Vissza a tartalomjegyzékhez

Erdei Judith
Már magunknak építünk szobákat
Szálloda- és szabadidős trendek Magyarországon

Nívós és gazdag választékból csemegézhetnek azok, akik nem akarnak külföldön nyaralni, hanem inkább a magyar vendégszeretetet élveznék itthon. Az utóbbi években már a Balatonon is lehet tapasztalni - ahol korábban csak a német beszédre reagáltak készségesen -, hogy a hazai vendég is jó vendég! A szállodaiparban ugyanúgy érdemes hosszú távra tervezni és a legjobbat kínálni, hiszen az ötcsillagos és a Resort típusú hotelek a visszajáró hazai vendégekre építenek gazdag programválasztékukkal, komplett üdülõ- vagy gyógycsomagjaikkal.


A bükfürdõi Birdland Resort & Spa madártávlatból

„Európa középsõ és keleti részében roppant jelentõs szállodafejlesztések tapasztalhatók. Ennek elsõdleges oka, hogy ez a régió - Ausztria kivételével - különbözõ okoknál fogva lényegesen kisebb szállodai kapacitásokkal rendelkezik, mint a nyugat-európai országok. Közös vonásuk volt a belföldi turizmus és a nemzetközi üzleti turizmus fejletlensége, a nyugat-európai országokkal összehasonlítva egyértelmûen kisebb vendégfrekvencia. Egy elmaradott állapot gyors fejlesztésérõl is szó van, ráadásul egy olyan idõszakban, amikor mindezekben az országokban kezdetét vette a belföldi vendégforgalom dinamikus fejlõdése is” - mondta el lapunknak Erdei János, a Birdland Resort vezérigazgatója, a Magyar Szállodaszövetség alelnöke, hozzátéve, hogy a kelet-európai szállodafejlesztésben annyival nagyobb a kockázat, amennyivel nagyobb ezen országokban a politikai és gazdasági bizonytalanság, illetve amennyivel fejletlenebb a bankrendszer és az uniós joggyakorlat átvétele.
A fõváros és környéke Prágával vagy Béccsel összehasonlítva még messze nem érte el a szállodai telítettség felsõ határát. Mindenesetre nem okvetlenül lenne szükséges minden tizedik romházat Budapesten szerény minõségû szálláshellyé átalakítani, és a befektetõknek is célszerû lenne tekintettel lenni a szállodatelepítés további elengedhetetlen feltételeire - repülõtér, utak, egyéb infrastrukturális elemek - is, mielõtt megkezdik a beruházásukat. Jelenleg a budapesti szállodai árak az európai fõvárosok szállodai átlagárainak alsó határán helyezkednek el.
Ami a vidéket illeti: Nyugat-Magyarország mellett látványosan növekszik az ország északi, illetve keleti és délkeleti részében is a befektetési kedv.

Új típusú turizmus

A golf tulajdonképpen része a wellnessnek, jóllehet Magyarországon csak lassan fejlõdik. A világon 3000 golfpálya mûködik, összesen 65 millió ember hódol ennek a csodálatos szenvedélynek, aktív idõtöltésnek. Magyarország a hét nemzetközi mércével is elfogadható 18 lyukú pályájával óriási potenciállal rendelkezik. Jelenleg 5 pálya épül, nagy fejlõdés valószínûsíthetõ tehát a turizmus e különleges ágában. A wellnessturizmusban évek óta 20 százalék feletti fejlõdési dinamikát jelentenek a szállodáink, és közel 100 magyar szálloda nevezheti magát gyógy- vagy wellnesslétesítménynek. Jellemzõ az is, hogy a korábban túlnyomórészt külföldi vendégkörrel szemben a magyar wellnessszállodák forgalmának zömét már magyar vendégek foglalásai jelentik, jelezve egyúttal a hazai publikum utazási szokásainak változását. A legnagyobb érdeklõdés továbbra is az ország nyugati régiójában levő divatos fürdõhelyek iránt mutatkozik.
Mind a Radisson Birdland magyar tulajdonosa, a DARE csoport, mind a Radisson névadója, a Residor Hotel Group további fejlesztésekben gondolkodik Magyarországon, és nem csak Budapesten. A DARE csoport Visegrád-Lepence Strandfürdőn 200 szobás, Harkányban 130 szobás, Csopakon 130 férőhelyes szállodát nyit a jövõben. Residor Hotel Group Park Inn márkanévvel (jelenleg Sárváron mûködik egy Park Inn szálloda) két további létesítménnyel kapcsolatban folynak előrehaladott tárgyalások, a viszonylag új Missoni márkanévvel pedig egy objektumot terveznek a két Radisson szálloda (Budapest és Bükfürdõ) mellett - tájékoztatott terveikről a szállodai turizmus lehetőségeinek fenti felvázolása után Erdei János.
Az idén nyíló Velence Resort & Spa közvetlenül a Velencei-tó partján épült. A szálloda épületeiben összesen 197 szoba található, négy lakosztállyal és két, mozgássérültek számára kialakított szobával. A szállodához tartozik 80 apartman, amelyek a hosszabb távon üdülni vágyók vagy az állandó lakók kényelmét szolgálják. Jakab Gábor, a szállodakomplexum igazgatója igazolta a turisztikai trend irányvonalát, amikor lapunknak elmondta, hogy a szálloda szolgáltatásainak kialakításakor fõleg a magyar vendégek igényeit vették alapul. Fõ közönségnek a családokat tartják. A szobák kialakításakor törekedtek arra, hogy akik gyerekkel érkeznek, kényelmesen tudjanak pihenni, ezért külön gyermekmedencét építettek, homokos partszakasszal a tó partján, és külön gyermekklubot terveznek annak érdekében, hogy a szülõk nyugodtan kikapcsolódhassanak, amíg a gyermekek - akikkel közben animátorok foglalkoznak - játszanak vagy a vízben pancsolnak.

Felfedezetlen területek

Természetesen tárt karokkal várják a külföldrõl érkezõket is. A befektetõi kedv növekedését az igazgató a következõképp kommentálta: „A piacgazdaság megteremtésével semmilyen nagyobb kockázata nincs egy kelet-európai befektetésnek, mint egy hasonlónak Nyugat-Európában. Nyilván vannak olyan földrajzi területek is Kelet- és Dél-Európában, ahol a politikai helyzet miatt veszélyes lehet a befektetés. A Velencei-tó és környéke egyike azoknak a még fel nem fedezett térségeknek, amelyek rengeteg értékkel várják az idelátogatókat. A több évmilliós természeti kincsek mellett újdonság az újonnan felfedezett termálvíz is. Vidéken inkább a wellnessben és a golfban látnak fantáziát a beruházók. A közép-dunántúli régió ebbõl a szempontból a leggyorsabban fejlõdõ térség. Itt épül Magyarország legnagyobb golfpályája, illetve legújabb négycsillagos wellness-szállodája.
Az új szálloda stílusáról Jakab Gábor elárulta, hogy a minimal art és a konzervatív, hagyományos design ötvözete. Külsõleg próbálja követni a hagyományos szállodák stílusát egy kis fiatalos lendülettel fûszerezve. A belsõ világ pedig ötvözi a funkcionalitást, a merészséget és a könnyed eleganciát.
Az egyre növekvõ befektetõi igényre a Ramada Hotel & Resort Lake Balaton gazdasági igazgatója, Tóth Gergely a következõ magyarázatot adta: „Kevés a jó minõségû szálláshely, melyre viszont a vásárlói igény már megvan, mint például Bukarestben. Mivel a nemzetközi bankok a nyugat-európaihoz hasonló feltételekkel finanszírozzák a kelet-európai projekteket, hasonló kockázattal kell számolni. A Ramada Hotellánc a Balaton régió fejlesztésének elkötelezett híve, így bízunk benne, hogy ebben a régióban lesz a leglátványosabb fejlõdés.”
Jövõbeni terveikrõl a gazdasági igazgató elmondta, hogy több projektjük van kivitelezési és tervezési fázisban, melyeket kiemelt üzleti, illetve természeti környezetben valósítanak meg. Így összességében a következõ néhány évben közel 1000 szállodaszobányi fejlesztést hajtanak végre a Ramada lánc franchise partnerei.
„Az idei év nagy slágere szállodánkban a vízitaxiként mûködõ 425 lóerõs speedboat, mely szolgáltatásunkat a külsõ és belsõ vendégeink egyaránt igénybe tudják venni - mondja az igazgató. - Értékesítési csapatunk kiválogatta a régió talán legkülönlegesebb látnivalóit, melyeket napi kirándulásként, csomagba foglalva tudnak igényelni a vendégek.” A különbözõ programoknak már az elnevezésük is figyelemre méltó, ilyen például az „In Vino Veritas - avagy a Szeremley birodalom meghódítása”, „Wake(board) me up - hullámokkal táncoló” vagy „Kul-túra - Keszthely és a Festeticsek”. Viszont, ha csak a Balaton habjait szeretnénk szelni egy órán keresztül motorcsónakkal, az is megoldható. A szálloda rendelkezik egy saját vitorláshajóval is, ahol akár passzívan, akár aktívan is kivehetik részüket a kedves vendégek a vitorlázás izgalmaiból.
A szolgáltatásaik közé tartozik még a Royal Balaton Golf & Yacht Zrt. által üzemeltetett balatonudvari golfpálya, ahol a vendégek kikapcsolódhatnak, átélhetik a golfozás megnyugtató örömét, vagy a „Csarnok” a Veszprémi Csarnok-üzemeltetõ, Rendezvényszervezõ és Kommunikációs Kft. által üzemeltetett Veszprém Aréna, ahol a kultúra, a sport vagy éppen a zene iránt érdeklõdõ vendégek egyaránt megtalálhatják a nekik tetszõ programokat.


Az idén nyíló Velence Resort & Spa látványterve