************ ********* ********* ********* ********* ********* *********
         ReMeK-e-hírlevél
VII. évf., 2012/12. szám                               ISSN: 1842-7448
************ ********* ********* ********* ********* ********* *********
A romániai magyar könyvtárosok elektronikus hírlevele
Megjelenik havonta
************ ********* ********* ********* ********* ********* *********

Amennyiben a hirlevel az ekezetes betuk miatt nem olvashato, kerjuk, jelezzek a bakai.magdolna@gmail.com cimen.


TARTALOM

HASZNOSÍTHATÓ INFORMÁCIÓK
-- 2013 a Polgárok Európai Éve
-- Brit partnerkereső adatbázis
PÁLYÁZATOK
-- 200 milliós kerettel folytatódik a Márai-program
KÖNYVTÁRI RENDEZVÉNYEK
-- A Bod Péter Megyei Könyvtár hírei
-- Készítsd magad adventi koszorúdat!
-- Könyvtári rendezvények a XX. Erdővidéki Közművelődési Napokon
-- A Nagy Versmondás Csíkszeredában
-- Toborzó és Vakajándék - a kézdivásárhelyi könyvtár decemberi ajánlatából
KITEKINTŐ
-- Könyvtárügyi konferencia az OSZK-ban
-- A lépésváltás lehetőségei: előadássorozat honvédségi könyvtárosok számára
-- Testvérkönyvtárak - tudáscsere és segítsége
-- Minden faluban lesz könyvtár Kínában
HAZAI
--Decemberben újranyitják a Kájoni János Megyei Könyvtárat
-- Magyar nyelvű könyvtár nyílik Nagybányán
ÉVFORDULÓ
-- Széchényi Emléknap 2012 – A nemzeti könyvtár alapításának 210. évfordulója tiszteletére
-- A 2012-es Örkény-év: negyven városban kétszáz esemény zajlott le
ELHALÁLOZÁS
-- Meghalt Rózsás János író
-- Elhunyt Sisa István közíró
MOZAIK
-- Herta Müller: katasztrófa, hogy Mo Jen kapta az irodalmi Nobel-díjat
-- Kertész-archívum: Egy sorstalan feljegyzései
-- A könyvtárlátogatás is segít a demencia ellen
-- Könyvgyűjtést indított a Turulmadár Ifjúsági Iroda
-- A szemét híressé tesz: ahol a hulladéknak értéke van
-- Hogyan készül az alternatív karácsonyfa?
-- E-könyv helyett e-könyvtáros?


HASZNOSÍTHATÓ INFORMÁCIÓK

-- 2013 a Polgárok Európai Éve
2013 a Polgárok Európai Éve az Európai Unióban. Az európai év célja, hogy az emberek többet tudjanak meg az uniós polgárság nyújtotta jogaikról és lehetőségeikről, és arra bátorítsa őket, hogy részt vegyenek a civil fórumokon. Az Európai Bizottság a rendezvénysorozatra többnyelvű weboldallal, kommunikációs stratégiával, konferenciákkal és nemzeti, regionális, valamint helyi rendezvényekkel készül.
Bővebb információ: http://ec.europa.eu/citizenship/european-year-of-citizens-2013/index_en.htm
Forrás: http://www.kulturpont.hu/content.php?hle_id=30880


-- Brit partnerkereső adatbázis
A Culture Fund portálján új partnerkereső adatbázis nyílt az Európai Unió Kultúra programja keretében társszervezőt kereső szervezeteknek. A portálra egyesült királyságbeli szervezetekkel együttműködni kívánó szervezetek tehetik fel az adataikat.
Bővebb információ: www.culturefund.eu/culture-programme-funding/deadlines/
Forrás: http://www.kulturpont.hu/content.php?hle_id=30273


PÁLYÁZATOK

-- 200 milliós kerettel folytatódik a Márai-program
Kétszázmillió forintos kerettel folytatódik a Márai-program, valamint 100 milliós pályázati keret áll rendelkezésre jövőre tudományos- és szakkönyvkiadásra – többek között erről született megállapodás L. Simon László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kulturális államtitkárának a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) elnökségének képviselőivel folytatott tárgyalásán.
A megbeszélésen szó volt a Márai-program folytatásáról, a szakkönyvkiadás támogatásáról és a Balassi Intézet Publishing Hungary elnevezésű, a magyar könyvek külföldön való bemutatásáért és népszerűsítéséért felelős programjáról. Megegyezés született arról, hogy a Márai-programot az NKA és a kulturális tárca 2013-ban megváltozott tartalommal viszi tovább. Ennek értelmében a kollégium 200 millió forinttal támogat könyveket, amelyeket a program korábbi tartalmához hasonlóan könyvtárakhoz juttat el. A felek egyetértettek abban, hogy új feltételként az állam olyan kiadványokat támogat, amelyek létrehozásához és megjelenéséhez korábban semmiféle támogatás formájában nem járult hozzá. A tárca és az NKA nyitott arra, hogy amennyiben jövőre jelentősen bővül a kuratórium számára rendelkezésre álló forrás, növeli a Márai-program keretösszegét.
Forrás: EMMI, Kultúráért Felelős Államtitkárság, www.kormany.hu


KÖNYVTÁRI RENDEZVÉNYEK

-- A Bod Péter Megyei Könyvtár hírei
A székely tankönyv háromszéki bemutatója
Régen várt esemény zajlott 2012. november 5-én Sepsiszentgyörgyön: a Bod Péter Megyei Könyvtárban bemutatták A székelység története című, kézi- és tankönyvként meghatározott kiadványt. A rendezvény fontosságát sokan érzékelték, hiszen már kezdés előtt megtelt a Gábor Áron terem.
A kiadványt ismertető Ferencz S. Alpártól megtudhattuk, hogy a szerkezetileg 22 témát tárgyaló, hat fejezetből álló könyv Székelyföld és lakóinak történetét tárja az olvasó elé, az őskortól napjainkig. Hermann Gusztáv Mihály főszerkesztő nem rejtette véka alá, hogy nem volt könnyű megtalálni a törékeny egyensúlyt a tudomány jelenlegi állása szerint bizonyítható tények és a nép tudatában élő legendák között, de úgy érzi, ilyen irányú erőfeszítéseik eredményesek voltak. A felszólalók sorát záró Kádár Gyula történész arra figyelmeztetett, hogy a jelenlegi helyzetben is meg kell védjük szülőföldünket, csak ezúttal nem fegyverrel, mint ahogy elődeink voltak kénytelenek tenni, hanem a nemzettudat megerősítésével, melynek egyik leghatásosabb eszköze valós történelmünk megtanítása gyermekeinknek.
Forrás: http://www.hirmondo.ro/web/index.php/ajanlo/38053-fld-kzs-tulajdonunk.html
http://www.3szek.ro/load/cikk/54483/a_nemzettudat_%C2%ADerositesere_a_szekelyseg_tortenete
„Kicsitől a nagyig”: startolt a Bod Péter Megyei Könyvtár önkéntesprogramja
„Támogatásod nekünk fontos, számodra pedig jó tapasztalatot, vonzó elfoglaltságot jelenthet”, olvashatjuk az ízlésesen kivitelezett toborzólapon. A 2012. november 7-i indító összejövetel előzményeiről Tóth-Wagner Anikó könyvtáros, tréner, a program irányítója így fogalmazott: „Az ötlet, hogy önkénteseket toborozzunk a könyvtári munkához, rég érlelődött bennünk. A nemzetközi hagyományokat követve, a könyvtári kollégáknak az önkéntes munkában már kisebb-nagyobb tapasztalattal rendelkező kisebb csoportja vágott bele abba, elinduljon ez a program. Véleményünk szerint a könyvtárban végzett önkéntes munka kiegészíti, színesíti a könyvtár tevékenységeit, javítja a könyvtár- és könyvtárosképet. A tegnapi összejövetelen tizennégy önkéntes jelentkezett, 14 évestől ötven évesig. Hogy miért? Nagy részük egy jó közösséghez szeretne tartozni, a «kulisszák mögé betekinteni», szakmai gyakorlatot szerezni, mert szeretik a könyveket és mert az egész «jó bulinak» tűnik. Az önkéntesek elsősorban a különféle rendezvények, így a gyermekkönyvtár Varázskuckó nevű foglalkozássorozatának lebonyolításában segédkezhetnek, népszerűsítésben stb.”.
Forrás: Matekovics János Zoltán
Két óra alatt a Föld körül Vujity Tvrtkóval
A Bod Péter Megyei Könyvtár meghívására, 2012. november 13-án a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színházban vendégszerepelt Vujity Tvrtko, a világutazó tudósító, a TV2 Naplójának műsorvezető-riportere, a Sepsiszentgyörgy – Székelyföld kulturális és ifjúsági fővárosa projekt keretében. A nagy érdeklődés nyomán az eredetileg tervezett egy előadásból kettő lett, így kb. 900 néző láthatta-hallhatta a neves meghívottat.
Vujity Tvrtko megosztott a háromszékiekkel egy darabot a különös, ám hátborzongató élményeiből, amelyeket a világ legrettegettebb, legszegényebb és legeldugottabb tájain tapasztalt meg. Olyan hétköznapi emberekről mesélt, akik kitartanak álmaik mellett, bemutatott néhány jelenleg is aktív diktatúrát, illetve arról próbálta meggyőzni közönségét, hogy nem nekünk, magyaroknak a legrosszabb a világon.
Az előadó elmondta, horvátnak vallja magát, édesanyjával és gyerekeivel mindig horvátul beszél, ugyanakkor 25 százalékban palóc és 25 százalékban székely, egyik nagymamája a háromszéki Ozsdolán született (a települést és ott élő rokonait másnap meg is látogatta). A kétórás előadás során Vujity Tvrtko többször arra kérte a nézőket, tudatosítsák magukban, mennyire szerencsések, hiszen annyi nyomor, éhezés, szenvedés van a világon.
Erre a gondolatra erősített rá Weisz Fanni hallássérült szépségkirálynő, akinek a kedvéért a jeltapsot is megtanulták a sepsiszentgyörgyiek.
Forrás: http://www.pluszportal.ro/web/index.php?option=com_content&task=view&id=32759&Itemid=1
Még több sajtóvisszhang itt: http://konyvtarunk.blogspot.ro/2012/11/ket-ora-alatt-fold-korul-vujity.html
A Történetvadászok Sepsiszentgyörgyön
2012. november 16-án egyedi eseményre került sor a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron termében: a Biblionet program „leágazásaként” indított országos közkönyvtár-népszerűsítő kampány során létrejött román nyelvű könyvet (Căutătorii de poveşti / kb.: Történetvadászok) mutattak be, egyelőre elektronikus kiadásban, amely a közkönyvtárakban zajló, azokhoz kötődő, izgalmas, hiteles, életes történeteket tartalmaz.
A Biblionet program igazgatója, Paul-Andre Baran elmondta az esten: azt tapasztalta, hogy ha van elképzelés és van hozzá támogatás, a közkönyvtárak a közösségek igazi szellemi csomópontjává válhatnak. Az akció keretében ismert román írók, újságírók, tévés személyiségek (Irina Păcurariu, Radu Paraschivescu, Vlad Petreanu, Cătălin Ştefănescu) eredtek országszerte a közkönyvtárakkal kapcsolatos érdekes történetek nyomába. Elmentek a helyszínekre, elbeszélgettek a helybeli könyvtárossal és lakosokkal, dokumentálódásuk nyomán eleven, hiteles történetek születtek arról, hogyan képes a közkönyvtár erősíteni, gazdagítani egyéni sorsokat és a közösségi mindennapokat. Az így létrejött könyv regionális bemutatóinak – a sepsiszentgyörgyi a középrégiónak szólt – célja, hogy népszerűsítsék a könyvet és a közkönyvtárak egyre bővülő szolgáltatásait, illetve megismertessék a közönséggel és a szakmabeliekkel a könyvtári sikertörténeteket.
Radu Paraschivescu író, újságíró, a könyv egyik társszerzője rámutatott: egy könyvtár jelentősen több, mint gondolatokkal, olvasmányokkal teletömött hangár. Az intézmény társadalomformáló hatással bír, hiszen számos olyan példa van, amelyből kiderül: a gyermekek nem pusztán olvasni, internetezni mennek az intézménybe, hanem szó szerint odamenekülnek az áldatlan családi állapotokból. A könyvtárosok ily módon messzemenően nem csupán kiszolgáló személyzetet jelentenek, hanem lelki társat is.
Háromszékről Zabola és Alsólemhény közkönyvtára, illetve Sepsiszentgyörgyről a Bod Péter Megyei Könyvtár (Könyvkelengye programjával) került be egy-egy történettel a könyvbe. A rendezvényen jelen voltak az IREX Alapítvány vezetői, munkatársai és a középrégió megyéit (Brassó, Hargita, Kovászna, Maros, Szeben) képviselő könyvtárosok, település- és intézményvezetők, könyvtárhasználók. A találkozón jelen volt a könyv egyik szerzője is, Radu Paraschivescu ismert író, újságíró.
A román nyelvű könyv letölthető IDE KATTINTVA.
Forrás: http://konyvtarunk.blogspot.ro/2012/11/a-tortenetvadaszok-sepsiszentgyorgyon.html
Bod Péter-szoboravatás Magyarigenben
A felsőcsernátoni származású Bod Péter emlékére állítottak szobrot Magyarigenben, a tudós pap, történész, író jelentős munkáinak alkotási helyén, sírja szomszédságában. Az alkalomra 2012. november 17-én, szombat délelőtt megtelt a mindössze húsz magyart, köztük tizennégy hívet számláló református egyházközség gótikus temploma.
A témakörrel kapcsolatos könyvbemutatókat is tartalmazó eseményről itt olvasható részletesebb beszámoló: http://konyvtarunk.blogspot.ro/2012/11/bod-peter-szobrot-avattak-magyarigenben.html
Döntő után a Mesekaland
Véget ért a Bod Péter Megyei Könyvtár által szervezett négyfordulós, Mesekaland elnevezésű vetélkedő, amelyen 36 sepsiszentgyörgyi IV. osztályosból álló csapatok mérték össze tudásukat és kreativitásukat. A csapatoknak minden forduló során egy-egy mesét kellett elolvasniuk, valamint kitölteniük az ehhez kapcsolódó feladatlapot.
A döntőbe, amely 2012. november 19-én délután zajlott le a könyvtár Gábor Áron termében, hét csapat jutott be. A rendkívül izgalmas, fordulatos döntő a csapatok bemutatkozásával kezdődött, ezt követték a már ismerős mesékkel kapcsolatos újabb feladatok (rejtvényfejtés, dramatizálás, villámkérdések, mesékben előforduló kifejezések elmutogatása), valamint a díjazási ünnepség.
Forrás: http://konyvtarunk.blogspot.ro/2012/11/donto-utan-mesekaland.html
E-MIL és a ... sepsiszentgyörgyi irodalombarátok
A kolozsvári székhelyű Erdélyi Magyar Írók Ligájának irodalmi estjére került sor Sepsiszentgyörgyön, a Tein teaházban, 2012. november 22-én.
A rendezvényen felolvastak: Bálint Tamás, Papp Attila Zsolt, Szántai János, Varga László Edgár, moderátorként társuk volt Szonda Szabolcs, az estet szervező Bod Péter Megyei Könyvtár igazgatója.
A szerzők aznap 12 órakor „alternatív irodalomórán” a sepsiszentgyörgyi Mikes Kelemen Főgimnáziumban találkoztak diákokkal és olvastak fel nekik, Török Katalin magyartanár moderálásával.
Forrás: http://konyvtarunk.blogspot.ro/2012/11/e-mil-es-sepsiszentgyorgyi.html
Ismét felolvasószínház a könyvtárban
A nyári, kora őszi szünet után 2012. november 27-én ismét felolvasószínházi előadás helyszíne volt a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron terme: Karinthy Ferenc újabb darabja került színre, a Dunakanyar című egyfelvonásos, amelyet La cotul Dunării címmel, Marius Deac fordításában, Mirela Bucur rendezésében, Fatma Mohamed és Andrei Hansel előadásában hozott közönség elé a sepsiszentgyörgyi Andrei Mureşanu Színház, a könyvtárral közös, idén januárban startolt projektje keretében. Az előadás 2012. december 12-én is megtekinthető lesz.
Forrás: http://konyvtarunk.blogspot.ro/2012/11/o-noua-reprezentatie-de-teatru-lectura.html
Hitvallás a szellemről
A debreceni Kálvin tér, a budapesti Nemzeti Múzeum lépcsője és más neves helyszínek után  a sepsiszentgyörgyi Erzsébet park könyvtárhoz vezető lépcsőjén hangzott el magyar vers nagy tömegnyi diák közös előadásában.
Tudjuk, hogy meghalunk, de előtte még hitet kell tenni arról, hogy mi a szellem és a kultúra dolga a világban. A költő megfogalmazza a választ, amit mindenki érez, és ez a program, amely hatodfél éve indult útjára, hangos közösségi hitvallás a kultúráról, az emberi gondolkodásról, a megértés lehetségességéről – mondotta el a Nagy Versmondás sepsiszentgyörgyi, 25. állomásán az ötletgazda Fűzfa Balázs a megyei könyvtárban népes és zömmel diákokból álló hallgatóság előtt, 2012. november 28-án. A rövid és velős felkészítő után két Kossuth-díjas előadó, Jordán Tamás és Sebő Ferenc egy harminc éve műsoron levő József Attila-összeállításból nyújtott ízelítőt, aztán a közönség kivonult a könyvtár elé a lépcsőre. Ott a lámpák, illetve gyertyák fényében együtt olvasták fel a jelenlévők Arany János Szondi két apródja című történelmi balladáját. Nem fázott senki – tudták mind, hogy a régi szöveg a legvégsőkig való kitartásról szól. Ezúttal százötven jókedvű hang erejével...
Forrás: http://www.3szek.ro/load/cikk/55196/hitvallas_a_szellemrol
http://konyvtarunk.blogspot.ro/2012/11/a-nagy-versmondas-sepsiszentgyorgyon.html


-- Készítsd magad adventi koszorúdat!
2012. november 30-án délelőtt a székelyudvarhelyi Városi Könyvtár alagsorában az adventi koszorúkészítés titkaiba avatta be az érdeklődőket a Kuckó Egyesület. A résztvevők felújíthatták vagy elkészíthették egyedi, saját ízlésüknek megfelelő koszorúikat.
Forrás: Róth András Lajos könyvtárőr, Haáz Rezső Múzeum Tudományos Könyvtára, Székelyudvarhely


-- Könyvtári rendezvények a XX. Baróti Közművelődési Napokon
Új nevet kapott 2012. november 22-én a baróti Gyulai Líviusz Városi Könyvtár olvasóterme Pál Antal nyelvész–lapszerkesztőről. A XX. Baróti Közművelődési Napok keretében tartott avatóünnepséget követően Bod Péter születésének 300. évfordulója tiszteletére szervezett, 24 órás olvasómaratonra is sor került. A Gaál Mózes Közművelődési Egyesület elnöke, Demeter László elmondta, azért nevezték el az olvasótermet Pál Antalról, mert úgy véli, méltatlanul szorult Erdővidék nagyjai között a háttérbe: tanári, nyelvészi és lapszerkesztői munkássága is kiemelkedő. Verseket írt, népmeséket fordított finn nyelvből, a Közművelődés folyóirat társszerkesztője, hittantanár volt és a Batthyaneum őre tisztséget is ellátta, megérdemelné tehát, hogy Benedek Elekkel, Kriza Jánossal vagy Baróti Szabó Dáviddal említsék egy lapon.
Az olvasómaratonra összegyűlteket a Bod Péter Megyei Könyvtár igazgatója, Szonda Szabolcs köszöntötte, s azt kívánta a barótiaknak, ne csak kulturális, de közösségi központként is hasznosítani tudják könyvtári értékeiket.
Forrás: http://www.3szek.ro/load/cikk/55007/rendhagyo_tortenelemora_es_olvasomaraton_erdovideki_kozmuvelodesi_napok


-- A Nagy Versmondás Csíkszeredában
A Nagy Versmondás címmel szervezett villámcsődület megérkezett Csíkszeredába is. A tömegeket megmozgató, közös szabadtéri versmondás néhány éve indult Magyarországon, amikor dr. Fűzfa Balázs, a Nyugat-Magyarországi Egyetem irodalomtanára összeállította az általa legszebbnek ítélt versek szubjektív listáját (http://www.12legszebbvers.hu/).
Ezúttal Arany János Szondi két apródja című költeményére esett a szervezők választása. Több mint négyszázan gyűltek össze Csíkszeredában, a Szabadság téren, a megyeháza előtt 2012. november 28-án délután, hogy együtt mondják el Arany János versét. A rendezvény helyi szervezője a Kájoni János Megyei Könyvtár volt, Hargita Megye Tanácsának támogatásával.
A város több iskolájából szép számmal érkeztek a kisebb-nagyobb csoportok, de nem csak helybeli iskolák csoportjai jöttek el, sokan érkeztek a környékbeli községek iskoláiból is, a csíkcsicsói kisdiákok csoportja, a kászonaltízi, csíkrákosi, tusnádi, csíkszenttamási és csíkszentmiklósi iskolások csoportjai is részt vettek tanáraikkal, osztályfőnökeikkel. A hideg, ködös novemberi idő ellenére a verset kedvelő, irodalomszerető városlakók is kijöttek a térre, főleg az idősebbek közül. A járókelők is meg-megálltak, érdeklődtek, és voltak szép számban, akik maradtak és aktívan bekapcsolódtak a versmondásba. A rendhagyó szabadtéri irodalomórára érkezett közönséget Kopacz Katalin könyvtárigazgató köszöntötte. Dr. Fűzfa Balázs kiselőadásában az irodalom és mai társadalom kapcsolatáról tárt fel gondolatokat a hallgatóságnak. Jordán Tamás színművész vette át a szót, és vezényletével rövid gyakorlás után az összegyűltek két csoportban – egymásnak felelgetve – mondták kórusban a Szondi két apródja versszakait, visszhangzott a tér Arany János verssoraitól. A rendezvény Sebő Ferenc Kossuth-díjas előadóművész műsorával ért véget, ismert feldolgozásában-előadásában József Attila énekelt versei hangzottak el, Jordán Tamás is elmondott néhány József Attila-verset, ízelítőt adva egy hosszabb verses-zenés összeállításból. A csíkszeredai közönség ígéretet kapott arra, hogy a teljes műsorral is eljönnek majd.
A Kájoni János Megyei Könyvtár szervezői köszönetet mondanak mindenkinek, akik segítettek a rendezvény megszervezésében, lebonyolításában, a pedagógusoknak a mozgósításért, mindazoknak, akik eljöttek és aktívan részt vettek a versmondásban, tettek azért, hogy Csíkszeredában is megszólaljon a magyar irodalom egyik legszebb verse.
Forrás: Kelemen Katalin, Kájoni János Megyei Könyvtár, Csíkszereda


-- Toborzó és Vakajándék - a kézdivásárhelyi könyvtár decemberi ajánlatából
Toborzó címmel olvasásnépszerűsítő programot hirdet a kézdivásárhelyi Báró Wesselényi Miklós Városi Könyvtár decemberi programjában: könyvvel jutalmazzák azt, aki magával hoz még egy olvasót, szomszédot, barátot, ismerőst. 2012. december 12–24. között Vakajándékot igényelhet minden felnőtt olvasó: kap a könyvtártól kölcsön egy becsomagolt meglepetéskönyvet az ünnepekre olvasni. Megbocsájtás hete lesz 2012. december 17–21. között, ebben az időszakban eltörlik a könyvtárral szembeni tartozást, az elmaradt könyveket vissza lehet csempészni az előszobában lévő ládikóba.
December hónapban is folytatódnak a könyvtár rendszeres programjai: a Nyugdíjasok Olvasóklubja, a Meseklub, a Kezdő Internetezők Klubja, Karácsonyra pedig ünnepi kiadványokból rendeznek tematikus kiállítást a könyvtárosok.
Forrás: Dénes Mária könyvtáros, Báró Wesselényi Miklós Városi Könyvtár, Kézdivásárhely


KITEKINTŐ

-- Könyvtárügyi konferencia az OSZK-ban
Könyvtárak a társadalom megújulásáért. Fejlesztés, fenntarthatóság, esély címmel elsősorban a következő tervezési ciklusra szóló országos könyvtári stratégiai terv előkészítése, megalapozása céljából, valamint a könyvtárügy aktuális kérdéseinek a társadalom előtti megjelenítése érdekében szervezett országos könyvtárügyi konferenciát 2012. november 22–23. között az Országos Széchényi Könyvtárban a Magyar Könyvtárosok Egyesülete és a Informatikai és Könyvtári Szövetség. Az első napon szakmai értékelésre, a könyvtárügyet befolyásoló minisztériumok képviselőinek előadásaira, ezekhez kapcsolódó koreferátumokra, majd másnap szekcióülésekre és a záró plenáris ülésre került sor.
Részletek itt: http://mke.info.hu/blog/2012/10/orszagos-konyvtarugyi-konferencia-2012-november-22-23/


-- A lépésváltás lehetőségei: előadássorozat honvédségi könyvtárosok számára
Az Országos Széchényi Könyvtár Oktatási és Humánerőforrás-fejlesztési osztálya, a Honvédelmi Minisztérium Protokoll, Rekreációs és Kulturális Főigazgatóságának felkérésére, A lépésváltás lehetőségei a magyar könyvtárügyben címmel négynapos előadássorozatot szervezett honvédségi könyvtárosok számára 2012. november 6–7-én és 13–14-én. Az előadások célja az volt, hogy a sok esetben a könyvtáros társadalomtól elszigetelve dolgozó honvédségi könyvtárosok átlássák a mai könyvtárügy főbb tevékenységeit, naprakész információkat kapjanak a könyvtári trendekről és az azok által kijelölt célok megvalósításáról. Az előadássorozaton 22 honvédségi könyvtáros vett részt.
További információk, képes beszámolók az alábbi linkeken találhatók: http://www.honvedelem.hu/cikk/34694
http://www.honvedelem.hu/cikk/34889
Forrás: Könyvtári Intézet Hírlevele


-- Testvérkönyvtárak - tudáscsere és segítsége
Kentucky államban a könyvtári szolgáltatások új modelljével próbálkoznak. A Kentucky Sister Library Project (KSLP) keretében arra törekedtek, hogy összehozzák az erősebben és a gyengébben ellátott közkönyvtárakat. Így az utóbbiak nagyobb támogatáshoz jutnak, az előbbiek pedig értékes tapasztalatokat szerezhetnek a módszertani és egyéb segítségnyújtás során. A gazdagabb könyvtár munkatársainak több lehetőségük van a kisebb könyvtár meglátogatására (szerencsés, ha a két könyvtár nincs néhány órás útnál távolabbra egymástól). Az együttműködés a két könyvtár dolgozóinak kölcsönös megismerkedésével kezdődhet. A gyengébben ellátott könyvtártól elvárható, hogy listába szedje az igényeit (kitérve a webhasználati segítségre, a szabályzatok elkészítésére, a projektek célkitűzésére és ütemezésére stb.). A próbaidőszak végén áttekintik az eredményeket, és eldöntik, hogy az együttműködést folytatni akarják-e. Ha a további együttműködés mellett döntenek, akkor szó lehet újabb célok megfogalmazásáról. (ref.: Mándy G.)
Forrás: http://www.kithirlevel.hu/#a149630


-- Minden faluban lesz könyvtár Kínában
Könyvtárat kapott minden kínai falu, és minden könyvtár legkevesebb 1500 könyvet, újságokat és audiovizuális termékeket - adta hírül közleményében a pekingi pénzügyi tárca 2012. november 26-án. Eredetileg 2015-re tűzték ki a könyvtárprogram megvalósítását, de idén ősszel már mind a 600 449 vidéki könyvtár működött. Valamennyiben több mint másfélezer könyv, harmincféle újság és száz audiovizuális termék, többnyire dvd áll a helyi érdeklődők rendelkezésére. A 2007-ben indított kormányzati vállalkozás építési beruházást alkotó része 18 milliárd jüant (634,4 milliárd forint) tett ki, míg a könyvtárak felszerelése, ellátása további 5,9 milliárd jüant (208 milliárd forint). Csak 2012-ben 1,2 milliárd jüant (42,3 milliárd forint) költöttek arra, hogy az 'egy falu – egy könyvtár' programot befejezzék. A kulturális projekt célja az volt, hogy kézzelfogható módon segítsék a vidéken, az ország távoli és eldugott pontjain élőket is a kulturális javakból részesülésben.
Forrás: http://www.kithirlevel.hu/#a14954


HAZAI

--Decemberben újranyitják a Kájoni János Megyei Könyvtárat
Ünnepélyes keretek között nyitja újra kapuit 2012. december 18-án új székhelyre költözött Kájoni János Megyei Könyvtár. A csíkszeredai Stadion utcai új könyvtárépületben korszerű feltételek között, végre egy térben kapott helyet az összes könyvtári szolgáltatás. Féléves szünet után befejeződtek az átköltözés és a könyvtári állomány leltározásának munkálatai, a könyvtárhasználó közönség funkcionálisan kialakított, modern igényeknek megfelően felszerelt közszolgálati tereket vehet birtokba. Így az intézmény valóban méltó keretek között felelhet meg sokoldalú szolgáltatói feladatkörének, a helyi közösségek kulturális életének igazi központjává válhat. Olyan közösségi térré, ahol bármelyik korosztály otthonosan érezheti magát, és mindenki megtalálhatja majd az őt leginkább érdeklő kiadványokat, a számára szükséges információt vagy szabadidős tevékenységet. A sajtónak Kopacz Katalin könyvtárigazgató mutatta be az új épületbe költözött könyvtárat.
December 18-án délután 17 órától számos meghívott vendég jelenlétében avatják fel az új könyvtárépületet. Az intézményt fenntartó Hargita Megye Tanácsának elnöke, Borboly Csaba köszönti az ünneplő vendégeket, Kopacz Katalin igazgató köszöntőbeszéde és a szalagvágás  momentuma után a Codex Régizene Együttes műsora teszi teljessé a megnyitó ünnepi hangulatát.
December 19-én és 20-án, szerdán és csütörtökön egésznapos, változatos, szórakoztató és kulturális programokkal várják az új könyvtárba ellátogató közönséget. A rendezvénysorozat szervezői minden korosztály és érdeklődési kör igényeire igyekeznek odafigyelni. A gyerekek számára többféle játékos foglalkozás, bábozás és karácsonyi énekek tanulása szerepel a programkínálatban. December 19-én délelőtt Merre van a kincses sziget? címmel Lázok Klára, a marosvásárhelyi Teleki-Bolyai Könyvtár osztályvezetője 10–14 éves gyerekcsoportoknak szervez irodalmi játékokat, december 20-án Róth András Lajos, a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum tudományos könyvtárának muankatársa vezetésével különleges, szép karácsonyi csomagolópapír-készítési technikákat sajátíthatnak el. Közben Nagy-György Erika, a Kájoni János Megyei Könyvtár könyvtárosa karácsonyi gyermekdalokat ad elő és tanít a gyermekeknek, a könyvtár Fakalinka nevű amatőr bábtársulata karácsonyi bábelőadással szórakoztatja a legkisebbeket.
A felnőtteket kiállítással, könyvbemutatókkal, közönségtalálkozókkal várják: december 19-én 17 órától a Székely Könyvtár címmel elindított sorozat újabb öt kötetét mutatják be a Hargita Kiadóhivatal munkatársai. A rendezvénysorozatot a közelgő karácsonyi ünnep jegyében állították össze, többek között karácsonyi egyházi énekek hangzanak el Kájoni János Cantionale Catholicum című énekgyűjteményéből, fellépnek Györfi Erzsébet, Elekes Emőke és Ádám Rebeka előadóművészek. December 20-án Tankóné Péter Mária-Terézia csíkmadarasi nyugalmazott tanítónő saját kezűleg varrott székely népviseletbe öltöztetett babáinak kiállítását láthatja, illetve Csíkmadarasról megjelent néprajzi tárgyú köteteit ismerheti meg a közönség (moderátor Oláh-Gál Elvira újságíró). A Székely Konyha - a Hargita Népe lap gasztronómiai melléklete - is bemutatkozik a könyvtárban, a vendégek székelyföldi karácsonyi fogásokat is kóstolhatnak majd.
A rendezvénysorozat teljes programját a könyvtár honlapján, a sajtóban, az internetes médiában is közzéteszik.
Forrás: Kelemen Katalin, Kájoni János Megyei Könyvtár
Kozán István: Hamarosan újra kinyit a könyvtár – Csíki Hírlap, 2012. november 21.
http://www.szekelyhon.ro/aktualis/csikszek/hamarosan-ujra-kinyit-a-konyvtar
Nemsokára megnyitják a megyei könyvtár kapuit – Csíki TV híradója. 2012. november 24.
http://tudositok.hu/7248/video/Nemsokara_megnyitjak_a_megyei_konyvtar_kapuit


-- Magyar nyelvű könyvtár nyílik Nagybányán
Nagybányán, a Teleki Magyar Házban 2012. december közepén magyar könyvtár nyílik, amelyet nemrég újítottak fel. Így a mintegy 25 ezer könyv, amelynek nagy részét magánszemélyek adományozták – és eddig jórészt dobozokban hevert –, most méltó helyére kerül.
Már készülnek a könyvtár ünnepélyes megnyitására, a digitális katalogizálás pedig még folyamatban van. A könyvtárban vannak 18. századi értékes könyvek is, amelyek Teleki Blanka édesapjának, gróf Teleki Imrének a könyvtárából származnak.
A könyvtárban olvasósarkok is várja majd a könyvek szerelmeseit. De az olvasók mellett a régi zene kedvelői is örömüket lelhetik, mert a könyvtár tekintélyes régi hanglemezgyűjteménnyel is rendelkezik.
Forrás: http://erdely.ma/kultura.php?id=131416



ÉVFORDULÓ

-- Széchényi Emléknap 2012 – A nemzeti könyvtár alapításának 210. évfordulója tiszteletére
1802. november 26.: a könyvtárak védőszentjének, Alexandriai Szent Katalinnak az ünnepét követő napon I. Ferenc, Magyarország királya aláírta az alapító okiratot, amelyben Széchényi Ferenc folyamodványának megfelelően engedélyezte a gróf könyvgyűjteménye nemzetnek történő adományozását és nyilvánossá tételét. Az égi és földi hatalom jegyében és jóváhagyásával ekkor jött létre nemzeti könyvtárunk.
Idén ünnepelték a könyvtár alapításának 210. évfordulóját, amelynek tiszteletére Patriae Sacrata Anno 1802 – 1802-ben a Hazának szentelve címmel rendezett kiállításon ritka kéziratokat mutattak be, a jelentős korabeli írók, tudósok, politikusok eredeti kézírásai között VII. Pius pápa Széchényi Ferencnek írott latin nyelvű és a 12 éves Széchényi István atyjának írott magyar nyelvű levelének autográfját is.
Az Emlékünnep részletes programja itt található: http://www.oszk.hu/rendezvenyek/szechenyi-emleknap-2012


-- A 2012-es Örkény-év: negyven városban kétszáz esemény zajlott le
Magyarország határain kívül és belül, csaknem negyven városban kétszáz esemény zajlott le a 2012-es Örkény-év keretében. Az Örkény István író születésének századik évfordulójára meghirdetett év programjai között kiállítások, színházi előadások, felolvasóestek és pályázatok is szerepeltek, de év végéig még számos további esemény szól Örkényről. Az Országos Széchényi Könyvtárban (OSZK) kamaratárlat nyílt: az OSZK, a Hungarofest Nonprofit kft. és a Cultiris Galéria közös kiállításán többek között fotók Örkény Istvánról, a Van egy perced? – Alkoss! című pályázatra beérkezett művek és az Egypercesek idegen nyelven megjelent kiadásai láthatók.
Forrás: http://kulturport.hu/tart/cikk/fa/0/151668/1/terfilmzene/A_2012es_Orkenyev__Negyven_varosban_ketszaz_esemeny_zajlott_le


ELHALÁLOZÁS

-- Meghalt Rózsás János író
Életének 87. évében, 2012. november 2-án, nagykanizsai otthonában váratlanul elhunyt Rózsás János író, történész, a magyar Gulag-foglyok krónikása.
Rózsás János – akit gyakran a „magyar Szolzsenyicinnek” is neveznek – 1926. augusztus 6-án született Budapesten. 1940-től segédtisztviselő, jegyzőségi írnok, majd főmérnöki titkár volt. 1944 decemberében a Vörös Hadsereg letartóztatta, az volt a vád ellene, hogy önként harcolt magyar leventeként a Szovjetunió ellen.
1944 és 1953 között a szovjet Gulag kényszermunkatáboraiban raboskodott. Két évet töltött Ukrajnában, majd éveket az észak-uráli Szolikamszk erdeiben. Az utolsó négy esztendőt Kazahsztánban dolgozta le, Karabas és Szpasszk után Ekibasztuz bányászvárosában. Alekszandr Szolzsenyicinnel, a későbbi Nobel-díjas orosz íróval ez utóbbi városban ismerkedett meg, három évet töltöttek együtt.
Rózsás Jánost 1962-ben a Szovjetunió Legfelsőbb Bírósága rehabilitálta. A történész-író 1997 óta volt a Magyar Írószövetség tagja. Könyvei a rendszerváltás előtt csak külföldön jelenhettek meg: Münchenben adták ki 1986-ban a Keserű ifjúság, 1987-ben az Éltető reménység című műveit. 1995-ben már Magyarországon jelent meg a Duszja nővér, 2000-ben a GULAG-lexikon és 2005-ben a Leventesors.
Forrás: http://index.hu/kultur/2012/11/02/meghalt_rozsas_janos_iro/


-- Elhunyt Sisa István közíró
Virginiai otthonában, 94 éves korában elhunyt Sisa István, az amerikai és a nyugati magyarság ismert közírója, 1944-es emigráns.
Sisa István, aki 2011-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje kitüntetésben részesült, a cikkein túl számos könyvet jelentetett meg a magyarság érdekében magyar és angol nyelven egyaránt. A világháború után egy ideig Ausztriában élt, osztrák lapokba írt, illetve munkatársa volt az ottani rádióknak. 1951-ben vándorolt ki az Egyesült Államokba. A még Európában kiadott Tájékoztató Szemlével először irányította az emigráció figyelmét a kisebbségi kérdésekre, szomszéd népeink életének gyűlöletmentes szemléletére.
Forrás és teljes cikk itt: http://www.hirado.hu/Hirek/2012/11/22/18/Elhunyt_Sisa_Istvan_koziro_.aspx


MOZAIK

-- Herta Müller: katasztrófa, hogy Mo Jen kapta az irodalmi Nobel-díjat
A 2009. évi irodalmi Nobel-díjas Herta Müller egy lapinterjúban katasztrófának nevezte, hogy Mo Jen kínai írónak ítélték oda idén az irodalmi Nobel-díjat. Müller elmondta, sírni tudott volna, amikor erről értesült. Ennek soha nem lett volna szabad megtörténnie – hangoztatta a román gyökerű, Németországban élő írónő a Dagens Nyheter című svéd lapnak adott interjújában, azzal vádolva a kínai írót, hogy méltatja hazája szigorú cenzúratörvényeit.
Forrás és teljes cikk: http://www.hirado.hu/Hirek/2012/11/25/16/Herta_Muller_katasztrofa_hogy_Mo_Jen_kapta_az.aspx


-- Kertész-archívum: Egy sorstalan feljegyzései
A berlini Kertész Imre-archívum megnyitásáról közölt beszámolót a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung című vasárnapi német lap Egy sorstalan feljegyzései címmel.
Az archívum anyaga többnyire magyar nyelvű dokumentumokból áll, ami nem követi az intézmény szabályait, hiszen az akadémia rendszerint német nyelvű anyagokat gyűjt. A Berlinben élő magyar író esetében viszont kivételt tettek, ráadásul még mielőtt megkapta az irodalmi Nobel-díjat. Az archívum kiépítése 2001-ben kezdődött, egy évvel a Nobel-díjról értesítő "sorsszerű stockholmi hír megérkezése előtt".
Forrás és teljes cikk itt: http://konyves.blog.hu/2012/11/18/egy_sorstalan_feljegyzesei_megnyilt_a_kertesz-archivum


-- A könyvtárlátogatás is segít a demencia ellen
Az olyan egyszerű tevékenységek, mint az újságolvasás, egy-egy levél megírása, könyvtárlátogatás vagy sakkozás, hozzájárulnak az agy egészséges szerkezetének fenntartásához, segítenek megőrizni az idős emberek agyának szerkezeti épségét – idevágó tanulmányuk eredményét az Észak-Amerikai Radiológiai Társaság (RSNA) éves tudományos ülésén ismertették amerikai kutatók.
Teljes cikk itt: http://eletmod.transindex.ro/?hir=17837


-- Könyvgyűjtést indít a Turulmadár Ifjúsági Iroda
Manapság egyre többet hallani, hogy a fiatalok és a gyermekek keveset vagy egyáltalán nem olvasnak. Az olvasás, illetve a könyvekhez való könnyebb hozzáférés jegyében indította a Turulmadár Ifjúsági Iroda Tégy jót, felesleges könyveiddel! Adj könyvet a gyermek, fiatal kezébe! elnevezésű programját, amely által szorgalmazni szeretnék az olvasást, az olvasási készségek fejlesztését, a könyv iránti tisztelet kialakítását.
A Turulmadár Ifjúsági Iroda 2012. november 19. és december 20. között zajló akciója a könyvben rejlő tudásra és műveltségre, az olvasás fontosságára kívánja ráirányítani a gyermek és fiatalok figyelmét.
Teljes felhívás itt: http://erdely.ma/jotekonysag.php?id=131024


-- A szemét híressé tesz: ahol a hulladéknak értéke van
Románia Országos Könyvtárában nyílt újra Európa első hulladékmúzeuma, amely bemutatja azokat a folyamatokat, amelyek során a nyersanyag átalakul használati tárgyakká, majd hulladékká. A múzeumban minden hulladéktípusnak speciális részlege van, és egy külön részleg van fenntartva oktatás céljára, ahol I–VIII. osztályos tanulók számára szervezhetnek rendkívüli környezetvédelmi tanórát. A hulladékmúzeum a Fenntartható Fejlesztésért Egyesület (CEDD), valamint a könyvtár közös projektje.
Forás: http://www.evz.ro/detalii/stiri/GUNOIUL-ne-a-fcut-CELEBRI-n-Europa-Iat-unde-gsete-cele-mai-VALOROASE-DEEURI-1009717.html


-- Hogyan készül az alternatív karácsonyfa?
A magyar könyvtárosok levelezőlistáján, a Katalisten osztotta meg örömét Nagy Nikolett, a jászberényi Városi Könyvtár igazgatója, hogy elkészült az általa vezetett intézmény alternatív karácsonyfája. A Facebook közösségi oldalon közzétett képsorok alapján mások is könnyen felállíthatják: http://www.facebook.com/media/set/?set=a.472853366099530.126787.186046331446903&type=3
Forrás: Nagy Nikolett könyvtárvezető, Jászkerület Nonprofit Kft. - Városi Könyvtár, Jászberény


-- E-könyv helyett e-könyvtáros?
Újabb fejezetéhez érkezik az e-könyv kiadók és könyvtárosok vitája, Magyarországon és a nagy e-book országokban is. A néha nagyon durva hangú diskurzus lényege az: a kiadók nem szívesen adnak e-könyvet a könyvtáraknak, mert úgy vélik, a bibliotékában elemelik a kínált e-könyveket, mi több, rögtön tovább is küldik a barátoknak, könyvkalóz-haveroknak. Az amerikai könyvtárosok szakegyesülete (ALA) finanszírozásában készült végre egy kutatás, ez komolyan vehető minden érintett fél részéről. Ebből feketén-fehéren kiderül: a könyv nem csak lopva jó. Az olvasó vesz is, kölcsönöz is. A megkérdezettek 57%-a számára a könyv-információk elsődleges forrása - vásárlás előtt - a könyvtár, 53%-uk szerint ha a kölcsönzött könyv jó és érdekes, akkor meg is veszi az e-változatot, 53%-uk egyformán jár a könyvtárba és a könyvesboltba is, 35%-uk kölcsönzés után megvette a könyvet e- vagy print-verzióban, 84%-uk ekönyv-olvasó eszközre kölcsönözte a könyvet (tehát nem tabletre, iPad-re például).
Teljes cikk a Könyvkonnektoron: http://konyvkonnektor.hu/?p=2808
Forrás: http://www.kithirlevel.hu/#a14954


Szerkesztők:

Bákai Magdolna, bakai.magdolna@gmail.com
Kelemen Katalin (Kájoni János Megyei Könyvtár, Csíkszereda, könyvtáros), kelemen.katalin@yahoo.co.uk
Tóth-Wagner Anikó (Bod Péter Megyei Könyvtár, Sepsiszentgyörgy, könyvtáros), twsa@freemail.hu

Olvasószerkesztő: Szonda Szabolcs (Bod Péter Megyei Könyvtár, Sepsiszentgyörgy, igazgató), szonda_szabolcs@kmkt.ro

E lapszám felelős szerkesztője: Bákai Magdolna

A hírlevél változatlan formában szabadon terjeszthető. Megrendelhető a következő címen: ReMeK-e-hirlevel@yahoogroups.com, vagy jelezze megrendelési szándékát a bakai.magdolna@gmail.com címen.