Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Csapdába csalták a magyar katonákat
Vadásznak a tűzszerészekre

Nem hívják vissza a magyar katonai missziót Afganisztánból, ebben mind az öt parlamenti párt egyetértett a honvédelmi bizottság rendkívüli ülésén.

A rendkívüli ülést Lázár János, a bizottság fideszes elnöke hívta össze, mivel az elmúlt hetekben két magyar tûzszerész is meghalt Afganisztánban. A honvédség vizsgálata szerint - amit a grémium zárt ülését követõen ismertettek - csapdába csalták a magyar katonákat, vélhetõen azért, hogy kiemeljék a rendszerbõl a legsikeresebb tûzszerészeket. Az elmúlt idõszakban az Afganisztán déli részén folyó intenzív katonai mûveletek miatt északon is fokozottabb lett a terrorista tevékenység - itt dolgozik a kétszáz magyar katona.
Egyébiránt a nyugati koalíciónak most már sokkal több áldozata van Afganisztánban, mint Irakban. A lázadók megváltozott taktikájának egyik eleme az, hogy az összes nyugati nemzeti alakulat mellett mûködõ tûzszerészekre külön vadásznak.
A június 10-én bekövetkezett merénylet kapcsán a vizsgálat megállapította: a tûzszerész úgy ítélte meg, hogy amerikai támogatással sikerül megsemmisíteni a robbanószerkezetet, de ez még egy robot segítségével sem sikerült, ezért védõfelszerelésben próbálta ezt megtenni. A robbanószerkezet földbe ásott részén viszont volt egy másik gyújtószerkezet, amelyet távirányítással hozhattak mûködésbe az elkövetõk. A terroristák - sajnos - profik voltak, és csúcstechnikát alkalmaztak.
A július 12-én történt esetnél már nem ennyire világos, hogy mi történt. A helyszínre kiérkezõ tûzszerész az elsõ támadás körülményeit ismerve nem is szándékozott megközelíteni a robbanótestet, hanem a helyi rendõrök segítségével az úgynevezett célmegjelölést ment végrehajtani a területre, ezért nem volt rajta védõfelszerelés. A robbanás ekkor következett be, máig tisztázatlan körülmények között. A taposóakna színvonalú bomba egyébként primitív szerkezet volt, és nem távirányítással lépett mûködésbe.
Havril András vezérezredes, vezérkari fõnök elmondta, hogy a honvédség a történtek ellenére sem kíván változtatni a missziós stratégiáján, így az afganisztánin sem. Szekeres Imre honvédelmi miniszter azt emelte ki, hogy mind az öt parlamenti párt támogatja a magyar missziós vállalás folytatását.
Lázár János, a bizottság elnöke azt hangsúlyozta, hogy 2002-ben nem az Országgyûlés, hanem a kormány engedélyével mentek külföldre a magyar egységek, ez pedig azt jelenti, hogy a kormány felelõssége megteremteni az ilyen missziók teljesítésének feltételeit. A fideszes politikus azt is kifejtette, hogy a történtek után bõven van tennivalója a kormánynak és a vezérkarnak egyaránt.