stílus 1 (fehér)
stílus 2 (fekete)

+ betűméret | - betűméret   Inka Parei
Az árnyékbokszolónő
- részlet -

Mire eljövök a kávéházból, délután lett. A villamosok, narancssárga, csikorgó hernyók, magyar gyártmány, iskolásgyerekekkel és félnapos titkárnőkkel kapaszkodna fel gyötrődve a síneken a dombra a Prenzlauer Berg irányában. Befordulok a sarkon, megkocogtatom a langyos  kopogtatót a tizennégyes szám szétlőtt homlokzata előtt, és belépek. Az elmúlt év papírmasszává foszlott reklámküldeményei a sarkamban vannak, és csak akkor maradnak el, amikor egy ideges csusszanással egy biciklitartónál végre lerázom őket.
 Tizenkét lassú lépéssel átszelem az udvart, légzési gyakorlatként és hogy felmelegedjek, futva veszem e lépcsőket a negyedik emeletre. Dunkel lakása előtt mélyállásba megyek le, és egy oldallépéssel épp a díszítőléc alatt rúgom szét az ajtózárat. A folyosó végén egy poros fénysugár esik Dunkel félig nyitott szobájából a padlóra. A bezárt konyhából, amelyiknek, mivel az enyém balra esik, jobbra kell lennie, rádió szól. Semmi nem mozdul. Lassan megyek a fény felé, belököm az ajtót, és visszaugrom a fedezékbe.
 A szoba közepén székekből felállított félkörben találom az ellenfelet, amelytől órákig rettegtem, egy hármas csatlakozókból, hosszabbító kábelekből és több időkijelzőből összeállított készüléket televízióval, zenegéppel és tetővilágítással összekapcsolva.
 Mint tévedésből találkozó, egymásnak csapódó két dolog, keveredik bennem a harci készültség és a helyzetkomikum. Nevető- és dühroham között ingadozva elkapok egy ablakot, félretolom a riglit, és Mirca konyhaművészetének egy gusztustalan darabjából kivágom a taccsot a harmatos udvarra.
 Egy darabig ott maradok állva, az üvegen hűtve a homlokomat és az arcomat. Havat kaparok az ablakpárkányról, betömöm a számba, majd kiköpöm. Fejemet összekulcsolt karomra fektetve egy macska látványába feledkezem, amelyik a szomszéd telken éhesen kerülgeti a szemetet. A régi ablaküveg torzító felülete felfújja a hasát. A betontalapzaton áll a kerítés alatt, bizonytalanul felemeli az egyik mellső lábát, aztán otthagyja a sövényt, bedugja a fejét egy szemétláda félig nyitott fedele alá. A puffadás végigmegy a hátsó felén és a farkán, eltűnik, és ő kezdi szaggatni a szemetes zacskókat.
 Dunkel szobája a legteletömöttebb hely, amit valaha láttam. Egyetlen szabad sávot leszámítva, amelyik az ajtótól az ablakig vezet, egymás mellé és egymásra pakolt dolgok számtalan rétegéből áll. Lehajolok, és találok egy újságot 1990-ből, amellyel egy lukat tömött be a padlóban a csaj. Mint egy sűrű felhőtakaró, úgy fut a por a padlószegélyek mentén egy rézágy lábáig, amelyen vastag dunyhák vannak, odadobált ruhák, könyvek, egy tálca teáscsészékkel, tubusokkal és üvegekkel, törött bonbonos dobozok, egy walkman, kazetták, egy felbontott csomag óvszer. Egy foltos, összecsukott selyemfestőkeret, egy ernyedt gitártok, kottalapok, két teli hamutartó, több csavarhúzó. Egy felborult lakkvirágos váza, egy kő a bőrkeményedés ledörzsölésére, szárítócsipeszek, hajtű, hajcsavarok, copfgumik, egy összekarcolt telefonkártya és műkörmök, egy homokszemekből és kenyérmorzsából képzett réteggel körülvéve.
 Mellettem, az ablaknál, ruhaállványok, kartonpapír és egy felaprított gyümölcsös ládákból készült farakás között áll egy plasztikbevonatú kis íróasztal, túl kicsi egy felnőtt nőnek. Elkent rózsaszínű körömlakkból  való virágok vannak ráragadva a fiókok fogóira, az asztallap tele van reklámmatricákkal, amilyet nyolc évesek szeretnek gyűjteni. Az egyik sarokból egy iratrendező áll ki az idősebb Dunkel feljegyzéseivel. Kézbe veszem, belelapozok, és megállapítom, hogy a nőnek évekkel ezelőtt valamikor latin nyelveket kellett tanulnia, időközben azonban úgy határozott, hogy ezt az életréteget üres csokipapírokkal, rongydarabokkal, kifizetetlen villanyszámla befizetési figyelmeztetésekkel és egy átfogott  pléhdobozból kipotyogó halom aprópénzzel próbálja fokozatosan eltüntetni.

        KARÁDI ÉVA FORDÍTÁSA


Kérjük küldje el véleményét címünkre: lettre@c3.hu

http://www.c3.hu/scripta

http://lettre.c3.hu


C3 Alapítvány   c3.hu/scripta/

 
stílus 1 (fehér)
stílus 2 (fekete)

+ betűméret | - betűméret