A zeneélet hírei

Szerző:
Lapszám: 2014 július

Schiff András lovagi címe

Hivatalos születésnapján, június 12-én a brit uralkodó, II. Erzsébet királynő lovagi címet (Knight Bachelor) adományozott Schiff Andrásnak a zenéért tett szolgálataiért. Az indokolás így szól: „Schiff András világjáró zongoraművész és karmester az egyik legkiválóbb előadója Bach, Mozart, Beethoven, Schubert, Schumann és Bartók műveinek. Lemezre vette Mozart és Beethoven összes zongoraszonátáját és zongoraversenyét. Tömérdek díjat nyert el, köztük a legjobb hangszeres szólista Grammy-díját, a Bartók-Pásztory-díjat, a londoni Királyi Zeneakadémia Bach-díját, a Wigmore Hall-érmet és a ritkán adományozott Mozart-aranyérmet. Számos intézmény tiszteletbeli professzora, és elkötelezett támogatója az Egyesült Királyság fiatal muzsikusainak."

 

Az Out at S.E.A. Párizsban

Az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány és a Budapest Music Center kezdeményezésére, hat komponista által két változatban megírt opera, az Out at S.E.A. július 9-én Párizsban is színpadra kerül az IRCAM ManiFeste 2014 programsorozatában. Az előadás helyszíne a Le Centqatre kulturális központ. A Mrożek egyfelvonásosa nyomán, Almási-Tóth András librettójára Balogh Máté Gergely, Diana Soh és Christian Flury, illetve Koka Nikoladze, Gryllus Samu és Mariana Ungureanu által komponált művek előkészületeiről és előadásáról 2013 novemberi és 2014 februári számunkban közöltünk cikket.

 

A MÜPA Hans Sachs kritikusi díja

Az idén másodszor ajánlott fel zenekritikusi díjat a Művészetek Palotája. A 2014-es Hans Sachs-díj jelöltjei Bóka Gábor, Kerékfy Márton, Koltai Tamás, Kovács Sándor, Malina János, Molnár Szabolcs, Rákai Zsuzsanna és Tóth Endre voltak; a közönség döntése alapján idén Bóka Gábor kapta meg az elismerést.

 

A Zeneakadémia, az Opera és a Müpa megállapodása

Június 4-én háromoldalú intézményi keretmegállapodást írt alá a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, a Magyar Állami Operaház és a Művészetek Palotája. A megállapodással az aláírók eddig is jól funkcionáló szakmai együttműködésüknek kívánnak hosszú távra formát adni. Egyezményük további szervezet létrehozását, újabb állami források bevonását nem igényli. A megállapodás keretében a három intézmény - egymás szuverenitását tiszteletben tartva - kiemelt célnak tekinti a hazai zenei élet fejlesztését és a tehetséggondozást. Programtervezési kérdésekben közép- és hosszú távon is egyeztetnek, egymás egyedi profilját figyelembe véve szerkesztik műsorukat. Támogatják egymást a magyar zenei élet nemzetközi bemutatásában, hazai és nemzetközi koprodukciókat hoznak létre, illetve közös álláspontot alakítanak ki általános szakmai témákban. A hosszú távú együttműködés másik fontos közös ügye, hogy a kulturális turizmus fokozottan vonzó célpontjává tegyék Budapestet és Magyarországot, ebben számítanak partnerük, a Magyar Turizmus Zrt. részvételére is.

Visegrád-díj az NFZ-nek

A visegrádi országok (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) kultúrpolitikai vezetőinek tanácskozása alkalmából június 11-én Visegrád-díjat kapott a Nemzeti Filharmonikus Zenekar. Az elismerést a közép-európai szellemiség erősítéséért ítélik oda. A fertődi Esterházy-kastélyban megtartott eseményen Kocsis Zoltán főzeneigazgató és Kovács Géza Főigazgató vette át a díjat, utána a zenekar Haydn és Mozart műveiből adott hangversenyt.

 

Székfoglalók a Széchenyi Művészeti Akadémián

Két zeneszerző tartotta meg székfoglaló hangversenyét Széchenyi Művészeti Akadémián. Június 3-án az MTA dísztermében hangzottak fel Serei Zsolt művei Horváth Mária (ének), Tuska Zoltán (hegedű), Lukácsházi György (gordonka), Bán Máté és Hotzi Enikő (fuvola), Klenyán Csaba és Szűcs Péter (klarinét) Kollár Zsuzsa és Csalog Gábor (zongora) előadásában.

Június 11-én a Magyar Állami Operaház zongoratermében Dukay Barnabás székfoglaló hangversenyére került sor. A komponista kétzongorás műveit, illetve kétzongorás Satie- és Couperin-átdolgozásait Klukon Edit ésRánki Dezső szólaltatta meg.

 

Építészeti díj a Budapest Music Centerért

Az Architizer nemzetközi építészti portál (www.architizer.com) szavazásán díjat kapott a Budapest Music Center tavaly elkészült épülete is. A IX. Mátyás utca 8. alatti zenei központot Chehadé Abdel Rahim, Gőz Dorottyaés Taraczky Dániel tervezte. Mindannyian a lapunk új arculatát is készítő Art1st Design Studio munkatársai.

 

 

Impresszum, KAPCSOLAT , Közhasznúsági jelentés 2011, 2012, 1%

Minden jog fenntartva, ideértve különösen a honlap egészének vagy részének bármilyen eljárással történő többszörözését, terjesztését és nyilvánossághoz közvetítését is.