Vissza a tartalomjegyzékhez


Az euro és a dollár

Az euro bevezetésével az euro-zóna a világ második legnagyobb gazdasága lehet - mondta Jean-Paul Betbeze, a Credit Lyonnaise vezető közgazdásza egy budapesti előadáson. Az eurónak várhatóan nagy lesz a kereslete a központi bankok körében is, amelyek jelenleg dollárban tartják devizatartalékuk legnagyobb részét.

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS

Még be sem vezették az eurót, stabilizációs hatása máris érezhető - jelentette ki egy honkongi előadáson Werner Hoyer német külügyminiszter-helyettes. Elképzelhető, hogy az euro tartalékvaluta szerepe a központi bankok körében nagyobb lesz, mint a jelenlegi EU-beli valutáké öszszesen - állította. Az első becslések szerint az euro 25-30 százalékkal is szerepelhet az EU-n kívüli országok tartalékaiban. Várható, hogy Hongkong és Kína is sok eurót vásárol majd tartalékolásra.
Az Egyesült Államok pénzügyi kabinete üdvözli az euro bevezetését. Nem tartanak attól, hogy az új valuta kihívást jelenthetne a dollár számára. Több amerikai szakember ugyanakkor úgy látja, hogy az euro erős valuta lesz, emiatt a dollár akár 15 százalékot is veszíthet az értékéből.
A rendszer érezteti majd kedvező hatását az euro-zóna országain belül. A közös pénz bevezetésével ugyanis a korábbinál jelentősen alacsonyabb árfolyamkockázattal kell majd szembenézni, hiszen a mostani nemzeti valuták sokféleségével ellentétben csak az euro árfolyamváltozásait kell majd szem előtt tartani.
A pénzügyi szférában várhatóan kemény verseny indul el. Nagy a valószínűsége, hogy a kisebb bankok és brókercégek nem bírják majd a harcot, és a jövőben egyre inkább jellemző lesz a pénzügyi intézmények egyesülése, fúziója.
Szapáry György, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke veszélyesnek tartaná, ha a forint árfolyamát túl gyorsan alakítanák az euróhoz, hiszen az euro felértékelődése esetén ez hátrányos helyzetbe hozná a magyar gazdaságot.