NYUGATI HÍRLEVÉL
független elektronikus újság

Szerkesztő: Bika Julianna
Email: BikaJuli@aol.com
Efax: 508-437-2661

20. szám 2000. szeptember 15.

USA

OHIO
MAGYAR BARÁTI KÖZÖSSÉG -- MAGYAR HÉT -- 2000

ZÁRÓNYILATKOZAT

2000-ben a Magyar Baráti Közösség augusztus 12 és 19 között tartotta Magyar Hetét az Ohio államban levo Lake Hope-nál, a Reménység Tavánál.

A konferencia központi gondolata idén a hagyomány és kultúra volt. Ismételten hangsúlyoztuk, hogy szavak mellett több kezdeményezésre, tettre van szükség.

Ennek jegyében az eloadók többen vizsgálták az óhaza és az új haza között kialakult kapcsolatokat, a szétszórtságban létrejött hagyományok orzésére berendezkedett intézményeinket, és a megmaradás és továbbfejlodés legjelentosebb, legsürgetobb kihívásait. A találkozó alkalmat adott közösségünknek egyszerre ünnepelni a kereszténység 2000-ik, a magyar államalapítás 1000-ik, valamint a Reménység Tavánál tartott összejöveteleink 25-ik évfordulóját.

Szétszórtsági magyar létünk tudatos vállalásával, élve a megnövekedett politikai, gazdasági és technikai lehetoségekkel (átjárható határok, vegyes vállalkozások, Internet, stb.) továbbra is segíteni akarunk, a szétszórtságban és a Kárpát-medencében élo, Magyarország határain kívülre szorult testvéreinknek, hogy megorizhessék, ápolhassák, továbbadhassák nyelvünket, kultúránkat, megvédhessék jogaikat, érdekeiket. Segítségünk szükség esetén kiterjed magyarországi magyarok felé is.

Elsosorban gondolunk itt a magyar és magyar között létrehozott kapcsolatrendszerre. Szervezetileg ezt a feladatot a Magyarok Világszövetsége kellene ápolnia, foleg a külföldre szakadt, Nyugaton és a globális szétszórtságban élok számára. Sajnos belso problémái az MVSz-t képtelenné tették ennek a feladatnak elvégzésére. Az MVSz-felé az MBK továbbra is várakozó álláspontra helyezkedik. Várjuk igazi reformját és megújulását. Ugyanakkor gratulálunk a nyelvünket és kultúránkat ápoló mozgalomnak, amely a Marosvásárhelyen megtartott Anyanyelv Konferencián, a kijelölt feladatok elvégzését hangsúlyozta.

Másodsorban gondolunk itt a Duna TV hálózatának kibovítésére az észak-amerikai kontinens fölé, ahol a szétszórtsági magyarság túlnyomó hányada él kanadai és amerikai városokban és falvakban. Kívánjuk, hogy nekünk is elérhetoek legyenek azok az igényes adások amelyek a magyarországi és kisebbségben élo magyarjaink számára már most is elérhetok. Nyilvánosan mondunk köszönetet Sára Sándornak, a Duna TV színvonalas programjainak kivitelezéséért, és reméljük, hogy utódja is követi ot a tartalmas magyarságszolgálat és a nemzeti értékek közvetítésében. Az MBK Tanács határozata értelmében az MBK folytatja parabola antenna-telepíto tevékenységét Romániában, s kiterjeszti azt a Kárpát-medence többi országaiban - Horvátországban, Ukrajna/Kárpátalján és a Vajdaságban - élo magyar közösségekre.

Harmadsorban kérjük a Határontúli Magyarok Hivatalát, hogy támogassa a diaszpórában élo magyarok felmérését, számontartását. Fontos tudnivaló mind a magyar kormány, mind a magyar nemzet számára, a szétszórtsági magyarok között muködo szervezetek és intézmények szerepe, tagsága, vállalt céljai és magyarságot szolgáló eredményei. Egy szétszórtsági magyar tanács felállítása - konzultatív és tanácsadó szerepben - segíthet az ilyen tudományos felmérés végrehajtásában.

Végezetül, feladatként folytatjuk a magyar kisebbségek jogtalanságokkal és sérelmekkel szembeni védelmezését a nyugati fórumokon. Ellenezzük az eroszakos betelepítéseket és a fondorlatos beszivárgást magyar kisebbségi területekre a Vajdaságban, Horvátországban, Erdélyben, Kárpátalján, Burgenlandban, vagy Szlovákiában.

Továbbra is követeljük Romániában az önálló magyar egyetem felállítását, valamennyi államosított egyházi ingatlan visszaadását, Szlovákiában a magyar nyelvu oktatás korlátozásainak megszüntetését. Ugyanakkor, minden tolünk telhetot megteszünk, hogy erosítsük a külföldi magyar cserkész mozgalmat, iskoláinkat és magyar egyházainkat. Ezek a szervezetek szétszórtsági magyarságunk fennmaradásának és továbbfejlodésének pillérei.

Abban a reményben búcsúzunk egymástól, hogy Isten segítségével 2001-ben ismét találkozunk ugyanitt a Reménység Tavánál.


ÖSZTÖNDIJ

A ditroiti Magyar Művészeti Klub 2000 dolláros ösztöndíjat ajánl magyar származású művészeti diplomával rendelkező diákoknak, undergraduate szinten.

2000 december 1. A jelentkezési határidő. A döntés 2001 február harmadikán a White Rose bál alkalmából történik.

Információ: DIANE KROLL.
Tel: 313-565-3408 E-mail: Diane.B.Kroll@lre02.usace.army.mil


TÁNCHÁZ

KALIFORNIA
San Fransisco és környéke

Szatmári táncok

Vasárnaponként szatmári táncoktatás és ének szeptember 10-től kezdve, este 7 órától.

Fellowship Hall
First Congregational Church
1985 Louis Road, Palo Alto, CA Louis és Embarcadero sarok
Tel: 650.941.0227
Email: Info : twagner97@aol.com , stullcpa@aol.com

Mezőségi táncok Los Angelesben , kezdőknek

Péntekenként Gypsy Camp , 3265 Motor Ave. West Los Angeles
Tel : Debbie Rand (310) 202-9024
Email: jdrand@bigfoot.com

Magyar Ház, New York

Magyar Házban (213 East 82nd Street, 2. és 3. Avenuek között
Minden péntek este nemzetközi táncház
Információ : (angolul): ginbirch@mindspring.com

Vasárnaponként magyar tánctanulás.
Információ: Tel: Judy Kropf (845) 739-8146 , Claire Bright (718) 263-1974
Email:judynoel@bestweb.net, brightclaire@hotmail.com


Elhunyt Harsányi János Nobel-díjas közgazdász

Nyolcvanéves korában kaliforniai otthonában elhunyt Harsányi János.

Harsányi 1920-ban Budapesten született, a fasori gimnázium diákja volt, 1937-ben nyert országos középiskolai matematikai versenyt, majd gyógyszerész diplomát szerzett a Pázmány Péter Tudományegyetemen, 1950-ben hagyta el az országot , először Ausztráliában telepedett le, majd 1956-ben Rockefeller-ösztöndíjjal került az USA-ba, a Stanford Egyetemen kapta a Ph.D. fokozatot, s 1961-től végleg Amerikába költözött, s a University of California Berkeleyben munkálkodott nyugdíjbavonulásáig.

Neve elsősorban az ún. játékelmélethez fűződik, melynek alapján többek között, a kormány kérésére, a szovjet-amerikai leszerelési tárgyalásokat készítette elő. 1994-ben két másik tudóssal megosztva nyerte el a közgazdasági Nobel díjat.

Amerikai Népszava híre


New York és környéke

Dr. Mádl Ferenc, a Magyar Köztársaság elnöke New Yorkban

Szeptember elején az ENSZ Biztonsági Tanácsának állam- és kormányfők szintjén tartott ülésére érkezett Mádl Ferenc magyar köztársasági elnök a Magyar Emberi Jogok Alapítvány és a Magyar Köztársaság New York-i Főkonzulátusa szervezésében előadást tartott a New York-i Magyar Házban, miután felavatta a felújított Kossuth szobrot Riverside Drive és 113. utca sarkánál, Manhattanben.

Szeptember 9-én Mádl Ferenc, közvetlenül hazautazása előtt ellátogatott Greenwichbe Connecticutbe találkozni a Connecticuti Magyar Kulturális Egyesület ( HCSC ) tagjaival. A találkozás Mr. és Mrs. Radcliff otthonában történt.

E összejövetelt maga a kormányfő kezdeményezte, mert hasznosnak tartja és támogatja az olyan jellegű magyar kultúrmunkát, mint amilyent Dr. Somogyi Balázs vezette kör végez. Mádl Ferenc rövid beszédet mondott, majd baráti társalgás keretében válaszolt a kérdésekre. Egy érdekes megfigyelése méltó említésre, hogy hogyan ünneplik meg az ezredfordulót Európában, köztük Magyarországon, és hogyan Amerikában. Európában a múltra tekintenek vissza, az Újvilágban pedig a jövőt, az új évezredet ünneplik szívesebben.


ELŐADÁS

Szeptember 29-én, este 7 órai kezdettel az American-Hungarian Engineering Society a Kossuth Hall-ban az amerikai Environmental Engineers' Handbook szerkesztője, Lipták Béla tart eladást a Kiegyezési Terv műszaki alapelvéről, mely nem csak a dunai konfliktust oldhatja meg, de környezet-baráttá tehet minden vízierőművet. Az előadást vacsora követi.

Info: AHES elnöke, Papp Remig (203-926-1930) és főtitkára, Mocsáry-Weisz Erika (718-849-8187)

New York , 344 E. 69th St. Kossuth Hall


Schenectady Magyar Önsegélyező

A Budapesti Margitszigeti Nagyszálló világhírű hattagú cigányzenekara szerepel a Magyar Rádió Arany hanglemezzel kitüntetett nagytehetségű ifj. Kállai Kiss Ernő virtuóz prímás vezetésével, szeptember 28-án, csütörtökön 5-től a Schenectady Magyar Önsegélyező egyesület bemutatja Cigány Varázslat programját. Közreműködik Csonka Zsuzsanna, a Budapesti Állami Operaház primadonnája. Részletek Brahms, Kodály, Lehár, Liszt, stb. műveiből.

Schenectady Magyar Ház 933 Pleasant Street, Schenectady, NY
Információ: Várady Éva (518) 283-2503 vagy Blueskies346@cs.com


Washington és környéke

Előadás

Farkas Gyula: "VALAMI NINCS SEHOL" című magyar nyelvű előadó estje kerül megrendezésre 2000. szeptember 22-én, péntek este 7 órától a Kossuth Házban.

A műsorban Arany János, Ady Endre, József Attila, Vörösmarty Mihály, Gyóni Géza, Kölcsey Ferenc, Váci Mihály, Örkény István, Karinthy Frigyes, és Moldova György művei szerepelnek.

Farkas Gyula 1969-ben Debrecenben született. Középiskolai tanulmányait Kaposvárott

folytatta, s a Pécsi Orvostudományi Egyetemen 1995-ben szerzett orvosi diplomát. A szép magyar beszéd és irodalom szeretete miatt beiratkozott a Kováts Béla színművész vezette Lencse Színpad előadókurzusára, melyet orvosi munkája mellett 2000-ben végezett el. Jelenleg szabadságát töltve és kutatómunkát végezve Amerikában nyelvünk és irodalmunk szépségeit jött feleleveníteni és megőrizni.

Kossuth House Social Club , 2001 Massachusetts Ave, NW
Washington, D.C. 20036
Tel: 202-328-2630
http://www.kossuthhouse.org/washington/
Email: veghs@otal.umd.edu


BEVÁNDORLÓ VIZUM

Idén ismét 55,000 bevándorló vízumot sorsolnak ki, a Diversity Immigrant Visa program keretében. Néhány ország kivételével, a világ minden részéről lehet pályázni, így Magyarországról is. A 2002-re érvényes vízumok sorsolására a pályázatok 2000 Október 2.-án dél és 2000 november 1-én dél között kell beadni. Személyenként csak egy jelentkezést lehet beadni. Házastársak külön-külön pályázhatnak.

Info: Dr. Tolczauer Tibor kaliforniai ügyvéd
www.tibor.net
Email: Tibor@Tibor.net


NÉMETORSZÁG

HUNGÁRIA KÖR

Ez évben februárjában alakult. (Verein für Ungarische Sprache und Kultur).

Így Drezdában immár két magyar egylet is van. Kéthetente tartott összejöveteleikre elsősorban a magyar szóra szomjúhozók térnek be a HUNGÁRIA pincébe, vannak olyan német tagjaik, akik nemcsak rokonszenveznek velünk és a magyar nyelvvel, hanem a klubéletben is tevékenyen részt vesznek, ráadásul magyarul! Ez egyébként a HK kinyilvánított célja is, anyanyelvünk és nemzeti kultúránk ápolása, továbbadása gyermekeink, partnereink és a barátaink felé. Augusztus közepén jelent meg klubújságuk, a Drezdai Magyar Napló, mely a magyar millennium alkalmából kétnyelvű szám. Legközelebbi találkozójukat szeptember 24.-én 16 órakor tartják.

Hungária Kör e.V., Fritz-Reuter-Str.21 (im Hotel Tulip Inn),
D-01097 Dresden. Tel.:(+49)0351-8012983, elnök: Anda László, Tel./Fax:4226277,
E-Mail:ungarnservices@t-online.de

Gömöri Károly


Moses-Mendelsohn-díj Nágel Ivánnak

Nágel Iván, magyar származású német író, színikritikus és színházcsináló kapta az idei Moses-Mendelsohn-díjat, amelyet Berlin tartomány a népek, fajok és vallások közötti tolerancia előmozdításában kimagasló érdemeket szerzett személyiségeknek ítél oda - írta a Tagesspiegel. A lap a díjátadásról közölt tudósításában megírta, hogy Nágel köszönő beszédében újólag rászolgált a kitüntetésre, szavai a beteg német demokráciáról, az érzéketlen és ötlettelen Európáról, az emberek patkányszerű viselkedéséről és a tolerancia megfogalmazásának nehézségeiről magával ragadóak voltak.


A legismertebb ismeretlen fotóművész

Glass Zoltán magyar származású fotográfusnak a harmincas évek autóversenyeiről készült felvételeiből nyílt kiállítása stuttgarti Mercedes-Benz Múzeumban - írta a Stuttgarter Nachrichten . Glass, aki ifjúkorában maga is versenyzett, a húszas években települt Németországba, ahol újságíróként és fotóriporterként dolgozott, de zsidó származása miatt 1936-ban Londonba kellett emigrálnia. A lap szerint az egyik "legismertebb ismeretlen" fotográfus volt. Ma is sztár lenne, ha az emigráció nem állítja kényszerpályára - mondta róla a stuttgarti kiállítás szervezője. A lap megírja, hogy Glass halála után egy munkatársa a művész teljes archívumát a londoni tudományos múzeumnak ajándékozta, s csak egy véletlennek köszönhető, hogy a stuttgarti kiállítás létrejött: az angolok évekkel ezelőtt "egy bizonyos Zoltan Glass" egy 1930-ban készült képe iránt érdeklődtek a Mercedesnél, ahol ennek nyomán tudták beazonosítani a művész egy sor korábban "névtelennek" tekintett felvételét, amelyek a cég archívumában porosodtak.


SVÁJC

2000. július 22-én a Magyar Reformátusok Világtalálkozójának Záróünnepségén, Genfben a Reformáció Falánál, a magyar kormány és a magyar parlament képviselői, a Genfi Magyar Egyesület tagjai, a mintegy a több száz főt kitevő magyar és nem magyar ünneplő közönség előtt, Krüzsely Attila szavalta el Illyés Gyula híres versét: A reformáció genfi emlékműve előtt című költeményt. A kiváló szavalat mindenkinek elnyerte tetszését, hiszen a hosszú vers megtanulása önmagában is rendkívüli

szellemi tevékenység volt, melynek értékét csak növeli, hogy a szavaló másodgenerációs magyar fiatal.

Czellár Csiba Judit
13, Croix-du-Levant
1220 Genève
Email:csibajudit@yahoo.com


VENEZUELA

Október 21-én a venezuelai filharmonikusok zenekara Rodolfo Saglimbeni vezénylése alatt és a ma egyik leghíresebb dél-amerikai zongoraművésze Carlos Duarte közreműködésével ünnepi ezeréves koncertet rendez, a műsoron Bartók, Liszt, Kodály és Brahms művei szerepelnek. Carlos Duarte Liszt tragikus koncertjét fogja interpretálni.

Fenjves János
Magyarország tiszteletbeli főkonzulja
Email: hungria@proquim.com (Consulado General de Hungria)


AUSZTRÁLIA

OLIMPIA
A legidősebb olimpiai bajnok a Pacsirtamező utcában született
Dr. Tarics Sándor, Berlin bajnoka

A Magyar Olimpiai Bizottság ünnepélyes csapatgyűlésére hazalátogatott a - Tarics Sándor , a legidősebb élő magyar olimpiai bajnok.

A ma is aktív nemzetközi szaktekintély a magas épületek földrengés biztos építési technológiainak fejlesztésében tüntette ki magát. 1943-tól már a BME tanáraként dolgozott, miközben kutatási területe a geodézia mellett a városrendezés és a geológia főbb területeire is kiterjedt. 1948-tól él az Egyesült Államokban, miután pályázaton nyert egyetemi katedrát.

Az 1936-os berlini olimpia magyar bajnok vízilabda együttesének tagja jelenleg az egymilliárd dollár költséggel épülő Los Angeles-i megyei kórház szakértőjeként dolgozik.

Óbudán a Pacsirtamező utcában született a Tímár utcai általánosba, majd az Árpád Gimnáziumba járt. A Műszaki Egyetemen kultúrmérnöki diplomát szerezett 1936-ban .

A földrengésvédelmi technikák folyamatos fejlesztésével foglalkozott, e témakörben tartott az ENSZ bécsi UNO-Centerben 1997-ben egy előadást arról, hogyan lehet a térség tíz, orosz típusú atomerőművet földrengésbiztossá tenni. Ellátogatott Paksra is, ahol jó benyomásokat szerezett. Ami pedig az európai atomerőműveket illeti, elsősorban a franciákat dicsérheti : példaértékű, amit csinálnak.

Természetesen a sportról is szó esett.

-Ez az idei hazautazásom nagyon jól sikerült. Megnézhettem a Sydneybe készülő vízilabdázók edzését, s nagyon jó benyomásokat szereztem róluk. Jó úszók, erősek és jól is lőnek.

Őszintén örülnék, ha aranyéremmel térhetnének haza. Ám az eredménynél is sokkal fontosabb az olimpiai eszme megléte és továbbélése. Az olimpiai eszmének nem szabad megszűnnie!

Jocha Károly, Budapest

Dr. Tarics Sándor jelenleg a kaliforniai Belvedere-ben él, szeptember 23-án tölti be 87. születésnapját.

29 Windward Road, Belvedere, California 94920


KANADA

Mintegy négyszáz Toronto környéki magyar a Kulturközpont Árpád teremében ünnepelte első szent királyunk neve napját és a magyar királyság alapításának ezredik évfordulóját.

Az ünnepséget Vass Zoltán, az Első Magyar Református Egyház lelkésze nyitotta meg imával és egy rövid megemlékezéssel Szent István történelmi szerepéről. A bevezető után Beregszászi Olga magyarországi művésznő dalokat , s Gallusz György torontói zongoraművész két kitűnő zongora számot adott elő. Az ünnepi emlékezésen Fáy István, irodalomtörténész és publicista írását olvasták fel, mely megtalálható a Kulturközpont honlapján : http://www.hccc.org

Máté József atya, a torontói Szent Erzsébet r.k. templom lelkésze szavaival és a Magyar Hiszekegy imával zárult az ünnepély.

A műsort Vörösváry Irén, a Kanadai/Amerikai Magyarság szerkesztő/kiadója rendezte és Bogyó Réka, Miss Budapest 2000, vezette.

Bozóki Barna


Spirit of Hungary

Egy hamiltoni házaspár jóvoltából 30 Sisa István: "Spirit of Hungary" című könyvet szándékoznak kiosztani, olyan idegen újságírók között, akik valamilyen formában cikket, tanulmányt írtak Magyarországgal kapcsolatban az utolsó két év során. Mivel ma már majdnem minden külügyekkel foglalkozó újságíró beszél angolul, európaiak is számításba jöhetnek. Amennyiben ismer ilyen személyeket, nevüket és címüket közölje velünk.

Magyaródy Szabolcs

http://www.hungary.com/corvinus
Email: magy@globalserve.com


ROMÁNIA, MAROSVÁSÁRHELY

HARMINC ÉV A MAGYAR NYELV ÉS KULTÚRA SZOLGÁLATÁBAN

IX. ANYANYELVI KONFERENCIA

Augusztus 11-én, pénteken Pomogáts Béla, az Anyanyelvi Konferencia - A Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi társasága és a Magyar Írószövetség elnöke mondott megnyitóbeszédet a marosvásárhelyi Kultúrpalota nagytermében. "A nemzet jövőjéhez kívánunk hozzászólni. Ez a felelősségünk" - mondotta. Sütő András veretes, költői szavakkal köszöntötte a résztvevőket, az anyanyelvet az örök feltámadás színterének, életnek és szentségnek nevezve.

Dorin Florea, Marosvásárhely nemrég megválasztott polgármestere békés együttélésre és kölcsönös tiszteletre buzdító beszéddel üdvözölte a konferenciát. Hangsúlyozta: a város történetének fekete foltjait kitörölve, a románoknak és a magyaroknak együtt kell haladniuk Európa felé. Hozzátette: a románság tudatában van annak, hogy Románia útja az Európai Unióba Magyarországon át vezet.

Fodor Imre volt polgármester, jelenlegi alpolgármester Marosvásárhely gazdag művelődéstörténeti öröksége ápolásának szükségére hívta fel a figyelmet. A magyar kormány képviseletében felszólalt Visy Zsolt, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának államtitkára , valamint Kelemen Hunor művelődésügyi államtitkár.

Horváth János, a magyar Parlament tagja az országgyűlés üdvözletét hozta Marosvásárhelyre. Markó Béla köszöntőjében nem politikusként, hanem íróként a

magyar nyelvről mint a magyarság nagyszerű védőernyőjéről beszélt.

A konferencia a 443-éves Bolyai Farkas Líceumban plenáris ülésen és szekciókban folytatta munkálatait Balogh András, Szarka László, Péntek János, Papp László, Nagy Károly, Kántor Lajos, Gömöri György, Tverdota György, Várdy Béla, Gál Sándor, Görömbei András, Méray Tibor és mások előadásaival és számos hozzászólásaival.

A záró közgyűlésén Pomogáts Béla irodalomtörténészt, a Magyar Írószövetség elnökét választotta újra elnökévé az Anyanyelvi Konferencia - A Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága. Ügyvezető elnökké Komlós Attilát, társelnökké pedig Gál Sándort (Szlovákia), Fazekas Tiborcot (Németország), Nagy Károlyt (Egyesült Államok), és Péntek Jánost (Románia) választották.

Nagy Károly

A Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága
IX. Anyanyelvi Konferenciájának
Zárónyilatkozata

Mi, a Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága Marosvásárhelyen, 2000. augusztus 10-14. között, államalapításunk 1000. évfordulóján megrendezett IX. Anyanyelvi Konferenciájának résztvevői, örömünket fejezzük ki amiatt, hogy találkozónk a magyar kultúra egyik erdélyi központjában jöhetett létre.

Hiszünk abban, hogy

1. kontinensünk népeinek jóléte, politikai-gazadasági-kultúrális fejlődésének esélyei egybeesnek az európai integrációs folyamat kibontakozásával és az Európai Unióban való kiteljesedésével;

2. az anyanyelvhasználat, az anyanyelvű oktatás és a nemzeti kultúra megélése minden nép alapvető emberi joga, ezt a valamennyi európai ország által elfogadott és törvénybe iktatott nemzetközi dokumentumok is előírják;

3. kontinensünk azon népei és társadalmai erősítik igazán az integrációs folyamatot és lesznek hatékonyan az Európai Unió társadalmi alkotóelemei, amelyek tudatosan vállalják anyanyelvi és kulturális nemzeti önazonosságukat, mivel az integráció nem a különbözőségek elhalványulásának, hanem azok pozitív társadalmi hajtóerővé váló folyamatainak összessége;

4. a Kárpát-medencei magyar nyelv és kultúra ápolása, nemzeti kisebbségekben való tudatos megélése is az összeurópai integráció egyik fontos alkotóeleme;

5. e megfontolások minden magyar embertől, állami és civil intézménytől gyakorlati tennivalókat kívánnak, az anyanyelvhasználat, az anyanyelvű oktatás és a kulturális élet széles területén.

Mindezek alapján valljuk, hogy

1. a magyar nyelv, kultúra egy és oszthatatlan, függetlenül attól, hogy a nemzet részeit politikai határok, vagy földrajzi távolságok választják el egymástól;

2. a magyar nemzetnek alapvető joga, hogy ezt a természetes egységet őrizze, fenntartsa, ápolja, fejlessze és erősítse;

3. az európai integráció Magyarország, az egész magyarság és a régió érdeke.

Ezért parancsoló követelménynek tekintjük

1. olyan jogi, politikai és kulturális eszközrendszernek a létrehozását, amely a teljes magyar nemzet számára képes megszervezni az integráció értékeit és eredményeit;

2. a nagy hagyományú anyanyelvi mozgalomnak az egyetemes magyar szolidaritás és összefogás - minden pártpolitikától független, ugyanakkor minden felelős kormányzati és egyéb testülettel rendszeres konzultációra kész - műhelyének, szellemi intézményének továbbfejlesztését;

3. e küldetés szolgálatában a fiatal nemzedékek hatékony megszólítását és mozgósítását.

Mi, a Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága és annak IX. Anyanyelvi Konferenciája a magyarság jövője érdekében vállalt, megnövekedett feladatokat jelentő szolgálatunkban várjuk minden jóakaratú ember közreműködését. Ugyanakkor elvárjuk a magyar kormány, a magyarországi és annak határain túli magyar egyházak, magyar kulturális intézmények és szervezetek, a magyarországi és annak határain túli egész magyar civil társadalom támogatását is munkánkhoz.

Marosvásárhely, 2000. augusztus 14.


INDIA

Magyar emlékek a világban
Delhi

Az indiai Nemzeti Múzeum emeletén több termet töltenek meg azok a páratlan leletek, amelyeket Stein Aurél (1862-1943) adományozott a delhi intézménynek. A világhírű magyar Ázsia-kutató három expedíciójának anyagából állította össze a gyűjteményt. 1900-1901-ben Kelet-Turkesztán kietlen tájain folytatott régészeti ásatásokat, 1906-1909-ben a Takla-Makán sivatagban és a Tarim folyó mentén végzett kutatásokat. 1913 és 1916 között Turkesztántól a Góbi-sivatagig 18 ezer kilométert megtéve tárta fel Belső-Ázsia műemlékeit, rendkívül gazdag régészeti és művészettörténeti anyaggal gazdagítva a tudományt.

Ezenkívül Indiában - kiváltképp Kasmírban - végzett archeológiai, valamint irodalomtörténeti és nyelvészeti kutatásokat. Stein munkáját már hosszú életében komoly nemzetközi elismerés övezte, 1912-ben a brit uralkodó lovaggá ütötte, számos akadémia és tudományos társaság választotta tagjává, az Oxfordi és a Cambridge-i Egyetem pedig díszdoktorává. A delhi múzeum látogatóit a Stein-gyűjtemény bejáratánál elhelyezett portré és életrajz tájékoztatja arról, hogy a közép-ázsiai anyag a magyar tudóstól származik. A kutató - akinek sírja az afgán főváros, Kabul angol temetőjében található - sohasem feledkezett meg magyarországi kötődéséről, felbecsülhetetlen értékű könyvtárát a Magyar Tudományos Akadémiára hagyományozta.

F.J.Gy.


MAGYARORSZÁG

Nemzetközi költőtalálkozó: Quasimodo Napok Balatonfüreden,
Faludy György az emlékdíjas

Nemzetközi költőtalálkozót tartottak szeptember 8-án Balatonfüreden a Salvatore Quasimodo költőverseny alkalmából. A rendezvényt Giovan Battista Verderame, az Olasz Köztársaság magyarországi nagykövete nyitotta meg a hét országból érkeztek a résztvevők körében.
A költőtalálkozón részt vett Faludy György is, aki az idei költőversenyen nyerte el a Salvatore Quasimodo emlékdíjat az Égi logika című versével.

Salvatore Quasimodo, Nobel-díjas olasz költő 1961-ben Balatonfüreden gyógykezeltette magát. Több versben is megörökítette a balatoni tájat és Füredhez kötődő érzelmeit. Balatonfüred önkormányzata a költő emlékére alapítványt hozott létre, amelyet a Magyarországi Olasz Kulturális Intézet is támogat.

MTI

Faludy György szeptember 22-én ünnepli 90.dik születésnapját.


Legyen egy fád a hazádban

Magyarok Világparkja megnyitotta kapuit a határon túli magyarok számára Ópusztaszertől 3 km -re 2000.agusztus.15. Világmegnyitó 2000.szeptember.28. élő Internetes közvetítés a Háló Intermédia web rádió www.magyarpark.deltav.hu oldalon keresztül.

Info: Tel.: 36/62-557-257 , Fax.:-36/62-469-786
Berta Róbert fejlesztési és logisztikai igazgató
Email:magyarpark@deltav.hu


INTERNET

Elindult a Krónika fóruma

A MAGYAROK VILÁGKAPCSOLATA
http://www.magyarkronika.com

Az első igazi nemzetközi magyar (vagy magyarosan nemzetközi) cybervilágító-torony, kapcsolat teremtő FORUM-mal.


Javítás

A Nyugati Hírlevél 19. számában a New York-i Magyar Könyvtár telefonszáma hibásan lett beírva. A megadott (212) 249-9360 szám a Magyar Ház telefonszáma. A Könyvtárnak van saját telefonvonala, ami (212) 744-5298.

Horváth Enikő
A New York-i Magyar Ház munkatársa


Copyright © Nyugati Hírlevél - 2000