Vissza a tartalomjegyzékhez


Elfogadható az iskolai koszt

A védõnõk véleménye szerint az általános iskolás korú gyermekek étkezési szokásait a szülõk és a reklámok alakíthatják a legnagyobb mértékben, az iskolai büfé és menza szerepérõl megoszlik a véleményük.

A GfK idén májusban száz védõnõt kérdezett meg a 6-14 éves korú gyermekek étkezési szokásairól. A szakemberek 64 százaléka változó véleményt fogalmazott meg a témában, közel egyötödük rossznak, további 11 százalék pedig nagyon rossznak ítélte meg ezeket a szokásokat. A védõnõk többségének meglátása szerint a családnak, illetve a szü­lõknek legalább akkora befolyásuk van a gyermekek táplálkozási szokásainak kialakulására, mint a reklámoknak. A válaszadók mintegy fele jelezte, hogy a média, 45 százalék pedig úgy vélte, hogy a barátok azok, akik teljes mértékben befolyásolják eme szokásokat. Az iskolai menza, illetve büfé befolyásoló szerepérõl megoszlottak a vélemények: a védõnõk 30 százaléka szerint teljes mértékben, 28 százalék szerint inkább, további 28 százalék szerint pedig van is, meg nincs is hatása ennek a gyermekek választására. Csak minden tizedik védõnõ tartja úgy, hogy a pedagógusoknak jelentõs befolyásuk lenne arra, hogyan táplálkoznak a fiatalok.
A gyermekek egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozására vonatkozó iskolai tájékoztatás minõségérõl a védõnõk pozitív véleményüknek adtak hangot.