézikönyv kiadásának szponzorálására Marosvásárhelyt

E felhívásommal elsõsorban magyar orvoskollégáimhoz, de minden magyar, Erdélyt szívesen támogató barátunkhoz fordulok összefogásunk reményében.

A Marosvásárhelyi Orvosi Egyetem egyetlen, még magyar nyelven oktató II. Belgyógyászat professzora, Dr. Ferencz László és munkatársai hiánypótló, enciklopédikus orvosi kézikönyvet írtak illetve szerkesztettek, aminek kiadására se romániai, se magyarországi támogatásokból nem gyûlt össze a szükséges pénz.

Miért fontos ez a kézikönyv?

A technikai-számítógépes forradalomnak az orvostudományban való alkalmazása elõnyei mellett azt a veszélyt rejti magában, hogy az orvos a gépektõl várja a pontos kórismét, de a sok géptõl sokszor nem látja a beteget. Ez gyakran téves kórisméhez vezet. A klasszikus betegvizsgálat, az orvos-beteg kapcsolat megteremtése a jó orvosi gyakorlatnak ma is kulcsa. Ez a kézikönyv különös gonddal tárgyalja a Korányi Sándor iskola funkcionális klinikai orvostudomány fizikális diagnosztika, tünetorientált diagnosztika és differenciáldiagnosztika kérdéseit.

A hatalmas munka 3,500 oldalas, 20 fejezetben, és négy kötetben jelenne meg. A cél az, hogy magyar orvosok és orvostanhallgatók kezébe egy olyan részletes diagnosztikai kézikönyv kerüljön, amely nemcsak a mindennapi diagnosztikában segít, de a tudományos közlemények jobb megértését, a ritka kórképek felismerését is lehetõvé teszi. Ezen kívül segít az orvosok országos versenyvizsgákra és szakvizsgákra való felkészülésében is.

Az Erdélyben élõ magyar orvostanhallgatók és még az orvosok is alig engedhetik meg maguknak külföldi szakmunkák beszerzését, így még mindig évtizedekkel ezelõtt megjelent könyveket kénytelenek használni. Ez a kézikönyv végre megoldaná a krónikus tankönyv és folyóirathiányt--legalábbis egy jó darabig. A munka másik különös erénye, hogy benne a latin szakkifejezések mellett mindenütt megtalálhatók a megfelelõ magyar szakkifejezések is, ami a többnyire román szakkörnyezetben mozgó orvostanhallgatóknak a magyar klasszikus, szabatos orvosi szaknyelv elsajátítását is lehetõvé teszi.

A kiadás nehézségei és a segítség szükségessége

A könyv kiadását a Magyar Múzeum Egyesület (MME) vállalta magára. Azonban ha a pénz az eddigi három évhez hasonló lassú ütemben folyik be, akkor a négy kötet kiadása még 10 évbe telik. Az eddigi anyagi alap mindössze az elsõ, 960 oldalas kötetre volt elég--s az is csak szerény nyomdatechnikára--ami májusban lát napvilágot. A még szükséges költség kb. 10,000 dollárra tehetõ. De akármennyit is sikerülne nekünk összegyûjtenünk, a hiányzó összeget otthoni alapítványok pótolnák.

Reményeink

Amennyiben támogatásukat közvetlenül a MME-nek kívánják küldeni, szíveskedjenek e-mailen visszajelezni, hogy az MME adomány nyomtatványát elküldhessem. Kérésükre több erdélyi professzor szakmai véleményezését és ajánlását is elküldöm.

Az adományok begyûjtésének egyszerûsítése céljából a már 12 éve sikeresen mûködõ erdélyi segélyszervezetünk, a Center for Free Religion segítségét ajánlom fel. Ez és a belõle kinõtt Unitarian Universalist Partner Church Council, melynek alapítója és tiszteletbeli elnöke vagyok, már közel négy millió dollár Erdélybe juttatásáért felelõs. A "Center for Free Religion" nevére küldött adományuk adóból levonható, és mi azonnal továbbítjuk az MME-nek a pénzt. Az átutalási költségeket is mi vállaljuk.

Dr. Judit Gellerd
146 Commonwealth Ave
Boston, MA 02116
617/536 5576 (juniusig)
Email: zizi315@yahoo.com

Vége

A Nyugati hírlevél költségeinek adóból levonható hozzájárulását szívesen vesszük
Hungarians of Louisiana Inc. számára kiállított csekken.
Kérjük jelölje meg, hogy Nyugati hírlevél számára küldi az összeget.
Cím: Julianna Bika
21 Spinnaker Lane
New Orleans, LA 70124
Adómentesség szám: DLN:17053072012041


Copyright © Nyugati Hírlevél - 2002