Vissza a tartalomjegyzékhez


Egy mondat kétszázötvenezer forint

A bíróság elsőfokon negyedmillió forint kártérítés megfizetésére kötelezte Kövér Lászlót, mert „megélhetési romának” nevezte Horváth Aladárt, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnökét. A Fidesz országos választmányának elnöke korábban egy kampányrendezvényen jelentette ki a fentieket. 

„Ha azt akarjuk, hogy a cigányok tíz-tizenöt év múlva megerősödő csoporttudata, néptudata, nemzettudata arra épüljön, hogy mi vagyunk - a többségi magyarok - az ellenségeik; azt gondolják, hogy az ő nyomorúságos helyzetükért mi vagyunk a felelősek, akkor ne keressünk partnereket a cigányság körében, akkor hagyjuk a magyarországi cigányságot meghódíttatni a Horváth Aladár-féle gengszterek által” - szó szerint így hangzott az a mondat, amely miatt a roma vezető becsületsértési pert indított Kövér László ellen.
Horváth Aladár szerint joggal lehet tartani attól, hogy a fentiek szorongást, félelmet keltenek az általa képviselt romák körében, és bemocskolják jogvédő tevékenységét, ezért egymillió forint nem vagyoni kártérítésre, egymillió forint közérdekű bírságra és nyilvános elégtételre perelte a fideszes politikust. A bíróság ugyanakkor csak a „megélhetési roma” jelzőt találta jogsértőnek. A gengszter kitétel miatt azért nem marasztalták el Kövért, mert - szólt az indoklás - nem konkrét bűncselekménnyel vádolta Horváthot a politikus. Kövér ügyvédje a tárgyaláson azzal érvelt, hogy a politikai közéletben nem ritkák a vitatott kijelentések, és ezt a stílust egy közszereplőnek el kell tudnia viselni. Horváthék érvelése szerint az általa képviselt romákat is megsértette Kövér, ezért nem lehet csak személyes támadásként értelmezni a kijelentést. Egyébként az eset után még a Fidesz-szövetséges Lungo Drom megyei elnöke is bocsánatkérésre szólította fel Kövért.
A bíróság negyedmillió forintos kártérítés megfizetésére kötelezte Kövért, továbbá arra, hogy az ítéletet saját költségén két napon belül jelentesse meg a Népszabadságban és a Magyar Nemzetben. Horváth Aladár korábban kijelentette: a kártérítési összeget jótékony célra fogja fordítani. (MTI)