stílus 1 (fehér)
stílus 2 (fekete)

+ betűméret | - betűméret   Luc Montagnier
Vírus és AIDS

Pasteur óta sokat fejlődtek a fertőző betegségek eredetéről kialakított fogalmaink. Kezdetben úgy gondoltuk, minden fertőző betegséget egy adott baktérium okoz. Ennek a felfogásnak az alapján aztán kidolgozhattunk szérumokat, vakcinákat, majd kémiai gyógyszereket. A 19. században ismert legtöbb betegséget ezen a módon gyűrtük le. A nyomukban azonban újabb, bonyolultabb betegségek támadtak.  Így aztán eljutottunk addig a felfogásig, hogy valamely betegséget különböző tényezők okozhatnak, s közülük is az első a mikroba, a vírus. Más faktorokra - a genetikára, a környezetre stb. - is szükség van azonban a betegség kialakulásához. Vagyis csaknem mindannyian olyan vírusok hordozói vagyunk, amelyek más tényezők megléte híján semmiféle tünetet nem okoznak. Amikor ezek a betegségek először jelennek meg, rendkívül nehéz kikutatni az okaikat. Az ilyen betegségek gyakran krónikusak, szemben azokkal, amelyeket egyetlen baktérium okoz. Évekig is elhúzódhatnak. És több évtized is eltelhet a vírussal való első érintkezés és a betegség kifejlődése közt. Ez a helyzet mindenekelőtt a retrovírus okozta megbetegedéseknél áll fenn.

A retrovírusok
Meghatározás
A vírusok nem igazán élő entitások - szemben a baktériumokkal, amelyek autonóm módon képesek szaporodni -, hanem a sejtek parazitái. A vírusok sokkal kisebbek, mint a baktériumok, ami azt jelenti, hogy optikai mikroszkóp alatt nem láthatók. Elektronikus mikroszkóppal azonban megfigyelhetők.
A retrovírusoknak megvan az a sajátosságuk, hogy ribonukleinsavat (RNS) használnak genetikai információik hordozójaként. Az RNS-t át kell írni dezoxiribonukleinsavvá (DNS), hogy a gazdasejt mechanizmusa megértse. Az új DNS ismét átíródik RNS-sé, az ebben tárolt kód alapján készítik el a sejtenzimek a proteint. Az RNS alapján a DNS képzést, azaz a visszaírást egy vírusenzim biztosítja, a reverz transzkriptáz.
DNS alapú genomunk tartalmaz olyan retroelemeket, amelyek, ha egyszer RNS-sé átíródtak, újra átírhatók DNS-sé, és genetikai állományunkban egy másik helyre illeszthetők be. A genetikai változatosság részben ezekhez a helyváltoztatásokhoz köthető.
A retrovírusok bizonyos értelemben a retroelemek fejlődésének a gyümölcsei, minthogy bizonyos fokú autonómiára tettek szert. Némelyek, ezeket exogénnek nevezik, képessé váltak rá, hogy más sejteket is megfertőzzenek, és hogy egyik emberről átterjedjenek a másikra. Az endogénnek nevezett retrovírusok általában fogyatékosak, mert több nemzedék óta úgy vannak jelen a génállományunkban, hogy nem okoznak nyilvánvaló károsodásokat. Abnormális megnyilvánulásaik azonban vezethetnek betegségekhez, például az öregedés során. Némelyek bizonyos diabéteszfajtákhoz társíthatók vagy a szklerózis multiplexhez, tehát az autoimmun eredetű betegségekhez csakúgy, mint az emlő- vagy a prosztatarákhoz.

Az exogén retrovírusok
Az első ismert retrovírusokat a csirkéknél fedezték fel a század elején, majd a hatvanas években az egérnél és más emlősöknél. Az embernél az első exogén retrovírus-család a HTLV vírusé volt, amely meglehetősen gyakori Japán délnyugati részén és az Antillákon; ez egyfajta leukémiát okoz és a szklerózis multiplexhez hasonló nyúltvelőgyulladást. Évtizedek is eltelhetnek a megfertőződés és a betegség megjelenése közt, emiatt  lassú vírusoknak is nevezik őket. Ráadásul a fertőzött személyeknek igen kis százalékánál fejlődik ki a betegség.
Az AIDS-vírusok alkotják a második retrovírus-családot. Ugyanahhoz a csoporthoz tartoznak, mint a lassú vírusok. Az első lassú vírusokat az állatoknál mutatták ki, főként a patásoknál. A vírus fertőző vérszegénységet okoz a lovaknál; a Visna/Maedi vírus a juhokat sújtja főként Izlandon; de ilyen vírus az is, amely a kecskék izületi gyulladásáért felelős. A lassú vírusok krónikus, súlyos, hosszan tartó betegségeket okoznak, míg az AIDS-vírusok a szerzett immundepressziós szindrómához tartoznak.

A szerzett immunhiányos szindrómát okozó vírusok, avagy az AIDS
Az első AIDS-vírust (HIV-1) 1983-ban, a Pasteur Intézetben a mi kutatócsoportunk különítette el és írta le. A második típus (HIV-2) is csoportunk felfedezése 1986-ból. Burkolóanyaguk zsírhártyába illeszkedő glükoprotein; rosszul tűrik tehát a tisztítószereket, a 60 fokos hőmérsékletet és az alkoholt. Így nem terjednek légi úton, minthogy a gazdaszervezeten kívül az élettartamuk erősen korlátozott. A vírus középpontjában két RNS molekula van, illetve a reverz transzkriptáz és azok a proteinek, amelyek az RNS-t védik, amikor behatol a gazdasejtbe.

A vírus megsokszorozódásának ciklusa
A vírus sokszorozódási ciklusa azzal kezdődik, hogy a virális részecske speciális molekulái, receptorai segítségével megtapad a célsejt felületén. A vírus rákapcsolódik egy limfocita T4-receptorára, majd az adott sejt felületén található más molekulákra. A nukleinsavat befecskendezi a sejtbe, ahol a virális reverz transzkriptáz révén visszaíródik DNS-sé, majd behatol a sejtmag DNS-ébe. Ez a provírus rendszerint olyan zónán keresztül épül be, ahol celluláris retroelemek vannak. Ezt követően a provírus nyugalmi állapotba kerülhet, ha maga a sejt is visszatér a nyugalmi állapotba. A dolgok aztán hosszú ideig így maradhatnak; a provírus nem aktiválja különösebben a sejtet. Látens állapotában a vírus láthatatlan, a gyógyszerekre pedig érzéketlen. A T-limfociták esetében azonban a sejt antigénnel reaktiválható, és a vírus megsokszorozódásának ciklusa folytatódhat. A virális DNS ekkor hírvivő RNS-sé íródik át, amely proteinek termelését indítja meg a citoplazmában. A vírus genetikai információi, burkolóanyagának proteinjei és az enzimek, amelyeket tartalmaz, ekkor nagy mennyiségben termelődnek. A virális részecskék ezután összegyűlnek a sejt felületén, amelyből lefűződés révén távoztak.
A jelenleg leggyakrabban használatos gyógyszerek, mint az AZT, a reverz transzkriptáz szintjén hatnak: a DSN-szintézist végző munkáját gátolják. Más gyógyszerek a virális proteázra hatnak, így akadályozzák a virális részecskék beérését. Minthogy a beépülés a sejt DNS-ébe egy másik virális enzimet igényel, az integrázt, elképzelhető, hogy a jövőben lesz olyan gyógyszer is, amely speciálisan ezt az enzimet gátolja.

A vírus genetikai változékonysága
A molekuláris elemzés azt mutatja, hogy az AIDS-vírus nagy számú különféle törzset alkot. Azok a különbségek, amelyeket a törzsek néhány gén tekintetében mutatnak, lehetővé teszik az osztályozásukat. A HIV-nek két nagy típusa van, az 1-es és a 2-es. A HIV-2-t eddig csak Dél-Afrikában találták meg, néhány előfordulását pedig Indiában és Ázsiában.
A világméretű járványt a HIV-1/M okozza, amelyet betűkkel jelzett alcsoportokra osztottak (A, B, C, D). Ezek földrajzi eloszlása különböző: az A alcsoport Dél-Afrikában domináns, a B Európában és Észak-Amerikában, a C Közép-Afrikában és Ausztráliában. A HIV-1-től meglehetősen különböző csoport, amelyet 0-snak neveznek, ugyancsak Közép-Afrikában van jelen. A földrajzi megoszlás különbözőségének okai nem egészen világosak. Járványos méretű aktivizálódásuk látszólag nemrégiben történt meg, nagyjából egyidőben. Ám nyilvánvaló, hogy ezek a vírusok már jóval a mai járvány előtt is léteztek.
A járvány koránt sincs megfékezve, hiszen nagyjából 1980 óta negyvenmillió ember fertőződött meg. Jelenleg Dél-Afrika lakosságának mintegy 10 százaléka, a környező országokban a terhes nők 30 százaléka fertőzött. Minél inkább kifejlődik a járvány, annál erősebben keverednek egymással a különféle vírustörzsek, azaz új változatokat hoznak létre. Ezek a keveredések akkor következnek be, amikor az egyéneket egyszerre két különböző törzs fertőzi meg. Az új változatok sokkal virulensebbek lehetnek és sokkal alkalmasabbak arra, hogy továbbadják őket. Így például Kínában az első fertőzött személyeket a szomszédos országokból érkező B és a C törzs támadta meg. Ezt követően, főként a teherautósofőrök révén, továbbterjedtek északnyugati irányba. Új, domináns változatuk jelent meg, a B és a C törzs kombinációja.

A vírusok eredete
A HIV-2 csaknem azonos néhány olyan törzzsel, amelyet a Dél-Afrikában élő mangabe majmoknál találtak. Ezek a majmok fertőzöttek voltak, de nem betegek. Az AIDS kifejlődése tehát a vírus és a gazdaszervezet immunrendszere közt végbemenő specifikus kölcsönhatás eredménye. Átkerülése a majomról az emberre történhet a fogságba ejtett majom harapásával is. Ez azonban nem magyarázza a jelenlegi járványt, ugyanis a vírus átadása már régóta folyik, és nyilván számos alkalommal megtörtént.
A HIV-1 vírus M csoportjának bizonyos törzsei közel állnak azokhoz a vírusokhoz, amelyeket csimpánzoknál mutattak ki, és valószínűleg tényleg állati eredetűek. Ám a 0-s törzsek nem mutatnak rokonságot a csimpánz vírusával. Elképzelhető tehát, hogy más az eredetük.
Sőt, az is elképzelhető, hogy a vírus már egy ideje jelen van az emberi fajban, csak nem azonosították. Nincs tehát kizárva, hogy AIDS-járványok a történelem előtti időkben is léteztek, sőt még a történelmi korok kezdetén is. Óvatosan kell tehát bánnunk a vírus majomeredetével.

A mai járvány eredete
A vírus alapvetően szexuális érintkezéssel terjed, de az anyától a gyerekre is átkerül a terhesség végén, a szülés pillanatában vagy a szoptatás idején.
Az északi félteke fejlett országaiban a vírus először a homoszexuálisok körében terjedt el, minthogy ők nagy számú partnerrel állnak érintkezésben, illetve a drogfüggőknél, minthogy sokszor ugyanazt az injekcióstűt használják az intravénás befecskendezéshez. A nők megfertőződése ezen az úton történt, illetve a biszexuális férfiakon keresztül.
A vírus tisztán heteroszexuális átadása, mindenekelőtt a prostituáltak révén, eléggé ritka. Ez nemcsak a megelőzésre figyelmeztető kampányoknak köszönhető (óvszerhasználat), hanem annak a ténynek is, hogy a vagina hámrétege nem könnyen áthatolható kapu egy retrovírusnak. Ezzel szemben egy gyulladásos reakció, amelyet valamely más szexuálisan terjedő betegség okoz (szifilisz, herpesz, gonorrea), vagy a méhnyak sérülése elősegíti, hogy a vírus eljusson a célsejtekhez.
Ezeket a faktorokat szokták emlegetni, illetve a gyakori szexuális érintkezést sok partnerrel, hogy megmagyarázzák, a különböző ázsiai és afrikai országokban miért terjedt el a betegség heteroszexuális úton olyan hatalmas mértékben, hogy nem ritkán a felnőtt lakosság 10-30 százaléka vált fertőzötté. A fertőzött fiatal nők aránya meghaladja a férfiakét, minthogy a nők gyakran kerülnek olyan helyzetbe, hogy nem utasíthatják vissza a fertőző kapcsolatokat.
Elgondolkozhatunk azonban azon is, hogy ezeken a tényezőkön túl az említett országokban nem játszanak-e szerepet sajátos biológiai okok is.
Az epidemiológiai tanulmányok azt mutatják, hogy a herpesz-család némelyik vírusa, különösen a herpesz 8 vírus, amely a Kaposi-szarkómát okozza, gyakran megtalálható Afrikában (olykor a felnőtt lakosság 50 százalékát is megfertőzi), ám ritkán találkoznak vele (kevesebb mint 1 százalékban) az északi népességnél, kivéve a homoszexuálisokat.
Nincs kizárva, hogy az ilyen ágensek hordozóként nagyban elősegíthetik a HIV vírus terjedését. Szem előtt kell tartanunk tehát ezt a lehetőséget is; ha igazolódik, nagyban megváltoztathatja a megelőzési és a kezelési politikát.

A betegség
A betegség felléphet gyorsan, lassan, de az is lehet, hogy sohasem jelenik meg - ez az egyéntől és a vírustörzstől függ. Minden az elsődleges megfertőződéssel kezdődik; ennek során a vírus csak kevés immunvédelemmel találkozik. Miközben az immunvédelem kifejlődik, a vírus elszaporodik a nyirokcsomókban. Amikor az immunvédelem már működőképes, a szervezet többé-kevésbé jól blokkolja a vírus szaporodását éveken át, akár több mint tíz évig is. A vírus által fertőzött sejteket megölik a citotoxikus limfociták. Az antitestek semlegesítik a vírust. A vírus azonban tovább él a nyirokcsomókban, folytatja szaporodását, és fokozatosan elpusztítja az immunrendszert. A limfociták száma csökken, funkciójuk ellehetetlenül, és az esetlegesen fellépő betegségek kezelés hiányában elviszik a beteget. Ma már tudjuk, hogy a vírus és a szervezet találkozásának első hetei sorsdöntőek. Attól függően lesz többé vagy kevésbé hosszú a betegség kifejlődése, hogy a szervezet ekkor hogyan védekezik, hogyan lassítja a vírus szaporodását. Ha a szervezet jól védekezik, a vírusterhelés csökken, és a kifejlődés hosszú lesz. Ha viszont a szervezet rosszul védekezik, a vírus gyorsan elszaporodik. A gazdaszervezetben léteznek olyan genetikai faktorok, amelyek lassíthatják a betegség kifejlődését, sőt a megfertőződést is megakadályozhatják.

Hogyan rombolja le a vírus az immunrendszert?
Kezdetben naivan azt hittük, hogy a vírus az általa megfertőzött sejteket megöli. In vitro végzett megfigyelések, amelyek AIDS-beteg páciensekben elkülönített vírustörzset használtak, ebbe az irányba mutattak. Ezzel szemben a betegség korai és nyugalmi szakaszában elkülönített vírusok nem ölik meg a T4-limfocitákat. A sejtek halála tehát nem szükségképpen kötődik közvetlenül a fertőzéshez és a vírusok felszaporodásához, ami kimeríti a gazdasejtet. Itt inkább a sejthalál közvetett mechanizmusainak lehet szerepük.
Pontosabb megfigyelések azt is kimutatták, hogy a betegség kezdeti és végső szakaszában elkülönített vírusok különböznek egymástól. Az a vírus, amely a betegség végső stádiumát uralja, eltérő celluláris receptorokat használ, mint a fertőzés kezdeti szakaszában felbukkanó vírus, és olyan mértékű szaporodást mutat, amely végül lerombolja a sejteket.
Ezzel szemben a T4-limfociták fokozatos elpusztítása, ami a betegség sajátja, beleértve a fertőzés nyugalmi időszakát is, közvetett mechanizmusokhoz kötődik. Az egyiket közülük maga az immunválasz jelenti. A speciálisan programozott citotoxikus sejtek elpusztítják mind a fertőzött sejteket, mind azokat, amelyek a vírus burkolóanyagának proteinjeit saját felületükön rögzítették. Másrészt sok limfocita abnormális módon aktivizálódik, és apoptózisban pusztul el. A sejt öngyilkos programjáról van szó, amelynek normális esetben az a feladata, hogy megakadályozza a valamely külső fertőző ágensre reagáló sejtklónok elszaporodását. A HIV esetében a szervezet képtelen megszabadulni a fertőző ágenstől, ami az immunrendszer krónikus aktivizálódásához vezet, azaz az apoptózis révén negatív szabályozáshoz. Ráadásul a T4-limfociták leginkább az apoptózistól pusztulnak el, akár annak a ténynek a következtében, hogy a vírus proteinjei specifikusan rögzítődnek, akár az interleukin 2 (IL2) nevű speciális növekedési faktor hiánya miatt. A HIV-fertőzésnél a sejtek választják ki az IL2-t, s ezek pusztulnak el először, talán valamilyen autoimmun mechanizmus révén: a vírus burkolóanyagának egyik proteinje utánozza az IL2 formáját, így aztán az illető virális protein ellen megindított antitestek elpusztíthatják azokat a sejteket is, amelyek az IL2-t választják ki, vagy magát az IL2-t semlegesítik.
Látjuk, hogy a betegség mechanizmusai igen bonyolultak, és korántsem ismerjük még őket teljesen.

A kezelések
Mi történik a kezelés után?
Négy év óta az orvosok képesek rá, no nem arra, hogy meggyógyítsák az AIDS-et, hanem hogy a fertőzést viszonylag enyhe szinten stabilizálják, ami lehetővé teszi, hogy a beteg részben helyreállítsa saját immunrendszerét. Így számos esetlegesen bekövetkező betegséget elkerülhetnek. Az alkalmazott gyógyszerek a virális enzimeket blokkolják, azaz a reverz transzkriptázt és a proteázt.
A hármas terápia hatékony, de naponta többször kell bevenni a gyógyszert, hogy ne legyen kiesés. A vírusterhelés csökken a vérben, mígnem kimutathatatlanná válik. A nyirokcsomók szintjén azonban a vírus látens állapotban megmaradhat a sejtekben, azaz megúszhatja a kezelést. Bemenekülhet olyan szövetekbe és szervekbe is, amelyek kevésbé hozzáférhetők a gyógyszerek számára, mint az agy vagy a herék. A személy tehát fertőzött marad, és továbbra is átadhatja a vírust. A kezelés leállítása az ilyen esetek nagy részében jellegzetes visszaesést okoz a vírusok szaporodását tekintve. Mindazonáltal 1994 óta a mortalitás látványosan lecsökkent azoknál a személyeknél, akiket egynél több antivirális készítménnyel kezeltek.
Sajnos a világon csak a páciensek 10 százaléka kap ilyen kezelést. A gyógyszerek igen drágák, és csak azok a páciensek jutnak hozzá, akik mögött ott áll a társadalombiztosítás, amely viszont csak a fejlett országokban létezik.
Jelenleg olyan gyógyszerek kifejlesztésével próbálkozunk, amelyeket, lévén az hatástartamuk meglehetősen hosszú, elég hetente egyszer vagy kétszer beszedni, és amelyek még hatékonyabbak lennének. A kezelést körülbelül fél évig kellene folytatni, ezt követően csökkenteni lehetne, sőt megszüntetni, ha az immunrendszer legalább részben helyreállt. Az immunrendszer így jobban reagálhatna a vírusra, amit a kezdet kezdetén nem tudott megtenni, hiszen a vírus támadása azonnal megbénította. Erre terápiás célzatú vakcina használata adna lehetőséget. A vakcina másik alkalmazása természetesen a fertőzés elleni védekezésre irányulna.
Más kutatási irányok azzal próbálkoznak, hogy interleukin 2-t adagolva stimulálják az immunrendszert, blokkolják az apoptózist. A klinika eredmények e téren igen biztatóak. Más, afrikai vagy ázsiai növényekből létrehozott immunrendszer-stimulánsokkal is folynak próbálkozások.

Egy lehetséges vakcina?
Az ideális vakcina természetesen preventív jellegű volna: tökéletesen ártalmatlan, egyszerre védene a különféle HIV-törzsek ellen, gátolná a szexuális úton és intravénás injekcióval történő terjedést, végül teljesen megakadályozná a fertőzést, legalábbis védene a betegség ellen azáltal, hogy az immunrendszer révén elviselhető szintre csökkentené a vírusterhelést.
Nincs sok vakcinajelölt. Tulajdonképpen ahhoz, hogy teljes biztonságot érjünk el, lehetetlen legyengített élő vírusokat használni. Ezek a vírusok ismét virulenssé válhatnak vagy hosszú távon kiszámíthatatlan hatásaik lehetnének, hiszen nem ismerjük az emberi génrendszerbe beillesztett új retroelemek hatását. A szóba jöhető vakcinát tehát virális proteinekből kellene létrehozni, például a vírusburokból.
Az egyik lehetséges út, hogy ilyen vakcinát előállítsunk, liposzómák alkalmazása volna. Olyan kis zsírgolyócskákról van szó, amelyeket a vírus proteinjeivel strukturáltak és stabilizáltak. Ezek rögzülhetnek, és igen jó immunitást indukálhatnának a nyálkahártyák nyirokelemeinél. Az ilyen liposzómákat már felhasználták egy kereskedelmi forgalomban lévő vakcinában. Ezeknek a készítményeknek az az előnyük, hogy beadhatók oltás formájában, de orrsprayként is. Az orrnyálkahártyák immunizációja aztán lehetővé tenné más nyálkahártyákét is.

Konklúziók
Ma igen erőteljes kutatások folynak. A köz erőfeszítései mellett azonban szükség van a magánerőfeszítésekre is ahhoz, hogy gyorsabban haladhassunk, hogy rugalmasabbak legyünk. Ezért aztán 1993-ban Federico Mayorral létrehoztuk a Világalapítványt az AIDS kutatására, abból a célból, hogy központokat állítsunk fel a fejlett és a fejlődő országokban egyaránt, természetesen az adott kormányok egyetértésével. Az alapgondolat az, hogy olyan hálózatot hozzunk létre, amely a szakemberek képzésével és cseréjével, illetve az információármalással felgyorsítja a kutatásokat. Az Elefántcsontparton kialakított kísérleti központban minden felszerelés megvan nemcsak ahhoz, hogy fogadják a pácienseket, hanem ahhoz is, hogy laboratóriumi vizsgálatokat végezzenek, vagyis részt vegyenek az új gyógyszerek klinikai tesztelésében és talán egyszer majd az új vakcináéban is.

Nagy tévedés volna azt hinni, hogy az AIDS-et meggyógyítottuk, és a járványt ellenőrzésünk alatt tartjuk. Nem, mert a járvány továbbra is robbanásszerűen terjed sok afrikai, ázsiai és amerikai országban csakúgy, mint Kelet-Európában. Tehát nemhogy lassítani kellene, épp ellenkezőleg, meg kell sokszorozni a kutatási erőfeszítéseket annak tudatában, hogy ezek a rák, a degeneratív betegségek és az öregedés lassításához is elvezethetnek.

MIHANCSIK ZSÓFIA FORDÍTÁSA


Kérjük küldje el véleményét címünkre: lettre@c3.hu
stílus 1 (fehér)
stílus 2 (fekete)

+ betűméret | - betűméret