Vissza a tartalomjegyzékhez

Szubotics Mariann
Tüskevártól Nagyberekig

Új kerékpárút épült a Kis-Balatonnál, valamint a Kerékpáros Ház kerékpárkölcsönzõvel, a Madárvárta, új vízi játszótér és a Kis-Balaton Ház is elkészült a Nemzeti Fejlesztési Terv részeként. Az egyedülálló természeti terület és Európa-hírû vizes élõhely most elõször vált megközelíthetõvé a látogatók számára.


Fotók: Somorjai László

Fekete István Tüskevár címû regényébe tehetünk kirándulást a rendkívül gazdag állatvilágáról, számos védett madárfajáról ismert területen. A látogatók a Kis-Balaton Kerékpáros Ház kerékpárkölcsönzõbõl bérelhetnek biciklit. A tavat határoló bicikliúton tekerve egy 50 éves kétkamrás vasbeton zsilipre épült új kilátóval találkozhatunk, ami megõrizte a zsilip funkcióját mutató zsiliptáblákat és mozgató berendezéseket is.
A kilátóból a Hídvégi-tó és a Kis-Balaton „lakóit” figyelhetjük ki. Érdekesség még, hogy a kerékpárút közvetlenül egy ma is mûködõ szivattyútelep mellett vezet, mely üzemelés közben is látható. Az új bicikliút a már meglévõ Madárvárta szomszédságában ér véget. A tó melletti madárvilág különleges faszerkezetû madárlesbõl figyelhetõ meg, amelyet svájci egyetemisták, építészhallgatók professzoruk vezetésével terveztek és építettek is fel. Közel 100 köbméter akácfát használtak fel úgy, hogy a fahasábok speciális kötésben vannak elhelyezve, így semmiféle szöget vagy egyéb rögzítõ elemet nem tartalmaznak. A kilátó és a Madárvárta mellett pihenõhelyeket is kialakítottak.

A Kis-Balaton Vízvédelmi Rendszer területén csak a Kányavári- sziget látogatható szabadon, de felderíthetjük többek között Matula bácsi kunyhóját a Diás-szigeten (ez utóbbi csak engedéllyel látogatható).
A projekt részeként valósult meg a Kis-Balaton Ház mellett (Zalavár- Várszigeten a Zalavár-Zalaszabar összekötõ útnál) egy új vízi játszótér, amelyben az idelátogató gyermekes családok örömére az elmaradhatatlan játékok - libikóka, többféle hinta, mászóka - mellett „vizes játékok” is helyet kaptak. A játszótér egy részén pedig - gyepes-fás ligetben - erdei kunyhókat építettek, ahol a gyerekek próbára tehetik magukat. Emellett a mozgáskoordinációjukat és az egyensúlyérzéküket is fejlesztik.
A környezõ települések is kellemes pihenést, érdekes látnivalókat nyújtanak a Kis-Balatont felkeresõk számára: Balatonszentgyörgyön a Csillagvár, Vörsön az eredeti bútorokkal berendezett Tájház és a Tûzoltó Múzeum. Zalakaros és Hévíz kiváló fürdõi mellett Zalaapátiban a Szentkirályi kastélyt is felkereshetjük. A balatonmagyaródi Bivalyrezervátum meglátogatását sem érdemes kihagyni a programból.
Nagyberekbe, a nagyrészt ma is mocsaras, lápos - így száraz lábbal járhatatlan - berek csodálatos világába a Balatonfenyves és Táska között döcögõ kisvasúttal tudunk eljutni. A romantikus vonatozás és a több mint 200 madárfajnak is otthont adó természetvédelmi terület érintetlen szépsége felejthetetlen élményt nyújt. A természet, a csend, a kiváló ételek, szép tájak kedvelõi biztosan jól érzik magukat ezen a vidéken.