Vissza a tartalomjegyzékhez

Lukács András, Párizs
Sarkozy az oroszlán-barlangban
Az íreket győzködte a francia elnök

Nicolas Sarkozy hírnevéhez méltóan „bement az oroszlán barlangjába”: a hét elején Dublinba látogatott, egy hónappal azután, hogy az írek elutasították a lisszaboni szerzõdést. A francia elnök elõször harcias fogadtatásban részesült, a megbeszélések azonban végül kellemes hangnemben zajlottak, ami már önmagában sikernek bizonyult.


„Európa... nem te vagy“ - áll a francia elnököt Lajos-jelmezbe öltöztetõ plakáton

A francia elnök meglehetõsen vegyes fogadtatásban részesült. Egy­es tüntetõk Marie Antoinette-nek, mások békának öltözve (a békaevõ francia sztereotípiára utalva) „Nem, nem és még egyszer nem” táblákkal fogadták a francia elnököt. A többnyire szélsõbaloldali tüntetõk szerint nincs szükség arra, hogy Sarkozy kioktassa õket. A francia elnököt azonban nemcsak ellenséges tüntetõk várták: a traktorokkal felvonuló ír gazdák transzparenseikkel Nicolas Sarkozyt éltették. Ezek a gazdák ugyanis tõle várják, hogy megállítsa „az európai mezõgazdaság elkótyavetyélését”.
Nicolas Sarkozy mintegy tizenöt parlamenti képviselõvel találkozott, akik között egyformán voltak a lisszaboni szerzõdésre nemmel és igennel szavazók is. Patricia McKenna, a Népi Mozgalom elnöke a francia elnöknek kifejtette: nem lesz újabb népszavazás, az ír nép ugyanis minden eddiginél nagyobb részvételi arány mellett nyilvánította ki a véleményét. A képviselõnõ ezzel a kijelentésével az EU bõvítését lehetõvé tevõ nizzai szerzõdésrõl tartott ír népszavazásra utalt, amelyen a szavazók többsége szintén nemet mondott a szerzõdésre, ám tizenhat hónappal késõbb új népszavazást tartottak (amely már igennel végződött) arra hivatkozva, hogy a korábbi szavazáson a részvétel mindössze 34 százalékos volt.
A részvételre hivatkozva valóban nem lehet új népszavazást tartani - ez ugyanis 53 százalékos volt -, ennek ellenére Sarkozy még a hónap elején egy ebéden az Elysée palotában kijelentette: Írországnak új népszavazást kell tartania a lisszaboni szerzõdésrõl. Ezt Írországban már tagadta, azt állítva, hogy soha nem beszélt új népszavazásról, de azért hozzátette: az EU huszonhét országból áll, amelybõl huszonhárom már ratifikálta a szerzõdést.
A parlamenti képviselõk és parlamenten kívüli csoportok mellett a francia elnök találkozott Brian Cowen ír miniszterelnökkel is. Az eredetileg húszpercesre tervezett találkozó végül egy órát tartott, a francia elnök nagyon elégedettnek tûnt a találkozót követõen. „Brian Cowen miniszterelnök azt mondta nekem, hogy »idõre van szükségünk«. Nos rendben, adunk neki idõt. Írország és Franciaország azon van, hogy kéz a kézben kidolgozzunk egy megoldást”- nyilatkozta Sarkozy a megbeszéléseket követõ sajtótájékoztatón.