NYUGATI HÍRLEVÉL
független elektronikus újság

Szerkesztő: Bika Julianna
Email: BikaJuli@aol.com
Efax: 508-437-2661

28. szám 2001. május 1.

Május első napján

Igazán ma nyolc éve már, amidőn
Kezed, szíved életemnek kincse lőn!?
Úgy elillant, nem is véltem, - mintha vélem
Egy jó tündér átrepült vón az időn!

Tompa Mihály 1857


A felső-tiszai árvíz

Világszerte számos magyar szervezet és egyesület csatlakozott az árvízkárosultak részére indult gyűjtéshez. Szerkesztőségünk az alábbi szervezetek segélyszámláiról tud.

Angliai Magyarok
National Federation of Hungarians
Mr. Gyula Gáspár
National Federation of Hungarians
28 Woodside Grove, London
N12 8QU

Ausztráliai Magyarok
Nemzetvédelmi Alap pénztárosa: Fazekas Ambrus,
50 Morshead Drive, Connels Point, 2221,
Sydneyi Magyar Kultúrkör elnöke Rozgonyi Magdi,
P.O. Box 478, Chester Hill, 2162, Tel 9645 3917

Connecticuti Magyar Kulturális Egyesület
Kata Jóska pénztáros:
12 Sachen Circle, Meriden, CT 06450,
Tel :(203)634-0602, fax:(203)357-0451
E-posta: joe.kata@philips.com

Magyar Amerikai Koalíció
Hungarian American Coalition (a kárpátaljai árvízkárosultaknak) megjelöléssel
818 Connecticut Avenue, NW, Suite 850, Washington, D.C. 20006.
Kereszty Gabriella , tel: (+1-202) 296-9505
E-posta: iid@ix.netcom.com

Kanadai Magyar Máltai Szeretetszolgálat
Adományokat "Árviz" megjelöléssel a címükre küldhetnek melyekre adónyugtát adnak KMMSz, 59 Claywood Rd. Toronto, Ont. M2N 2R3 Canada.
Az USA-i cím: Hungarian Knights of Malta, PO Box 74 Roselle Park,
N.Y. 07204-0074. Így az USA-i adományozók is kaphatnak adónyugtát.
Info : VSPHUN@aol.com

Magyar Köztársaság New York-i Főkonzulátusa
Az adóból levonható " tiszai árvíz" adományt Hungarian-American Cultural Association Inc. (HACA) nevére kérik kiállítani.
Cím: Consulate General of the Republic of Hungary 223 East 52nd Street, New York, NY 10022 , Tel: (212) 752-0669

Az 56-os Világszövetség és Pesti Srác Alapítvány
A tiszai árvíz csekkeket 45-55 158th Street Flushing, NY 11358 címre kérik.

Washingtoni Magyar Nagykövetség
A magyar köztársasági elnök, Mádl Ferenc felesége, Dalma asszony védnökségével washingtoni magyar nagykövetség jótékony célú rendezvényt adott áprilisban Novák Anikó és Ábrahám-Nagy Márta zongoraművészek fellépésével.
Hungarian American Cultural Association
Embassy of the Republic of Hungary
2950 Spring of Freedom Street N.W., Washington, D.C.
Tel:(202) 362-6730, E-posta: Huambassad@aol.com


ARGENTINA

Magyarországi turnéra indul az argentínai Coral Hungaria Sociedad de Conciertos együttes. Az immár nyolcadik éve működő vegyes kórus Leidemann Sylvia karnagy vezetésével a Magyar Millennium tiszteletére az anyaországban mutatja be hogyan ápolja a tengerentúlon a magyar zenei kultúráját.

KÓRUS MENETRENDJE
Április 29 este 7-kor a Bosnyák téri templom
Május 1, Dunapataj
Május 2, este 7 Eötvös Loránd Tudományegyetem aula
Május 4, este 7 Mátyás-templom.
Május 5, du. 3 -kor Budapesti Történeti Múzeum

Info : E-posta: haynal@newage.com.ar


AUSZTRÁLIA

A New South Wales -i (NSW) Magyar Szövetség
2001. június 9-11-én háromnapos TANÁCSKOZÁST
tart a Sydneyi Magyar Központban
1-5 Breust Place, Punchbowl

A tanácskozást az ausztráliai magyarság önazonossága megtartása érdekében hívják össze. Szeretnék az érdekeltek és a nagyközönség bevonásával megtárgyalni magyarság megmaradásának jövőjét a többkultúrájú Ausztráliában. Miként őrizhető meg magyar nyelv- kultúra a távoli földrészen, ahol a magyar közösségek számíthatnak mind a magyar, mind az ausztrál kormányok támogatására. New South Wales törvénybe iktatta a multikulturalizmus princípiumait és 2001.március 13-án létrehozta az e kérdésekkel foglalkozó Community Relations Commission elnevezésű szervezetet.

Várják hétvégi magyar iskolák, tánccsoportok- cserkészvezetők, magyar házak, magyar központok és klubok, öregotthonok vezetőit, történelmi egyházak papjait, a magyar újságok, időszaki lapok, a rádiók és TV szerkesztőit, munkatársait, mindazokat akiket érdekel a magyarság ausztráliai sorsa, jövője. A tanácskozást támogatja és azon részt vesz a magyar külképviselet canberrai és sydneyi kirendeltsége. A tanácskozások angol nyelven folynak, hogy a fiatalok is bekapcsolódhassanak a munkába.

Kirándulásokat szerveznek Sydney és környékére.

Jelentkezés Csapó Endrénél (02) 9635 4286 E-posta: csapo@nlc.net.au


EGYIPTOM

Tóth Margitot, az Egyiptomban élő magyar zenetudóst március 12-én Kairóban Rockenbauer Zoltán, a nemzeti kulturális örökség minisztere a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjével tüntette ki. Legnagyobb szabású munkája Szent Vazul kopt ortodox liturgikus zenéjének első tudományos lejegyzése. A hatalmas, mintegy 700 oldalas kiadvány 1998-ban jelent meg a Kairói Amerikai Egyetem Kiadójának gondozásában. Az eddig szájhagyomány útján terjedő kétezer éves liturgia kopt nyelvű szövegének angol és arab fordítását is tartalmazza a könyv. A zenei lejegyzés Bartók Béla módszerét követi, jelezve a bonyolult zenei textúra legapróbb díszítéseit és a tempó legkisebb változásait is. Tóth Margit, 1951- 56 között Kodály Zoltán tanítványaként végezte tanulmányait a Budapesti Zeneakadémián. 1982-ben meghívást kapott a Kairói Zeneakadémiára, amelynek Zenetudományi Tanszékén a mai napig professzorként tevékenykedik.

Páli Márta
E-posta:marta.pali@nkom.gov.hu


KANADA

Ottawa

Jean Chrétien miniszterelnök fogadta Székely Imre grafikus művészt, aki átnyújtotta alkotását, melyet Kanada államának ajándékozott, köszönete kifejezése jeléül, amiért befogadta a családját és minden magyar bevándorlót.
A fogadáson jelen volt David Anderson környezetvédelmi miniszter, Victoria állam parlamenti képviselője és Dr. Papp Sándor nagykövet. Az alkotás címe: "Canada Past, Present and Future"
honlap:www.coastcity.com/szekelygallery
E-posta: szekelygallery@sprint.ca

Montreal

Magyar lány Miss Canada 2001
Remond Cristina tiszteletére Pierre Bourque, Montreal polgármestere fogadást adott a City Hall különtermében. A meghívottak jókívánságaikat fejezték ki Cristinának Puerto Rico-i "Miss Universe 2001" döntőjére. "Miss Canada 2001" - magyar lány a montreali magyarok között nevelkedett.
"- Nagy szeretettel és hálával gondolok a montreali magyar közösségre, a magyar iskola tanáraira, és mindenkinek üzenem, hogy soha nem felejtem el azt a melegséget, amivel engem körülvettek. A továbbiakban is ebből a szeretetből merítem a biztonságot, az előttem álló feladatok megoldásához." - volt Cristina üzenete.
A Puerto Rico-i szépségkirálynő választás május 11-én a CBC TV adóján látható.


NÉMETORSZÁG

Marl
Zenekarhalál

Csődeljárás zajlik az 1956-ban magyar menekültek által a németországi Marl városában alapított Philharmonica Hungarica zenekarral szemben. Rozsnyai Zoltán karmester alapította az 56-os menekült zenészekből a zenekart. Ő kérte fel az akkor már neves Dorátit az igazgatásra, s együtt bejárták az egész világot.

A zenekar, amelyet Doráti Antal és Yehudi Menuhin tett nemzetközi hírűvé, s amely Haydn valamennyi (104) szimfóniájának lemezre rögzítésével biztosította magának az öröklétűséget, az utóbbi időben pénzügyi gondokkal küszködött, mert a szövetségi költségvetés megszüntette a korábbi támogatást.

Wiesbaden
"goEast"-díj Gothár Péternek

Gothár Péter kapta a 15 ezer márkával dotált rendezői díjat az első ízben megrendezett wiesbadeni "goEast" filmfesztiválon Útlevél című filmjéért a Berliner Zeitung beszámolója szerint. A kelet-európai filmek seregszemléjén a fődíjat egy lengyel és egy ukrán film megosztva kapta


USA

PARTIUMI KERESZTÉNY EGYETEMI KÓRUS

Az Amerikai Magyar Református Lelkészegyesület, az Amerikai Magyar Katolikus Egyházak Közössége és a Kanadai Magyar Lelkészegyesület közös meghívására a 40 tagú Partiumi Magyar Keresztény Egyetem kórusa egy 11 városból álló amerikai és kanadai túrára indult Berkesi Sándor, Liszt díjas karnagy vezetésével.
A kórus kíséretében jött az egyetem két alapító tagja: Tempfli József, Nagyvárad Római Katolikus Püspöke, és Tőkés László, Partiumi Református Egyházkerület püspöke
A program klasszikus és magyar egyházi zenéből, zsoltárokból, híres magyar zeneszerzők (Bartók, Kodály, és mások) zenéjéből és magyar népzenéből áll. A templomi hangversenyek mellett több városban műsoros bankett és táncház is lesz.

KÓRUS MENETRENDJE

Május 2, Chicago Szent István Egyház, 2015 W. Augusta Blvd.
Május 4, Buffalo, NY West Side Hungarian Reformed Church, 700 Tonawanda Street.
Május 5, Toronto ONT. Magyar Ház, 840 St.Clair Ave West.
Május 6, Niagara Falls, ONT. Árpád Ház Montrose/Lyons Creek
Info: Nt. Dr. Kálmán Szabolcs, West Side Hungarian Reformed Church, 15300 Puritas Avenue, Cleveland, Ohio 44135.
Telefon: (216) 476-3736, (216) 529-9130 ; Fax: (216) 671-3233;
E-posta:ss.kalman@stxnet.com.

Kalifornia
Los Angeles
Magyar Folklór Fesztivál

Május 4-6 magyar folklór fesztivált rendeznek, fellép a Jómóka Hungarian Táncház Band Salt Lake City, Utahból Brian Salisbury, prímás, Bonnie Baty, kontrás, Craig Forster, bőgős szereplésével.
http://www.mines.utah.edu/~cforster/jomoka.html

Lousiana
Metairie

Május 13-án délelőtt 10 órától Metairie város Lafreniere Parkjában tartják a Louisianai Magyarok Szervezetének hagyományos májusi piknikjét.
Info: George Bode E-posta: bodeip@bellsouth.net

New York és környéke

József Attila est

Április 28-án, szombaton, 4 órakor Bánffy Edith előadóművész "Az Isten itt állt a hátam mögött, s én megkerültem érte a világot" címmel József Attila estet tart a New Brunswick-i Vers Hangja Irodalmi Kör meghívására a Hungarian Heritage Center-ben (300 Somerset Street, New Brunswick, NJ).
Info: 732-418-1871 E-posta: sohar@cabm.rutgers.edu

Magyar Köztársaság New Yorki Főkonzulátusa Érdi Tamás vak zongoraművész koncertjét szervezi április 30-án este 7 órakor. Érdi Tamás számos világverseny győztese a Bécsi Zeneakadémia végzettje meghívást kapott a Torontoi Királyi Zeneakadémia mester-tanulmányaira. A koncertet magyar büfé-vacsora követi. Hozzájárulás: adomány a Főkonzulátus címére küldött, a Hungarian-American Cultural Association Inc. névre kiállított csekkel.
Információ: (212) 752-0661
227 East 52nd Street New York
Tel: (212) 752-0669

Deák István előadása a Columbia egyetemen

Deák István a Columbia egyetemi történész professzora előadást tart a második világháborús Jedwabne falu zsidóságának lemészárlásáról, Reflections on the World War II Massacre of Jews in Jedwabne, Polish Village" címmel.
Május 2 , du. 6 órakor
1219 International Affairs Building, az előadást fogadás követi.

John S. Micgiel executive director
Columbia Egyetem
East Central European Center
International Affairs Building
420 West 118th Street
New York, NY 10027
Tel: 212-854-4008

Schenectady Magyar Önsegélyező Egyesület

DÉKI LAKATOS SÁNDOR budapesti cigányzenekarának koncertje . A műsoron Hubay, Kálmán, Lehár, Liszt, Offenbach, Poljakin, Reményi, Rossini és Strauss művek.
Május 3 este hatkor a Magyar Klubban
Közreműködik Semegi János dalénekes
Schenectady Magyar Ház 933 Pleasant Street, Schenectady, NY
Információ: Várady Éva (518) 283-2503
Déki Lakatos zenekar amerikai 2001 millenniumi turnéjáról felvilágosítást E-postán apong@flash.net Pongrátz Andrástól.

Koncz Zsuzsa koncert

Május 4-én, pénteken, este 8 órakor Koncz Zsuzsa koncert lesz a Fashion Institute of Technology Haft Auditoriumában (227 West 27th Street, New York City). Info: Blue Danube Hungarian Book Store (212) 794-7099 vagy Centrum Management (201) 836-4869 vagy magyar@magyar.org

Tulipános Bál

TÁMOGASSUK AZ ARANY JÁNOS MAGYAR ISKOLÁT!

Május 5-én, szombaton, este 6 órától adománygyűjtő Tulipános Bál lesz a New York-i Arany János Magyar Iskola Szülői-Tanári Egyesülete szervezésében az iskola javára a New York-i Magyar Házban (213 East 82nd Street, 2. és 3. Avenuek között).
Zene: Papp Tivadar.
A másfél milliós amerikai magyarszármazású családoknak csupán 500 gyermeke jár hétvégi magyar iskolába. Az iskolák fenntartása igen nagy anyagi és időbeli áldozatot kíván a szülőktől és a magyar közösségektől.
Adományok küldhetők a következő címre:
Arany János Iskola Óvodája
Domosi Anna figyelmébe
Hungarian House
213-215 East 82nd Street
New York, NY 10028

CAROUSEL BÁL
Magyar Amerikai Alapítvány

Május 5-én, szombaton, este 7 órakor fogadással kezdődik a 38. évi hagyományos, az alapítványt támogató, "Carousel" Bál a Magyar Amerikai Alapítvány rendezésében a Shackamaxon Golf & Country Club-ban (Scotch Plains, NJ). Nyomtatott meghívót az Amerikai Magyar Alapítványnál lehet igényelni (300 Somerset Street, PO Box 1084, New Brunswick, NJ 08903).

Információ: (732) 846-5777 vagy info@ahfoundation.org

Magyar Fesztivál New Brunswick-ban

Június 2-án, szombaton, 26. Magyar Fesztivál New Brunswick-ban. A Magyar Polgári Szövetség, templom és szervezetek támogatásával, New Brunswick, NJ.
Információ: (732) 846-5777

Magyar Színház

Június 3-án vasárnap délután 3-kor a 18 éves Magyar Színház előadása a Független Református Egyház dísztermében (229 East 82nd Street, NYC). Az est címe: "Ez lett a vesztünk", zenés megemlékezés három nagy magyar sztárunkra: Fedák Sári, Mezei Mária és Karádi Katalin. Rendező és Információ: Cserey Erzsi (212) 861-7981

New York-i Magyar Ház

A New York és környéke magyarok számára érdekes rendezvényekről, magyar nyelvű rádió és televízió programokról információt szerezhet a New York-i Magyar Ház honlapján magyarul www.magyarhaz.org és angolul www.hungarianhouse.org címen.

Ohio
Cleveland

A Külföldi Magyar Cserkészszövetség 2001. évi Közgyűlésére 2001. május 5.-én 10 órai kezdettel, a Cleveland-i Cserkészház nagytermében 1851 West 23rd utcában kerül sor.
Este fogadást, kiállítást és Cserkészbált tartanak a Sheraton City Center épületében.
Vasárnap, május 6-án istentiszteletet tartanak 9:30 órakor - Nyugati-oldali Református Templomban, misét 10:00 órakor - Szt. Imre Magyar Katolikus Templomban , 11:30 órai kezdettel pedig a Cleveland-i Cserkészház nagytermében megemlékezés lesz Bodnár Gáborról és Teleki Pálról.
Info: Horváth Mihály, Tel:(440)237-8422, (440) 582-1233, Lendvai-Lintner Imre:
Tel :(216) 621-3655), E-posta:LendvaImre@aol.com

Pennsylvania
Philadelphia
Numizmatikusok figyelmébe

Az Egyesült Államok Pénzverdéje legújabb kiadványa a kétszáz éves Kapitólium évfordulójára megjelent háromdarabos éremgyűjtemény, mely egy arany ötdollárosból, egy ezüst dollárból és egy védőréteggel bevont féldollárosból áll.
Az ezüst érme fejoldala magyar művésznő Somogyi Marika munkája, mely a mai Kapitólium és a régi épület rajzának összeolvadásából alakult, kifejezve a amerikai nemzet fejlődésének jelképét.
Megrendelhető telefonon: 1-800-USA-MINT vagy a www.usmint.gov honlapon.

Utah
Gyerekkórus találkozó

Kovásznai "Tiszta Szív" nevet viselő diák kamarakórus meghívást nyert a Utah állam Salt Lake City városában tartandó kórustalálkozóra, melyet október 14-21 között rendeznek. Az együttes a találkozót megelőző időszakban szeretné több magyar közösségnek bemutatni műsorát a keleti partvidék városaiban, valamint Clevelandben és Chicagóban. A kórustalálkozó szervező bizottság igazgatója Ms. Jana Farr, E-posta : jfarr@xmission.com. A 49 fős csoport segítséget kér az előadás szervezésében, az elszállásolásban. A kovásznai gyerekkórus vezetője Cseh Béla zenetanár. E-posta : csehbela@cosys.ro
Tel/fax : 00-40-67-341392

Washington DC

Orbán Viktor miniszterelnök és Martonyi János külügyminiszter
washingtoni látogatása

Április utolsó napján magyar estet rendeznek a Folger Shakespeare Library-ben, melyen Orbán Viktor magyar miniszterelnök is részt vesz. A következő napon Orbán Viktort és Martonyi Jánost Cheney alelnök és Bush elnök fogadják a Fehér Házban.
Este New Atlantic Initiative által alapított és első ízben odaítélt "Szabadság díj" átadására kerül sor, mellyel Orbán Viktort tüntetik ki az American Enterprise Institute épületében.
Martonyi János megbeszéléseket folytat Condoleezza Rice nemzetbiztonsági főtanácsadóval, s előadást tart a Council on Foreign Relations-ben, s találkozik Powell külügyminiszterrel is.

Magyar Piknik

Május 20-án, vasárnap déltől a washingtoni magyar fiatalok félévenkénti piknikje Rock Creek Park, Washington, DC., rendező American Hungarian Educators' Association . Adóból levonható támogatás adható:
AHEA
Picnic Spring 2001
P.O.Box 30288
Bethesda, MD 20824-0288
Info: picnic-list@hungaria.org
honlap http://hungaria.org/projects/picnic/


MAGYARORSZÁG

Budapest
A magyar kultúra oszthatatlan

Március 15-e alkalmából művészeti díjakat adományozott a magyar kulturális miniszter többek között nyugaton vagy a Kárpát-medence más országaiban tevékenykedő magyar művészeknek.
Nyugati magyar művészek közül József Attila-díjat kapott: Kabdebó Tamás Írországban élő költő, író, műfordító, Kemenes Géfin László Hollandiában Magyarországon és Kanadában élő költő, műfordító.

Hevesy György újratemetése

Hevesy György, az 1966-ban Freiburgban elhunyt Nobel-díjas kémikus, a sugárterápia megteremtője immár végső nyughelyre talált szülőhelyén, Budapesten; a világhírű tudós újratemetését a Fiumei úti Nemzeti Sírkert akadémiai parcellájában tartották április 19-én
Hevesy György élete a XX. századi magyar géniusz-sorsként jellemezhető.
- Született magyar volt és tanult európai, aki tudományos pályája csúcsára külföldön jutott el. Elsőként alkalmazta a kutatási problémák interdiszciplináris megközelítésének módszerét .

Anyanyelvi tábor

A Duna Televízió és a Nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnázium szervezésében a mátrai Szurdokpüspökiben 2001. július 15-22, illetve 2001. július 22-29 között. Negyedszerre megrendezendő tábor határon túli és magyarországi diákok jelentkezését várja 14-től 17 éves korig. A táborozók megismerkedhetnek a világ különböző tájain élő magyar fiatalokkal, bepillantást nyerhetnek egymás életébe, és szokásaiba. Érdekes előadásokon bővíthetik anyanyelvi, irodalmi, történelmi és egyéb ismereteiteket.
Jelentkezés és a pályázat beküldési határideje: 2001. május 31.
Anyanyelvi tábor
Duna Televízió, PR iroda
H-1016 Budapest, Mészáros u. 48.
E-posta: priroda2@dunatv.hu"

Pécs
NYÁRI PROGRAMOK A PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEMEN

Angol nyelvű környezetvédelmi és politikai valamint magyar nyelv és kultúra oktatást tartanak, családok részvételére is számítanak. 2001. július 16 - augusztus 5. Tandíj:1350 USD.
http://www.isc.pte.hu című honlapon és E-postán: almos@isc.pte.hu, kishalas@isc.pte.hu kata@isc.pte.hu (magyarul; németül), valamint telefonon vagy faxon: +36 72 251-300

Pelcz Kata


KÖNYV

Nature magazin a magyar géniuszokról
A huszadik század Budapesten készült

A 2001 február 8-i Nature folyóirat Vaclav Smil a Manitobai egyetem professzora tollából közöl cikket Genius loci The twentieth century was made in Budapest címmel. A cikk a budapesti születésu, majd hazájukat elhagyó illetve elhagyni kényszerülo magyar géniuszokról szól, akik 1898 és 1908 között születtek Budapesten. Szilárd Leó, Wigner Jeno, Neumann János, Teller Ede, Szent-Györgyi Albert, Arthur Koestler, Gábor Dénes, Kármán Tódor, és Polányi Mihály XX. század kiemelkedo személyiségei voltak és jelentosen hozzájárultak a múlt század tudományos fejlodéséhez. Bovebben errol olvasható www.nature.com honlapon.

A múlt század - marsi szemszögből

Hasonló témával foglalkozik Marx György könyve is. A XX. század európai viharai elol Magyarországról Amerikába emigrált magyar tudósok találmányaikkal, felfedezéseikkel megváltoztatták a történelmet, beírták nevüket a tudománytörténetbe. Marx György listája már bovebb : közéjük tartozott Kármán Tódor, Szilárd Leó, Wigner Jeno, Teller Ede, Neumann János, Oláh György, Szent-Györgyi Albert, Bay Zoltán is. Tevékenységük meghatározó volt, nemcsak a tudományos és muszaki fejlodésben, hanem a század történelmének alakításában is.
Az angolul furcsa akcentussal, egymás közt érthetetlen nyelven beszélo tudósokat amerikai kollégáik nevezték el tréfából marslakóknak. Marslakók érkezése a címe Marx György nagysikeru munkájának is. A szerzo személyesen ismerte a könyvben bemutatott tudósok többségét, tanulmányozta munkásságukat. Megkérdezte oket magyar iskolájukról, a fölfedezéseikhez vezeto útról, elgondolásaik nyugati fogadtatásáról. A történészek feladata lesz majd, hogy a XXI. században minél több forrást, adatot tárjanak fel ezen "marslakók" életébol, tudományos munkásságából.
Az Akadémia Kiadó gondozásában 1994-ben jelent meg eloször a könyv angolul, The Voice of the Martians címmel. Magyarul a Marslakók érkezése 2000 májusában került a könyvesboltokba.

Thassy Jenő
Botcsinálta amerikai

Az Amerikában élő magyar újságírónak, a Szabad Európa Rádió egykori munkatársának új könyve jelent meg Budapesten. Az újságíró önéletírása harmadik kötetét a korábbi Veszélyes Vidék és a Hátraarc folytatásaként jelentette meg a Balassi Kiadó.
Veszélyes vidék a trilógia első része rádiójáték formájában is hallható volt a Kossuth Rádióban. Nem véletlen a nagy siker, mert nem mindennapi az élettörténet. Mert Thassy Jenonek már a születése sem volt mindennapi: édesapját és bátyját kastélyuk tornácán lövik agyon a szétomlott országba bevonuló szerb martalócok, s ez a szörnyu tragédia édesanyja szeme elott játszódik le, sot édesanyját is leszúrták még terhes állapotában és csak csodával határos módon élte túl és szülte meg gyermekét.
Thassy Jeno születése után beleszól a történelem az idok folyamán megszokott rendbe: a Dráva menti kastély s a földek egy része megmaradt. Ám az osi birtok nagyobbik része az újonnan megalakuló szerb-horvát-szlovén királyságba került. Megelevenednek elottünk egy letunt kor alig ismert társadalmi osztályának életkörülményei a kifosztott ország szomorú mindennapjaiban. A fiatalabb generációknak mindenesetre kordokumentum, szinte élo történelemóra ez a mu.
Özönvíz a "béke" első napján Kisfaludy András riport-dokumentum filmjében az 1945-ben játszódó kalandfilmbe illő történetében szintén szerepeltette Thassy Jenőt. A film nagy sikert aratott az idei budapesti filmszemlén.

Várdy Béla: Magyarok az Újvilágban

Megjelent az amerikai magyarság múltjának eddig legnagyobb méretű és legjelentősebb szintézise a budapesti "Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága" kiadásában. A könyv márciusban lett bemutatva a Magyar Írószövetség székházában.
Ez a több évtizedes kutatómunkára alapozott 840 oldalas könyv negyven fejezetben foglalja össze az amerikai magyarság történetét, a tizenhatodik század második felétől egészen a huszadik század végéig. Szerzője dr. Várdy Béla történészprofesszor a Pittsburgh-i (USA) Duquesne Egyetem tanára.
A könyv kapható minden nagyobb budapesti és vidéki könyvesboltban,
és a "Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága" központi irodájában:
Budapest 1072, Rákóczi út 38, I. em., 2.
Tel: (36-1) 343-4738; e-mail:
e-mail: ak@mail.matav.hu


INTERNET

Magyarországi utak szervezése

http://www. creativetours2hungary.com
E-posta:BeHenley@aol.com

Art-Tour-America augusztusban Debrecenbe
Tel: (734) 913-4480
Fax: (734) 995-9609
E-posta: arttour@prodigy.net

Transsylvania Tours a Felvidékre június 19-én
Tel:(514) 731 - 5732
E-posta: ErdelyFelvidek@netscape.net (Burian Erzsébet)

Magyarmarket túrák májusban és szeptemberben
Tel:(800)786-7851 honlap www.magyarmarketing.com
E-posta: Eszabo@aol.com (Elizabeth Szabo)

Árpádhoni Magyarok honlapja

www.magyars.org.

Magyar Internet Világrádió

A vételéhez szükséges szoftver ingyenesen letölthető a www.vilagradio.hu honlapról, és így elérhetővé válik a világon mindenütt a Kossuth, a Petőfi, a Bartók és az InfoRádió műsora.
Info: www.vilagradio.hu és a www.mindmaker.hu honlapokon.

Clevelandi és Észak Kelet Ohio magyar események

http://www.jcu.edu/language/events.htm
1.) Magyar média címek
http://www.jcu.edu/language/address1.htm
2.) Egyházi szervezetek
http://www.jcu.edu/language/address2.htm
3.) Társadalmi és Kulturális szervezetek
http://www.jcu.edu/language/address3.htm

Kérés

Aki tud egyházi Internet címet (URL), kérjük küldje meg Nt. Géczy E-posta címére:

(geczy@calvinsynod.org) aki szeretne egy ismertetőt összeállítani a magyar egyházak honlapjairól.

Apróhirdetés

Magyar nyelvű, képekkel illusztrálható Ingyenes Online Apróhirdetések: adás, vétel, csere-bere, események, honlapok népszerűsítése, társkeresés stb. - a világ magyarságának a szolgálatában.
Beiratkozás a http://groups.yahoo.com/group/Aprohirdetes honlapon
Info: http://www.levif.net/apro
Levente Ferenc E-posta: levi@levif.net


Copyright © Nyugati Hírlevél - 2001