stílus 1 (fehér)
stílus 2 (fekete)

+ betűméret | - betűméret   D. BOLGER

A LEGKEVÉSBÉ JELENTÉKTELEN VÁROS


  Egyetlen másik városnak sincs, mondták a dubliniak, ennyi gyönyörű épülete, és ledarálták a szokásos listát, mint megannyi Üdvözlégyet a rózsafüzér gyöngyeire: a Vámház, a Bíróság, a Trinity College, a régi Parlament (ami az egyesüléskor feleslegessé vált, és ma az ír Nemzeti Bank központi épülete), a Rotunda, a Főposta, a Charlemont Palota, a marinói Casino, a Lodge, a Vár, és az ír embarras de richesse tipikus példája: ugyanazon egyház két katedrálisa.
  A dublini várban, mesélik a polgárok, volt egy hatalmas terem, a St.Patrick's Hall, amely vitathatatlanul a legnagyobb és legpompásabb volt a Brit-szigeteken, ez az állítás meghökkentette az ideérkező hercegi kormányzókat, akiknek aligha tűnt nagyobbnak, mint otthoni ebédlőjük. Ha vendégek megkérdezték, mi az a Lodge és merre van, lenézték őket tudatlanságukért. Mintha nem tudná az egész világ, hogy a Lodge a kormányzói rezidencia a Parkban!
  Milyen parkban?
  Az isten szerelmére, ember, hát a Phoenix parkban, a világ legnagyobb parkjában. Tudta, hogy a Sackville (O'Connell) Street Európa legszélesebb útja? Dublinban beszélik a legtisztább angolt. A dublini humorról azt tartják...
  Egyszóval, a tizenkilencedik századi Dublin nem fogta még fel, hogy csak a legkevésbé jelentéktelen város az európai kontinens egy szigetének a szigetén. Arra se jött még rá, hogy életmódjában egy évszázaddal maradt el, szellemében kettővel.
  De tagadhatatlan előnye volt, hogy olcsó: lapos tárcával is játszhatta a világfit, aki idejött.


Észrevételeit, megjegyzéseit kérjük küldje el a következő címre: lettre@c3.hu


     

Tartalomjegyzék [Lettre 23. szám (1996. Tél)] Kezdőlap

stílus 1 (fehér) stílus 2 (fekete) stílus 3 (epa)

+ betűméret | - betűméret