Vissza a tartalomjegyzékhez


A legősibb farmernadrág

Régebbi évjáratú farmert már senki sem vehetne, egy 1880-as években készült, kissé már szakadozott, az időjárástól megviselt kék színű Levi Strauss & Co. farmernadrágnál, amely a létező legöregebb farmer lehet. Egy hamarosan megrendezésre kerülő árverésen akár 35 ezer dollárért is elkelhet a különleges ruhadarab. „A korához képest nagyon jó állapotban van” - mondta Catherine Williamson, a Butterfields aukciós ház egyik szakértője, ahol a farmer árverésére sort fognak keríteni. Az aukcióval egy időben indul az online árverés is az eBay oldalon.
Igaz, néhány helyen már el van szakadva, de azért még lehet hordani. Az 1998-ban Nevadában előásott farmer nem a híres 501-es modell egyik darabja, hanem egy korábbi, amely a „farmer overall” nevet viselte, és a bányászok részére egy extra zsebet varrtak rá, hogy a szerszámaikat elhelyezhessék benne.
A Levi’s történetét ismerő szakemberek szerint a farmer egyértelműen az 1880-as évekből való. Ez a tény azt jelenti, hogy ez a legöregebb farmer a világon, habár a pontos származási évet lehetetlen bizonyítani, mivel a cég az 1906-os San Franciscó-i földrengésben és tűzben elveszítette az összes dokumentumát.
„Teljes bizonyossággal mondhatjuk, hogy ez a történelem legősibb farmernadrágja” - nyilatkozta Williamson. A Butterfields becslése szerint a farmert akár 35-40 ezer dollárért is elárverezhetik, ha figyelembe veszszük azt a tényt, hogy a Levi’s maga 25 ezer dollárért tudott megvenni egy 1890-ben készített 501-es darabot egy New York-i kereskedőtől. „Az 501-es modell valóban a Levi’s legjellegzetesebb márkája, ám ez a nadrág egy korábbi modell” - tette hozzá Williamson. A Levi Strauss & Co.-t 1853-ban alapították, majd 1873-ban kezdett farmernadrágokat készíteni, amelyeket szegecsekkel erősítettek meg. Így született meg a kék farmer, az USA egyik maradandó ruhadarabja. 
A cég 1999-ben 5,14 milliárd dollár forgalmat bonyolított le. (Reuters)