Vissza a tartalomjegyzékhez

Somorjai László
Magányos farkas volt a pártházak robbantója

Egy élesítés nélküli csőbomba, öt félkész pokolgép és egy géppisztoly lőszerekkel, valamint egy Terrorizmus című, illetve egyéb robbantási szakkönyvek. Ezeket találta a rendőrség a szélsőjobbos nézeteket valló, Ekrem Kemál György - ismert jobboldali szervező - vonzáskörzetébe tartozó J. Géza lakásán, illetve munkahelyén: az Országos Traumatológiai Intézet kórboncnoki osztályán. (A rejtekhely az egyik hullakamra volt.) A rendőrség szakértői szerint a most megtalált bombákhoz hasonló készítményekkel követtek el terrortámadást 1997-ben az MSZP és az SZDSZ két-két kerületi székháza ellen, ezért a férfit letartóztatta a rendőrség, és az említett merényletek elkövetésével is őt gyanúsítják.

„Ekrem Kemál György egy magányos farkas, akivel nincs semmiféle kapcsolatunk” - nyilatkozta a Heteknek Sárosi Viktor, a Magyar Népjóléti Szövetség (MNSZ) elnökhelyettese. „Véleményem szerint a bombagyártással gyanúsított J. Géza egy magányos farkas, aki nem volt tagja az általam vezetett Magyar Nemzeti Szabadságpártnak - állította lapunknak Ekrem Kemál György, a párt elnöke, aki korábban a Kommunizmus Üldözötteinek Szövetségét vezette. - Mi egyetlen rendezvényünkön sem toboroztunk bombagyárosokat, és én J. Gézában sem egy bombakészítőt, hanem egy igazi magyartudatú, nemzetszolgáló fiatalembert ismertem meg” - mondotta az elnök. Majd hozzátette: „Jó, hogy nem robbantott fel bennünket a rendezvényeinken és azután.” Ekrem Kemál szerint a gyanúsítottnál talált robbantási szakkönyvek, illetve a munkahelyén lefoglalt robbanószerkezetek önmagukban nem bizonyítékok. Szerinte akár provokáció is történhetett, azaz valaki be is vihette az említett szerkezeteket a gyanúsított munkahelyére. A TV3 reggeli műsorában pedig úgy vélekedett, hogy „Miközben a korrupció és a maffia, a külföldi és hazai bűnszövetkezetek szövetsége szinte begyűrűzik (…) az államtitkári és miniszteri bársonyszékek közé, addig a másik oldalon a rendőrség - eredményeket kívánva felmutatni - nemzeti tudatú embereket, személyeket próbál üldözni…”
Garamvölgyi László, az ORFK sajtószóvivője lapunknak úgy nyilatkozott, hogy a hatályos magyar büntetőeljárási törvény alapján elég az, ha valakinél bármilyen, a törvény által tiltott, bűncselekmény elkövetésére alkalmatos eszközt találnak, mert ez önmagában bizonyítéknak számít. Ami J. Géza kapcsolatrendszerét, illetve a korábbi robbantásokat illeti, ez még nyomozás tárgyát képezi. A bizonyítási eljárás után előreláthatólag „halmazati büntetés” várható, mivel a vád többrétű. Közveszélyes fenyegetésért 2-8 évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatja a bíróság, de a lőszerrel, illetve robbanószerrel való visszaélés ugyancsak bűncselekménynek minősül. A bíróság döntésétől függ majd, hogy menynyit kap J. Géza.
Garamvölgyi elmondta, hogy Ekrem kijelentésével nem kíván vitatkozni, kijelentve: tény, hogy elfogtak egy férfit, akinél robbanóanyagokat és fegyvereket találtak.


Szakértők szerint a „magányos farkas” logika úgy működik, hogy ha valaki lebukik, mindent magára vállal annak érdekében, hogy a szervezet érintetlen maradjon. Valószínűleg ezért lett öngyilkos mintegy két évvel ezelőtt a rendőrség által tetten ért Rácz János is - szintén Ekrem Kemál György jó ismerőse - akinek a lakásán uszító iratokat és különböző fegyvereket talált a rendőrség. Ennek az ügynek a folytatásaként tartott házkutatást az akkori KBI (Központi Bűnüldözői Igazgatóság) Ekrem Kemál otthonában és perbe fogta alkotmányos rend elleni szervezkedés gyanúja miatt. Ez a per azóta sincs lezárva. (Rácz János egyébként a TV3-ban elhangzottak szerint barátja volt J. Gézának is.)
A szélsőjobboldali szervezetek jelenleg is különböző „halmazállapotokban” működnek hazánkban. Léteznek legális, illegális, illetve pártok által lefedett félillegális csoportok, valamint ultraszélsőséges csoportok. Ezen kívül beszélhetünk még úgynevezett alvó szervezetekről is, amelyek úgymond várják a megfelelő alkalmat arra, hogy aktivizálódjanak. Ezeket kár lenne lebecsülni, hiszen a II. világháborúban hírhedtté vált SS is sportegyletnek indult - mondotta lapunknak egy biztonságtechnikai szakértő.
Az Antall-kormány alatt a szélsőjobb karakteres megtestesítői voltak a skinheadek. Őket fémjelzik az október 23-i, március 15-i atrocitások, mint például Göncz Árpád köztársasági elnök kifütyülése. A Horn-kormányzat beköszöntével azonban szinte egyik pillanatról a másikra eltűntek a közvélemény szemei elől, ezzel azonban nem szűntek meg létezni. Az Orbán-kormányzat idejére a MIÉP parlamenti párt lett. A Szabó Albert féle MNSZ iraki (arab) kapcsolatokra tett szert, a pártelnök jelenleg Ausztráliában jár, s utána az Egyesült Államokba készül. A Györkös István féle MNA (Magyar Nemzeti Arcvonal) szervezte ez év február 13-án a Becsület Napját a Budai Várban, ahol neonácik vonultak fel, majd megjelentek a Viking klubban, s összeverekedtek a rendőrökkel. A futball-huliganizmus kemény magját is antiszemita csoportok alkotják. Szakértőnk a félfasiszta szervezetek közé sorolta be a Savaria Skins nevű mozgalmat, amely a szombathelyi sírgyalázás során került reflektorfénybe, s megemlítette a „Hadapródok”-at, mint militarista jellegű szélsőjobboldali csoportot. Véleménye szerint azonban az e szervezetek által fenyegetett intézmények erős önvédelemmel, elsőrangú információs hálózattal, szélsőjobboldali csoportokba beépült, fizetett informátorokkal rendelkeznek.


Mi az a csőbomba?
A csőbomba a modern terrorizmus első számú eszköze. Olyan csőből áll, amelynek belsejébe általában házilagosan készített puskaport, robbanóanyagot tesznek, általában szegekkel és olyan anyagokkal kibélelve, amelyek a repeszhatás növelésére szolgálnak. Ennek, vagyis a pusztítóerő növelésének érdekében sokszor a csövet is több helyen befűrészelik, meggyengítik. A cső mindkét végét lezárják, egyik végébe gyújtószerkezetet helyeznek el. Ez lehet időzített vagy távirányítású. A gyújtószerkezet mozgásérzékelővel vagy fényérzékelővel is kapcsolatba hozható, ezért nem szabad egy ilyen szerkezethez hozzányúlni, ha valaki esetleg valahol felfedezne egyet. A több évvel ezelőtti, esztergomi „ketchupos” bomba például fényérzékelővel volt ellátva, ám - szerencsére - olyan félhomályban nyitották ki avatatlan kezek, hogy a fényérzékelő nem reagált, azaz a bomba nem robbant fel. Csőbomba észlelésekor tehát nem szabad a szerkezetet megmozdítani, hanem értesíteni kell a legközelebbi biztonsági őrt (rendőrt), aki megkezdi a terület minél gyorsabb kiürítését. Ilyenkor egy 300 méteres sugarú körön kívülre irányítják az embereket, ezen a távolságon belül lehet egy csőbomba veszélyes.