Vissza a tartalomjegyzékhez

Munkatársunktól
Egekben az árfolyam
Kinek jó az erős forint?

Újabb és újabb csúcsokat dönt a forint árfolyama. Amíg az év elején közel 270 forintot is kellett fizetni egyetlen euróért, a napokban akár 228 forintért is vásárolhattunk. Az elemzõk egybehangzóan erõs forintra számítanak az év hátralevõ részében.

Igencsak optimistán látják a forint árfolyamának várható alakulását a külföldi elemzõk. Kedvezõnek mondható a nemzetközi pénzpiaci hangulat, ami pedig felfelé emeli a tõzsdei indexeket, eközben régiónk valutái is egyre inkább erõsödnek, a forint árfolyamához hasonlóan sorra dõlnek meg a korábbi rekordok. Közrejátszanak a forint erõsödésében még a javuló hazai mutatók is. Veres János pénzügyminiszter szerint folyamatosan javuló tendenciát produkál a gazdaság. Gyorsul a GDP, lassul az infláció, kis mértékben emelkednek a reálbérek, és eközben javul az államháztartás egyensúlya. A pénzügyi tárca 0,2 százalékponttal 3,8 százalékra mérsékelte az idei államháztartási hiánnyal kapcsolatos várakozásait, sõt ez szeptemberre 3 százalék alá is csökkenhet. Kétségkívül meredek javulás ez a tavalyi 6,4 százalékhoz képest.
Simor András jegybankelnök elismerte, hogy a forint erõsödése kissé gyorsabb, mint amit a gazdaság állapota indokolna, de továbbra is szigorú monetáris politikát folytatnak. A csökkenõ infláció és az igen erõs forint hatására a Monetáris Tanács legutóbbi ülésén változatlanul hagyta a 8,5 százalékos alapkamatot.
Tehát mind a külsõ, mind a belsõ kedvezõ folyamatok hozzájárulnak a forint további erõsödéséhez, illetve a mostani szint körüli tartós megmaradásához. A londoni Goldman Sachs elemzõi szerint a következõ három hónapban 230 forint/eurós árfolyam várható. Ehhez hasonlóan a Reuters elemzõi is erõs forintra számítanak. Úgy vélik, csupán év végére valószínû kisebb mértékû gyengülés.
Szakértõk szerint azoknak, akik most tervezik a nyaralást, érdemes kihasználniuk a 10 éves rekordot megdöntõ erõs forint árfolyamát, és minél hamarabb devizát vásárolniuk, hiszen éppen a csúcsdöntés miatt a közeljövõben várható kisebb mértékû korrekció.
Azoknak viszont, akik devizaalapú hitelfelvétel elõtt állnak, ha tudnak, érdemes várniuk, hiszen egy késõbbi gyengülõ árfolyam esetén lényegesen többet kell majd forintban visszafizetniük. Be kell kalkulálniuk, hogy a futamidõn belül gyengülhet a forint, s ezzel párhuzamosan megnövekedhet a havi törlesztõrészlet összege. Ha 260 forint/eurós árfolyam környékére gyengülne a forint, akár 10-20 százalékkal is emelkedhet a havi törlesztõrészlet a mostani szinthez képest.