Vissza a Hetek archívum borítólapjára
XII. évfolyam, 30. szám, 2008. július 25

Arcok

Pálfy Gyula
A gyerek meg a háború
Nem könnyed nyári olvasmány

A huszonéves Ishmael Beah máris komor életrajz birtokosa. Sierra Leone-i gyerekéveirõl megjelent könyvét () húsz nyelven olvassák, s a milliónyi olvasóból sokan könnyezik meg. Joggal persze. A szerzõ elõbb a polgárháború menekültje, majd családja kiirtása után a harmadik világ értelmetlen harcainak legvadabb gyilkosai közé áll: gyerekkatona lesz, aki drogoktól bódultan utánozza a Rambo-filmek ölési technikáit, miközben magát élet-halál urának érzi. Lelkifurdalása nincs, fizikai fájdalmat már nem érez.


Belföld

Hetek-összeállítás
Csapdába csalták a magyar katonákat
Vadásznak a tűzszerészekre

Nem hívják vissza a magyar katonai missziót Afganisztánból, ebben mind az öt parlamenti párt egyetértett a honvédelmi bizottság rendkívüli ülésén.


Széchey Noémi
Hogyan mentsük meg Afganisztánt?

„Egy 32 milliós ország átalakítása nem a Nyugat feladata, hanem az afgánoké” - írja a liberális hangvételû Time vezércikkében Rory Stewart, hat éve Kabulban élõ újságíró. „Az afgánoknak megvan az energiájuk, a büszkeségük és a képességük arra, hogy ennek a folyamatnak az élére álljanak.


Hetek-összeállítás
Számháború lett Kolonics mentéséből

Kolonics György olimpiai bajnok halála óta a mentõk felelõsségérõl szólnak a viták, noha a szakértõk szerint a „hirtelen szívhalál” általános dolog Magyarországon, és a rohamkocsi 17 perc alatt kiért Csepelre, a kenusok bázisára. A tragédia kimenetele nem ezen múlhatott.


Sebestyén István
Ez a sarc lesz az első?
Százezrektől rabol a félkarú rabló

Zsarolás miatt feljelentést tett a szerencsejáték-vállalkozók érdekképviseleti szerve egy szerencsejátékosokat védõ, bejegyzés alatt álló egyesület ellen. A szervezet ugyanis a játékadó egy százalékát, mintegy 400 millió forintot követel többek között prevencióra - ha nem kapják meg, véghezviszik népszavazási kezdeményezésüket arról, hogy pénznyerõ automaták csak kaszinókban mûködhessenek. A személyeskedésig fajuló vita mintegy százezer játékfüggõ „feje fölött” zajlik.


Hajdú Sándor
Gerillamozgalom a mezőgazdaságban
Mindenki tartsa be a játékszabályokat

Blokád alá vonja a felvásárló- és feldolgozó- telepeket hét szabolcsi gazdakör és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (MAGOSZ) Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Ifjú Gazda tagozata, ha 30 forintos kilogrammonkénti nettó ár alatt vennék át az ipari almát az üzemek.


A hét eseményei
Tovább a cikkhez >>>

Életmód

Verebély Cosima
Önmaguktól szenvednek a késelők
Nagyobb baj, mint a terrorizmus?

Múlt csütörtökön megkéseltek egy 18 éves fiatalembert Londonban, aki belehalt a sérüléseibe. Õ volt az idei 21. áldozat. A fiatalkori késeléseket a Scotland Yard nemrégiben a terrorizmusnál is nagyobb, elsõ számú veszélynek nyilvánította. Rendszeresek a köztéri motozások, súlyosbítják a büntetési tételeket, elrettentõ eszközökkel törekszenek a megelõzésre, miközben fokozzák a családsegítõ munkát is. A szakemberek a jelenséget a terjedõ szegénységgel és a családok felbomlásával magyarázzák.


Fókusz

Fontos Ádám
Szerbátültetés
New Age-gurunak állt a Balkán mészárosa

Jóságos külsejû, misztikus gyógyítónak álcázta magát „a Balkán mészárosa”, akit 13 éves hajsza után a napokban fogtak el a szerb hatóságok. Az elsõ reakciók alapján nem borzolta fel különösebben a helyi kedélyeket, hogy kivonták a forgalomból Radovan Karadzsicsot. A hangulatot jól mutatja, hogy az egykor rettegett boszniai szerb vezér letartóztatásának bejelentése után csak pár tucat fiatal hõbörgött Belgrád tíz- és százezres nacionalista megmozdulásokhoz szokott belvárosában. De még Szarajevóban sem tartott túl sokáig a hír hallatán ült dudálós-zászlólengetõs-nótázós örömünnep.


Háttér

Kulcsár István
A szibériai fogoly
Mihail Hodorkovszkij sorsa figyelmeztetés a többi oligarchának

Dmitrij Medvegyev elnök egy félremagyarázott kijelentése után az a hír terjedt el, hogy hama­ro­san szabadul a szibériai büntetõteleprõl, illetve börtönbõl az egyetlen orosz állítólagos politikai fogoly, korábban Oroszország leg­gaz­dagabb embere: Mihail Hodorkovszkij. Alig néhány nappal késõbb viszont a Jukosz olajtársaság volt elsõ embere ellen új vádiratot adtak be, ami éppenséggel nem támasztja alá a vele rokonszenvezõk optimizmusát.


Ferenczi Zsolt
Politizáló pap, prédikáló politikus
Orbán kiegyezést szorgalmaz Erdélyben

Semmi meglepõ, inkább az érzelmekre építõ „szív” be­széd és két rutinos szónok. Tõkéstõl és Orbántól most eny­nyit kapott a magyarság az erdélyi „Tusványoson”. A sorban tizenkilencedik nyári sza­badegyetemen Orbán Viktor a nemzet lelkének verseny­képessé tételérõl szólt, míg Tõkés László az RMDSZ-MPP- megegyezés hátterérõl és a romániai magyarság lépés­kényszerérõl prédikált a jelenlevõknek. A táborban a záróelõadást csak így sommázták: van, mikor egy pap politizál, és egy politikus prédikál.


Hit és értékek

Karsai László
A Fehér Ló keresztje
Hetven éve ítélték el Szálasi Ferencet

1938. augusztus 27-én új rab érkezett a szegedi fogházba. A 9323-as számú elítélt Szálasi Ferenc, a nyilaskeresztes mozgalom vezére volt. A Szálasi-perben hetven éve, 1938 júliusában hirdették ki a jogerõs ítéletet. A késõbbi nemzetvezetõ maga kereste a börtönt, hogy így szerezzen mártírglóriát magának. A bíróság elõtt kijelentette: „Én nem lehetek istenibb Istennél. Isten is a káoszból teremtette a mindenséget és rendjét. Ezzel leszögezte az alaptörvényt, hogy minden rend rendetlenségbõl születik meg. Ha az én célkitûzésem zavaros és értelmetlen, akkor csak azt vallom, hogy ebbõl a káoszból fog megszületni magyar népem boldogságának és jövendõjének rendje.” 1940-ben Horthy Miklóstól kapott amnesztiát, majd hat évvel késõbb elérte célját: káoszba és pusztulásba sodorta az országot.


Külföld

Morvay Péter
Világkörút
A Közel-Keleten viták, Európában lelkesedés várta Obamát

Világpolitikai körútba fogott Barack Obama: Kuvait, Afganisztán, Irak, Jordánia, Izrael, majd - lapzártánk után - három európai ország szerepelt az útitervben. Az elemzõk szerint a turné célja, hogy komoly, nemzetközi szinten is tárgyalóképes politikusként tüntesse fel a fiatal szenátort, ugyanakkor „elvigye a show-t” riválisa, John McCain elõl, aki éppen alelnökjelöltje megnevezésére készül a republikánus jelölõgyûlés elõtt.


Lukács András, Párizs
Sarkozy az oroszlán-barlangban
Az íreket győzködte a francia elnök

Nicolas Sarkozy hírnevéhez méltóan „bement az oroszlán barlangjába”: a hét elején Dublinba látogatott, egy hónappal azután, hogy az írek elutasították a lisszaboni szerzõdést. A francia elnök elõször harcias fogadtatásban részesült, a megbeszélések azonban végül kellemes hangnemben zajlottak, ami már önmagában sikernek bizonyult.


Kiss Álmos Péter
A perzsa csapda
Válságba döntheti-e a világot Irán?

Valahányszor szó esik az iráni nukleáris program fegyveres (amerikai vagy izraeli) erõvel történõ megállításáról, menetrendszerû pontossággal érkezik az iszlám köztársaság válasza: egy támadás esetén a Hormuzi-szoros lezárásával megbénítaná a világ olajforgalmának 40 százalékát, és súlyos csapást mérne Izraelre - akkor is, ha Izrael nem venne részt a támadásban. E kettõs fenyegetés - ne feledjük, a sakkot Perzsiában találták föl - nagyon jól kigondolt stratégia.


Online

Romániában és Bulgáriában virágzik a korrupció

A két ország éles kritikára, esetleg büntetésre is számíthat a jövõ heti brüsszeli értékelésnél. Szófia és Bukarest úgy csatlakozott tavaly az unióhoz, hogy nem volt teljesen készen, így szerzõdésükhöz speciális védzáradékokat csatoltak.


Több a kempingező a balatonon

Ez sokszor nem pénzkérdés, inkább életforma, a tehetõsebbek közül is sokan döntenek a kényelmes szállodák helyett inkább a természet mellett.


Elvették Orbán jogsiját

Gyorshajtásért vették el a rendõrök romániai látogatása alatt a Fidesz elnökének jogosítványát - közölte az MTI.


Nem falatozhatunk többé Róma lépcsőin

Róma vezetése betiltotta a falatozást a leghíresebb mûemlékek közelében, és a szabályzással szembeszegülõket akár 50 euróra is megbüntethetik. A hivatalos indoklás szerint a hatóságok szeretnék a város közepén látható mûemlékeket és kincseket minél jobb állapotban megõrizni, mert szerintük az évi több millió turista nagyon gondatlanul viselkedik azok közelében.


Azt mondták
Tovább a cikkhez >>>

A hét fotója

Tûzijátékpróba Pekingben Fotó: Ng Han Guan


Szupererős az új nanopapír

Minden korábbinál erõsebb, nagyobb szakítószilárdságú papírt fejlesztettek ki svéd kutatók a stockholmi királyi mûszaki egyetemen.


Reptéri darazsak

Ha jutalmul cukros vizet adnak nekik, a darazsakat percek alatt meg lehet tanítani bizonyos szagok követésére. A csápjaikban lévõ szaglóreceptorok egész parányi koncentrációban (néhány molekula milliárdnyi más között) képesek érzékelni a levegõben úszó illatanyagokat.


Földrengésmentes Olimpiánk lesz

Földrengésmentes pekingi olimpiát ígér a kínai szeizmológiai központ. A tudományos centrumnak a China Daily hétfõi számában nyilatkozó szakember szerint semmi jele annak, hogy a fõvárosban vagy annak környékén földmozgások lehetnek az ötkarikás játékok idején.


Még olcsóbb a penny dinnyéje

A Penny Market Kft. elutasítja azt a politikai nyomást, mely a fogyasztói árakat a piaci mozgásoktól függetlenül határozná meg - közölte a társaság a dinnyepiacon kialakult feszültségekre reagálva.


Számok
Tovább a cikkhez >>>

Zuhanó repülési kedv

Az eddig soha nem tapasztalt olajár jelentõs üzemeltetési költségnövekedést okoz világszerte szinte minden iparágban. Nem kivétel ez alól a légiközlekedés sem, így egyre több társaság már nem a profitért, hanem a túlélésért küzd.


Balatonra költözik a forma–1

Nem akármilyen rendezvénnyel készülnek a Forma-1 Magyar Nagydíj hazai szervezõi: az immár szokásos, Magyarországot és a futamot reklámozó F1-es parádé elköltözik Mogyoródról.


Lemerültek a Bajkál mélyére

Oroszország két mini-tengeralattjárót küld a Bajkál-tó mélyére, hogy megvizsgálják annak egyedülálló élõvilágát.


Elfogadható az iskolai koszt

A védõnõk véleménye szerint az általános iskolás korú gyermekek étkezési szokásait a szülõk és a reklámok alakíthatják a legnagyobb mértékben, az iskolai büfé és menza szerepérõl megoszlik a véleményük.


Riport

Szlazsánszky Ferenc
A gárda hívásra házhoz megy

A Magyar Gárda 2007 augusztusában alakult meg. Az eltelt közel egy évben több száz rendezvényen mutatták meg magukat, a kezdeti kétszázas létszám hatszorosára nõtt. A „bûnözés vissza-szorítása” érdekében tett „vonulások” révén vidéken egyre népszerûbb a sokak által rasszistának és nácinak tartott mozgalom. Bár felosz-latásáért jelenleg is per zajlik, a vezetõk azt mondják: bármilyen ítélet születik is, a gárda nem hal el.


Erdei Judith
Már magunknak építünk szobákat
Szálloda- és szabadidős trendek Magyarországon

Nívós és gazdag választékból csemegézhetnek azok, akik nem akarnak külföldön nyaralni, hanem inkább a magyar vendégszeretetet élveznék itthon. Az utóbbi években már a Balatonon is lehet tapasztalni - ahol korábban csak a német beszédre reagáltak készségesen -, hogy a hazai vendég is jó vendég! A szállodaiparban ugyanúgy érdemes hosszú távra tervezni és a legjobbat kínálni, hiszen az ötcsillagos és a Resort típusú hotelek a visszajáró hazai vendégekre építenek gazdag programválasztékukkal, komplett üdülõ- vagy gyógycsomagjaikkal.


Sport

Németh Szilárd
Gazdag csapat, szegény csapat

Az egyre magasabb fizetések miatt lassan idõszerûvé válik, hogy észak-amerikai példára az Európában szereplõ labdarúgók fizetését is korlátozzák. A jelenlegi átigazolási rendszert amúgy is rengeteg kritika éri: mi a te­en­dõ akkor, ha egy érvényes szerzõdéssel rendelkezõ játékos úgy dönt, hogy többet nem akar saját klubjában szerepelni?


Szabadidő

Szubotics Mariann
Tüskevártól Nagyberekig

Új kerékpárút épült a Kis-Balatonnál, valamint a Kerékpáros Ház kerékpárkölcsönzõvel, a Madárvárta, új vízi játszótér és a Kis-Balaton Ház is elkészült a Nemzeti Fejlesztési Terv részeként. Az egyedülálló természeti terület és Európa-hírû vizes élõhely most elõször vált megközelíthetõvé a látogatók számára.


Vélemény

Marxnál kell keresni a kártékony gyökereket

Örömmel olvastam . Ehhez fűznék néhány gondolatot.


Fogolycsere kérdőjelekkel
Tovább a cikkhez >>>

A Balaton reneszánsza
Tovább a cikkhez >>>

Önkényuralmi jelkép
Tovább a cikkhez >>>

Üzlet

Hajdú Sándor
Drágulhat a kenyér

Tavaly aszály sújtotta az agráriumot, idén pedig a gyakori esõ okoz gondot az aratás környékén. Július közepéig az 1,1 millió hektárnyi területen termelt gabonának csupán a felét sikerült learatni. Az elõzetes várakozások ugyan rekordtermést jeleztek, de a gazdák szerint a mennyiség tekintetében közepes lesz az idei hozam, a minõsége azonban kitûnõ. Mindezek ellenére további, akár 20 százalékos kenyérár-emelkedésre is fel kell készülni.


Munkatársunktól
Egekben az árfolyam
Kinek jó az erős forint?

Újabb és újabb csúcsokat dönt a forint árfolyama. Amíg az év elején közel 270 forintot is kellett fizetni egyetlen euróért, a napokban akár 228 forintért is vásárolhattunk. Az elemzõk egybehangzóan erõs forintra számítanak az év hátralevõ részében.


Major Nóra
Szegény ember élni sem szeret
Mandela ünnepi üzenete

Nelson Mandela volt dél-afrikai kormányfõ, a faji megkülönböztetés elleni harc ikonja nemrég ünnepelte 90. születésnapját. Londonban a világ leghíresebb zenészei, színészei fogadták rangos mûsorral a békeharcost, hazájában pedig arcképével ellátott pénzérméket hoztak forgalomba. Az emelkedett hangulat ellenére sem feledhetõ azonban, hogy a Dél-Afrikai Köztársaság gazdasága mindmáig az apartheidkorszak sötét hagyatékát nyögi.