Muzsika 2002. október, 45. évfolyam, 10. szám, 2. oldal
A Bartók Rádió hírei
 

Nyolc hangversenyből álló sorozatát kezdi meg október 4-én a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, élén Vásáry Tamással. A koncertek mindegyike egy-egy romantikus zeneszerző, Schubert, Schumann, Brahms, Chopin, Liszt, Dvorák, Csajkovszkij és Wagner műveiből válogat, szinte a teljes 19. századot átívelve. A Romanikus esteken neves szólisták - Németh Judit, Perényi Miklós, Kelemen Barnabás, Bogányi Gergely, Vadim Holodenko és Vásáry Tamás -, valamint a Rádióénekkar működnek közre. A zeneakadémiai hangversenyeket a Bartók Rádió élőben közvetíti.
Az október hagyományosan a kortárs zenéé. A hangversenyekből a Magyar Rádió együttesei is kiveszik részüket: október 21-én - a Budapesti Őszi Fesztivál keretében - Kurtág György művei hangzanak el a Zeneakadémián (köztük több magyarországi bemutató), vezényel Peskó Zoltán. Október 25-én lengyel zeneszerzők, Lutosławski, Penderecki és Kilar kompozícóit hallhatjuk az Olasz Kultúrintézetben; az est karmestere Antoni Wit lesz. Október 26-án - Eötvös Péter akadémiai székfoglaló hangversenyén - a Magyar Rádió Gyermekkórusa a zeneszerző Egyedül című darabját mutatja be Thész Gabriella vezényletével az MTA Dísztermében.
Október 12-18. között erdélyi turnén vesz részt a Magyar Rádió Énekkara. A kolozsvári és marosvásárhelyi hangversenyeken többek között Bartók, Kodály, Dohnányi és Orbán György oratorikus, illetve a cappella művei hangzanak el. A felvételeket későbbi időpontban a Bartók Rádió is sugározza.