A Landini együttes küldetése

A historikus zenét és irodalmat terjesztik

 

Harminc évvel ezelőtt a Vakok Iskolájában Késmárki Kris György tanár ösztönzésére a fiatalok egy csoportja megalakította a Landini együttest azzal a céllal, hogy a magyar historikus zenét és irodalmat terjesszék. Névválasztásuk nem volt véletlen: Francesco Landini (1325-1397) vak zeneszerző és muzsikus volt Itáliában.

Az együttes alapító tagjai Kovács Pál, Péter Zsigmond, Plank László, Remes András voltak. Később csatlakozott hozzájuk Babics Zsuzsa, Csabák Erzsébet, Hegyi Jolán, Gál András és Géczy Sándor. Az egykori Homérosz kórusban a Landini együttesből többen is énekeltek.

A Landini együttes eleinte vakügyi intézményekben és szociális otthonokban szerepelt. Később vidéki művelődési házakban tartott hangversenyeket. Számos templomban, egyházi intézményben is adott műsorokat. Ez utóbbiak szervezésében nagy segítségükre voltak Jakab Miklós református lelkész és Mócsai Gábor katolikus plébános. Szerepelt az együttes az esztergomi Keresztény Múzeumban és a Magyar Nemzeti Múzeumban is. A középiskolák ifjúsága Budapesten és vidéken is nagy tetszéssel fogadta fellépéseiket.

Idő múltával sokat fejlődött az együttes tudása, bővült hangszerállománya és a repertoárja. Az 1980-as években többször eljutott hazánk határain túlra is. Jártak és sikert arattak többek között Németországban, Ausztriában, Szlovákiában. Olyan neves muzsikusokkal is szerepeltek együtt, mint Kecskés András lantművész, Szabó András előadóművész és Kuncz László operaénekes. Dicsérték az együttes műsorát újságok, rádió- és tévéműsorok.

Európai és hazai szerzők reneszánsz és korabarokk művei szerepeltek a műsorukban. Vokális és hangszeres műveket szólaltattak meg.

Emlékezetes műsoraik között szerepelt 1991-ben az a Villon-est, amelyet Bereznay Éva előadóművésszel közösen rendezett az együttes. A nagy francia költő, Francois Villon, 1431-ben született. Balladáin és versein keresztül az ő életútját elevenítette fel az összeállítás, a Carmina Burana (középkori diákdalok gyűjteménye) zenéjével és középkori bordalokkal kiegészítve. Villon versei Faludy György, a közelmúltban elhunyt költőnk átiratában szólaltak meg. Villon lírája tökéletes képet mutat a XV.századi Párizsról és az akkori emberek életéről. Az előadás számos üzenettel szólt a mai emberhez is: ne hajszoljuk az életet; ne legyünk közömbösek egymás iránt; vegyük észre az élet szépségeit, hiszen a vége mindannyiunk számára ugyanaz. Ez az előadás volt a Villon-est ősbemutatója.

A jubileumi hangversenyét a Nádor teremben tartotta az együttes. Ezen közreműködött az egykori Pasztorek Mihály színjátszó csoport látássérült éneklő tagjaiból alakult Vivala Musica kamarakórus. Az 1991-es Villon-estet kisebb módosításokkal tíz év múlva megismételte az együttes, P. Nagy Gabi színművésznővel, a győri Kisfaludy Színház tagjával. Az együttes kiemelkedően sikeres műsora volt 2004-ben az, amelyet Balassi Bálint születésének 450. évfordulóján tartottak. Azon vendégként közreműködött Kobzos Kiss Tamás históriás énekmondó, az Óbudai Népzenei Iskola igazgatója és Szabó András előadóművész. Mindketten többször is szerepeltek tagtársi muzsikusainkkal.

A Landini együttes harminc éve szolgálja a zene és irodalom terjesztését. A csaknem teljesen vakokból álló együttes tagjai a napi munka, az otthoni elfoglaltság mellett, a sok-sok nehézség ellenére is, szép küldetés teljesítésére vállalkoznak.

 

Lak István