Vissza a Hetek archívum borítólapjára
IX. évfolyam, 12. szám, 2005. március 25

Belpolitika

Répás László
Fütty, dudaszó és anyázás

A miniszterelnök a hazai felsőoktatási intézményeket sorra látogató körútján múlt hét csütörtökön a Debreceni Egyetemen fórum keretében találkozott hallgatókkal, oktatókkal. A látogatás előzményéhez hozzátartozik, hogy a Köztársasági Őrezred illetékesei biztonsági meg-fontolásokból - tudomást szerezve a találkozóra szerveződő „spontán” tüntetésről, azaz a szólásszabadságot „síppal, dobbal, és nádi hegedű helyett kereplővel” megvalósító kicsiny, de elszánt csoport várható feltűnéséről -, a debreceni látogatás elhalasztását javasolták a kormányfőnek, ennek ellenére a program - mindkét részről - megvalósult. A kialakult „forradalmi”, talán még március 15-ről itt maradt hangulatot jól jellemezte az a néhány képsor, amit az esti híradások közvetítettek a bekiabálásoktól sem mentes, amolyan „igazi” fórumról, amelyen a miniszterelnök higgadt hangnemben, logikus érvekkel fejtette ki mondandóját többek között a felsőoktatás reformjáról, miközben az ablak alatt dudákkal, sípokkal szólalt meg a „plebs” hangja. 


Sebestyén István
Semjén vihara

„Semjén Zsoltnak képviselőként nincs joga erkölcsi ítéletet tenni mások életmódja felett” - állítja Heller Ágnes filozófus. „Annyi más politikai ideológia mellett miért éppen a keresztény hitet ne lehetne képviselni a Parlamentben” - érvel ugyanakkor Semjén. A vita a kereszténydemokrata politikus néhány hete elhangzott, melegeket is érintő, nagy vihart kavaró kijelentése kapcsán bontakozott ki. 


Somorjai László
Nagy dohány

„A Forma-1-es futam nem más, mint az állam és a dohányipar összefogása egy európai uniós direktíva kijátszására” - állítja a Füstirtók Egyesületének elnöke annak kapcsán, hogy az idén is lesznek cigarettareklámok a Hungaroringen. Kóka János gazdasági miniszter szerint viszont a magyar gazdasági érdekek indokolják a dohányreklámok engedélyezését a Magyar Nagydíjon.


Szlazsánszky Ferenc, Szobota Zoltán
Egy jól fizetett rabszolga
A Kamera Hungária televíziós fesztiválon a nézők szavazatai alapján kiadott Aranyvekker-díjban Havas Henrik részesült mint a legkedveltebb reggeli műsor vezetője

Ugyanakkor nem kell egykori ügynöknek lenni ahhoz, hogy valakit befolyásolhassanak. Az elmúlt tizenöt év egyik legszörnyűbb tapasztalata éppen az, hogy alapvetően normális embereket is meg lehet bolondítani. Beleélik magukat egy hősi szerepbe, „Bocskait” vesznek fel, és hülyeségeket beszélnek, vagy hatalmat kapnak a kezükbe, aztán amúgy jóindulatú, tehetségtelen emberek hirtelen tehetségesnek érzik magukat, és lánglelkű pallosként működnek. Azt gondolom, hogy a zsarolhatóságon kívül az emberi gyarlóság az, amire a mindenkori hatalom építhető. Az embereket meg lehet venni műsoridővel, pénzzel, hatalommal, beosztással, egy baráti telefonnal, mert az emberek gyarlók, és az újságíró is ember, tehát gyarló. 


Fókusz

Az operatív ház fantomja

Láthatatlan kezek húzzák elő a kártyákat - egyik nap az egyik, másnap a másik politikai oldalt terhelő nevekkel, adatokkal. A fokozódó feszültséget jól jellemzi, hogy egy szocialista képviselő azt fontolgatja, ha elfogadják az új ügynöktörvényt - mivel rajta lesz a listán mint egykori III/II-es -, fogja magát és kivándorol. A Gyurcsány Ferenchez és Hiller Istvánhoz köthető nyilvánosságpárti kezdeményezés azonban nemcsak az MSZP-ben, hanem a Fideszben is törésvonalakat hozott létre.  Hiller „páros” megjelenésének tulajdonítja a fordulatot. „Egyre többen mondogattuk, hogy ez így nem jó, és egyre többünk számára lett nyilvánvaló, hogy az MSZP jelenlegi vezetése és a frakció nagy része tiszta e tekintetben” - folytatta.


Gyógyír lenne

A MSZP esetében szempont lehet, hogy vannak olyanok, akiknél életkoruknál fogva rendkívül kicsi a valószínűsége, hogy bármilyen módon érintettek lehettek volna. De nem hiszem, hogy csak ez lenne a törésvonal, ugyanis az ötven körüliek között már bőven vannak és lehetnek olyanok, akik valamilyen módon érintettek.


Ilkei Csaba
Nagy Lajos megint hazudik

A Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) alapító főigazgatójáról először Kőszeg Ferenc volt SZDSZ-es parlamenti képviselő mondta, hogy hazudik. (Magyar Nemzet, 2005. március 19.) Nagy Lajos ugyanis a Hetek március 11-i számában ezt nyilatkozta: „Az első szabadon választott parlament nemzetbiztonsági bizottsága is tele volt ilyen emberekkel, ahol Demszky Gáboron és Fodor Gáboron kívül csak egy személy akadt, aki nem volt valamelyik állambiztonsági csoportfőnökségnél érintett. Köztük III/III-asok is, de olyanok is, akiket a III/I-es, III/II-es állományából ismertem.” A harmadik személyt csak azért nem nevezte meg az NBH volt vezetője, mert nem akarja, hogy százszázalékos pontossággal be lehessen azonosítani az „érintetteket”. ( Hetek, 2005. március 11.)


Gazdaság

Kovács Klára
Euró: két lépéssel közelebb

Igazi örömhír a kormánynak az uniós pénzügyminiszterek minapi döntése, amely némiképp könnyebbé teheti számunkra az euró bevezetését. Az úgynevezett Stabilitási és Növekedési Paktum lazítása nem is jöhetett jobbkor, mint most, amikor már tisztán látszik, hogy az idén sem tudjuk tartani a tervezett deficitet. Előzetes adatok szerint az év első három hónapjában akkora lesz az államháztartási hiány, mint az egész évre tervezett keret 49 százaléka, így éves szinten nem kizárt az 5 százalékos deficit - a várt 4,7 százalék helyett. Ez elég rossz hír lenne mind a pénzügyminiszternek, mind a kormánynak - és nemcsak a jövő évi választásokra, hanem az ország jövőjére nézve is. 


Papp Levente
Kenőpénzekből épül a világ

Az iraki újjáépítés könnyedén minden idők legnagyobb korrupciós lavinájává duzzadhat, ha nem történnek gyors óvintézkedések - állította a Transparency International (TI) nevű nemzetközi korrupcióellenes szervezet éves jelentésében. A szervezet szerint hatalmas méreteket ölt világszerte a korrupció, csak az építőiparban 3,2 milliárd dollár kenőpénz áramlott illegálisan 2004-ben a világon. 


Kalmár Erika
Mire pályázhatunk?

Folytatva sorozatunkat, ezúttal az idei GVOP pályázatok közül egy beruházást segítő pályázattal szeretnénk megismertetni olvasóinkat. 


Kardos Anikó
Izgága kereskedés a BÉT-en

Kivárás jellemezte a részvénypiacokat az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed kedd esti kamatdöntése előtt, így a vezető részvénypiacok plusz-mínusz 1 százalékos sávban mozogtak. A Fed végül - sorozatban immár hetedik alkalommal - 25 bázisponttal 2,75 százalékra emelte az irányadó dollárkamatszintet, amit az amerikai tőzsdék eséssel nyugtáztak. A General Motors évtizedes mélypontra süllyedt, miután profitkilátásainak romlására figyelmeztetett. A Schering gyógyszergyár pedig 15 százalékot zuhant, miután kiderült, hogy a Novartisszal közös fejlesztésű rákgyógyszere a vártnál alacsonyabb hatásosságot produkált. 


Háttér

Major Nóra
A légtér urai

Az első fapados légitársaság, név szerint a Snowflake, lassan két éve, 2003 áprilisában landolt először a Ferihegyi repülőtéren. Az első „diszkont” fecskét hamarosan hét másik is követte, így az elmúlt évben közel 15 százalékos piaci részesedésre tudtak szert tenni a hazai légi forgalomban. A kevésbé pejoratív megfogalmazásban csak „diszkont légitársaságoknak” nevezett cégek 2010-re a 35 százalékos részesedés elérését tűzték a zászlajukra, ami - testvérek között is - évi 4 millió utast jelent majd a számukra. Ez pedig nem elenyésző szám, ha azt vesszük, hogy Ferihegy tavalyi teljes forgalma „mindössze” 6,5 millió utas volt. És hogy miként érinti ez majd a magyar utazóközönség pénztárcáját? Többek között erre is választ adott a KPMG legújabb magyarországi kutatása.


Erdei Judith
Itthon otthon van

Míg a szakmai napot kitüntetések és optimista jóslatok, a közönségnapokat a nagy prospektusvadászat jellemezte a szokásos tavaszi Utazás kiállításon. Idén a díszvendégek Békés megye és Jordánia voltak. A népszerű Travel show évről évre rekordokat dönt, mind a kiállítók, mind a látogatók tekintetében. Ha nem is leszünk olyan világutazók, mint a németek, azért lassan kialakul egy olyan utazási kultúra, amit tudatos tervezés előz meg, és az új turizmusfejlesztési stratégia folytán nagyszabású tervek valósulnak meg azért, hogy ne csak mi, hanem az ide látogatók is otthon érezzék magukat.


Hit és értékek

Finta Szilvia
Szabadulásból szabadulásba

A héber naptár szerint ádár hó 14-én tartja a zsidóság purim ünnepét, mely a zsidó nép fizikai megsemmisüléstől való szabadulásának örömünnepe. Egy hónappal később kerül sor a zsidó húsvétra (peszach), mely az egyiptomi fogságból való megmenekülés emlékét őrzi, s a Messiás jövőbeni megváltásához hasonlítják. A határtalan vidámsággal megünnepelt purim így a szabadulásból szabadulásba történő utazás egyik fontos mérföldköve. A keresztény világ viszont már ezen a hétvégén a húsvétot üli meg, megemlékezve Jézus Krisztus haláláról, eltemettetéséről és feltámadásáról, azaz a halál rabságából való örök szabadulásról.


Interjú

Földvári Katalin
Jó életre készülök mindennap

Fel kell-e áldozni a siker oltárán a családot? A művészvilágban általános tapasztalat, hogy más megoldás nem is létezik. Friderika számára megoldódott ez a kérdés, egyszerre tud énekesként és feleségként is sikeresen élni. Igaz, ez nem mindig volt így. Az életében bekövetkezett fordulatról, családról, sikerről beszélgettünk vele. Két hete volt az Eurovíziós Dalfesztivál magyarországi elődöntője, ami Friderika számára évfordulót is jelentett, mivel 1994-ben az első emlékezetes nemzetközi sikert hozta a magyar könnyűzenei életnek. 


Külpolitika

Lukács András
Ki dönthet Terri életéről?

„Amikor lecsukom a szemem este, csak Terri arcát látom magam előtt, ahogy haldoklik. Kérem, állítsák meg ezt a kegyetlenséget! Állítsák meg az őrültséget! Hagyják a lányomat élni!” - ezekkel a szavakkal könyörgött csütörtökön az összes jelentős amerikai tévétársaság kamerái előtt Mary Schindler, Terri Schiavo édesanyja azt követően, hogy egy atlantai fellebbviteli bíróság jóváhagyta az illetékes floridai kerületi bíróság korábbi döntését, amely a tizenöt éve magatehetetlen állapotban levő Terri Schiavo etetőcsövének eltávolításáról rendelkezett. Az ügyben a kongresszus és személyesen Bush elnök is állást foglalt - úgy tűnik, eredménytelenül.


Hechs László
A kairói nyilatkozat

Tizenhárom palesztin terrorszervezet az év végéig meghosszabbította a fegyverszünetet Kairóban. A kairói nyilatkozat messze nem teljesíti az „útitervnek” a terror infrastruktúrája felszámolását előíró követelését. A palesztinok ráadásul a terrorcselekmények beszüntetését teljesíthetetlen feltételekhez kötötték, így a terror „Damoklész kardja” továbbra is Izrael feje felett lebeg. Saron kormányfő a Hoszni Mubarak egyiptomi elnökkel folytatott telefonbeszélgetésében a határozatot mégis „pozitív lépésnek” nevezte. Izrael közben Jerikót és Tulkáremet is a Palesztin Hatóság biztonsági felügyeletébe adta át. 


Bugár Árpád, Pozsony
Meciar az ügynöklistán

Az elmúlt héten a szlovákiai Nemzeti Emlékezet Hivatala (NEH) közzétette a kommunista titkosrendőrség ügynökeinek névsorát tartalmazó lista harmadik, a nyugat-szlovákiai régiót feldolgozó részét. Ezzel teljessé vált a világhálóra felkerült volt titkosszolgálati ügynöklista, s ennek következtében a vélemények és a reakciók hullámai is egyre magasabbra csapnak Szlovákiában. A korábbi ügynökök neve közt szerepel több jelenlegi parlamenti képviselő mellett Vladimír Meciar, volt miniszterelnök is. 


Hetek-összeállítás
Szumódiplomácia

Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter a napokban fejezte be kelet-ázsiai körútját, amelynek két legfontosabb témája az észak-korai nukleáris fenyegetés és a Tajvannal kapcsolatban Kína által nemrég meghozott törvény volt. 


Négykeréken

Király Sándor
Garantált siker

A Suzuki évek óta vezeti a hazai személygépkocsi-eladási statisztikákat. A vásárlói elégedettséget egyrészt az alacsony árral, másrészt a kiskocsik megbízhatóságával érték el. A második generációs Swift esztergomi gyártása 1992-ben indult be, a modellfrissítést mondhatni nem kapkodták el.


K. S.
Tanulóvezetők

Rég elmúltak már azok az idők, amikor csak az ATI vagy az MHSZ keretein belül lehetett jogosítványt szerezni. A „nyolc óra munka, nyolc óra pihenés, nyolc óra szórakozás” korszakában még tiszteletben tartották a tanulóvezetőket, rohanó világunkban viszont szinte mindenki előzgeti őket, akár baleseti helyzet előidézése árán is.


Riport

Morvay Péter
Elvesztek és megtaláltattak

- Idén február elején keresett meg a Gábor [Gavriel Bar Saked, a Jad Vasem Intézet kutatója - lásd a keretes írást.] Előbb a bátyám, majd 2001-ben én is beadtam a német kárpótlásigénylést, és így egy idő után kijött a két azonos név. Persze a név az még nem elég, de itt a szülők is stimmelnek. Azt kérdezte a Gábor, hogy én vagyok-e az Endre öccse? Mondtam neki, hogy tudom, van egy bátyám, csak azt nem, hogy hol. Kerestük, kerestük, és egyszer válaszoltak is, hogy van egy név, amelyik nagyon hasonló, de az illető ’39 márciusában született. Az én bátyám ’38. februári, azt tudtam, mert ezt a rokonok mondták. Sajnos már nem élnek azok se, de pontosan emlékeztek, mert az Endre volt az első unoka a családban. 


Pátkai András
Harag nélkül, szabadon

- Mit mondjak? Nehéz, mert teljesen más körülmények között éltünk és nőttünk fel. Izrael teljesen különbözik attól a kommunista országtól, ahol ő nevelkedett. Persze, örültem, amikor találkoztunk, de nem ismertem volna fel, még ha a szüleimmel együtt látnám őt, még a képek alapján sem. Csak hinni tudok abban, hogy ő az, mert vannak igazolványok, dokumentumok. De ezek nélkül biztos, hogy nem ismertem volna fel.


Sport

Uzoni Simon Péter
Egy fecske nem csinál nyarat

Az elmúlt napokban a LeBron James által fémjelzett Cleveland Cavaliers háza táján történt edzőváltás a fő téma a tengerentúli kosárlabda kedvelői között. Az NBA húszesztendős szupersztárjának első profi mentorát, Paul Silast menesztette Dan Gilbert csapattulajdonos. Egyenlőre beigazolódik a mondás: egy fecske (más néven: LeBron James) nem csinál nyarat!


Hetek-hírösszefoglaló
Feltámadt a West Bromwich

Továbbra is hősiesen küzd a kiesés ellen Gera Zoltán csapata a Preimer League-ben: a Birmingham City után most a Charltont is legyőzték. A magyar válogatott kapitánya - akit újból hírbe hoztak a PSV Eindhovennel - ez alkalommal is kiválóan játszott. Nem sikerült ilyen jól a hétvégéje Király Gábornak, aki négy gólt kapott a Chelsea-től. 


Szabadidő

M. R.
Sokadszor is influenza

Az influenzajárvány két héttel ezelőtt tetőzött hazánkban, azóta visszavonulóban van, mivel folyamatosan csökken a megbetegedések száma. Nem nehéz visszaesni vagy többedszer is megbetegedni, mert a különböző vírusok, baktériumok a legyengült szervezetet könnyebben támadják meg. Ehhez a higiénés hiányosságok, valamint a gyógyszerek (pl. antibiotikumok) nem megfelelő szedése is hozzájárulhat.


Programajánló

„Káprázatos kövek - Egy királyi gyűjtemény Spanyolországból” Leonardo da Vinci Budapesten


Az igazságosabb otthonteremtés érdekében

Dr. Bakonyi Tibor főpolgármester-helyettes vezetésével és a lakáspolitikával foglalkozó szakmai szervezetek, piaci szereplők és civilszervezetek bevonásával megalakult a budapesti Lakáspolitikai Szakmai Kollégium. 


P. R.
Csendes akció a nyugalomért

Százötvenezer forintos büntetést is kiróhatnak mostantól azokra, akik hangos családi veszekedéseikkel, harsogó házibulijaikkal, kötekedő, összeférhetetlen magatartásukkal, hétvégi zajos lakástatarozásukkal vagy éjszakai koncertjeikkel rendszeresen feldúlják egy lakóközösség nyugalmát. 


Laci bácsi konyhája

Benke Laci bácsi négyszeres olimpiai bajnok, legendás mesterszakács és mestercukrász, többek között a Gundel étterem volt séfhelyettese és a Gundel Károly Vendéglátó Technikum egykori tanára. Akik nemcsak elképzelni, hanem látni is szeretnék, miként készülnek el Laci bácsi remekművei, együtt főzhetnek vele a televízión keresztül. Műsora a Magyar ATV-n látható minden hétköznap reggel 8.10-től 8.20-ig és 12.45-től 12.55-ig, vasárnaponként pedig 13.05-től 13.35-ig. 


Színes

Alvó közönségre panaszkodik Céline Dion

A kanadai énekesnő bevallotta, hogy bizony gyakran elszunyókálnak a fellépései közben Las Vegasban, ahol a közönségből sokan fáradtak, álmosak, vagy éppen részegek. Céline Dion rendszeres fellépője a Las Vegas-i Caesar’s Palace Colosseumnak, ami azt jelenti, hogy pályafutása során először kénytelen olyan közönség előtt fellépni, amely nem kimondottan az énekesnő rajongótáborába tartozik. „Amikor elkezdtem itt énekelni, nem vártam ettől semmit. Ha ugyanis sokat várok, csak csalódás lett volna a vége - mondta a harminchat éves énekesnő a Chicago Sun-Timesnak. - Az emberek idejönnek négy napra, iszonyú sokat esznek, mérhetetlenül sok ingyenitalt kapnak, az egésztől már rosszul vannak, és ráadásul néha az időeltolódás is megviseli őket, így csak ülnek, és alszanak.” Céline arról is beszélt, hogy azok, akik a Las Vegas-i látványosságok mellett hallgatják meg műsorát, mennyire mások, mint a rendes koncertturnék közönsége: „Előadóművészként itt mindenre fel kell készülnöm. Ha turnézom, a közönség olyan emberekből áll, akik kimondottan erre az alkalomra készültek. A jegyeket is megrendelték már hónapokkal előtte, míg itt csak egy órával a műsor kezdete előtt veszik meg őket. Teljesen másfajta közönség.” (Origo)


DUMA PLÁZA

Igazság vagy tapintat? Választanod kell, mert ezek legtöbbször összeférhetetlenek. 


Fizetés ujjlenyomattal

Szó szerint kézenfekvő megoldással rukkolt elő az EDEKA üzletlánc a fizetési idő lecsökkentésére Németországban. Készpénz és hitelkártya helyett elég, ha a vásárló a kasszánál ráhelyezi az ujját egy ujjlenyomat-azonosító készülékre, amely azután az illető számlájáról a szükséges összeget a szupermarket részére jóváírja. 


A gyógyító kimchi

Dél-Korea híres káposztaétele, a kimchi kivonata gyógyítja a madárinfluenzát és más baromfibetegségeket - állítják a tudósok. A Szöuli Nemzeti Egyetem kutatóinak elmondása szerint a halálos madárinfluenzával fertőzött csirkék elkezdtek felépülni egy héttel az után, hogy a kimchiből kivont bacilusokkal etették őket. A megfigyelés tudományosan még nem bizonyított, de Kang Sa-Ouk professzor szerint úgy tűnik, hogy a kimchinek valóban van gyógyító hatása. 


Senki többet , harmadszor

A londoni Christie’s aukciósház ezen a nyáron szeretné áruba bocsátani az olasz mester, Canaletto egyik, 9,6 millió dollárra (közel 2 milliárd forintra) becsült velencei tájképét. A hajót és a Dózse- palotát is ábrázoló The Bucintoro at the Molo on Ascension Day című festmény a legnépszerűbb darabja a múlt évben elhunyt portugál bankár és iparos, Antonio Champalimaud gyűjteményének. 


Hivatalos szülinapi köszöntő a 115 éves asszonynak

Maga a helyi polgármester köszöntötte 115. életévének betöltése alkalmából Maria Sztrelnyikovát, aki Oroszország egy távoli, északnyugati csücskében él. Valeri Szergyukov polgármester asszony ezt a magas életkort elsősorban a szeretetnek tulajdonítja. Az ITAR-TASS hírügynökség így idézi a polgármester ünnepi üzenetét: „Az Ön hosszú életének titka az emberek és a munka szeretetében rejlik, illetve abban, hogy képes élvezni az élet minden pillanatát.” A riport elmondja továbbá, hogy Sztrelnyikovának négy gyermeke és számos unokája, dédunokája van. Minden bizonnyal a föld legidősebb emberei közé tartozik. Boldog születésnapot! (AFP)


Óriásmozaik

A világ eddigi legnagyobb mozaikját készítette el pirítóskenyér-szeletekből egy lelkes önkéntesekből álló csapat Angliában. Alapanyagul négyszáz penészes vekni szolgált, melyeket hétezer szeletre vágva pirítottak a halványbarnától egészen a feketéig. A nem egészen tízórás kitartó munka eredménye egy hatvanöt négyzetméternyi területű, a chesteri ételfesztivál logóit formázó műalkotás lett, melyre az éhes galambok azonmód lecsaptak. Amennyiben a madarakat túléli, az óriás mozaikot pár nap múlva a helyi állatkert lakói kapják uzsonnául. (AP) 


Csoki tevetejből

Új tejcsokoládét dobott piacra a bécsi illetőségű Hochleitner csokoládégyártó vállalat egy arab tevefarmmal szövetkezve. Hat hónapi kísérletezés után az új édesség készen áll a piac meghódítására. A gyártó elmondása szerint a tevetej a megszokott tehéntej jó alternatívájának bizonyul, mivel nem annyira zsíros, viszont az íze édesebb. Az Egyesült Arab Emirátusok Al Ain tevefarmjáról származó tejet jemeni méz és kakaó hozzáadásával egészséges és merőben új csokoládévá dolgozzák fel, melyet Abu Dhabi és Dubai luxushoteleiben kínálnak majd a tehetős szállóvendégeknek ebéd utáni nassként. (Ananova)


Mi van a képen?

3. Franco Nero egy újabb, ígéretes magyar film főszerepében