Muzsika 2005. május, 48. évfolyam, 5. szám, 48. oldal
A holnap koncertterme ma - Norman Lebrecht a Nemzeti Hangversenyteremről
 

A Magyarországon is jól ismert angol zenei író, újságíró és kritikus, Norman Lebrecht a londoni Evening Standard című délutáni lapban március 30-án számolt be a Nemzeti Hangversenyterem megnyitásáról, budapesti tapasztalatairól. Ebből a cikkből idézünk.

"Budapest három év alatt csodálatos új koncertteremet épített, amely sok tekintetben mindent tud, amit egy modern teremnek tudnia kell. Az előterek impozánsak, anélkül, hogy palotaszerűek volnának, a belső díszítés okosan pasztellszínű, az akusztika változtatható és összehasonlíthatatlanul jobb, mint bármelyik londoni vagy párizsi teremé, ami el is várható a tervező Russell Johnsontól, aki nyolcvanadik életévén túl is tökéletes hangzásra törekszik. […] Russell Johnson egy darabig még Budapesten marad, hogy beállítsa az akusztikát a világ leghangosabb zenekarai számára.

[…] A magyarok szakítottak a konvenciókkal, és a termet a senkiföldjén építették fel. A 2002-ben megnyílt, álpolgári Nemzeti Színház mellett az ipari folyópart egy részét átadták egy helyi fejlesztőnek, aki Kanadában élő egykori magyarok pénzéből felépítette a Művészetek Palotáját, benne egy 1700 személyes koncertteremmel, egy múzeummal és egy kis színházzal - mindössze 31,3 milliárd forintból. Ha jól számolom, ez kb. 87 millió font, kevesebb, mint amennyibe London fő koncerttermének (az eredeti hibákat lényegében visszaállító) rekonstrukciója kerül.